μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το θέμα των κτιριακών προβλημάτων του ΙΚΑ στην Καβάλα το ανακίνησε πρόσφατα ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Πριν από τον Πασχαλίδη είχε κάνει μια ίδια προσπάθεια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, ο τότε βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής. Ξαφνικά, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Πασχαλίδη, ο διοικητής του ΙΚΑ αποφάσισε να έρθει στην Καβάλα. Συνεννοήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο κι έτσι προγραμματίστηκαν όσα τελικά έγιναν στην Καβάλα την περασμένη Παρασκευή. Πριν από οτιδήποτε άλλο πρέπει να θυμίσουμε στους αναγνώστες της Πρωϊνής το πολιτικό παρελθόν του Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ήταν βουλευτής αλλά και μέλος κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επί ΓΑΠ ανέλαβε γενικός διευθυντής του κόμματος με βασική του δουλειά την οργάνωση του κόμματος. Εκείνη την περίοδο (πριν και αμέσως μετά τις εκλογές του 2009) επισκέφθηκε τόσο την Καβάλα όσο και την ΑΜΘ γενικότερα.

Ως διοικητής του ΙΚΑ ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ήρθε στην Καβάλα την Παρασκευή να μας πει ότι πρέπει να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα στην εξής βάση: Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα του δημοσίου. Κάπως έτσι το ΙΚΑ θέλει να γλιτώσει τα ενοίκια που πληρώνει, θέλει να «βάλει» πόδι στο κάτω Νοσοκομείο χωρίς να χάσει τίποτα από το κεντρικό του κτίριο. Ο κ. Σπυρόπουλος έδωσε εντολή (!) να συγκροτηθεί τοπική επιτροπή που πρωτίστως σε αυτή τη λογική θα εξετάσει το θέμα. Με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα το τέλος του Γενάρη. Τότε η επιτροπή θα παρουσιάσει τη δουλειά της, σε μια νέα του επίσκεψη στην πόλη μας. Σημειώνουμε ότι αυτή η συζήτηση με την παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων διήρκησε μόλις 25 λεπτά. Ο κ. Σπυρόπουλος δεν επέτρεψε ειδικές αναφορές αφού όπως είπε αυτά θα τα κάνει και θα τα αποφασίσει η επιτροπή! Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας φυσικά και διαφωνούν στο σκεπτικό Σπυρόπουλου. Λογικό δεν είναι; Σε μια διαπραγμάτευση όπως αυτή που αρχίζει τώρα, δεν μπορείς μόνο να παίρνεις. Κάτι πρέπει να δώσεις. Το ΙΚΑ φάνηκε ξεκάθαρα προχθές ότι δεν δίνει τίποτα. Αντίθετα, τα θέλει όλα δικά του, σε βάρος φυσικά του Δήμου Καβάλας.

Ως πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (μάλιστα κορυφαίο) ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος φαίνεται να έκανε (την Παρασκευή, που όλη την ημέρα ήταν στην Καβάλα) μία μόνο συνάντηση. Αφού απέφυγε τον γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, τους πρώην βουλευτές κτλ μίλησε για το ΠΑΣΟΚ μόνο με τον Μιχάλη Τιμοσίδη. Την πρωτοβουλία για αυτή τη βραδινή συνάντηση την είχε μάλλον ο κ. Τιμοσίδης και όχι ο διοικητής του ΙΚΑ. Ο κ. Σπυρόπουλος φέρεται να είπε στον κ. Τιμοσίδη ότι σύντομα ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα ΚΟΕΣ. Δηλαδή κατά τόπους οργανώσεις για την προετοιμασία του συνεδρίου, το οποίο θα γίνει ως τον Μάρτιο. Κατά τα άλλα ο κ. Σπυρόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι αυτή την ώρα προέχει η δουλειά του στο ΙΚΑ για αυτό και όσο μπορεί αποφεύγει τα περί ΠΑΣΟΚ! Στις συναντήσεις του με παλιούς γνώριμους του (από το ΠΑΣΟΚ) δεν τους είπε κουβέντα. Τους μιλούσε μόνο για το ΙΚΑ ή τους απέφευγε διακριτικά ώστε να μην «ανοίξει» καμιά κομματική συζήτηση. Τούτη όμως την στάση την κράτησε σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα κάποιοι να απορήσουν. «Μήπως δεν είναι αυτός ο σύντροφος Σπυρόπουλος που ξέραμε;» αναρωτήθηκαν. Κι είχαν απόλυτο δίκιο.

Ας επανέλθουμε όμως στην πολυετή εκκρεμότητα δηλαδή στην επίλυση των κτιριακών προβλημάτων του ΙΚΑ Καβάλας. Ο κ. Σπυρόπουλος επισκέφθηκε το ΤΕΑΥΚΕ, το απέρριψε αμέσως. Το ανακοίνωσε μάλιστα και στους εργαζόμενους του ΙΚΑ της Καβάλας. Στους οποίους παρουσίασε ως επικρατέστερο το σενάριο προσθήκης ορόφων στο σημερινό κεντρικό κτίριο του ιδρύματος. Αυτά έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην σύσκεψη, άλλαξε προτεραιότητες. Τότε επέμενε το ΙΚΑ να χρησιμοποιήσει μέρος του κτιρίου του κάτω Νοσοκομείου. Μετά από όλα αυτά, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία Σπυρόπουλου θα έχει αποτέλεσμα. Στο τέλος δεν θα αλλάξει τίποτα.

 

Διαγωνισμός

Το περασμένο Καλοκαίρι το ΤΕΙ Καβάλας προετοίμασε και υλοποίησε απαραίτητο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την σίτιση των σπουδαστών του. Το έργο αφορούσε το χρονικό διάστημα Φθινόπωρο του 2012 έως το Φθινόπωρο του 2016. Είχε δε προϋπολογισμό 4 εκ ευρώ. Η διοίκηση του ΤΕΙ για την διευκόλυνση της διαδικασίας συγκρότησε ειδική επιτροπή που ανέλαβε όλα τα θέματα του διαγωνισμού. Σε αυτόν προσήλθε τελικά μόνο μία εταιρία, αυτή που έχει την ευθύνη της σίτισης ήδη. Η επιτροπή του διαγωνισμού εξετάζοντας όλα τα δεδομένα της υπόθεσης (αν και η προσφορά ήταν μόνο μία) εισηγήθηκε στην διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας η διαδικασία να προχωρήσει κανονικά. Επιπλέον επιχείρημα της επιτροπής, που όπως φαίνεται υιοθέτησε και η διοίκηση του ΤΕΙ, το ότι η μοναδική προσφορά προέρχεται από αξιόπιστη και αξιόλογη εταιρία. Μια εταιρία που δοκιμάστηκε με επιτυχία τα τελευταία έτη στο ίδρυμα. Κάπως έτσι το συμβούλιο του ΤΕΙ αποφάσισε όλα να προχωρήσουν, έστειλε όμως τον σχετικό φάκελο για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπως ήταν υποχρεωμένη.

Το Ζ’ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε διαφορετική γνώμη. Δεν ενέκρινε την διαδικασία. Πρόσφατα η διοίκηση του ΤΕΙ ακύρωσε ότι είχε προηγηθεί, επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό που θα γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Ουσιαστικό πρόβλημα δεν υπάρχει αφού μέχρι το αποτέλεσμα του νέου διαγωνισμού συνεχίζει ως προς την σίτιση των σπουδαστών η εταιρία με την οποία ήδη συνεργάζεται το ίδρυμα.

Το θέμα έχει δύο πλευρές. Αντίθετες. Είναι δυνατόν να κάνεις δημόσιο διαγωνισμό ύψους 4 εκ ευρώ με μία μόνο προσφορά; Είναι η πρώτη. Κι αν δεν έρχεται κανείς άλλος, τι θα κάνουμε; Θα σταματήσουμε την σίτιση; Είναι η δεύτερη. Επί του συγκεκριμένου «γόρδιου δεσμού» ελπίζουμε ο νέος διαγωνισμός να βρει λύση. Διαφορετικά μπλέξαμε…

 

Λόγια Παναγιωτόπουλου

Ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε την Παρασκευή (στην συνάντηση του με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμΕΑ): «Εδώ που έφθασαν τα πράγματα άλλα μέτρα δεν είναι δυνατόν να περάσουν από την Βουλή. Ξέρουμε ποια είναι τα όρια, ξέρουμε ότι έχουν ξεπεραστεί προ πολλού». Για τις επιτροπές ΚΕΠΑ που αργούν στο έργο τους ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τα έβαλε με τους γιατρούς. Όπως είπε ενώ προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε αυτές τις επιτροπές, μεγαλώνοντας τις δυνατότητες τους οι γιατροί αρνούνται αν και η αμοιβή είναι ικανοποιητική. Αυτό ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το απέδωσε σε λίγους κακούς συνδικαλιστές που παρασύρουν με αυτόν τον τρόπο τους συναδέλφους τους. Όσο για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, για αυτό το θέμα μίλησε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος: «Σύντομα θα είναι πανίσχυρος» είπε. Πρόβλεψη η οποία διατυπώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο, χωρίς όμως να βρει σύμφωνους όσους την άκουσαν και ξαφνιάστηκαν.

 

Διαβάστε επίσης