• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι καταλήψεις των δημόσιων υπηρεσιών και κτιρίων είναι μια παλιά και δοκιμασμένη μορφή κινητοποιήσεων. Την οποία εσχάτως (λόγω μνημονίων) υιοθετούν όλο και συχνότερα οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι οποίοι συνήθως καταλαμβάνουν τους χώρους στους οποίους εργάζονται. Αρχή έγινε επί Παπανδρέου Γιώργου. Τότε καταλάμβαναν τα υπουργεία και τα κρατούσαν κλειστά επί εβδομάδες. Η κατάληψη είναι ίσως αποτελεσματικότερη της απεργίας. Χρειάζεται όμως καλή οργάνωση και κυρίως μαζική συμμετοχή. Από προχθές Δευτέρα βρίσκονται σε διαδικασία κατάληψης (άγνωστο μέχρι πότε) οι περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες, τα περισσότερα δημοτικά κτίρια στην Καβάλα. Οι δε δημοτικοί υπάλληλοι συγκεντρώνονται κυρίως στην αυλή του δημαρχείου, όπου μένουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

 

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι δίχως άλλο η αιχμή του δόρατος ως προς τις νέες κινητοποιήσεις πόλη μας. Υπάρχουν όμως μια δυο λεπτομέρειες που η διοίκηση του Δήμου αλλά και οι εργαζόμενοι όφειλαν να προσέξουν περισσότερο. Το πρώτο και βασικό πρόβλημα ανέκυψε την Δευτέρα το πρωί. Έκλεισαν λόγω κατάληψης όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου. Δυστυχώς ουδείς ενημέρωσε τους γονείς, οι οποίοι προσέρχονταν στους σταθμούς με τα νήπια και τα βρέφη αλλά έμεναν με τα παιδιά στην αγκαλιά… Οι σταθμοί ήταν όλοι κλειστοί.

 

Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν την Δευτέρα το πρωί μπροστά σε φοβερό αδιέξοδο αφού δεν γνώριζαν τι να κάνουν τα παιδιά τους. Να τα πάρουν στη δουλειά; Αποκλείεται. Να σπεύσουν στην γιαγιά και στον παππού απροειδοποίητα; Όσοι μπόρεσαν αυτό έπραξαν, οι άλλοι έκαναν ότι εκείνη την ώρα τους φώτισε ο Θεός.

 

Κι όμως η διοίκηση των παιδικών σταθμών μπορούσε να ενημερώσει, να προστατεύσει και τα παιδιά και τους γονείς από αυτή τη ταλαιπωρία. Το Σάββατο όλοι γνώριζαν για το ότι δύο μέρες μετά οι παιδικοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν. Ουδείς όμως πήρε την πρωτοβουλία της ενημέρωσης. Κράτησαν το… μυστικό για τους ίδιους, κάτι σαν δυσάρεστη έκπληξη (την πρώτη μάλιστα ημέρα της νέας εβδομάδας). Κι αν οι περισσότερες ευθύνες ανήκουν στη διοίκηση των παιδικών σταθμών (ο πρόεδρος των οποίων ζήτησε ήδη συγνώμη για την ταλαιπωρία), υπάρχουν ευθύνες και για τους εργαζόμενους. Που κι αυτοί αμέλησαν να ενημερώσουν το κοινωνικό σύνολο.

 

Όταν κάνεις κατάληψη πρέπει να είναι εκεί όπου αυτή υφίσταται. Την Δευτέρα το πρωί πολίτης πήγε στο ισόγειο της δημοτικής βιβλιοθήκης να προετοιμάσει τα διάφορα έγγραφα του γάμου του. Βρήκε όμως την υπηρεσία κλειστή. Διάβασε μόνο την πινακίδα που αναφέρονταν σε κατάληψη. Όπως μας είπε, μέσα στην υπηρεσία δεν υπήρχε κανείς. Απόρησε λοιπόν και με το δίκιο του, για το είδος της κατάληψης. Θαρρείς και την έκανε ο κανένας….

