μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η θητεία του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρη Παπαδόπουλου λήγει – μετά την μικρή παράταση που δόθηκε- στο τέλος του έτους. Κατά συνέπεια η πόλη μας σύντομα δεν θα ψάχνει μόνο πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα. Θα ψάχνει και διοικητή στο Νοσοκομείο. Δικαιώνεται έτσι η κουβέντα παράγοντα της τοπικής ΝΔ που πρόσφατα συνδύασε τις δύο θέσεις. Προέβλεψε ότι μία θα πάει σε Νεοδημοκράτη και άλλη σε Πασοκτσή. Σε αντίθεση με άλλους που κάνουν διαφορετικούς συνδυασμούς. Συνδυάζουν την θέση του προέδρου του ΟΛΚ με αυτή του προέδρου του ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης).

 

Χθες το πρωί ο Αδάμ Κοσμίδης ήταν συμπτωματικά στο γραφείο του στον Οργανισμό. Του χτύπησαν την πόρτα ζητώντας να συζητήσουν μαζί του οι δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου, οι οποίοι την προηγούμενη μέρα έκαναν επίσκεψη στο περίφημο λόφο του νέου λιμανιού. Ο κ. Κοσμίδης τους δέχθηκε αλλά δεν τους άφησε να μιλήσουν. Οι φωνές του ήταν δυνατές και είχαν μεγάλη διάρκεια. Όπως όλοι κατάλαβαν, ο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα πρόεδρος του ΟΛΚ ξέσπασε στους δύο επιθεωρητές. Οι οποίοι ακόμη να μάθουμε αν παρά ταύτα κατάφεραν να του πουν όσα αρχικά ήθελαν…

 

Αμέσως μετά ο Αδάμ Κοσμίδης επισκέφθηκε το διοικητήριο όπου συνάντησε τον Αρχέλαο Γρανά. Η αποχαιρετιστήρια συζήτηση ήταν κι αυτή σε έντονο ύφος. Από την πλευρά του πρώην προέδρου φυσικά. Ο οποίος τώρα που φεύγει ανεβάζει απότομα τους τόνους. Προσπαθεί και με αυτόν τον τρόπο να πείσει τον κάθε συνομιλητή του ότι έχει δίκιο ενώ όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο θέμα έχουν άδικο.

 

Ο πολύταξιδεμένος βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καλαντζής πρέπει να ανησυχεί. Κάποιοι είναι ήδη στα χνάρια του. Ακολουθούν τα βήματα του. Ταξιδεύουν παρέα μάλιστα ως μέλη αποστολής του κοινοβουλίου. Επειδή γνωρίζουν που είναι αυτές τις μέρες ο Καλαντζής (στην Κύπρο), επέλεξαν έναν εντελώς αντίθετο προορισμό. Τις Βρυξέλες. Ο λόγος για τους βουλευτές Πασχαλίδη-Κλειτσιώτη. Επιστρέφουν από τις Βρυξέλες σήμερα το βράδυ.

 

Μετέχουν σε αποστολή 25 βουλευτών της ΝΔ, καλεσμένοι όλοι της κ. Ρόδης Κράτσα. Η κ. Κράτσα είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ. Συνέπεσε μάλιστα να βρίσκονται στον χώρο των εξελίξεων (δηλαδή εκεί όπου συνεδρίαζε το Eurogroup) την Δευτέρα. Απέφυγαν οποιαδήποτε εμπλοκή με τη διαδικασία, προτίμησαν να μαθαίνουν τα νέα από την τηλεόραση. Το ωραίο της υπόθεσης δεν είναι τόσο το ταξίδι στο εξωτερικό. Το ωραίο είναι ότι ταξιδεύουν μαζί δύο βουλευτές του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας. Πρόβλημα κανένα. Είναι φίλοι μεταξύ τους, συνυπάρχουν αρμονικά με όλους τους άλλους. Οι εποχές της σφοδρής αντιπαλότητας ανάμεσα σε πρόσωπα του ίδιου πολιτικού χώρου πέρασαν και δεν ξαναγυρίζουν. Αυτό λέγεται πολιτικός πολιτισμός, ο οποίος διευκολύνεται όταν υπάρχει αλλαγή και ανανέωση στα πρόσωπα που εκλέγονται στις διάφορες αιρετές θέσεις.

 

Δεν ξέρουμε ποιος περνάει καλύτερα. Ο Γιώργος στην Κύπρο ή οι άλλοι δύο βουλευτές στις Βρυξέλες; Αυτή την εποχή η Κύπρος είναι πολύ όμορφη. Το Καλοκαίρι πέρασε κι ο Χειμώνας ακόμη δεν ήρθε. Αντίθετα στις Βρυξέλες κάνει πολύ κρύο ενώ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται το κάπνισμα. Αυστηρά και δια ροπάλου. Μετά είναι και η προοπτική. Του επόμενου ταξιδιού. Λόγω πείρας ο κ. Καλαντζής είναι βέβαιο ότι διαθέτει τέτοια. Ενώ οι άλλοι δύο μάλλον όχι. Το επόμενο ταξίδι τους θα είναι μάλλον από την Αθήνα στην Καβάλα…

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αλεξανδρούπολης προσπαθεί να «ζεστάνει» τα μέλη του με διαδικασία προσφορών ακριβώς πριν από τις γιορτές. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου είναι απογοητευμένη. Ρωτήθηκε για την κίνηση στα μαγαζιά της πρωτεύουσας του νησιού κι απάντησε «Η αγορά της Ζακύνθου είναι νεκρή πολιτεία». Αυτά έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε. Αυτή τη περίοδο είναι στην επικαιρότητα οι περικοπές και οι …ευγενικές απολύσεις (που λέγονται διαθεσιμότητες) των δημοσίων υπαλλήλων. Οι του ιδιωτικού τομέα πάντως βρίσκονται σε αυτή τη δοκιμασία πολύ καιρό τώρα. Κι όλο συζητούν να κάνουν κινητοποιήσεις κι όλο το αναβάλουν.

 

Μέχρι που αναλαμβάνει δράση ο Παναγιώτης Αρσονιάδης. Αλήθεια, που χάθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας; Πριν προλάβουμε να διατυπώσουμε την απορία μας, έρχονται τα νέα. Την Δευτέρα κάνει έκτακτη γενική συνέλευση με πρόταση κατάληψη στο γραφείο του ΟΑΕΕ Καβάλας. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε… Ξέρει πάντως ότι σχετικά με τις καταλήψεις χρειάζεται (εκτός από οργάνωση) ένα πράγμα. Να έχεις κότσια. Τις καταλήψεις πολλοί τις έθεσαν ως στόχο, τρομάζοντας τάχα το κράτος, αλλά σχεδόν κανείς δεν τις υλοποίησε όπως ακριβώς άπαντες τις αντιλαμβανόμαστε. Λέτε να κάνουν την έκπληξη οι της Ομοσπονδίας; Θα το γνωρίζουμε την Δευτέρα το βράδυ.

 

Με βάση το πρόσφατο μνημόνιο περικόπτονται περεταίρω οι μισθοί όλων ανεξαιρέτως των αιρετών. Έχει ήδη αναφερθεί ότι αυτές οι νέες περικοπές φθάνουν ως την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν εννοούμε μόνο τους δημάρχους. Εννοούμε και τους δημοτικούς συμβούλους. Με την εφαρμογή του μνημονίου η συμμετοχή σε όλες τις συνεδριάσεις επιτροπών και συμβουλίων θα είναι χωρίς χρήματα. Κι άντε καλά, οι συνεδριάσεις στην πόλη σου ή στο χωριό σου. Μικρό το κακό. Αν όμως συνεδριάζεις στην Κομοτηνή κι εσύ βρίσκεσαι στην Καβάλα; Τότε «ποιος πληρώνει τον βαρκάρη»;

 

Μόλις οι διάφοροι σύμβουλοι μάθουν και εμπεδώσουν το νέο, τότε να δείτε αντιδράσεις. Απουσίες και ματαιώσεις συνεδριάσεων. Απαρτία θα γίνεται μία φορά τον μήνα κι αυτή υπό προϋποθέσεις… Για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συμβούλιων οι σύμβουλοι εισπράττουν σήμερα ποσό από 40 ευρώ έως 70 το πολύ (για κάθε συνεδρίαση). Αυτά τα χρήματα συνήθως τα πληρώνονται μαζεμένα ώστε να πιάνουν τόπο…. Θα τα πληρώνονται για λίγο ακόμη. Μετά τέλος. Οριστικό.

 

Κλειστά είναι πάλι σήμερα τα περισσότερα δημοτικά σχολεία του Νομού Καβάλας για τις ανάγκες της επιμόρφωσης των δασκάλων. Η διαδικασία που θα γίνει από το πρωί στο Διοικητήριο αφορά ειδικότερα την τοπική ιστορία. Πάλι όμως υπάρχει μια υπερβολή. Μια λάθος κατεύθυνση. Σε αυτή την εποχή που μάθημα «χάνεται» με κάθε ευκαιρία, αυτή η συνάντηση (όσο απαραίτητη κι αν είναι) έπρεπε να μετατεθεί και να γίνει αργότερα. Όμως η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν πτοείται και δεν ενοχλείται. Αντίθετα η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχοντας στενότερη «επικοινωνία» με την τοπική κοινωνία συμβούλευσε οι εκδρομές αυτού του μήνα να γίνουν από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια λίγο αργότερα ώστε να μην υπάρχουν σχόλια.

 

Πήγε καλά η φετινή Philoxenia, αφού πέρσι η έκθεση δοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Μετά τους απολογισμούς και τις ανακοινώσεις των δικών μας, σειρά έχει η ανακοίνωση των διοργανωτών. Αναφέρουν τα ακόλουθα: «Απογειώθηκε» η προσέλκυση εμπορικών επισκεπτών στη φετινή28η PHILOXENIA, η οποία στον τομέα αυτό κατέγραψε αύξηση της τάξης του 43%, σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, καταδεικνύοντας ότι η έκθεση παραμένει σημείο αναφοράς στον διεθνή τουριστικό «χάρτη».Σημαντικά αυξημένη ήταν και η προσέλευση των απλών επισκεπτών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 24-25/11, καθώς η διεύρυνση τους, σε σύγκριση με την περσινή PHILOXENIA, ήταν23%, με αποτέλεσμα η συνολική επισκεψιμότητα στην έκθεση να παρουσιάσει άνοδο κατά 18%.Ειδικότερα και όσον αφορά στους εμπορικούς επισκέπτες, οι Έλληνες έφτασαν τους 2.472, έναντι 1.756 πέρσι (αύξηση κατά 41%) και οι ξένοι τους 256, έναντι 185 (άνοδος κατά 38%).Οι χώρες προέλευσης των ξένων εμπορικών επισκεπτών ήταν η Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία,Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Τουρκία, Φινλανδία, ΠΓΔΜ, Κύπρος, Σλοβακία,Πολωνία, Ολλανδία, Ελβετία, Ταϋλάνδη, Ουκρανία και Γεωργία. Συνολικά στη PHILOXENIA 2012πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 1.800 προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις και πλήθος ακόμη on-site (χωρίς ραντεβού απευθείας στα περίπτερα)ανάμεσα σε 100 φιλοξενούμενους εμπορικούς επισκέπτες και τους εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης