• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης ανακοίνωσε περήφανα την προηγούμενη εβδομάδα συγχωνεύσεις των 12 μεγάλων λιμανιών της χώρας. Δημιουργεί λιμενικά συστήματα, σε ένα από τα οποία (αυτό της Βορείου Ελλάδος) πρόκειται να συμμετέχει και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Πέραν τούτου ουδέν. Μήτε λεπτομέρειες, μήτε εξηγήσεις. Ενώ λοιπόν υπάρχει το ενδεχόμενο ο ΟΛΚ αύριο να μην υπάρχει, δεν έχει πει κανείς το παραμικρό. Ακόμη κι οι αρμόδιοι, οι ειδικοί, ακόμη κι αυτοί σιωπούν. Λένε ότι δεν γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο να μας πουν. Από την άλλη δεν φαίνεται να ανησυχούν για το μέλλον του ΟΛΚ. Με βάση όμως τις ανακοινώσεις του Υπουργού, αυτό θα έπρεπε να ισχύει. Τα πράγματα είναι σοβαρά.

 

Σιωπούν ταυτόχρονα οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας. Κανείς δεν είπε ή δεν σχολίασε το παραμικρό. Απέφυγε να εμπλακεί στο θέμα ο λαλίστατος σε άλλα θέματα Δήμος Καβάλας. Ίδια ακριβώς στάση κράτησαν όλα τα επιμελητήρια. Ως εκ τούτου πιθανόν και να πλησιάζει το τέλος του ΟΛΚ αλλά στην Καβάλα δεν ενδιαφέρεται κανείς. Όλοι τάχα περιμένουν να μάθουν ακριβώς τι συμβαίνει. Μετά (όταν κάποτε έρθει αυτή η ώρα) θα σπεύσουν. Αλλά τότε φοβόμαστε ότι θα είναι αργά. Πολύ αργά.

 

Αυτό το διάστημα το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ανέθεσε την υπόθεση σε επιτροπή, η οποία πριν το τέλος του έτους θα καταθέσει την πρόταση της. Η οποία θα υιοθετηθεί από το Υπουργείο, άμεσα θα γίνει νόμος του κράτους. Κυκλοφορούν ήδη διάφορες φήμες. Συρρίκνωσης και του ΤΕΙ Καβάλας. Οι δικοί μας τα ίδια. Δεν μιλάνε, δεν λαλάνε. Παρακολουθούν άραγε; Αδιαφορούν; Τι επιτέλους κάνουν;

 

Ο ΟΛΚ είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Το ΤΕΙ ετοιμάζεται να μπει σε περιπέτεια αλλά πρωτίστως οι βουλευτές της Καβάλας δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Κι όταν αποφασίσουν να έχουν μια κάποια δραστηριότητα, αυτή είναι πολύ μακριά από τις σωστές προτεραιότητες. Από τις επείγουσες καταστάσεις. Σύντομα η Καβάλα θα γίνει Θάσος. Θα γίνει Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη. Εκεί έχασαν τις εφορίες, τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και τίποτα δεν αλλάζει. Εδώ οι απώλειες θα είναι μάλλον μεγαλύτερες. Ο ΟΛΚ θα γίνει «παράρτημα» της Θεσσαλονίκης ενώ το ΤΕΙ Καβάλας φοβόμαστε ότι θα απολέσει σχολές, τμήματα, σπουδαστές.

 

Όποιος έχει προνοητικότητα, ετοιμότητα και σταθερή πολιτική σκέψη δρα πριν οι επιτροπές παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Σπεύδει στον Υπουργό Ναυτιλίας να μάθει σε σωστό χρόνο το μέλλον του Οργανισμού Λιμένα (ο οποίος διαδέχθηκε το ιστορικό Λιμενικό Ταμείο Καβάλας). Στην περίπτωση μας όμως φαίνεται ότι επικρατεί μια κατάσταση σκέτο μπλέξιμο. Πρώτα οι βουλευτές, μετά όλοι οι άλλοι, περί άλλων τυρβάζουν. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι τέτοιες «φωτιές» δεν αντιμετωπίζονται, δεν σβήνουν εκ των υστέρων. Σε αυτά τα θέματα έχεις μία και μοναδική ευκαιρία. Να προλάβεις το κακό. Αν δεν το προλάβεις, πάει. Πέταξε το πουλάκι.

 

Αν είχαμε στα χέρια μας ένα κουδούνι- ένα μεγάλο κουδούνι- θα το χτυπούσαμε δυνατά. Δυνατά και κοντά στα αφτιά των εκπροσώπων μας. Αν μπορούσαμε να βάλουμε τις σειρήνες να χτυπήσουν, θα το κάναμε κι αυτό. Δεν είναι ότι άπαντες κοιμούνται και θέλουν ξύπνημα. Είναι ότι ασχολούνται με λάθος θέματα. Δεν κάνουν (λόγω αδιαφορίας ή απειρίας) σωστή ιεράρχηση. Προτιμούν τα εύκολα. Αποφεύγουν ή τους διαφεύγουν τα δύσκολα. Κάπως έτσι η Καβάλα υστερεί σε πολιτική αλ΄΄α και γενικότερη εκπροσώπηση αυτό το διάστημα. Ας ευχηθούμε να είναι κάτι το προσωρινό. Πάντως θα είναι εντελώς άδικο να γίνει ο ΟΛΚ ένα κομμάτι του ΟΛΘ. Θα είναι απαράδεκτο το μεγαθήριο που λέγεται ΤΕΙ Καβάλας να χάσει όσα με κόπο απέκτησε.

 

Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Μπορούν έστω τώρα να σπεύσουν εκεί που λαμβάνονται αυτές οι κρίσιμες για τον τόπο αποφάσεις. Οφείλουν να ενημερωθούν και να μας ενημερώσουν. Να παρέμβουν όταν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Θα το κάνουν; Ελπίζουμε ότι κάτι θα κάνουν. Ένα είναι σίγουρο. Η τοπική κοινωνία με διάφορους τρόπους τους έστειλε το απαραίτητο προειδοποιητικό μήνυμα. Στο χέρι τους είναι τώρα να χειριστούν κατάλληλα τις διάφορες υποθέσεις. Εμείς απλά περιμένουμε.

 

Αυτή η ιστορία έχει όντως ενδιαφέρον. Επί εποχής ΤΕΔΚ (καλής εποχής ΤΕΔΚ και Ελλάδας γενικότερα) εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για την δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων. Πόσες δηλώσεις, συνεντεύξεις και συνεδριάσεις έγιναν τότε περί της υπόθεσης… Σούπερ προβολή σε μια ιστορία που ουδείς γνωρίζει (λόγω του ότι δεν επανήλθαν με νεότερες απολογιστικές ανακοινώσεις) τι ουσία είχε. Πάντως όλα δείχνουν ότι είχε. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Θέμα μας είναι η πληρωμή του έργου (περίπου 300.000 ευρώ).

 

Ο ανάδοχος άργησε πολύ να πληρωθεί. Το κράτος και δη το Υπουργείο Εσωτερικών άργησε (ίσως και 3 χρόνια) να προωθήσει στην ΤΕΔΚ τα χρήματα. Οπότε ο ιδιώτης προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Όχι μόνο για το έργο που έκανε. Ζήτησε και τόκους, περίπου 40.000 ευρώ. Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε και είναι υπέρ του. Η διαδικασία εξελίχθηκε με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών της ΠΕΔ (η οποία διαδέχθηκε την ΤΕΔΚ). Τελικά, αφού απορρίφθηκαν ανακοπές και αναστολές λόγω έφεσης, ο ιδιώτης θα πάρει επιπλέον του έργου 40.000 ευρώ. Τους τόκους που του αναγνώρισε το δικαστήριο.

 

Στο δικαστήριο ο μεν ιδιώτης κατηγόρησε το δημόσιο ότι με αυτή την καθυστέρηση του δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα, αφού όσο δεν πληρώνονταν το έργο δεν μπορούσε να αποδώσει ΦΠΑ κτλ. Η ΤΕΔΚ και η ΠΕΔ έλεγαν ότι όταν με καθυστέρηση ήρθαν τα χρήματα, ο ιδιώτης δεν είχε τις προϋποθέσεις (ενημερότητες) για να πληρωθεί. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι με αυτή τη δικαστική απόφαση θα πληρωθεί και με το παραπάνω, χωρίς στο μεταξύ να έχει εξασφαλίσει τις ενημερότητες! Μεγαλύτερη φυσικά σημασία έχει η απόφαση του δικαστηρίου. Την οποία αυτό το διάστημα προσπαθεί (πάλι με ένδικα μέσα) να υλοποιήσει ο ιδιώτης.

 

Ποιος αλήθεια να το περίμενε… Εκείνες οι μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις, τα πανηγύρια κι οι διαδοχικές φωτογραφίες στην υπογραφή της σύμβασης θα κατέληγαν τόσα χρόνια μετά με τον τρόπο που ήδη περιγράψαμε. Ελλάς το μεγαλείο σου κι οι φοβερές ιστορίες που δημιουργεί με την ασυνέπεια του το κράτος. Το οποίο κατά τα άλλα πρέπει να εμπιστευόμαστε και να υποστηρίζουμε…

 

Τις προάλλες ήρθαν στην Καβάλα Τούρκοι τουρίστες. Το λεωφορείο που τους έφερε στην Καβάλα (προερχόμενο από την Θεσσαλονίκη) είχε στο μπροστινό του μέρος ένα πανό. Στο οποίο υπήρχε μεγάλη φωτογραφία του Ατατούρκ. Κάποιοι το βράδυ βρήκαν σταθμευμένο το λεωφορείο, αφαίρεσαν το πανό. Για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται. Αυτού του είδους η … φιλοξενία βλάπτει τα συμφέροντα της πόλης. Ανεπανόρθωτα. Τώρα που ακούμε για 150.000 Βούλγαρους επισκέπτες στην Βόρεια Ελλάδα, κατά την περίοδο των εορτών, το μυαλό μας πάει πάλι στο κακό. Δεν αποκλείεται οι ακραίοι, οι λίγοι ακραίοι αυτής της πόλης να δράσουν πάλι. Είναι ικανοί να καταστρέψουν με μια ανοησία, με μια υπερβολή ότι με τόσο κόπο και τόσα χρήματα δεκάδες ή εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι έφτιαξαν. Την τουριστική προβολή της Καβάλας, χάρη και της οποίας οι Βαλκάνιοι μας προτιμούν. Τόσο το Καλοκαίρι όσο και τον Χειμώνα.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης