• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Δευτέρα ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής βρέθηκε στην Κομοτηνή και για το θέμα του σχεδίου Περιγιαλίου. Είχε ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Στην συνάντηση αυτή ο Δήμος Καβάλας είχε βοήθεια άνωθεν. Αυτή του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Καρούντζου. Επειδή όμως ένας Καρούντζος ποτέ δεν είναι αρκετός ο Δήμαρχος Καβάλας επιστράτευσε ακόμη ισχυρότερες δυνάμεις. Πήρε μαζί του τον πάντα πρόθυμο (εθελοντή αυτό το διάστημα) Ανδρέα Γράσσο. Ανέκαθεν ο Γράσσος τα κατάφερνε σε ότι έχει σχέση με την Κομοτηνή. Η παράδοση τηρήθηκε και αυτή τη φορά.

 

Χθες- δηλαδή μια μέρα μετά την συνάντηση της Κομοτηνής- ο Κωστής Σιμιτσής ταξίδεψε στην Αθήνα μαζί με τον Άρη Γιαννακίδη. Πήγαν «πακέτο» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, πάλι για το σχέδιο Περιγιαλίου. Αυτή η δύο ημερών κινητικότητα περί του Περιγιαλίου δείχνει ότι επιτέλους βρήκαν λύση στο πρόβλημα. Την υλοποιούν προσεκτικά ώστε σύντομα να έχουμε καλά αποτελέσματα. Μην ρωτήσετε τον Γράσσο να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ορκίστηκε ότι μέχρι την οριστικοποίηση της λύσης δεν θα πει τίποτα και σε κανέναν.

 

Αντίθετα ο Ανδρέας Γράσσος μπορεί να μιλήσει για άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Πορεία από το κακό στο χειρότερο. Και στις διαπροσωπικές σχέσεις των στελεχών και στην ουσία της όλης υπόθεσης. Δηλαδή στην πολιτική γραμμή. Αν ο Παπανδρέου οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο μνημόνιο και στην τρόικα, ο Βενιζέλος τέλεσε τους γάμους. Πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το σοσιαλιστικό ή φιλοσοσιαλιστικό κόμμα που γνωρίζαμε. Βρίσκεται στον χώρο της δεξιάς, με επιχείρημα γνωστό και μη αποδεκτό. Ότι διαφορετικά δεν γίνεται.

 

Αυτή τη στροφή ο Γράσσος (και όχι μόνο ο Γράσσος) δεν μπορεί ούτε να την χωνέψει, ούτε να την καταλάβει. Παρόλα αυτά μένει στον ίδιο πολιτικό χώρο. Στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζοντας ότι πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι σοσιαλιστικά θα είναι αυτά που θα πρεσβεύει ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός. Υπομονή να υπάρχει κι όλα κάποτε θα γίνουν όπως πρώτα…

 

Υπάρχουν φυσικά και κάποιες άλλες περιπτώσεις ανθρώπων. Οι οποίοι δεν μπορούν να περιμένουν το ΠΑΣΟΚ. Έφυγαν λοιπόν νωρίς, αναζήτησαν και βρήκαν νέα πολιτική στέγη στον πάντα φιλόξενο (ειδικά τώρα που είναι και ανερχόμενος) ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως». Αυτοβαφτίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κι αρχίζουν τις συνεντεύξεις μα και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις.

 

Η τοπική οργάνωση μάλλον δεν γνωρίζει τίποτα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία αφού στην Ελλάδα ισχύει ο γνωστός άγραφος νόμος. Είσαι ότι δηλώσεις. Ένας από αυτούς λοιπόν τους…. νεοπροαχθέντες Στρατηγούς του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας δήλωσε στην τοπική τηλεόραση σχετικά με την υπόθεση του δημόσιου χρέους « Όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα δούμε πως θα χειριστούμε το συγκεκριμένο θέμα».

 

Αυτή η μεγάλης φιλοσοφίας πολιτική θέση μάλλον δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες προσεγγίσεις δεν υπήρξαν ποτέ στις εξαγγελίες των κομμάτων και δη της αντιπολίτευσης. Το «βλέποντας και κάνοντας» είναι συνηθισμένο και πρακτικό δεν λέμε. Στέκεται όμως ως πολιτική θέση εδώ που έφθασαν τα πράγματα; Ναι στέκεται, από τους διάφορους ατζαμήδες που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα.

 

Γενικά το συγκεκριμένο κόμμα πρέπει να διαχειριστεί πολύ προσεκτικά αυτό το νέο δυναμικό που εντάσσεται στους κόλπους του, άνθρωποι που έγιναν ΣΥΡΙΖΑ είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε επειδή έχουν κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Είναι σα να ακούμε στα αφτιά μας τον Γράσσο να λέει «αυτούς ειδικά δεν τους θέλουμε με τίποτα πίσω»…

 

Ο Αχιλλέας Χριστοφορίδης είναι προϊστάμενος του τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας. Δεν κατάγεται από την Καβάλα, ζει και εργάζεται εδώ πολλά χρόνια. Χθες, προκειμένου να διαφημίσει εκδήλωση που θα γίνει στο ίδρυμα την Παρασκευή έφθασε στο σημείο να αδικήσει την πολυετή παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας. Μπορεί ο άνθρωπος να μην το έκανε σκόπιμα. Ήταν όμως κάτι που δεν πρέπει να ακουστεί άλλη φορά ειδικά από καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας.

