• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το ισόγειο του Επιμελητηρίου

Την προσεχή Παρασκευή 23 Νοέμβρη (το μεσημέρι) πραγματοποιείται στο Επιμελητήριο της Καβάλας διαδικασία δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ενοικίαση του ισόγειου καταστήματος. Ενός καταστήματος που είναι άδειο εδώ και περίπου δύο χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου το κατάστημα θα νοικιαστεί μόνο για τον μήνα Δεκέμβρη, με την προϋπόθεση ότι ο ενοικιαστής θα πουλά μόνο Χριστουγεννιάτικα είδη. Ορίζεται ποσό ελάχιστης προσφοράς 3.000 ευρώ. Στην αγορά ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ενοικίαση του καταστήματος, θα υπάρξουν δηλαδή προσφορές και προτάσεις. Αυτό το νέο είναι αναμφίβολα καλό για το Επιμελητήριο. Πρώτον και βασικότερο θα «ζωντανέψει» ένας κεντρικός επαγγελματικός χώρος που μένει ανεκμετάλλευτος δύο χρόνια τώρα. Δεύτερον, το Επιμελητήριο θα βάλει στο ταμείο του τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο κατάστημα νοικιάζονταν για χρόνια από γνωστό τραπεζικό οργανισμό. Ο οποίος αποχώρησε λόγω της οικονομικής κρίσης κι αφού βρήκε χαμηλότερο ενοίκιο σε άλλο σημείο της αγοράς. Το Επιμελητήριο επιχείρησε να νοικιάσει το ισόγειο κατάστημα του δύο και τρεις φορές. Απέτυχε επειδή στην εποχή μας η κρίση όλα τα επηρεάζει. Τώρα αυτό το προνομιακό κατάστημα επανέρχεται στο προσκήνιο. Γίνεται λειτουργικό, βοηθά και βοηθιέται από την κίνηση στην αγορά (κατά την περίοδο των εορτών). Ευχόμαστε το 2013 να είναι καλή χρονιά για την όλη υπόθεση αφού αμέσως μετά τις γιορτές το Επιμελητήριο θα επιδιώξει να βρει μια μόνιμη λύση στο θέμα.

 

Η Καβάλα έδρα Τελωνειακής Περιφερειακής Υπηρεσίας

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης το πλήρες κείμενο του νέου νόμου, του νέου πακέτου σκληρών μέτρων για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στην Βουλή το βράδυ της 7-11-2012 με τίτλο «Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της Ελληνικής Οικονομίας». Σε αυτό το μακροσκελές και επώδυνο για τους έλληνες πολίτες κείμενο βρίσκουμε μια ευχάριστη είδηση για την Καβάλα και το Τελωνείο της. Το οποίο όπως φαίνεται αναβαθμίζεται. Με βάση τον συγκεκριμένο νόμο δημιουργούνται στην χώρα 11 Τελωνειακές Περιφέρειες. Μία από τις οποίες έδρα έχει την Καβάλα. Η αρμοδιότητα της Τελωνειακής Περιφέρειας Καβάλας αφορά τους Νομούς Καβάλας-Δράμας- Ξάνθης. Για την περιοχή μας δημιουργείται μια ακόμη έδρα Τελωνειακής Περιφέρειας στην Αλεξανδρούπολη (με αρμοδιότητα την Ροδόπη και τον Έβρο). Μετά από πολύ καιρό λοιπόν η Κομοτηνή χάνει τα πρωτεία. Αυτό οφείλεται στο ότι η τελωνειακή δραστηριότητα στηρίζεται στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Με την αναβάθμιση της υπηρεσίας του Τελωνείου Καβάλας επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της κατασκευής ενός νέου τελωνειακού κτιρίου. Το οποίο λογικά πρέπει να σχεδιαστεί να γίνει στο νέο λιμάνι. Επ’ αυτού όμως δεν ακούμε κουβέντα. Άρα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση (ενοχλητική για την πόλη) στο γνωστό κτίριο, στο κεντρικό λιμάνι.

 

Πάλι ο Φλωρίδης στην Καβάλα

Σε συγκέντρωση 30 περίπου ατόμων από την Καβάλα και τους όμορους Νομούς μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρώην Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης. Ο κ. Φλωρίδης συνάντησε το ακροατήριο του σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης. Οι συχνές επισκέψεις του μας έχουν να κάνουν με δύο πράγματα. Εδώ βρίσκει θερμό και μεγάλο ακροατήριο ενώ το ταξίδι του στην Καβάλα διευκολύνει την επίσκεψη του στην Κομοτηνή, όπου σπουδάζουν τα παιδιά του.

Ο Γιώργος Φλωρίδης είδε στο ραντεβού της περασμένης Παρασκευής και φυσικά μίλησε, τους Χρήστο Τσοχαταρίδη Δημήτρη Πογαρίδη Κώστα Κουνάκο, Νίκο Κούτρα Απόστολο Αγελαράκη Μενέλαο Κυριακίδη κτλ. Στην ίδια συνάντηση βρίσκονταν και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής πρώην βουλευτής Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης. Στενός συνεργάτης του κ. Φλωρίδη στην Καβάλα είναι πάντα ο Γιώργος Κυριακούδης, ο οποίος σε γενικές γραμμές οργανώνει αυτές τις συναντήσεις.