 

Με τα δύο αυτά παραδείγματα θέλουμε να δείξουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάθε είδους κινητοποιήσεις, όσο δικαιολογημένες κι αν είναι, δημιουργούν πρόσθετες υποχρεώσεις και ως προς τους εκπροσώπους των απεργών ή των καταληψιών. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα, ειδικά όταν αφορούν τους πολίτες. Οι οποίοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν έγκαιρα ποια υπηρεσία δεν θα λειτουργήσει ή να μάθουν υπεύθυνα μέχρι πότε αυτή η κατάληψη θα συνεχιστεί. Δυστυχώς σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει μόνο η κακή Κυβέρνηση (από τη μια), κι οι απεργοί (από την άλλη). Υπάρχουν κι άνθρωποι απλοί, εργαζόμενοι οι περισσότεροι που ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις κινητοποιήσεων ζητούν μια σχετική προστασία. Μια ελάχιστη ενημέρωση. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ζητούν πολλά;

 

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στον Δημοτικό Κήπο. Ξεχώρισαν με την μαζική τους συμμετοχή οι δημοτικοί υπάλληλοι. Με τον δυναμισμό και τα συνθήματα τους οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Δεν ήταν όμως λίγοι οι δικηγόροι, με πρώτους αυτούς του διοικητικού συμβουλίου. Είδαμε επίσης αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί αλλά και των εργαζόμενων στα λιπάσματα. Είδαμε εργαζόμενους στην Δημωφέλια, δασκάλες (και όχι δάσκαλους), εκπροσώπους του ΟΛΚ κτλ.

 

Ακούσαμε- στον Δημοτικό Κήπο- την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Αρσονιάδη. Σα να μας θύμιζε κάτι το περιεχόμενο της. Ως που το θυμηθήκαμε. Ήταν η ίδια ακριβώς ομιλία, με αυτή που εκφώνησε προ λίγων ημερών στην συγκέντρωση κατά των μέτρων που έκαναν οι συνταξιούχοι! Copy paste.

 

Το μεγάλο σόου απ’ την άλλη έγινε με την διοίκηση του ΕΥΚ. Η οποία επιχείρησε δική της συγκέντρωση αλλά εκεί δεν ήταν ούτε 5 άτομα! Αξίζει να δούμε το θέμα πιο αναλυτικά. Το ΕΥΚ ανακοίνωσε πρώτο (από την προηγούμενη εβδομάδα) απεργιακή συγκέντρωση για χθες Τρίτη στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην πορεία τα άλλαξε. Έτσι από την Κυριακή ανάρτησε στην ιστοσελίδα του (ναι έχει και τέτοια) ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση θα γίνονταν μπροστά από το κτίριο του. Ώρα 10.30 χθες το πρωί.

 

Φάνηκε ότι η διοίκηση πήγε στο ΕΥΚ αρκετά νωρίς. Την ώρα της υποτιθέμενης συγκέντρωσης ήταν δεν ήταν έξω από το κτίριο 5 άτομα. Προσθέτουμε δύο ακόμη, τους αστυνομικούς που όμως κατάλαβαν ότι δεν θα γίνονταν τίποτα κι αποχώρισαν νωρίς νωρίς. Προκειμένου να μας πείσουν ότι θα έκαναν συγκέντρωση, φρόντισαν να βγάλουν στην είσοδο του κτιρίου ένα μικρόφωνο (σε βάση), ηχεία από τα οποία μεταδίδονταν «επαναστατικά» απεργιακά τραγούδια. Ανταπόκριση όμως καμία. Οι δύο οικοδόμοι έφυγαν γρήγορα για την περιοχή του κήπου ενώ ένας συνδικαλιστής της ΒΦΛ πήρε ένα πανό (του σωματείου) κι έφυγε κι αυτός.

 

Κάποια στιγμή κατά τις 11 σταμάτησαν τα τραγούδια. Μάλλον τέλειωσε η κασέτα. Την οποία ουδείς εμφανίστηκε να την βάλει τουλάχιστον από την αρχή. Αυτή ήταν η συμμετοχή του ΕΥΚ στην χθεσινή πανελλαδική απεργία. Ένα τίποτα. Αν όλα αυτά τους κάνουν χαρούμενους, ας μείνουν στην χαρά τους να την απολαύσουν. Στην θέση τους πάντως θα προτιμούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να το κλείσουμε το μαγαζί…. Η απήχηση του ΕΥΚ στην εργατική τάξη είναι μηδαμινή. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτίθενται συνεχώς αλλά προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Μια φαρσοκωμωδία με λίγα λόγια η οποία όπως φαίνεται θα συνεχιστεί κι άλλο.

 

Ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα στην Χρυσούπολη αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Δήμος Νέστου πλήρωσε 60.000 ευρώ για να κατασκευαστεί άγαλμα αλλά το άγαλμα είναι ακόμη στη φάση της κατασκευής! Η καταγγελία έχει ενδιαφέρον, όπως φυσικά κι απάντηση που έδωσε αρμόδια- εκπρόσωπος του Δήμου Νέστου: Η αρχή της ιστορίας βρίσκεται στις 1 Φεβρουαρίου του 2010 όταν η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Χρυσούπολης με την επωνυμία «ΔΗΚΕΧ» αποφασίζει την διενέργεια διαγωνισμού για κατασκευή Ανδριάντα Σαρισσοφόρου οπλίτου από μάρμαρο ύψους 2,10 μέτρων. Προσέξτε την ημερομηνία, Φεβρουάριος του 2010. Μιλάμε για 2,5 χρόνια πριν!!! Τελικά, ύστερα από τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού το καλλιτεχνικό έργο κατακυρώθηκε στις 16-2-2010, στην εταιρία «ΣΑΡΑΚΑΣΙΔΗ Η. ΒΟΥΡΙΝΑ Σ. Ο.Ε.» με τιμή 50.000 € (χωρίς Φ.Π.Α.).

Από εδώ και πέρα ξεκινούν οι πληρωμές. Η πρώτη δόση για το συγκεκριμένο άγαλμα καταβάλλεται στις 15-3-2010 με απόφαση της τότε «ΔΗΚΕΧ». Η δόση αυτή σχετίζεται με ποσό της τάξεως των 25.000 € (χωρίς Φ.Π.Α.), η οποία τελικά φτάνει τις 29.750 € (με το Φ.Π.Α.). Στην συνέχεια, έρχεται ο «Καλλικράτης» και η δημοτική επιχείρηση «ΦΩΤΟΔΡΟΜΗ» ως διάδοχη κατάσταση της «ΔΗΚΕΧ» καλείται να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό για την αποπληρωμή του αγάλματος. Έτσι, στις 7 Μαρτίου του 2012 λαμβάνεται απόφαση για την καταβολή της δεύτερης και τελευταίας δόσης αξίας άλλων 25.000 € (χωρίς Φ.Π.Α.). Τώρα πια το Φ.Π.Α. είναι 23% και τελικά η δόση διαμορφώνεται στα 30.750 €.Το τελικό κόστος του αγάλματος μαζί με το Φ.Π.Α. είναι 60.500 €.Το therevolution.gr επικοινώνησε με τη γενική γραμματέας του Δήμου Νέστου κ. Σαμίδου Δήμητρα για να της ζητήσει την ακριβή τοποθεσία του αγάλματος ούτως ώστε να το φωτογραφήσουμε. Έκπληκτοι ακούσαμε την κ. Σαμίδου να μας λέει ότι «το άγαλμα ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμα. Όταν το τοποθετήσουμε και τελικά πραγματοποιήσουμε και εγκαίνια θα σας καλέσουμε».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης