• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο πρόσφατες ειδήσεις από το τοπικό αστυνομικό δελτίο: Άγνωστος δράστης βρέθηκε εντός του ακτινολογικού εργαστηρίου του ΙΚΑ Καβάλας (ΕΟΠΥΥ Καβάλας), έξυσε και πήρε χωρίς να γίνει αντιληπτός ασήμι αξίας 700 έως 1.000 ευρώ. Άγνωστος σκαρφάλωσε στο περβάζι παραθύρου 1ου ορόφου του 4ου Γυμνασίου Καβάλας. Μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας από την οποία πήρε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή αξίας 1.000 ευρώ. Απαραίτητη σημείωση: Στο ΙΚΑ Καβάλας δεν υπάρχει φύλαξη ή έστω ο παραδοσιακός νυχτοφύλακας. Όσο για το σχολείο, ο σχολικός φύλακας αποχώρισε στις 10 το βράδυ. Δηλαδή έκανε βάρδια τις εύκολες απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες (μόνο).

 

Προσοχή, η πιο πάνω σημείωση δεν είναι μομφή ούτε για τον ανύπαρκτο νυχτοφύλακα του ΙΚΑ, ούτε για την βάρδια του σχολικού φύλακα. Αυτοί φυσικά και δεν φταίνε. Άλλα φταίνε.

 

Αυτές οι δύο τοπικές ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου δείχνουν που ακριβώς οδεύουν τα πράγματα. Σε μια κατάσταση πλήρους διάλυσης. Η δημόσια περιουσία δεν φυλάσσεται, δεν προστατεύεται από κανέναν (ή σχεδόν από κανέναν). Σχολεία, κτίρια του ΙΚΑ κτλ είναι ο εύκολος στόχος των πάντα άγνωστων και ικανοποιημένων (δια την επιτυχία της αποστολής τους) διαρρηκτών. Οι οποίοι πανεύκολα υλοποιούν τα γεμάτα πανουργία σχέδια τους. Τι γίνεται μετά; Μετά τρέχουμε… Το σχολείο να βρει χρήματα για ένα νέο λαπ τοπ, το ΙΚΑ να ανακαλύψει λύση ώστε ο εξοπλισμός του να είναι σε θέση να λειτουργήσει και χωρίς την ασημένια κάλυψη. Πάλι καλά, μέχρι τώρα χάσαμε (μέσα σε αυτό το γενικό μπάχαλο) λίγα μόνο πράγματα. Όλα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα.

 

Δείτε άλλα, παρόμοια παραδείγματα. Στην Αθήνα κλέβουν καλώδια, βγάζουν τον Προαστιακό εκτός λειτουργίας. Στην πιο κοντινή μας Εγνατία οδό «απαλλοτριώνουν» καλώδια φωτισμού, «βυθίζοντας» τον δρόμο στο σκοτάδι. Τώρα δε που Χειμωνιάζει για τα καλά, τα βράδυ θα κυκλοφορούν μόνο οι αυτού του είδους τύποι. Οι διαρρήκτες. Όλοι οι άλλοι θα είμαστε σπίτια μας, αφήνοντας πεδίον δόξης λαμπρό σε αυτό το ντόπιο ή «εισαγόμενο» δυναμικό. Ότι έχουμε στα χέρια μας την ημέρα, δεν θα είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το βρούμε στη θέση του το επόμενο πρωί… Ειδικά αν πρόκειται για υλικό ή αντικείμενο μεγάλης αξίας που βρίσκεται σε δημόσιο κτίριο.

 

Η Αστυνομία; ρωτούν αθώα κάποιοι που έμειναν να ζουν σε άλλες εποχές. Η Αστυνομία… Ποια Αστυνομία αλήθεια; Μια ματιά αν ρίξουμε στις δηλώσεις του προέδρου του τοπικού σωματείου, θα καταλάβουμε που έφθασε κι αυτή. Προσπαθούν τόσο καιρό να «διώξουν» όσους στριμώχνονται σε υποτιθέμενο κρατητήριο της Διεύθυνσης αλλά δεν μπορούν. Οι παλαιές και ξεπερασμένες φυλακές είναι γεμάτες κι έτσι κάθε αστυνομική διεύθυνση απέκτησε μια επιπλέον υπηρεσία. Ένα κρατητήριο άθλιο που όμως επί της ουσίας είναι φυλακή…

 

Πως αλήθεια μετά από όλα αυτά να είναι κάποιος αισιόδοξος; Που να την βρει την αισιοδοξία; Στα λόγια του Σαμαρά; Στα λόγια της Μέρκελ; Στα νούμερα του Χρηματιστηρίου; Ή μήπως στην… φθηνή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης; Αφήστε που η αισιοδοξία σήμερα είναι λόγος παρεξήγησης. Διότι αισιόδοξοι είναι μόνο οι κουτοί. Κι οι καλοί ηθοποιοί.

 

Ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Νίκος Τσιλογιώργης προσπαθεί να ακουστεί. Μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για την μείωση των δρομολογίων των φέρι μποτ στην γραμμή του Πρίνου. Μάλλον είναι ο μόνος. Αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει το τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες (όπως διηγείται ο ίδιος). Του τηλεφώνησαν από το γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Αθήνα για να του πουν ότι τα δρομολόγια τις Κυριακές οι εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένες να τα εκτελούν. Αυτό λέει βάση ευρωπαϊκής νομοθεσίας…

 

Του εξήγησαν δηλαδή ότι ακόμη κι ένας Υφυπουργός της Κυβέρνησης δεν μπορεί να κάνει κάτι επί του θέματος αφού τα δρομολόγια κάθε Κυριακή (π.χ. στην Κεραμωτή) οι δύο εταιρίες μας τα κάνουν περίπου χάρη… «Εξ αυτού του λόγου δεν μπορούμε να πιέσουμε για τις Κυριακές» του είπαν από το γραφείο του Υφυπουργού. Τόσο ωραία δεν θα μιλούσαν ακόμη κι οι εκπρόσωποι των εταιριών, σχολίασε ο πρόεδρος της Θασιακής. Ο οποίος αρχικά χάρηκε για την ανταπόκριση των συνεργατών του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μετά όμως θύμωσε ακόμη περισσότερο αφού κατάλαβε ότι του ανακοίνωσαν ότι επί της ουσίας δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα…

 

Ούτε φυσικά αλλάζουν τα δεδομένα της συγκεκριμένης συγκοινωνίας με ψηφίσματα και ανακοινώσεις των Δήμων Θάσου και Καβάλας. Εδώ χρειάζεται κάτι αποτελεσματικότερο. Που κανείς δεν έχει διάθεση να σκεφθεί και πολύ περισσότερο να κάνει. Κάπου εδώ το θέμα «κλείνει». Έρχονται άλλωστε γιορτές… Θα ξεχαστούμε και θα ξεχάσουμε μία ακόμη φορά.

 

Το ίδιο θέμα θα «ανοίξει» πάλι του χρόνου τέτοιο καιρό. Όπου δεν αποκλείεται τα δρομολόγια να είναι ακόμη λιγότερα. Στο τέλος στη Θάσο θα πηγαίνουμε μόνο την Άνοιξη (την προχωρημένη Άνοιξη) το Καλοκαίρι και ολίγον από Φθινόπωρο. Μόλις θα Χειμωνιάζει όλα τα δρομολόγια θα κόβονται… Κάθε Οκτώβρη θα αποχαιρετούμε τους Θάσιους διότι πάλι θα τους βλέπουμε την Πρωτομαγιά. Για όλο αυτό το δύσκολο διάστημα δρομολόγια δεν θα υπάρχουν καθόλου…

 

Δεν μπορεί, όλο και κάποιον νέο νόμο θα ψηφίσει η Βουλή. Όλο και κάποια οδηγία θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο η κάθε εταιρία πρώτα θα βλέπει τι κίνηση υπάρχει κι αμέσως μετά (ανάλογα με το επιβατικό ενδιαφέρον) θα ανακοινώνει αν θα εκτελεί ή όχι τα δρομολόγια. Που όλα θα είναι έκτακτα…

 

Ιδιαίτερα απογοητευμένος εμφανίζεται τελευταία ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών Τάσος Σμυρλόγου. Τόσο πολύ που λέγεται ότι ετοιμάζεται να φύγει για την μακρινή Αυστραλία! Όσοι συνεργάζονται και συνομιλούν μαζί του επιμένουν ότι εννοεί όσα λέει. Αυτό το διάστημα ο Τάσος Σμυρλόγλου προετοιμάζει τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου. Θα είναι όμως αντιδήμαρχος και το νέο έτος; Το νέο Μνημόνιο είναι γνωστό ότι περιορίζει τις θέσεις; Αν πιστέψουμε το ένστικτο του και τις εξομολογήσεις του, δεν θα είναι. Κάπως έτσι μας προκύπτει το σκεπτικό της μετανάστευσης. Τα πράγματα φαίνεται να είναι σοβαρά αφού «πίσω» από όλες αυτές τις συζητήσεις υπάρχει κάτι δυνατό και μεγάλο. Η κρίση. Ας θυμίσουμε μόνο ότι ο Τάσος Σμυρλόγλου είναι του ιδιωτικού τομέα. Πετυχημένος στον χώρο του αλλά και αφοσιωμένος στην θέση του αντιδημάρχου τους τελευταίους μήνες που του ανατέθηκε αυτή η αποστολή.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος τηλεφώνησε πρόσφατα στον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων της Καβάλας Νίκο Δημόπουλο. « Κύριε Δημόπουλε, άλλος είναι αρμόδιος για το θέμα σας. Επειδή είναι άλλου πολιτικού χώρου πρέπει να είμαι προσεκτικός, δεν μπορώ να παρέμβω στις αρμοδιότητες του» φέρεται να είπε. Όλα τα είχαν οι κτηνοτρόφοι του Νομού, έχουν τώρα και τις κυβερνητικές ιδιαιτερότητες και ισορροπίες. Αυτή η εξέλιξη φυσικά και δεν είναι ευχάριστη. Οι κτηνοτρόφοι είχαν ελπίδες ότι ένας Αναπληρωτής Υπουργός μπορούσε (εφόσον αποφάσιζε να ασχοληθεί με το θέμα τους) να τους βοηθήσει. Πάνε κι αυτές. Τώρα μόνον ο Θεός… Πάνω δε στην κρίσιμη ώρα, άρχισαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Λίγος κόσμος χθες το απόγευμα στην Δημοτική Καπναποθήκη, για τα εγκαίνια της έκθεσης «Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα- βήμα». Απουσίαζαν και οι δύο που υπέγραφαν την πρόσκληση για την εκδήλωση. Ο Κωστής Σιμιτσής και ο Νίκος Μέρτζος. Οι λίγοι παρόντες προτίμησαν να συζητήσουν για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. «Θα είμαι ο τελευταίος που θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ» έλεγε με δυνατή φωνή ο αντιδήμάρχος Τάσος Χατζηαναστασίου. «Όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι» σχολίαζε ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος την πρωτοβουλία Λοβέρδου. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής» ακούγονταν ο Νίκος Κούτρας. Κάποια στιγμή άπαντες σιώπησαν γιατί έπρεπε να αρχίσει την ομιλία του ο Νίκος Καραπιπερίδης. Συνέχισαν αμέσως μετά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης