• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που προχθές έκαναν οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του συλλόγου τους, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Πρόκειται για μια μεγάλη έκπληξη, ως προς την πολιτική διάσταση του γεγονότος. Σπεύδουμε να εξηγήσουμε και να ενημερώσουμε: Οι εκλογές για την νέα διοίκηση του συλλόγου έγιναν με παραταξιακά ψηφοδέλτια προ μιας περίπου εβδομάδας. Η αντιπαράθεση στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ήταν κάτι το ολοφάνερο και αναμενόμενο. Το αποτέλεσμα των εκλογών μάλλον φυσιολογικό. Στο προεδρείο βρέθηκαν να συνυπάρχουν εκπρόσωποι από το πρώην ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ (αν και οι ίδιοι το ψιλοαρνούνται) και το ΚΚΕ. Το επόμενο «στοίχημα» ήταν η διαδικασία για την συγκρότηση προεδρείου. Κάτι που σε προηγούμενες αναμετρήσεις δεν υπήρχε ως ζήτημα αφού τότε η ΠΑΣΚΕ είχε απόλυτη και άνετη αυτοδυναμία.

 

Οι εκλεγμένοι του νέου συμβουλίου συναντήθηκαν προχθές το βράδυ. Συζήτησαν και συμφώνησαν γρήγορα. Οι πολιτικές διαφορές δεν ήταν εμπόδιο ώστε να καταλήξουν σε ένα διαπαραταξιακό προεδρείο όπου τα αξιώματα μοιράστηκαν δίκαια. Με βάση το ακριβές εκλογικό αποτέλεσμα. Κατόπιν τούτου στην διοίκηση του συλλόγου είναι όλοι μαζί, χωρίς οι πολιτικές και ιδεολογικές τους διαφορές να δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Ο σύλλογος διοικείται από το πρώην ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, το ΚΚΕ και ολίγον (ή πολύ κατ’ άλλους) ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο προερχόμενος από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ Βασίλης Ποιμενίδης ρωτήθηκε χθες σχετικά. Απάντησε ότι άλλο πράγμα τα κόμματα και η πολιτική κι άλλο πράγμα ο σύλλογος. Ο πρόεδρος Απόστολος Μουμτζάκης προσέγγισε την συγκεκριμένη εξέλιξη από μια άλλη πλευρά. «Σκεφθήκαμε το καλό του συλλόγου» είπε. Φαίνεται ότι και οι δύο έχουν δίκιο. Πείθουν ότι ορισμένες φορές τα θέματα που μας ενώνουν είναι σοβαρότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

 

Ας φέρουμε τώρα στο μυαλό μας το πρόσφατο περιστατικό στην Συμπαράταξη των Πολιτών. Εκεί συνυπήρχαν πρώην ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά. Τα θέματα και τα προβλήματα της Καβάλας τους κρατούσαν όλους μαζί αν και πολιτικά το καζάνι έβραζε… Όπως όμως είπε μόλις χθες ο Άρης Βέρρος, δεν είχαν (οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο) την πολιτική ωριμότητα να ξεπεράσουν όσα τους χωρίζουν. Να συνεχίσουν να συνεργάζονται με βάση τα περισσότερα και σπουδαιότερα (για μια δημοτική παράταξη) που τους ενώνουν. Κι επειδή ενός κακού (ενός καυγά για την περίπτωση που εξετάζουμε) μύρια έπονται, τώρα άπαντες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο ένας, ως συνήθως, ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον.

 

Αυτή την εποχή η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Το … σύστημα κατέρρευσε, τα χρέη μας πνίγουν. Ανέλαβαν να μας σώσουν μόνοι τους οι Παπανδρέου κτλ. Τα έκαναν θάλασσα. Ακολούθησε μια τυπικά μόνο οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Η θάλασσα έγινε ωκεανός. Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις (που τώρα καταλαβαίνουμε πόσο αρνητικά επηρέασαν τον τουρισμό) έγινε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Η οποία άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε. Ως που με αφορμή τα εργασιακά, παρουσίασε επιτέλους τα προσόντα της. Δηλαδή το ότι στηρίζεται από περισσότερα του ενός κόμματα.

 

Η ΔΗΜΑΡ πίεσε πολύ περισσότερο απ’ ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση. Παρέσυρε και τους υπόλοιπους κι όπως φαίνεται την συγκεκριμένη πολύ πρόσφατη υποχώρηση δεν την κάνουν οι έλληνες. Την κάνουν οι ξένοι. Πρόκειται για μια μικρή (επί του παρόντος) έκπληξη. Η οποία μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Είναι πάντως αλλιώς να διαπραγματεύεσαι μόνος, κι αλλιώς να είμαστε όλοι μαζί. Στο δεύτερο σενάριο οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι ελάχιστες. Είναι σαφώς περισσότερες.

 

Κάπως έτσι φαίνεται να σκέφθηκαν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί του Νομού Καβάλας. Έλαβαν το μήνυμα των εκλογών τους. Πορεύτηκαν και πορεύονται επί συνεργασιών, πραγματικών όμως συνεργασιών που στόχο έχουν το κοινό καλό. Τα συμφέροντα του δοκιμαζόμενου κλάδου.

 

Θα μπορούσαν βέβαια όλα να ήταν αλλιώς. Να μάλωναν επί μήνες. Να μην μπορούσαν να κάνουν προεδρείο. Να συνεργάζονταν ορισμένες από τις παρατάξεις μόνο. Όλα αυτά τα απέφυγαν δείχνοντας ότι έβαλαν μυαλό. Τους έγινε μάθημα το πάθημα της Ελλάδας. Αποφεύγουν μια αντίστοιχη πορεία με αυτή των πρόσφατων κυβερνήσεων. Κάνουν καλά. Πολύ καλά. Κι ως δάσκαλοι δίνουν επιτέλους ένα καλό παράδειγμα που κατά βάθος είναι πολιτικό. Ένα καλό πολιτικό παράδειγμα προς κάθε κατεύθυνση. Ειδικά αυτή την περίοδο είναι προτιμότερη (αλλά και δυσκολότερη) η συνεργασία από τον (ευκολότερο) καυγά….

 

Οι τελευταίες ,αλλά έγκυρες, πληροφορίες από το «μέτωπο του Περιγιαλίου» αναφέρουν ότι το πράγμα παραμένει μπερδεμένο στα γραφεία της Κομοτηνής. Όσοι λοιπόν βιάστηκαν να πανηγυρίσουν (διαδίδοντας ότι το σχέδιο κυρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή) ας προσγειωθούν. Κι ας περιμένουν. Ελπίζουμε όχι πολύ. Το σχέδιο εξετάζεται υπηρεσιακά. Ο δε Σιμιτσής μοιάζει εξουδετερωμένος αφού ότι είχε να κάνει το έκανε.

 

Όπως ακούμε μάλλον δεν θα γίνει αυτή την Κυριακή η θεατρική παράσταση «Τα ρούχα του βασιλιά». Πρόκειται για την ειδική εβδομαδιαία απογευματινή παράσταση όχι μόνο για μικρούς αλλά και μεγάλους. Η αναβολή οφείλεται στο ότι η ερχόμενη Κυριακή είναι εθνική γιορτή κι επίσημη αργία. Κατά τους γνωρίζοντες η απόφαση είχε παρθεί εγκαίρως και αρμοδίως. Άλλοι πάλι λένε ότι για να αναβληθεί η παράσταση μεσολάβησε και διαδικασία πιέσεων. Προερχόμενων από ορισμένους από τους εργαζόμενους. Οι οποίοι σημείωσαν την επίσημη αργία κτλ.

 

Θα μπορούσε ωστόσο η παράσταση να δοθεί Σάββατο. Μια μέρα πριν την εθνική γιορτή. Θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά άλλα πράγματα που έμμεσα ή άμεσα θα κάλυπταν το κενό που δημιουργεί η απόφαση της αναβολής. Η οποία για κακή τύχη του γεγονότος, το βρίσκει πάνω στο λεγόμενο «ανέβασμα» του.

 

Ημερίδα με θέμα την εξόρυξη πετρελαίου έγινε τις προάλλες στην Πάτρα. Η σκοπιμότητα της εκδήλωσης αφορά και την κοινωνία της περιοχής. Η οποία ακούει ότι από τον Πατραϊκό κόλπο θα επιχειρήσουν να βγάλουν πετρέλαιο κι ανησυχεί. Θέτει σειρά περιβαλλοντικών θεμάτων! Σύμφωνα με πληροφορίες στην ημερίδα κλήθηκε να παραστεί και να μιλήσει ο Βαγγέλης Παππάς, της Καβάλα Όιλ. Θα έλεγε ότι στην περίπτωση της Καβάλας το πετρέλαιο βγήκε και βγαίνει ενώ όλος ο Νομός τουριστικά προοδεύει ενώ περιβαλλοντικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Επειδή όμως ο Βαγγέλης Παππάς δεν μπόρεσε να πάει στην ημερίδα, οι διοργανωτές καλύφθηκαν με μήνυμα που έστειλε ο Κώστας Παπακοσμάς. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού βιντεοσκόπησε μήνυμα με αποδέκτη τον λαό της Πάτρας. Μη φοβάστε, τους είπε, την εξόρυξη του πετρελαίου. Κι όπως φαίνεται τους έπεισε.

 

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι έστω προσωρινά το Ιμαρέτ θα διακόψει την λειτουργία του. Η διακοπή αφορά όλη τη χειμερινή περίοδο, οφείλεται δε και σε τεχνικούς λόγους (συντήρηση κτλ). Δεν ξέρουμε αν και η κρίση έπαιξε ρόλο. Πιθανόν. Πάντως η Καβάλα πρέπει να προσέξει περισσότερο το Ιμαρέτ. Μέσα στην «φουρτούνα» της κρίσης και της γενικότερης δυσκολίας το ξεχάσαμε. Κακώς.

 

Το ότι η ΝΟΔΕ Καβάλας τα φέρνει δύσκολα με τα οικονομικά της το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν. Το αντιλαμβανόμαστε πλήρως εδώ που έφθασαν τα πράγματα για τις οργανώσεις κομμάτων στην επαρχία. Μαθαίνουμε όμως ότι μεταξύ αυτών που δεν πληρώνουν την συνδρομή είναι και οι αιρετοί! Αυτοί που με το κόμμα βγήκαν εκεί που βγήκαν. Βάση του κανονισμού υποχρεώνονται να πληρώνουν στο κόμμα κάποια λίγα χρήματα. Για να ανταποδώσουν με αυτόν τον συμβολικό τρόπο την στήριξη. Όμως οι αιρετοί (που δεν είναι λίγοι) ξεχνούν τις υποχρεώσεις τους… Η ΝΟΔΕ δεν μπορεί να πιέσει ένα απλό μέλος της να πληρώσει την συνδρομή του. Αντίθετα πρέπει να πιέσει τους αιρετούς που ξέχασαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε μια οργάνωση στην οποία υποτίθεται ανήκουν και υπηρετούν.

 

Την ώρα που η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας άρχισε να σχεδιάζει τα μέτρα της Κυριακής για την παρέλαση, ήρθαν οι προβλέψεις της ΕΜΥ. Αναφέρουν βροχές και καταιγίδες την Κυριακή στην Ανατολική Μακεδονία. Αυτή η πρόβλεψη ανατρέπει τα πάντα. Βάζει σε κίνδυνο την παρέλαση, τις διαμαρτυρίες που προσεκτικά ετοιμάζονται. Έρχονται τα πάνω κάτω. Εκτός αν στο μεταξύ η πρόβλεψη αλλάξει. Που δεν αποκλείεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης