• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι του ΔΗΠΕΘΕ και του νέου του καλλιτεχνικού διευθυντή. Διαβάζουμε ήδη μια πρώτη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία την προσεχή Τετάρτη ο Θοδωρής Γκόνης έχει ραντεβού με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της Καβάλας. Η συνάντηση αυτή –που δεν είναι η πρώτη- θα γίνει στην αίθουσα του «Αντιγόνη Βαλάκου» και θα έχει θέμα την συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με όλο αυτό το δυναμικό. Ακούμε ότι μια μέρα νωρίτερα δηλαδή την προσεχή Τρίτη, ο κ. Γκόνης (μετά του Δημάρχου φανταζόμαστε) θα δώσει συνέντευξη τύπου. Για να παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων έτσι όπως αυτό τις προηγούμενες μέρες ετοιμάστηκε. Η περίοδος των εκδηλώσεων αρχίζει στις 7 Δεκέμβρη με μονόλογο της Νένας Μεντή, τελειώνει περίπου στο τέλος της προσεχούς Άνοιξης. Οι περισσότερες εκδηλώσεις και δη οι χειμωνιάτικες θα γίνονται όλες στο «Αντιγόνη Βαλάκου».

 

Όπως κι όταν ήταν στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών έτσι και τώρα στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ο Θοδωρής Γκόνης θα μοιράσει στους δημοσιογράφους (αλλά και στους πολίτες) ένα πλήρες πρόγραμμα με κάθε εκδήλωση. Με κάθε πολιτιστικό γεγονός. Με αυτόν τον τρόπο άπαντες θα γνωρίζουμε τι θα γίνει, πότε θα γίνει και από ποιόν. Όπως ήδη σημείωσε η εφημερίδα μας, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ποικίλο (βασικά όμως θεατρικό) κι ιδιαίτερα πλούσιο. Όσο για τα χρήματα, εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία «πενία τέχνας κατεργάζεται». Βρέθηκε η λύση κι όλα καλά. Αρκεί φυσικά οι εκδηλώσεις να έχουν κόσμο και να δημιουργήσουν έσοδα. Σε ένα μέρος των οποίων μπορεί να ελπίζει το δημοτικό περιφερειακό θέατρο της Καβάλας.

 

Στο μεταξύ ο «βομβαρδισμός» σιγά σιγά αρχίζει. Εννοούμε τις πολλές, αλλά και όμοιες μεταξύ τους, εκδηλώσεις κατά την περίοδο των εορτών. Ο Δήμος Καβάλας επεδίωξε όλα αυτά να τα «μαζέψει», να τα συντονίσει, να τα εντάξει στο πρόγραμμα των δικών του εκδηλώσεων. Αλλού αυτό πέτυχε, αλλού όχι. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν. Φέτος ή μάλλον και φέτος η μόδα επιβάλλει φιλανθρωπικού χαρακτήρα εξορμήσεις. Συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και άλλων απαραίτητων για τα νοικοκυριά αντικειμένων. Η πολυδιάσπαση όμως που ήδη διαφαίνεται θα κάνει κακό σε όλους. Αφήστε που στο τέλος θα μας προκύψει κι ένας μικρός ή μεγάλος ανταγωνισμός. Όλοι θα απευθύνονται στους ίδιους ανθρώπους, για τα ίδια πάνω κάτω πράγματα. Ζητώντας τις ίδιες προσφορές.

 

Αυτή η κατάσταση δεν παλεύεται με τίποτα. Έχει σχέση με τους πολλούς τοπικούς συλλόγους, οι οποίοι στην πορεία γίνονται ακόμη περισσότεροι. Λόγω της ειδικής κατάστασης στην κοινωνία και της φανερής έλλειψης νέων ιδεών όλοι ετοιμάζονται να κάνουν τα ίδια πράγματα. Κάποιοι δεν λένε όχι στην διαδικασία της προβολής τους. Θέλουν με λίγα λόγια να κάνουν και το εφέ τους. Μια συνέντευξη τύπου, μια εκπομπή, φωτογραφίες κτλ. Με αυτούς τους παράξενους κανόνες όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Έχουν μπροστά τους να διανύσουν την ίδια διαδρομή. Ο πιο γρήγορος θα επιβραβευτεί… Αφού προηγουμένως αποδεδειγμένα στηρίξει την τοπική κοινωνία με τις μεγάλες της ανάγκες.

