μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για τρίτη φορά χθες ο ΟΛΚ απέτυχε να νοικιάσει σε ιδιώτη το κτίριο του απεντομωτηρίου. Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο για τους κάτωθι λόγους: Προκειμένου να πετύχει την αξιοποίηση του κτιρίου ο ΟΛΚ έβγαλε κακήν κακώς από τον ίδιο χώρο καλλιτεχνικές δράσεις του Δήμου Καβάλας. Στο θέμα ακολούθησε επιθετική πολιτική λες και ο επενδυτής περίμενε εναγωνίως, οι δε φίλοι του θεάτρου μόνο κακό έκαναν στην όλη υπόθεση. Δεύτερον, ο ΟΛΚ δίπλα ακριβώς από το απεντομωτήριο νοίκιασε σε ιδιώτη τις μεγάλες και προνομιούχες αποθήκες του. Η συγκεκριμένη δηλαδή περιοχή είναι υπό ριζική ανακαίνιση. Τρίτον, ο Οργανισμός είχε τάχα έτοιμους επενδυτές για το απεντομωτήριο αλλά αυτοί την κρίσιμη στιγμή φαίνεται ότι λάκισαν. Δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

 

Τώρα ο Οργανισμός έχει μια τελευταία ευκαιρία. Να ψάξει δια της απευθείας αναθέσεως αυτό που τόσο καιρό δεν βρήκε. Του το ευχόμαστε. Αν όμως αποτύχει και αυτή η διαδικασία, τότε πρέπει με γενναιότητα να επανέλθει σε σχέση με τα πολιτιστικά δρώμενα. Να δηλώσει ότι ενώ προσπάθησε, επιχειρηματία δεν βρήκε κι έτσι να επιστρέψει στον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης αυτόν τον απαραίτητο χώρο. Μα είναι χώρος του ΟΛΚ, θα πει κάποιος. Είναι και θα μείνει χώρος του ΟΛΚ. Ότι άλλο συμβεί εκεί θα έχει τα γνωστά χαρακτηριστικά.Θα είναι προσωρινό, υπέρ των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης. Κι όταν με το καλό βρεθεί ο επενδυτής τότε οι θεατρόφιλοι φεύγουν κι ο Οργανισμός κάνει εύκολα τη δουλειά του.

 

Αυτή η διαδικασία είναι απλή και φυσιολογική. Αποκλείει τους καυγάδες και τους «εμφύλιους πολέμους». Κάνει τους κλειστούς χώρους, χώρους λειτουργικούς. Χρήσιμους για τους Καβαλιώτες ενώ πάντα ισχύει και θα ισχύει το γνωστό ρητό «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Αν ο ΟΛΚ (αλλά και ο Δήμος Καβάλας) μπορούσαν υπό αυτές τις συνθήκες να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν (στο απεντομωτήριο και όχι μόνο) τότε πολλά πράγματα –πρόσφατα γεγονότα- θα είχαν αποφευχθεί. Δυστυχώς όμως αντί της συνεργασίας τα θέματα που τους εμπλέκουν και τους αφορούν εκκρεμούν στο δικαστήριο. Λίγο ακόμη και θα ήταν στα δικαστήρια και για το απεντομωτήριο!

 

Πέρασαν κιόλας 15 μέρες από εκείνη την σύσκεψη στο Διοικητήριο με θέμα την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης της πόλης. Πάλι βρέθηκαν να συζητούν ΟΛΚ και Δήμος Καβάλας. Τι απέγινε αλήθεια εκείνη η συζήτηση; Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία συνέχεια. Ούτε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο (αν και η Στέλλα Παπαδοπούλου κατέθεσε ένα σχετικό ερώτημα προς τον κ. Σιμιτσή). Όσο λοιπόν περνά ο καιρός και η διαδικασία δεν προχωρά, τόσο περισσότερο πείθονται όσοι τότε συμμετείχαν. Ότι έλαβαν μέρος σε μια σύσκεψη δίχως καμία ουσία. Το είπε άλλωστε εκείνο το βράδυ ο Χρήστος Ηλιάδης, κινδυνεύουμε να συζητούμε μόνο χάνοντας την ώρα μας.

 

Ρώτησαν τον πρώην Νομάρχη Θόδωρο Καλλιοντζή αν έκανε απεργία την Τετάρτη. Κι αυτός απάντησε όπως συνήθως. «Χείμαρρος» πραγματικός. Έγραψε στο facebook ότι έκανε απεργία, συμπλήρωσε δε τα ακόλουθα: «Η απεργία δεν είχε κομματικό χαρακτήρα, παρά την μίζερη και φτωχή προσπάθεια να της δοθεί τέτοιο χρώμα. Είχε εθνικό χρώμα. Είχε καθολικό χαρακτήρα. Κυρίως για να στείλει μήνυμα στο εξωτερικό ότι τέλος. Το λίπος τέλειωσε! Δεν έχουμε πεισθεί για την ορθότητα των επιλογών και την αναγκαιότητα των θυσιών. Η ευθύνη δεν είναι μόνο των ελλήνων. Είναι και των θεσμών της Ε.Ε. Ας πάρουν πλέον γενναιότερες αποφάσεις».

 

Όσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο πιθανό είναι ο πρώην Νομάρχης να απομακρυνθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά να μην εμπλακεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος βέβαια θυμώνει με κάτι τέτοιες προβλέψεις και εκτιμήσεις. Αντιδρά έντονα ίσως γιατί αυτές οι σκέψεις και οι συζητήσεις του θυμίζουν τις ευκαιρίες που πέρασαν ανεκμετάλλευτες φέτος. Αδικήθηκε δεν λέμε, άλλο όμως το ένα και άλλο το άλλο.

 

Το επαναλαμβάνουμε όχι τυχαία. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 η Καβάλα θα έχει πολλούς υποψήφιους δημάρχους. Οι περισσότεροι από τους οποίους θα ενδυθούν τον μανδύα του ανεξάρτητου. Μιας περίεργης μοδάτης ανεξαρτησίας που δεν θα έχει τόσο ουσία, όσο μαεστρία. Κόλπο φυσικά προκειμένου ο … λύκος να μας πείσει ότι έγινε αρνάκι. Σίγουρο είναι και κάτι ακόμη. Τόσο μακριά από τις δημοτικές εκλογές του 14, είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε και να περιγράψουμε καταστάσεις ή πρόσωπα. Έχει δρόμο μπροστά της πολύ αυτή η ιστορία. Κατ’ επανάληψη όμως γράψαμε ότι κάποιους τους απασχολεί από τώρα.

 

Η επιτυχία της έκθεσης του Επιμελητηρίου φέτος βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους. Διεκδικήθηκε παράταση, που σωστά δεν δόθηκε. Τώρα όμως όλοι ξέρουν. Ξέρουν πώς να προετοιμαστούν για την επόμενη έκθεση, όπου τα δεδομένα θα είναι ίδια. Δεν είναι μικρό πράγμα η επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης στις συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οφείλεται βεβαίως και στην φιλοσοφία της διοργάνωσης. Έκθεση των Καβαλιωτών για τους Καβαλιώτες. Αυτόν τον τίτλο είχε η έκθεση τα πρώτα της χρόνια. Αυτό το περιεχόμενο διατηρεί ισχυρό και τώρα που λέγεται KavalaExpo.

 

Σε μια εποχή που οι Καβαλιώτες βάλλονται πανταχόθεν για όσα δεν κάνουν ενώ θα έπρεπε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η κριτική δεν ισχύει με τίποτα ως προς την έκθεση. Τα καλά λόγια μάλιστα αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους. Τους ντόπιους διοργανωτές. Τους ντόπιους εκθέτες και φυσικά τους ντόπιους επισκέπτες.

 

Δεν είχε πολύ κόσμο χθες το απόγευμα στον Δημοτικό Κήπο, στο ραντεβού του Συλλόγου Ανέργων με τους άνεργους αυτής της πόλης. Ο Σύλλογος στεναχωρήθηκε αφού όπως φαίνεται περίμενε μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή. Ζητούσε πολλά; Κάθε ένας μπορεί να δώσει την απάντηση του. Υπάρχει πάντως και μια απογοήτευση μεταξύ των ευρισκόμενων σε μεγάλη λιτότητα ελλήνων πολιτών. Μια απογοήτευση αποθαρρυντική ως προς την συμμετοχή στις απεργίες και στις λοιπές διαμαρτυρίες. Ίσως είναι αυτό που εύστοχα ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην έκθεση του Επιμελητηρίου. Η κόπωση από την συνεχή λιτότητα.

 

Ότι και να είναι, είναι προσωρινό. Γιατί μόλις ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, αμέσως μετά όλα αυτά θα πάνε περίπατο… Θα επανέλθουμε στα… άρματα και στις εντάσεις. Δεν βλέπετε τι συμβαίνει έξω; Μόλις χθες μια ηλικιωμένη γυναίκα πήγε στην τράπεζα. Ζήτησε να μάθει το υπόλοιπο του λογαριασμού της. «28 ευρώ» της απάντησε η υπάλληλος. «Δώστε μου τα 20» είπε η κυρία. Πήρε τα 20 ευρώ και έφυγε προκειμένου άμεσα να τα ξοδέψει. Όχι φυσικά σε λούσα και κοσμήματα. Δεν αρκούν για τέτοια. Ψωμί, τυρί και λίγο γάλα.

 

Οι εκδηλώσεις την προσεχή εβδομάδα για την γιορτή του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη θα είναι λιτές. Αυτό αποφάσισαν μαζί όλοι οι εμπλεκόμενοι. Αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν στην εκκλησία (Άγιος Παύλος) και μετά ένα απλό καφεδάκι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν δωρεές κυρίως προς το ίδρυμα Αγία Μαρίνα.

 

Με βάση τις δυνατότητες του, το ΤΕΙ Καβάλας θα διαθέσει και φέτος φοιτητικές εστίες στους πρωτοετείς σπουδαστές του. Περίπου 35 δωμάτια θα δοθούν σε νέους σπουδαστές με βάση οικονομικά κριτήρια. Για αυτά τα 35 δωμάτια οι αιτήσεις στο ΤΕΙ Καβάλας είναι ήδη 1.200! Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, δείχνει πόσο δύσκολο είναι σήμερα να αφήσεις τον τόπο σου και να έρθεις στην Καβάλα και την κάθε Καβάλα για σπουδές. Στα υπόλοιπα δωμάτια των εστιών του ΤΕΙ παραμένουν σπουδαστές προηγούμενων ετών αφού συνεχίζουν κανονικά την φοίτηση τους.

 

Σε διάφορα κεντρικά σημεία της Καβάλας τοποθετήθηκαν ξύλινα βάθρα, επί των οποίων την ερχόμενη εβδομάδα θα αναπτυχθεί η πλούσια δραστηριότητα της Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής. Τα βλέπει ο κόσμος και ξαφνιάζεται. Απορεί. Σύντομα όμως θα υπάρξει πολύ συγκεκριμένη κι ενδιαφέρουσα απάντηση.

 

Διαβάστε επίσης