Την Παρασκευή ο Γιώργος Φλωρίδης επανέλαβε απόψεις και προτάσεις λίγο πολύ γνωστές. Θέλει όπως είπε να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου. Ενός πολιτικού χώρου που αφορά όχι μόνο τους πρώην ή νυν φίλους του ΠΑΣΟΚ. Ο χώρος αυτός φθάνει μέχρι και τον φιλελευθερισμό. Επιμένει να ζητά τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο όπως λέει δεν θα είναι αρχηγικό. Εκτιμά μάλιστα ότι η ώρα αυτού του νέου κόμματος θα έρθει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει εξουσία. Θεωρεί τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μια μόδα που κι αυτή ,αφού αναλάβει την εξουσία, θα πάψει περάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Φλωρίδης ρωτήθηκε προχθές για το τι συγκεκριμένο θα κάνει αλλά απέφυγε να απαντήσει. Αυτό για ορισμένους σημαίνει ότι ο πρώην Υπουργός έχει σχέδιο αλλά δεν βιάζεται να το υλοποιήσει. Θα περιμένει μάλλον αρκετά ακόμη μέχρι να κάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δεν πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε στην Δημοκρατική Αριστερά. «Στην Καβάλα το νερό μπήκε στο αυλάκι» είπε συνεργάτης του κ. Φλωρίδη το Σάββατο το πρωί.

*Μετά την συνάντηση της Παρασκευής στο ξενοδοχείο της Καβάλας ο Γιώργος Φλωρίδης παρακάθισε σε δείπνο, σε κατάστημα της περιοχής του Αγίου Νικολάου. Περίπου τα μεσάνυχτα η παρέα Φλωρίδη δέχθηκε τυχαία όπως φαίνεται επίσκεψη από τους αντιπεριφερειάρχες Γρανά και Παπακοσμά. Οι δύο αντιπεριφερειάρχες δήλωσαν ότι έκαναν βόλτα στο κέντρο της πόλης, προερχόμενοι από ένα άλλο δείπνο. Του ΤΕΙ Καβάλας. Με τον Φλωρίδη για φαγητό ήταν οι Κουνάκος, Αγελαράκης, Πογαρίδης αλλά και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

 

Συνάντηση

Η Συντονιστική Επιτροπή τοπικών συνδικαλιστικών φορέων που οργανώνει τις αντιδράσεις στα μέτρα της λιτότητας είχε νέο ραντεβού το απόγευμα της Παρασκευής στο στέκι «Σήματα Καπνού». Επειδή όμως η προσέλευση των μελών της επιτροπής δεν ήταν μεγάλη, δεν πάρθηκαν αποφάσεις. Όπως ακούγεται η ίδια επιτροπή ετοιμάζεται να οργανώσει και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες λόγω των εορτών που έρχονται.

 

Εκδρομές στο εξωτερικό

Δύο ακόμη Λύκεια του Νομού Καβάλας διερευνούν το ενδεχόμενο εκδρομής στο εξωτερικό. Πρόκειται για το 6ο Λύκειο Καβάλας και το Λύκειο Χρυσούπολης. Προγραμματίζουν και τα δύο σχολεία εκδρομές στην Πράγα, ζητούν προσφορές από τα τουριστικά γραφεία για να αποφασίσουν αμέσως μετά αν θα υλοποιήσουν ή όχι τα σχέδια τους. Θυμίζουμε ότι ήδη το 3ο Λύκειο Καβάλας ετοιμάζει εκδρομή στην Ιταλία.

 

Ταξίδι Δημάρχου στην Αθήνα

Ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα όπου είχε επαφές με διάφορους υπουργούς. Να τα αποτελέσματα που πέτυχε: Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, συμφωνήθηκε η διαδικασία για την αξιοποίηση του κονδυλίου του 1.000.000 ευρώ που είχε διατεθεί στον Δήμο για εργασίες στα σχολικά κτίρια και έτσι προχωρά στην εκταμίευση 250.000 ευρώ. Παράλληλα συμφωνήθηκε και η παραχώρηση δύο ακινήτων που μετά από πολλά χρονιά έρχονται στην διακιοδοσία του Δήμου: το καφενείο «Ελευθερία» και το οικόπεδο επί της οδού Κουντουριώτη 9. Υπουργείο Οικονομικών ζητήθηκε η παραχώρηση – απόκτηση δύο ακινήτων του Δημοσίου για δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στην οδό Χρυσοβέργη και στην οδό Αθηνάς στην περιοχή της ανάπλασης του χειμάρρου της Καλλιφύτου. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής όπου ο Δήμαρχος Δράμας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο όπου συμφωνήθηκε να επισπευτεί η διαδικασία παραχώρησης των Πέτρινων της Ελατιάς σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Υπουργείο Εσωτερικών: Εξασφαλίστηκε η έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου με 100.000€ για αποχετευτικά έργα από τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ζητήθηκε η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για λειτουργικές ανάγκες λόγω των αυξημένων οικονομικών αναγκών όπως η προμήθεια πετρελαίου.

 

Δύο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις

Ο βουλευτής ΝΔ Έβρου κ. Γεροντόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή με θέμα τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης. Προβλήματα που πάνω κάτω είναι ίδια με αυτά του ΕΚΑΒ Καβάλας. Ο βουλευτής ΝΔ Δράμας κ. Κυριαζίδης κατέθεσε ερώτηση για τα προβλήματα των αγροτών Νευροκοπίου, η παραγωγή πατάτας των οποίων είναι φέτος μειωμένη λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στην ερώτηση του ο κ. Κυριαζίδης εμπλέκει και τον ΕΛΓΑ Καβάλας, από τον οποία ζητά έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις. Οι δύο ερωτήσεις κατατέθηκαν πρόσφατα κι από τις απαντήσεις (αναμένονται) μπορούμε να περιμένουμε χρήσιμα στοιχεία που αφορούν (έμμεσα ή άμεσα) και τον Νομό της Καβάλας. Βλέπετε τα προβλήματα είναι παντού ίδια.

 

 

Διαβάστε επίσης