 

Αρχικά ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος διόρισε πρόεδρο της Παιδόπολης την συνυποψήφια του Μαρίνα Φιλιππίδου. Πρόσφατα επανήλθε με μια ακόμη γυναίκα. Την οποία όπως λέγεται διόρισε ως απλό μέλος της διοίκησης του Νοσοκομείου. Προσοχή, άλλο πράγμα ο διορισμός ενός απλού μέλος κι άλλο πράγμα η θέση του προέδρου του Νοσοκομείου. Πρόσφατα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναβάθμισε την ιστοσελίδα του ώστε να την ενημερώνει καθημερινά για την δραστηριότητα του στο Υπουργείο. Άσχετα απ’ όλα τα άλλα ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ο πρώτος κυβερνητικός παράγοντας από την Καβάλα που ενδιαφέρονταν τόσο λίγο για την παρουσίαση της δραστηριότητας του στον Ν. Καβάλας. Αυτό μάλλον θέλει να αλλάξει με την ανανεωμένη του ιστοσελίδα.

 

Στην οποία εκτός από τα συνηθισμένα δελτία τύπου, υπάρχουν ένα σωρό βίντεο από τις ομιλίες του στην Βουλή. Στην ίδια επίσης ιστοσελίδα (που την βρίσκει κανείς εύκολα, αρκεί να πληκτρολογήσει το όνομα του) υπάρχουν αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών στις οποίες πρόσφατα εμφανίστηκε ως καλεσμένος.

 

Ας πάμε τώρα στον «αγαπημένο» της στήλης Γιώργο Καλαντζή. «Έγραψε» πάλι με την χθεσινή του ανακοίνωση. Έδωσε στη δημοσιότητα ερώτηση του (με ημερομηνία Οκτωβρίου) για τις επιτροπές ΚΕΠΑ. Κυρίως όμως δημοσιοποίησε την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό. Η οποία είχε ημερομηνία 21 Νοέμβρη. Είναι δηλαδή της προηγούμενης εβδομάδας. Διαβάζοντας κάποιος την απάντηση του Υπουργού επί ενός υπαρκτού και μεγάλου προβλήματος των ΑμΕΑ, διαπιστώνει ότι όλα αυτά τα γνωρίζουμε από την προηγούμενη Παρασκευή. Όταν τα ίδια θέματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των ΑμΕΑ Καβάλας στον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Τότε ο κ. Σπυρόπουλος τους απάντησε όπως ακριβώς ο Υπουργός Εργασίας.

 

Με λίγα λόγια η δημοσιοποίηση της απάντησης θα ήταν περιττή αν ο κ. Καλαντζής παρευρίσκονταν στην συγκεκριμένη συζήτηση ή αν ενημερώνονταν (π.χ. από τον τοπικό τύπο) για αυτήν. Μετά από 3 ή 4 μέρες ήρθε να μας πει όσα ήδη γνωρίζουμε. Τα οποία σημειώστε, δεν είναι αποφάσεις ή ψηφισμένες διορθώσεις στην Βουλή. Είναι προθέσεις του Υπουργείου αλλά και του ΙΚΑ. Αυτά συμβαίνουν όταν παρακολουθείς από απόσταση την τοπική επικαιρότητα. Νομίζεις ότι ανακάλυψες την Αμερική αλλά στο τέλος επαναλαμβάνεις πράγματα που προβλήθηκαν (όσο άξιζαν φυσικά) λίγες μέρες νωρίτερα. Εκτός αν ο κ. Καλαντζής βάλθηκε να δικαιώσει το λαϊκό ρητό σύμφωνα με το οποίο η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως….

 

Με άλλο δελτίου τύπου ενημερωθήκαμε χθες για την επιστολή του αποχωρούντος Αδάμ Κοσμίδη προς τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Διαβάζοντας την σύντομη επιστολή διαπιστώσαμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΚ συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση «εκτός εαυτού». Η δε επιστολή δεν είναι ούτε ευχαριστήρια, ούτε αποχαιρετιστήρια. Είναι κάτι άλλο. Αυτό που εκφράζεται με την φράση «τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά». Όπου «πεθερά» υπολογίστε μάλλον τον κ. Σιμιτσή. Ο Αδάμ Κοσμίδης έφυγε από τον ΟΛΚ με μεγάλη αξιοπρέπεια και ψηλά το κεφάλι. Είπε ευθέως την άποψη του, αποφεύγοντας να συνεχίσει έναν μάταιο «πόλεμο». Τώρα τελευταία όμως μας τα γυρίζει. Θαρρείς κι επιχειρεί με έμμεσο τρόπο να πει (θυμωμένα) όσα δεν είπε την προηγούμενη εβδομάδα. Μήπως πρέπει να δώσει μια ακόμη συνέντευξη τύπου; Δεν θα είναι καλύτερα έτσι, αντί των υπονοούμενων σε κάθε ευκαιρία;

 

Κανονικά το 2013 θα είναι έτος αλλαγών στην Συμπαράταξη Πολιτών. Με βάση την προεκλογική εξαγγελία θα πρέπει να παραιτηθεί από την θέση του δημοτικού συμβούλου ο Ηλίας Ιωαννίδης και να αντικατασταθεί από τον επόμενο στη σειρά. Που είναι ο φίλτατος Χαράλαμπος Γαμβρέλης. Ας μη το έχουμε όμως και τόσο σίγουρο. Ο κ. Γαμβρέλης έχει αυτό το διάστημα άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες. Οπότε τα σενάρια είναι δύο. Ή μένει ο Ηλίας για όλο το 2013 ή παίρνει σειρά ο αμέσως επόμενος. Εκτός αν συμβεί το τρίτο, που είναι και καλύτερο. Επανέλθει ο Τάκης Εμμανουηλίδης.

 

Το Επιμελητήριο της Καβάλας προσπάθησε να νοικιάσει το κατάστημα του (ισόγειο στο επιμελητηριακό κτίριο) σε ιδιώτη. Ήταν μια εύστοχη ιδέα, μια προσωρινή μίσθωση που θα «έφερνε» στο Επιμελητήριο περίπου 3.000 ευρώ. Ξαφνικά όμως η διαδικασία απέβη άκαρπη. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό προσήλθε μόνο αυτός που ανησυχούσε… Επειδή λοιπόν κι αυτή η ευκαιρία χάθηκε, σειρά τώρα έχουν όλα τα άλλα. Που δυστυχώς δεν δημιουργούν έσοδα.

 

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της απουσίας του Θόδωρου Καλλιοντζή από την εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τάτση. Δεν ήταν όμως μόνο ο κ. Καλλιοντζής που απουσίαζε. Όλη σχεδόν η ομάδα εκείνης της μεγάλης περιόδου έλαμψε με την απουσία της. Τσαλουχίδης, Τζώτζος, Κίμωνας Παπαδόπουλος, Τσοκτένογλου, Βαφειάδης, Παπαντίδης όλοι ήταν απόντες. Άγνωστο γιατί. Κάποιοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν. «Δεν το ξέραμε» είπαν και φυσικά δεν έπεισαν. Σημειώνουμε ωστόσο ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Κώστας Ευθυμιάδης. Ακούμε μάλιστα ότι η κομματική οργάνωση σκέπτεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να κάνει μια ανάλογη εκδήλωση προς τιμή του κ. Τάτση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης