• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε στον τοπικό τύπο την έντονη δραστηριότητα της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου. Συνήθως είναι άσκηση πίεσης μετά του απαραίτητου ελέγχου προς τον Δήμαρχο αλλά και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακολουθούμε τα θέματα να ανακύπτουν σχεδόν καθημερινά το ένα πίσω από το άλλο. Αρκετές φορές αυτά τα θέματα μεγεθύνονται (εις βάρος των πραγματικών και ουσιαστικών προβλημάτων στην περιοχή), ξεχνιούνται γρήγορα αφού στο μεταξύ κάτι άλλο παρόμοιο έχει προκύψει.

 

Είναι φανερό- το έχουμε σημειώσει ίσως κι άλλη φορά- ότι κάποιοι άπειροι στην Ελευθερούπολη κάνουν το γνωστό, το εύκολο και το συνηθισμένο: Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αυτό γίνεται λόγω της προαναφερθείσας απειρίας. Γίνεται επίσης επειδή τα ίδια άτομα αποσκοπούν μόνο στις εντυπώσεις, οι οποίες πιστεύουν ότι εξασφαλίζονται από την συχνή δημοσιότητα. Από τις δηλώσεις που γίνονται κάθε μέρα λες και αυτός που τις κάνει δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί.

 

Καμία διοίκηση δεν είναι ούτε άγια, ούτε αλάνθαστη. Χρειάζεται όμως να έχεις κότσια και την απαραίτητη υποδομή, να χειριστείς τα θέματα που προκύπτουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει κέρδος για τον τόπο σου. Αμφιβάλλουμε αν αυτοί οι κατά βάθος ανώριμοι ξέρουν τι κάνουν. Στοχεύουν σε κάτι διαφορετικό και προσωπικό. Να γίνουν φίρμες. Στο μεταξύ μπορεί να έγιναν, χρήσιμοι όμως στον Δήμο Παγγαίου δεν είναι κι ούτε θα γίνουν ποτέ.

 

Όλα αυτά είναι μια απαραίτητη εισαγωγή προκειμένου να φθάσουμε στο δια ταύτα. Δηλαδή στην περιβόητη κατάχρηση (ομολογημένη πράξη ως ένα βαθμό) από τον πρώην ταμία του Δήμου Ελευθερούπολης. Αλήθεια, τι να έγινε αυτή η ιστορία; Η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελώς δεν ρωτά και δεν ανακατεύεται. Η διοίκηση του Δήμου δεν μιλά κι έτσι το θέμα περνά εντελώς ντούκου αφού θεωρούνται μείζονα θέματα άλλα. Π.χ. το πότε θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου για τον απαραίτητο απολογισμό πεπραγμένων του 2011.

 

Μα καλά, εδώ ο ταμίας πήρε τουλάχιστον 117.000 ευρώ από το ταμείο και δεν μιλάει κανείς; Δεν ρωτάει κανείς γιατί αυτή η υπόθεση ακόμη να φθάσει στο ακροατήριο; Τα πράγματα επιχειρείται να ισοπεδωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε μετά από λίγο να έχουν όλα ξεχαστεί. Η δε δικαιοσύνη, κάνει το καθήκον της (καμία αμφιβολία περί τούτου) αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Μια γραφειοκρατία δηλαδή εντελώς ανεξήγητη για την φύση της υπόθεσης.

 

Μάθαμε- μετά κόπων και βασάνων- ότι επιτέλους ασκήθηκε δίωξη προς τον υπάλληλο που τώρα περιμένει να προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Μιας υπόθεσης που θα είναι πρωτοείσακτη, δηλαδή εύκολα σχετικά θα μπορεί να πάρει μία τουλάχιστον αναβολή. Μάθαμε –ανεπίσημα πάντα- ότι πρόσφατα ασκήθηκε και δεύτερη δίωξη, κατά άλλου υπαλλήλου του πρώην Δήμου Ελευθερούπολης. Ποιά θα είναι η επόμενη είδηση (όταν με το καλό την μάθουμε); Επόμενη είδηση θα είναι το αν οι διώξεις μείνουν σε επίπεδο υπαλλήλων μόνο ή επεκταθούν και σε ανώτερο.

 

Θυμάστε την ιστορία; Μάλλον όχι. Γενάρης του 2011 ο ταμίας εξαφανίστηκε αφήνοντας πίσω του μια επιστολή όπου έγραφε ότι πήρε από το ταμείο 117.000 ευρώ. Τα χρήματα που λείπουν υπήρξαν υπόνοιες ότι ήταν περισσότερα κι έτσι προκλήθηκε έλεγχος από οικονομικό επιθεωρητή. Ο έλεγχος άργησε πολύ να ολοκληρωθεί. Από τότε όλα αργούν. Στο μεταξύ ο υπάλληλος κυκλοφορούσε και κυκλοφορεί ελεύθερος με αποτέλεσμα ο κόσμος (κυρίως στην Καβάλα αφού εδώ ζει ο υπάλληλος) να απορεί. Απορίες που και τότε και τώρα δεν μπορεί να απαντήσεις ουδείς.

 

Είναι δικαίωμα και της αντιπολίτευσης και της διοίκησης να έχουν καθημερινά καυγαδάκια, όλα δια των μέσων ενημέρωσης. Είναι δική τους επιλογή οι εκδηλώσεις, οι συνεντεύξεις τύπου, οι καταγγελίες, οι φωνές και οι εντάσεις στις συνεδριάσεις κτλ. Μπορούν όμως να ασχολούνται με όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά και να μην μιλά κανείς τους για μια υπόθεση σκάνδαλο; Αλήθεια δεν πιέζουν ώστε να λάμψει η αλήθεια; Δεν θέλουν αυτή η ιστορία να ξεκαθαρίσει για να κάτσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του; Και τι έκαναν τόσο καιρό για αυτό; Απολύτως τίποτα.

 

Έχουν παρασυρθεί και βρίσκονται κάπου αλλού. Εντάξει ίσως περνάνε ωραία απολαμβάνοντας αυτές τις καθημερινές τους αψιμαχίες. Όμως ο κόσμος τους έστειλε εκεί που τους έστειλε και για τα δύσκολα. Ένα εκ των οποίων είναι το θέμα που πριν λίγο αναπτύξαμε. Για αυτό τι έκαναν;

 

Προχθές το απόγευμα έγιναν στην Καβάλα δύο σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ταυτόχρονα. Η μια στην πλατεία του Καπνεργάτη, η άλλη στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Κρίμα. Οι πολίτες έπρεπε πάλι να διαλέξουν την μία από τις δύο. Αυτός ο περιβόητος συντονισμός δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει τόσο εύκολα. Πλέον το γεγονός περνά απαρατήρητο. Οι διοργανωτές εκδηλώσεων τα αφήνουν όλα στη τύχη. Η οποία καμιά φορά είναι με το μέρος τους και άλλες φορές όχι. Είναι άδικο αυτά τα πράγματα να μπαίνουν σε έναν άτυπο ανταγωνισμό επειδή ουδείς ασχολείται με την συνεννόηση και την συνεργασία. Κρίμα.

 

Όσοι πάντως διάλεξαν την ομιλία του Νίκου Λυγερού πήγαν στο Αμφιθέατρο στις 6.30 το απόγευμα και έφυγαν περίπου στις 11 το βράδυ. Ο ομιλητής ήταν ασταμάτητος ενώ πριν αρχίσει την εισήγηση του προηγήθηκαν άλλοι χαιρετισμοί, προβολή βίντεο, χοροί κτλ.

 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία προερχόμενα από την Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ο βουλευτής με τις περισσότερες ομιλίες στην Ολομέλεια. Το στοιχείο αυτό αναφέρεται στην περίοδο από τις τελευταίες εκλογές έως σήμερα. Έχει μιλήσει 16 φορές, οι περισσότερες είναι απαντήσεις σε ερωτήσεις. Αυτό το ρεκόρ το έχει λόγω της θέσης του στην Κυβέρνηση. Δεύτερη σε ομιλίες είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τρίτος ο Υπουργός Νίκος Δένδιας. Στον ίδιο κατάλογο υπάρχουν φυσικά κι οι άλλοι τρεις βουλευτές Καβάλας. Ο Καλαντζής μίλησε μία φορά ενώ οι Κλειτσιώτης-Πασχαλίδης καμία.

 

Με συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα, στο Υπουργείο, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε προχθές επίσημα την κατάθεση νομοσχεδίου με σημαντικές αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο. Σε άρθρο αυτού του νομοσχεδίου υπάρχει η πρόταση για έγκριση της επένδυσης του Γυαλιού. Το θέμα συνεχίζει να «παίζει» στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία φιλοξενούν δηλώσεις της κ. Γαρυφάλλου. Όπως φυσικά και την ιστορία της επένδυσης του Γυαλιού. Παρά την γενικότερη αισιοδοξία αυτών των δημοσιευμάτων, παραμένουμε εντελώς απαισιόδοξοι. Φοβόμαστε ότι άδικα το θέμα πάει για έγκριση αφού με τέτοια ύφεση, με τόσα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες και με τέτοια στάση των τραπεζών προς τους ιδιώτες στο τέλος δεν θα γίνει απολύτως τίποτα.

 

Και τώρα ειδήσεις από επαρχιακές πόλεις που πάνω κάτω είναι σαν την δική μας. Στην Χίο έγινε χθες μεγάλη διαμαρτυρία των ωφελούμενων του προγράμματος Κοινωφελής Εργασία. Είναι απλήρωτοι και δεν αντέχουν άλλο. Όπως δε προκύπτει η καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται ότι ο υπάλληλος υπόλογος του προγράμματος στη Χίο ξαφνικά άλλαξε. Εμείς στην Καβάλα τα περάσαμε προ μηνός αυτά και τα κατανοούμε απόλυτα.

 

Στην Λάρισα έκλεισε ξαφνικά κέντρο αδυνατίσματος. Οι υπάλληλοι έμειναν απλήρωτοι και οι πελάτες ενημερώθηκαν να εξυπηρετηθούν από άλλα καταστήματα του ομίλου, σε όμορες πόλεις. Κι αυτά τα ξέρουμε, τα περάσαμε νωρίς νωρίς. Το καλύτερο όμως όλων έγινε στον Πύργο. Το αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ: Έντονη ανησυχία σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες και ενοίκους διαμερισμάτων πολυκατοικιών σε Πύργο και Αμαλιάδα, έχει προκαλέσει η “εξαφάνιση” του ιδιοκτήτη της εταιρείας κοινόχρηστων, με αποτέλεσμα λογαριασμοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να παραμένουν απλήρωτοι σε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ και λοιπούς αποδέκτες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης