• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια των εκπροσώπων της, έκανε τον περασμένο Απρίλιο ένα μεγάλο «λάθος». Ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την επίτευξη συμφωνίας με επενδυτή, ο οποίος ήδη ανέλαβε να αξιοποιήσει τα Λουτρά των Ελευθερών. Στην συγκεκριμένη είδηση δόθηκε τότε μεγάλη προβολή, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν εκείνες τις μέρες δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο. Λίγες μέρες μετά η Π.Ε. Καβάλας «ενοχλήθηκε» από αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ της ζήτησε τον λόγο που δεν είχε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις και την τελική συμφωνία.

 

Όσα ακολούθησαν είναι περισσότερο γνωστά γιατί είναι πιο πρόσφατα. Η υπηρεσία (η οποία έμαθε τα νέα από τις εφημερίδες) έκανε αυτοψία στα Λουτρά των Ελευθερών όπου εντόπισε τρία κτίσματα ιδιαίτερης σημασίας. Για αυτά προτείνει να χαρακτηριστούν μνημεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ίδια αρχαιολογική υπηρεσία (ή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού) συνέταξε και παρέδωσε αρμοδίως μια ιδιαίτερα αναλυτική έκθεση όπου σε αυτήν υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για τα Λουτρά των Ελευθερών. Πολύ αμφιβάλλουμε αν κάποιος άλλος τόσο καιρό μπόρεσε ή αποφάσισε να κάνει αυτή την απαραίτητη ιστορική αναδρομή. Μέσα από την οποία προκύπτει η σημασία των λουτρών, ο ρόλος που έπαιξαν ανά τους αιώνες.

 

Δηλαδή η υπηρεσία έκανε ένα καλό, το ότι έψαξε βρήκε και έγραψε για την ιστορία των λουτρών (η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι φανταζόμασταν) αλλά έκανε κι ένα κακό. Έμπλεξε την επένδυση στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ο επενδυτής βέβαια δεν πτοείται αλλά το όλο εγχείρημα (δύσκολο εξ αρχής) κινδυνεύει να αποκτήσει διάφορα νέα και δύσκολα προβλήματα.

 

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση ο Αρχέλαος Γρανάς ζήτησε και ήδη έχει, πολιτική υποστήριξη. Απευθύνθηκε στην Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία συναντά αύριο στην Αθήνα. Φοβόμαστε ότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα, δύσκολα κάποιες διαδικασίες θα σταματήσουν. Άρα η προσπάθεια που θα γίνει θα αφορά την επίσπευση και έγκαιρη ολοκλήρωση τους. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία καθώς σήμερα όχι μόνο η Π.Ε. Καβάλας αλλά συνολικά η χώρα αναζητά επενδυτές. Τι γίνεται λοιπόν όταν αυτοί βρίσκονται, όταν πείθονται κι αρχίζουν να υλοποιούν τα σχέδια τους;

 

Μαθαίνουμε ότι η αξιοποίηση των αποθηκών του κεντρικού λιμανιού εξελίσσεται θετικά, βρίσκεται δε στο στάδιο της σύνταξης μελετών. Ακούμε ωστόσο ότι και σε αυτή την επένδυση επιχειρούν να «χώσουν» την μύτη τους υπηρεσίες που έως τώρα δεν είχαν καθόλου ασχοληθεί. Λέτε να έχουμε τα ίδια; Να επιχειρηθεί δηλαδή να κηρυχθούν οι αποθήκες ιστορικό μνημείο; Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις-δυστυχώς- τα καινούργια και μεγάλα προβλήματα ανακύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Ακριβώς την στιγμή που πιστεύεις ότι τα έλυσες όλα, τότε σου έρχεται κεραμίδι στο κεφάλι…

 

Χρέος του κράτους είναι να προστατεύσει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτό δεν είναι μια θεωρία μόνο. Επιβάλλεται να γίνει με συγκεκριμένες πράξεις. Αν λοιπόν η κ. Μενδώνη δεν … καθαρίσει την μπουγάδα στα λουτρά των Ελευθερών τότε το κράτος γίνεται πάλι αναξιόπιστο. Από τη μια ζητά επενδυτές, από την άλλη τους φορτώνει (και τους απογοητεύει φυσικά) ένα σωρό γραφειοκρατικά προβλήματα. Ως εκ τούτου η αυριανή συνάντηση στην Αθήνα δεν είναι και τόσο απλή. Είναι καθοριστική γιατί από το αποτέλεσμα της θα φανεί όχι το τι λέει, αλλά το τι κάνει το κράτος. Εννοεί όσα υπόσχεται ή άδικα κάποιοι πιστέψαμε στην αξιοποίηση των λουτρών των Ελευθερών και σε κάθε άλλη επενδυτική προσπάθεια εντός των ορίων του Νομού Καβάλας.

 

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ο ΟΛΚ είναι «ανοιχτός» σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας ως προς το «ορφανό» απεντομωτήριο. Ο Αδάμ Κοσμίδης έλεγε τις προάλλες ότι αν το ακίνητο ζητηθεί από τον Δήμο, είναι πιθανό να παραχωρηθεί σε αυτόν. Δεν ξέρουμε πόσο το εννοούσε. Ξέρουμε ότι όπως παλιότερα το απεντομωτήριο έχει αφορμή καυγά, τώρα μπορεί να γίνει αφορμή μιας νέας συνεργασίας και σχέσης ώστε εκεί να επανέλθει η πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Θα μπορούσε επίσης το απεντομωτήριο (αφού δεν το θέλει κανείς επενδυτής) να το ζητήσει (χωρίς χρήματα ή άλλης μορφής ενοίκιο) ο σύλλογος «Θέατρο των Πολιτών». Ένας οποιοσδήποτε πολιτιστικός σύλλογος αυτής της πόλης.

 

Μπορούν να γίνουν πολλά με αφορμή το θέμα του απεντομωτηρίου. Θα γίνουν όμως ή τσάμπα καίει η λάμπα; Είναι θέμα του ΟΛΚ, καμία διαφωνία. Είναι όμως θέμα και όσων παλιότερα το είχαν ή το έβαλαν στο μάτι. Τώρα όλοι αυτοί (με πρώτο τον Δήμο Καβάλας) πρέπει να ετοιμάσουν την επίθεση τους. Επίθεση φιλίας και συνεργασίας μπας και το κτίσμα γίνει χρήσιμο στην πόλη. Λειτουργικό και όμορφο κι ας μην δημιουργεί έσοδα στον ΟΛΚ. Στο κάτω κάτω γρήγορα η περιοχή θα αλλάξει. Μέχρι λοιπόν να ετοιμαστούν οι αποθήκες μπορεί ο χώρος προσωρινά να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση. Μετά βλέπουμε.

 

Καυγά και μάλιστα όχι πολιτικό είχε την Παρασκευή στην Βουλή ο Γιώργος Καλαντζής. Μάλωσε με τους συνήθεις υπόπτους δηλαδή τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι διάλογοι προβλήθηκαν εκτενώς στην τηλεόραση χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Πλέον σε αυτά τα γεγονότα πρέπει να συνηθίσουμε. Ή μήπως συνηθίσαμε ήδη; Η Χρυσή Αυγή πορεύεται και με αυτόν τον τρόπο, χωρίς καμία διάθεση αλλαγής. Τα ποσοστά της άλλωστε αυξάνονται κι έτσι ότι γίνονταν μέχρι τώρα, θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά.

 

Η Χρυσή Αυγή λοιπόν εμφανίζεται όλο και συχνότερα στον Νομό Καβάλας. Ο Δένδιας θα τα έλεγε τάγματα εφόδου. Εννοούμε τις ομάδες των εκπροσώπων της που επισκέφθηκαν τόσο την λαϊκή της Χρυσούπολης όσο και την λαϊκή των Κρηνίδων. Σύντομα θα τους δούμε και στην λαϊκή της Καβάλας. Φαίνεται να το απολαμβάνουν αφού όπως περιγράφουν, γίνονται δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τον κόσμο. Λυπούμαστε αλλά δεν είναι αυτή η πλήρης αλήθεια. Το τι συμβαίνει μας το διηγήθηκε τις προάλλες ένας αυτόπτης μάρτυρας. Οι της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται στη λαϊκή αρχικά διστακτικοί, περιμένοντας μια πρώτη θετική αντίδραση. Ο κόσμος είναι φανερό ότι τους φοβάται αλλά όταν κάποιος κάνει την αρχή τότε σπεύδουν όλοι να τους χαιρετίσουν.

 

Μόλις περάσει και συνεχίσει την πορεία του το γκρουπ, τότε ο κόσμος αρχίζει να μουρμουρίζει. Το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να μην γίνει αντιληπτό. Τους αποδοκιμάζει αλλά εσωτερικά αφού ουδείς θέλει να μπλέξει. Πρόκειται για μια κλασική ελληνική αντίδραση. Τον συμπαθείς δε τον συμπαθείς αυτόν που έχεις απέναντι σου, θα του πεις καλημέρα. Ίσως και κάτι επιπλέον. Μόλις όμως σου γυρίσει την πλάτη και σε προσπεράσει τότε εκδηλώνεις τα πραγματικά σου αισθήματα. Στο μεταξύ αυτός έχει απομακρυνθεί, έχοντας εισπράξει κάτι εντελώς πλαστό. Ψεύτικο. Προσποιητό. Το οποίο άσχετα από όλα τα άλλα, τον κάνει ευτυχισμένο και χαρούμενο…

 

Αυτήν την… μπανανόφλουδα πάτησαν κατά το παρελθόν πολιτικοί και πολιτικοί. Αυτό το κόλπο απέδωσε και αποδίδει και σε πρόσωπα εκτός πολιτικής. Αυτή η μέθοδος υιοθετήθηκε αυθόρμητα από τους περισσότερους πολίτες προκειμένου να προσπεράσουν επιτυχώς κι αυτή τη δοκιμασία. Εκεί που ψωνίζουν ή δουλεύουν στην λαϊκή, βρίσκονται απέναντι στους άνδρες με τα μαύρα. Οι οποίοι στα χέρια τους κρατούν ελληνικές σημαίες λες και δεν είναι λαϊκή αγορά αλλά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου…

 

Συζητώντας προχθές με έναν φίλο από το ΚΚΕ της Καβάλας καταλάβαμε εύκολα ένα πράγμα. Το κόμμα δεν αλλάζει πορεία, δεν αλλάζει τακτική κι ας μειώνονται όσοι προσέρχονται στις εκδηλώσεις του. Δεν πτοούνται οι επικεφαλείς στον Περισσό, συνεχίζουν να προτείνουν κομμουνισμό αφού αυτόν θεωρούν ως την ιδανική απάντηση στα προβλήματα της εποχής. Οπότε μάταιος κόπος να προσπαθήσει κάποιος να τους αλλάξει. Ας ετοιμαστούν όμως για ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις. Το ξέρουν κι ίδιοι ότι επιμένοντας σε αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο, ο δρόμος θα είναι στενός και διαρκώς ανηφορικός. Απαντούν ότι για αυτό φταίει το σύστημα, ευθύνη στην επιλογή τους (ή έστω μια κάποια αυτοκριτική) καμία…

 

Διαβάστε επίσης