 

«Η Κύπρος βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων» είπε ο κ. Χριστοφορίδης. Ναι αλλά η Κύπρος έβγαλε πετρέλαιο κύριε καθηγητά; Διότι η Ελλάδα και δη η Καβάλα έβγαλε και βγάζει. Πως λοιπόν αυτοί που ψάχνουν το πετρέλαιο είναι πιο μπροστά από αυτούς που το βγάζουν; Ξέρουμε, θα παρουσιάσει διάφορες δικαιολογίες όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις κτλ. Πάλι όμως δεν θα μας πείσει. Η Καβάλα έβγαλε πετρέλαιο κι οι Καβαλιώτες εργαζόμενοι πήραν την σκυτάλη προ ετών συνεχίζοντας με επιτυχία το ίδιο πράγμα.

 

Μακάρι η Κύπρος να μας φθάσει και να μας ξεπεράσει. Μακάρι η Πάτρα, το Ιόνιο πέλαγος κτλ να μας μιμηθούν. Μέχρι όμως να γίνει κάτι τέτοιο οφείλουμε να προσέχουμε. Κι όταν συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Κύπρο, να κάνουμε σωστή σύγκριση ώστε να μην αδικούμε τον τόπο μας. Είμαστε που είμαστε μαύρα χάλια, να τα κάνουμε χειρότερα επειδή θα έρθει την Παρασκευή ένας ομιλητής από την Κύπρο να μιλήσει σε εκδήλωση;

 

Από το γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου διαψεύδονταν η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο πρώην Υπουργός προγραμματίζει επίσκεψη και ομιλία στην Καβάλα. Αντίθετα επιβεβαιώνονταν η συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην όμορφη και Χειμωνιάτικη Πράγα. Εκεί ο πρώην Υπουργός Υγείας ήταν δίπλα δίπλα με τον δικό μας, τον Γιώργο Καλαντζή. Και οι δύο ψήφισαν δια τηλεγραφήματος τον προϋπολογισμό. Οι αυξημένες τους υποχρεώσεις στην Πράγα δεν επέτρεψαν την φυσική τους παρουσία στην διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2013.

 

Από το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι την Δευτέρα ο Θοδωρής Γκόνης είχε πρεμιέρα. Στην Αθήνα. Όπως όλοι οι προηγούμενοι έτσι κι αυτός ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Θα δουλεύει στην Καβάλα αλλά και αλλού. Έτσι ήταν, έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία. Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι πρεμιέρες της Καβάλας να είναι καλύτερες από αυτές στην Αθήνα. Τι πρεμιέρες θα είναι αυτές, θα το ξέρουμε την Παρασκευή στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ. Σα να άργησε λίγο η όλη διαδικασία να πιάσει δουλειά ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Καβάλας; Μας φαίνεται ή έτσι είναι;

 

Γιγαντοοθόνη υπήρχε χθες το απόγευμα στην αυλή του δημαρχείου, ώστε να παρακολουθούν τη συνεδρίαση οι πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι που ανησυχούν μη τυχόν απολυθούν. Ίδιο είναι το κλίμα παντού στον δημόσιο τομέα, ειδικά στις κατηγορίες των υπαλλήλων που έχουν τις … προϋποθέσεις του νέου μνημονίου. Μεταξύ μας, κανείς δήμαρχος δεν θα υπάρξει που θα δεχθεί να εγκρίνει και να υποστηρίξει την διαδικασία των απολύσεων. Αυτό το πράγμα είναι βέβαιο ότι θα καταργηθεί στην πράξη. Δεν έχει σημασία ο τρόπος που κάποιος μπήκε στο δημόσιο. Σημασία πλέον έχει να μην δημιουργηθούν νέοι άνεργοι (όπως σαφώς ζητούν οι δανειστές).

 

Έπεσαν με τα μούτρα στο διάβασμα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Βρήκαν και διαβάζουν αναλυτικά το άρθρο του νέου μνημονίου. Βγάζουν στυλό, γράφουν και σβήνουν. Σημειώνουν το περιεχόμενο του νόμου, συγκρίνουν τα δεδομένα στην υπηρεσία τους, υπολογίζουν την νέα μείωση μισθού. Αυτή η καθημερινότητα είναι επιτυχία όσων υπόσχονταν μια αθώα ή και επωφελή για τους πολίτες επαναδιαπραγμάτευση! Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά. Με βάση τα δεδομένα υπηρεσιών όπως αυτές της Καβάλας, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να μπει σε εφεδρεία και να απολυθεί δια της διαθεσιμότητας. Τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο στις μεγάλες υπηρεσίες των μεγάλων πόλεων.

 

Μια διαφορετική εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου το Σάββατο. Πρόκειται για έκθεση καναρινιών. Θα συγκεντρωθούν πολλά καναρίνια κι ο κόσμος θα τα βλέπει, κυρίως θα τα ακούει. Προ ετών έγινε ίδια εκδήλωση αλλά όχι σε κλειστό χώρο όπως αυτός του Αμφιθεάτρου. Τώρα θα είναι αλλιώς. Οι ειδικοί επί των καναρινιών καλούνται να προσέλθουν στην έκθεση για να θαυμάσουν τα φημισμένα αυτά πτηνά.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης