• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μεγάλο μπελά μας έβαλε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε προσεκτικά τα 2.000 και πλέον ονόματα μπας και ανακαλύψουμε την… Αμερική. Κι όποτε τελειώνουμε την δύσκολη διαδικασία ανάγνωσης, όταν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι Αμερική δεν υπάρχει, τότε ακριβώς την ανακαλύπτουμε! Αυτή τη φορά στην λίστα Λαγκάρντ βρήκαμε όνομα που πολύ … μοιάζει με όνομα πρώην Δημάρχου του Νομού μας. Είναι ο ίδιος; Πρόκειται για συνωνυμία; Κι αν είναι ο ίδιος, η εξαγωγή των χρημάτων ήταν νόμιμη ή όχι; Απορίες δικαιολογημένες που όμως άλλοι θα ψάξουν και θα απαντήσουν. Εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

 

Στην ίδια λίστα εντοπίσαμε όνομα ακριβώς ίδιο με όνομα ντόπιου γιατρού (του δημοσίου) ενώ λέγεται ότι υπάρχει και τρίτος Καβαλιώτης. Αυτόν δυστυχώς τον ψάχνουμε ακόμη… Μόλις τον βρούμε θα το γράψουμε για να το επιβεβαιώσετε.

 

Τι λέγαμε λοιπόν; Λέγαμε ότι κάτι φαίνεται ότι κινείται στο Διοικητήριο. Κάτι που πάει να μας θυμίσει τις αλησμόνητες, κορυφαίες στιγμές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Λίγο το θέμα των λουτρών, λίγο το θέμα της παρέλασης, άντε και οι αδικίες του ΟΠΕΚΕΠΕ κι έτσι φτιάχνουμε επιτέλους μια πολύ ενδιαφέρουσα ατζέντα. Στην οποία οφείλουμε να προσθέσουμε την επίσης ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την πλήρη αξιοποίηση του εκθεσιακού κέντρου.

 

Όχι ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν. Ήθελαν και με το παραπάνω. Ήταν όμως για καιρό εγκλωβισμένοι σε μια περίεργη σχέση (τους) με την Κομοτηνή. Από την οποία έπρεπε να πάρουν άδεια ακόμη κι όταν επρόκειτο να πάνε στην τουαλέτα! Πληρώσαμε τόσα πολλά στις βενζίνες (πήγαινε- έλα), άλλα τόσα στα τηλέφωνα μέχρι να καταλάβουμε ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες είναι παρωχημένοι. Άρα πρέπει να καταργηθούν. Κι αν κάποιοι δίσταζαν ή είχαν ενδοιασμούς, τώρα τα πράγματα πήραν από μόνα τους την σωστή πορεία.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας μετά των συνεργατών του καταπιάνονται με την υπόθεση Λουτρά των Ελευθερών. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αποφασίζει (αφού συνεργαστεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες κι υπολογίσει όλα τα δεδομένα) για το αν θα γίνει ή όχι η παρέλαση. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δίνει «πάσα» στο Επιμελητήριο για το Εκθεσιακό, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να συνεννοηθούν επιτέλους οι υπηρεσίες και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και δη οι αγρότες.

 

Όλα αυτά ήταν αυτονόητα επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο Καλλικράτης συνέδεσε με έναν άκρως επικίνδυνο και γραφειοκρατικό τρόπο την Κομοτηνή με την Καβάλα. Αυτοί οι δεσμοί άντεξαν όσο άντεξαν. Πλέον η Καβάλα αποφάσισε να κινηθεί μόνη της αφού στην εποχή μας τέτοιες σχέσεις (τόσο ισχυρών δεσμών) δεν δικαιολογούνται.

 

Ενθαρρύνουμε την ανεξαρτησία της Π.Ε. Καβάλας. Υποστηρίζουμε τις δράσεις των δικών μας Αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. Ας μην αισθάνονται ένοχοι ή εκτός Καλλικρατικής γραμμής. Για να υπηρετήσουν σωστά τα συμφέροντα του τόπου οφείλουν να μοιάσουν σε αυτό που πρόχειρα και άδικα καταργήθηκε και όχι σε αυτό που πολυδιαφημίστηκε αλλά αποδείχθηκε μεταρρύθμιση- οπισθοδρόμηση. Εντάξει, ορισμένα πράγματα θα τα δούμε στην περιφερειακή τους διάσταση. Τα περισσότερα όμως ήταν και παραμένουν τοπικά. Καβαλιώτικα. Ούτε που ενδιαφέρουν τους άλλους.

 

Κι επειδή ο διάλογος για τις απαραίτητες διορθώσεις στον Καλλικράτη είναι γεγονός επίκαιρο, αυτά πρέπει να προωθηθούν κατάλληλα και να αλλάξουν. Κάθε περιφερειακή ενότητα να έχει την απαραίτητη ανεξαρτησία πρωτοβουλιών και κινήσεων, να μπορεί να λειτουργεί μόνη της χωρίς άδειες και συνεννοήσεις με την Κομοτηνή. Η οποία θα πρέπει να ασχολείται μόνο με τα μείζονα και πραγματικά περιφερειακά ζητήματα. Δεν είναι ανόητο που για μια άδεια μικροπωλητή στη λαϊκή αγορά της Ελευθερούπολης πρέπει να αποφασίσει και ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης; Αυτά πρέπει να πάψουν. Μόνο έτσι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα δικαιωθεί στην κοινωνία. Στην κάθε τοπική κοινωνία.

 

Μέχρι τώρα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ένα μπερδεμένο πράγμα, κάτι που δεν προετοιμάστηκε καθόλου. Μια προχειρότητα επί της οποίας δοκιμάζονται άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Αδικούνται σίγουρα. Αυτοί όμως που ταλαιπωρούνται πιο πολύ απ’ όλους είναι οι πολίτες. Οι οποίοι άρχισαν να έχουν στενότερη σχέση με την Κομοτηνή παρά με τις υπηρεσίες του διοικητηρίου Καβάλας.

 

Ουδείς θα ήθελε να είναι στη θέση των κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας. Οι άνθρωποι πρέπει να βραβευτούν για την υπομονή και την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν. Έπρεπε να πληρωθούν το 50% των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν πληρώθηκαν επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβε ψηφιακούς χάρτες όπου δεν ξεχώριζαν βοσκοτόπια και αγροτεμάχια από τις αναδασωτέες εκτάσεις. Αυτό το πρόβλημα επιχείρησε χθες να λύσει σύσκεψη στο γραφείο του κ. Γρανά.

 

Ο χώρος γέμισε από κτηνοτρόφους. Ένας από αυτούς φώναζε. Οι άλλοι άκουγαν μα δεν μιλούσαν. Ως που άρχισε η σύσκεψη. Τότε άρχισε ένα ακόμη ελληνικό έργο. Άλλος ας αποφασίσει αν το συγκεκριμένο έργο ήταν για γέλια ή για κλάματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ Κομοτηνής με τις δασικές υπηρεσίες της Καβάλας μάλωναν επί μιας διαδικασίας που ήταν ολοφάνερο ότι δεν έγινε σωστά. Διότι οι μεν έστειλαν χάρτες που δεν ξεχώριζαν τις αγροτικές από τις δασικές εκτάσεις κι οι δε δεν είχαν την ευαισθησία (βλέποντας τους χάρτες) να ερευνήσουν περισσότερο το θέμα. Το προώθησαν ως έχει στην Αθήνα.

 

Τότε ακριβώς ήταν που οι κτηνοτρόφοι είχαν κάθε δίκιο να βάλουν τις φωνές προς άπαντες τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Προς γενική όμως έκπληξη συνέχισαν να σιωπούν. Ότι έγινε έγινε, σκέφθηκαν. Σημασία τώρα έχει να λυθεί το πρόβλημα, είπαν. Δεν ξέρουμε αν αυτό ήταν το σωστό και το φρόνιμο. Σημασία έχει ότι κράτησαν τα νεύρα τους κι ενώ ήθελαν (όπως έδειχναν τα πρόσωπα τους), δεν ξέσπασαν ούτε κατά της μιας, ούτε κατά της άλλης υπηρεσίας. Τις οποίες μάλλον δεν εμπιστεύονται ότι θα λύσουν εγκαίρως το πρόβλημα. Επειδή όμως δεν μπορούν κάτι άλλο να κάνουν κι επειδή τα χρειάζονται τα χρήματα των ενισχύσεων, αποχώρισαν αισιόδοξοι και σταθερά αμίλητοι. Σκέφτονται ρομαντικά. Ότι αυτό που δεν έκαναν οι υπηρεσίες στην ώρα του, θα το κάνουν με μικρή έστω καθυστέρηση. Θα συνεργαστούν.

 

Όσοι διαφωνούν με την προοπτική αξιοποίησης του Εκθεσιακού Κέντρου, δημιουργίας διαχειριστικού φορέα (όπου δεν αποκλείεται να εμπλακούν και ιδιώτες) να μιλήσουν τώρα. Τώρα που το θέμα είναι στην επικαιρότητα. Διαφορετικά να μην μιλήσουν καθόλου.

 

 

Διαβάστε επίσης