• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μεγάλο Διοικητήριο

Πλησιάζει το τέλος του έτους κι η Εφορία Καβάλας ετοιμάζεται να «μεγαλώσει» ακόμη περισσότερο. Θα υποδεχθεί επιπλέον υπαλλήλους, προερχόμενους και από την Θάσο και από την Ελευθερούπολη. Προκειμένου να υπάρξουν χώροι για αυτό το νέο προσωπικό, αναζητήθηκαν και βρέθηκαν καινούργια γραφεία στο Διοικητήριο. Στον 2ο όροφο του κτιρίου. Οι χώροι αυτοί προετοιμάζονται. Σχεδόν ο μισός 2ος όροφος του Διοικητηρίου θα ανήκει στις υπηρεσίες της Εφορίας, η οποία διαθέτει γραφεία και στον 3ο όροφο του ίδιου κτιρίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ. Καβάλας, έτσι η οικονομική υπηρεσία «απλώνεται» συνεχώς σε ένα κτίριο που αποδεικνύεται πραγματικά μεγάλο.

Όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες υποστηρίζουν ότι σήμερα στο Διοικητήριο υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι χώροι. Άδεια γραφεία με θέα προς την Ερυθρού Σταυρού ( οι υπάλληλοι πάντα προτιμούν τα γραφεία με θέα στη θάλασσα). Ορισμένα από αυτά τα γραφεία βαφτίστηκαν «αποθήκες» αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς άδεια. Οπότε όσοι χρειάζονται περισσότερο χώρο ή όσοι (φορείς του δημοσίου) θέλουν να αποφύγουν τα ενοίκια δεν έχουν παρά να αναζητήσουν την λύση εκεί. Στο μεγάλο Διοικητήριο της Καβάλας.

 

Δύσκολο πράγμα οι εκδρομές

Μια ακόμη απόδειξη της κρίσης και της οικονομικής δυσκολίας στην Καβάλα είναι η ιστορία των εκδρομών που οργανώνονται, ανακοινώνονται αλλά τελικά δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Εκδρομές φθηνές (γιατί είναι κοντινές), εκδρομές τοπικών συλλόγων (ορισμένοι από τους οποίους έχουν παράδοση σε αυτή τη δραστηριότητα). Η Θρακική Εστία Καβάλας ανακοίνωσε εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Οι συμμετοχές όμως ήταν ελάχιστες κι η εκδρομή ματαιώθηκε. Το ίδιο πράγμα προσπάθησε να κάνει ο Σύλλογος Κατοίκων Κηπούπολης Καλαμίτσας. Πάλι όμως το ενδιαφέρον ήταν μικρό. Για αυτή την εβδομάδα ετοιμάζει εκδρομή στην Τουρκία ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας. Είναι μια εκδρομή που συνδυάζει τουριστική προβολή με αναψυχή. Το ενδιαφέρον είναι μικρό αλλά η εκδρομή θα γίνει.

Παλιά δεν ήταν έτσι. Οι εκδρομές ήταν δημοφιλέστατες, ειδικά αυτές στην Τουρκία (που ήταν σχετικά φθηνές). Οι Σύλλογοι που τις οργάνωναν γέμιζαν ένα ή και περισσότερα λεωφορεία. Τώρα όμως ήρθε η οικονομική κρίση κι όλα τα άλλαξε.

 

Επενδύσεις

Επενδύσεις που υλοποιούνται ακόμη και τώρα στον Νομό Καβάλας, με βάση τον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο, εξασφαλίζουν άνετα κρατική επιδότηση 40 ή και 45%. Είναι λίγες μεν οι προτεινόμενες επενδύσεις, πάντως το κράτος τις στηρίζει με αυτό το υψηλό ποσοστό επιδότησης. Είναι καλό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις νέες επενδύσεις στο Νομό μας αφού όλα δείχνουν ότι ξανάρχεται η ώρα της επένδυσης του Γυαλιού. Θα δώσει η Κυβέρνηση (ή έστω η Βουλή) στην συγκεκριμένη επένδυση ίδιο ή έστω παρόμοιο ποσοστό ενίσχυσης; Φοβόμαστε πως όχι. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ στο Δήμο Παγγαίου, η οποία με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης θα επιδοτηθεί έως του ποσού των 246.000 ευρώ. Σημειώνουμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν θέτει όρο ενίσχυσης της απασχόλησης. Δηλαδή δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

 

…Έγκαιρες αποζημιώσεις

Με πρόσφατη απόφαση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχεται την εισήγηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση αλιέων, μελών αλιευτικών συνεταιρισμών σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η παραγωγή των οποίων αντιμετώπισε προβλήματα (υπέστη ζημιές) λόγω παγετού, πλημμύρας ή ανεμοθύελλας. Στην απόφαση του Υπουργούν αναφέρονται και οι αλιείς του Νομού Καβάλας. Εντύπωση προκαλεί το χρονικό διάστημα στο οποίο δημιουργήθηκαν τα προβλήματα. Πρόκειται για αποζημιώσεις που για την Καβάλα αφορούν παγετό, το διάστημα 23 έως 28 Ιανουαρίου του 2006! Συνολικά αλιείς από 12 Νομούς της χώρας θα μοιραστούν αποζημιώσεις ύψους 90.000 ευρώ. Πέρασαν βέβαια 6 χρόνια από την περίοδο του προβλήματος αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

 

Ο Σιμιτσής σε επιτροπή για το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης συγκρότησε εκ νέου Περιφερειακή Επιτροπή, αντικείμενο της οποίας θα είναι η υλοποίηση του έργου «Αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη». Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο ίδιος ο Άρης Γιαννακίδης. Αντιπρόεδρος όμως είναι ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ. Η επιτροπή συγκροτήθηκε πρώτη φορά επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η θητεία της προηγούμενης επιτροπής έληξε στο τέλος του 2010. Τώρα η επιτροπή δημιουργείται πάλι, σε αυτήν συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι φορέων (Επιμελητήριο, ΤΕΕ) του Νομού Έβρου.

 

Μισή δουλειά

Την περασμένη εβδομάδα μοιράστηκε σε μαθητές (κυρίως Λυκείων) πρόσκληση που έχει την υπογραφή της ΕΛΜΕ Καβάλας. Ήταν φωτοτυπίες, που μοιράζονταν μέσα σε κάθε τάξη. Σε όλους τους μαθητές. Η ΕΛΜΕ οργανώνει την Τετάρτη το απόγευμα νέα συνάντηση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Φρόντισε λοιπόν η πρόσκληση της να φθάσει παντού, στην μαθητική κοινότητα. Λόγω βιασύνης όμως ξέχασε να βάλει στο κείμενο της πρόσκλησης την ώρα που θα γίνει η συνάντηση αυτή. Αναφέρεται η μέρα, ο τόπος, όχι όμως η ώρα… Τσάμπα τόσες φωτοτυπίες. Κατά τα άλλα το κείμενο αναφέρει ότι στην συνάντηση θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης όπως οι μεταφορές των μαθητών, οι συγχωνεύσεις των σχολείων, τα εκπαιδευτικά κενά. «Η παρουσία και η δράση όλων μας είναι απαραίτητη» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

 

Στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»

Ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες (τώρα που το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» αδειάζει εντελώς) για να το αναλάβει, στα πλαίσια της γνωστής «μαραθώνιας» διαπραγμάτευσης με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν πολύ πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Θόδωρου Μουριάδη, όπου περιγράφεται συγκεκριμένος τρόπος δράσης και συγκεκριμένοι στόχοι. Ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον πρόχειρο (για να μην πούμε κάτι περισσότερο) να επανέρχονται σενάρια περί κέντρου λαθρομεταναστών. Όποιος είναι ενημερωμένος έστω για τα τυπικά της υπόθεσης καταλαβαίνει ότι ειδικά για το «Ασημακοπούλου» τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Αυτά είναι καλό να τα γνωρίζουν άπαντες. Ώστε να πάψουν επιτέλους να διοχετεύουν έντεχνα στην κοινωνία φήμες περί γεγονότων τάχα σίγουρων. Πρόκειται για σενάρια που δεν θα επιβεβαιωθούν ποτέ.

 

Κλειστά την Πέμπτη τα νηπιαγωγεία

Αφού την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν για μία μέρα όλα τα δημοτικά σχολεία της Καβάλας, τώρα ήρθε η σειρά να γίνει το ίδιο και στα νηπιαγωγεία. Τα οποία την Πέμπτη θα είναι κλειστά. Ιδού ο λόγος (έγγραφο που υπογράφει η σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Μουσιάδου Νικολέτα) : Σας προσκαλώ σε επιμορφωτική συνάντηση την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 8.15 -13.00,στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Καβάλας (σας επισυνάπτω και σχετικό χάρτη). Συνδιοργανωτής στο σεμινάριο είναι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας και θα απευθύνεται στις-στους νηπιαγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Τα θέματα που θα αναλυθούν θα είναι: 1. Πρώιμες Ενδείξεις Μαθησιακών Δυσκολιών Προσχολικής Ηλικίας και Υποστήριξη των νηπίων μέσα στην τάξη 2. Επιθετική συμπεριφορά στο νηπιαγωγείο, παραβατική συμπεριφορά στο νηπιαγωγείο. Ομιλητές θα είναι ο κ. Σταγιόπουλος Πέτρος , Σχ. Σύμβουλος Δ. Ε., η κ. Σουσαμίδου Αικατερίνη , Σχ. Σύμβουλος Δ. Ε., και η κ. Βαβέτση Σοφία, Σχ. Σύμβουλος Πρ. Αγωγής. Τα νηπιαγωγεία όλης της περιφέρειας ευθύνης μου θα παραμείνουν κλειστά, και παρακαλώ να ειδοποιήσετε τους γονείς εγγράφως (με μία ανακοίνωση ),αλλά και έγκαιρα . Παράλληλα, σας παρακαλώ να είμαστε προσεκτικοί στην προσέλευση και παραμονή μας στο κτίριο, ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του Λυκείου .Η παρουσία όλων των νηπιαγωγών είναι υποχρεωτική.

 

Διεκδικούν τουριστική σχολή

Σε μια εποχή που το κράτος προετοιμάζει μεγάλες συγχωνεύσεις πανεπιστημίων, ΤΕΙ, σχολών και τμημάτων, ο Έβρος ζητά τουριστική σχολή. Αίτημα που κάποτε ήταν και της Καβάλας. Η Καβάλα το ξέχασε (αν και τουριστικά έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον Έβρο), η Αλεξανδρούπολη όχι. Αντιγράφουμε από ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης: Πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ασκεί ο βουλευτής της ΝΔ στον Έβρο Κυριάκος Γεροντόπουλος για την ίδρυση και λειτουργία της ανώτατης διεθνούς σχολής ξενοδοχειακού Management με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Ο κύριος Γεροντόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους αρμοδίους προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα της λειτουργίας μιας τέτοιας σχολής στον Έβρο αλλά και για τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει τόσο η περιοχή όσο και οι κάτοικοι της. Για το θέμα αυτό ενέργειες κάνει και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χώρο για την στέγαση της.

 

Διαβάστε επίσης