• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έγινε χθες αυτό που όλοι περιμέναμε. Ήρθε το κρύο. Απότομα. «Επιθετικά». Πάνω που είχαμε συνηθίσει στο ήπιο, σχεδόν Ανοιξιάτικο Φθινόπωρο. Ήρθε κι όλοι βρεθήκαμε αιφνιδιασμένοι. Ενώ δεν θα έπρεπε. Για το κρύο και τον πραγματικό Χειμώνα προετοιμαζόμασταν καιρό τώρα. Από το Καλοκαίρι σκεφτόμασταν αυτή την στιγμή. Από χθες λοιπόν βάλαμε μπρος τα μεγάλα μας σχέδια. Τζάκια. Αερόθερμα. Κλιματιστικά. Θερμοπομπούς. Πέλετ. Διπλές κουβέρτες. Όλα όσα πέρασαν από το μυαλό μας το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα όχι το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό παραμένει απλησίαστο ακόμη και τώρα που αρχίζουν τα ζόρια…

 

Υπάρχουν βέβαια κι οι εξαιρέσεις. Οι οποίες αν ερευνηθούν επαρκώς ίσως και να μην είναι. «Προς το παρόν καίμε το περσυνό πετρέλαιο και βλέπουμε» λένε αρκετοί. «Με καλή χρήση μας βγάζει ως τον Φεβρουάριο» συμπληρώνουν (για το περσινό πετρέλαιο) άλλοι. Την ίδια στιγμή οι παραδοσιακοί προμηθευτές «φρέσκου» πετρελαίου περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο. Περιμένουν παραγγελίες. Πήγε όμως 12 κι ούτε ένα τηλεφώνημα…

 

Τα –δικαιολογημένα- παράπονα όχι στους καταναλωτές. Αυτοί πορεύονται με βάση την τσέπη τους. Η οποία εφόσον είναι άδεια, δεν τους δίνει το δικαίωμα παραγγελίας και χρήσης πετρελαίου θέρμανσης με τιμή εξισωμένη με αυτή του κίνησης. Τα παράπονα στον Σαμαρά. Ο οποίος άλλα υπόσχονταν στις διπλές εκλογές του 2012 και άλλα έπραξε αμέσως μετά. Όσο για την αιτία του κακού, την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, αυτή ούτε καν την αναφέρουν πια. Είναι τόσο περιορισμένη η χρήση πετρελαίου που ούτε εμπόριο μα ούτε λαθρεμπόριο γίνετε.

 

Μαζί με το κρύο ήρθε κι ο Λοβέρδος. Έφτιαξε λέει πολιτική κίνηση που αργότερα θα γίνει κόμμα. Από τη μια διαφωνεί με τον Βενιζέλο κι από την άλλη συμφωνεί μαζί του. Κι οι δυο στηρίζουν την συγκεκριμένη Κυβέρνηση με την συγκεκριμένη πολιτική. Άρα κατά βάθος συμφωνούν. Συμφωνούν στο κυριότερο. Στην πολιτική που σήμερα πρέπει να ασκηθεί για να βγούμε (όσοι επιζήσουν) από την κρίση. Αυτό ναι, είναι σημαντικό. Όλα τα άλλα (στα οποία δήθεν διαφωνούν) είναι απλές οδοντόκρεμες. Οι οποίες ως συνήθως αφορούν κι απασχολούν τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Που κι αυτά κάπως πρέπει να γεμίσουν το πρόγραμμα τους. Αφού λοιπόν εξάντλησαν τον Πάγκαλο, άρχισαν τώρα με τον Λοβέρδο.

 

Κατά την ταπεινή μας γνώμη ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι «άρρωστος». Πολύ κιόλας. Πάσχει από την γνωστή, επίκαιρη κι ανίατη ασθένεια της εξουσίας. Την θέλει πάση θυσία. Ένα υπουργείο. Μια αξιοπρεπή θεσούλα ώστε να έχει ρόλο και λόγο. Να έχει μερσεντές. Γραμματείς να τον εξυπηρετούν. Γραφείο τύπου. Αστυνομικούς να τον προσέχουν κι ένα γραφείο με θέα κι επιβεβλημένη πολυτέλεια. Τελικά ζητά μια καλή ζωή. Μακριά από την κρίση. Μια ζωή γεμάτη αθηναϊκές δεξιώσεις, φωτογραφίες, προσκλήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές. Που και που και μια άγονη γραμμή. Περιοδεία στην επαρχία με γρήγορη όμως επιστροφή στο κέντρο. Στην Αθήνα των ονείρων του.

 

Δεν είναι ο μόνος. Με αυτό το ωραίο παραμύθι ζουν αρκετοί πρώην. Δυστυχώς όμως αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα (την οικονομική δυνατότητα) να φτιάξουν κίνηση (κι ας διαγραφούν από το κόμμα). Αυτοί είτε συμβιβάζονται, είτε κάνουν υπομονή περιμένοντας ένα θαύμα. Για τον Λοβέρδο η ίδρυση αυτής της ανούσιας κίνησης εξυπηρετεί όλα τα πιο πάνω. Αισθάνεται ότι τώρα με την κίνηση είναι πιο κοντά στον βασικό του στόχο. Με την κίνηση αποκτά προοπτική επανόδου στα πράγματα. Κάτι που με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου πίστευε ότι δεν είχε.

 

Σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στην Δημοτική Καπναποθήκη ο Άρης Γιαννακίδης θα παρουσιάσει ένα ακόμη δημοτικό έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Αυτό του εξοπλισμού του Πολιτιστικού Κέντρου. Όπου ακούτε Πολιτιστικό Κέντρο να ξέρετε, εννοούν την Καπναποθήκη. Η οποία ουσιαστικά μετατρέπεται σε μουσείο. Κυρίως του Καπνού. Ο επίσημος όμως τίτλος του έργου είναι διαφορετικός. Η λέξη «μουσείο» απαγορεύεται. Δεν θα αναφερθεί –στα τυπικά- καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο ένα ακριβό έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, κι ένα κτίριο μετατρέπεται επιτέλους σε αυτό που εξ αρχής είχε αποφασιστεί. Σε ένα πολλαπλό μουσείο.

 

Εκεί θα βρίσκονται το Μουσείο Καπνού αλλά και το «εξαφανισμένο» από τον χάρτη, Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Καβάλας. Πιθανόν σήμερα να παρουσιαστούν κι οι απαραίτητες όμορφες και πειστικές μακέτες. Αρκεί φυσικά όλα να εξελιχθούν γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Αυτή η ιστορική καπναποθήκη περιμένει δύο σχεδόν δεκαετίες προκειμένου να παίξει τον ρόλο που της αξίζει. Ας μη περιμένει πολύ ακόμη.

 

Ένα τσούρμο παιδιά δημιούργησαν κίνηση χθες το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη. Είχαν περικυκλώσει μια ηλικιωμένη κυρία, την άκουγαν με προσοχή ενώ αυτή τους έδειχνε την Δημοτική Καπναποθήκη. Όχι, δεν τους μιλούσε για την σημερινή εκδήλωση Γιαννακίδη. Τους περιέγραφε άλλα πράγματα. Την ιστορία του κτιρίου, σε σχέση με την ιστορία της Καβάλας. Επρόκειτο για μαθητές Λυκείου από το Γαλάτσι. Ένας εξ αυτών μας τα είπε όπως έγιναν τα πράγματα: «Έπρεπε να κάνουμε μια εκδρομή εκτός Αθηνών. Μας πρότειναν το Πήλιο, την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Ψηφίσαμε την Καβάλα. Είχαμε ακούσει καλά πράγματα για αυτήν».

 

Πριν προλάβει να μας συμπληρώσει το άτυπο ρεπορτάζ η κυρία τους παρακινεί να περπατήσουν, τους δείχνει την κατεύθυνση. «Αυτή είναι η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δια της οποίας θα φθάσουμε στην κεντρική πλατεία κι από εκεί θα ανέβουμε στην παλιά πόλη» τους λέει. Που όπως αποδείχθηκε ήταν η ξεναγός τους. Μπήκε μπροστά, βάδιζε γρήγορα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πίσω της τα παιδιά μαζί με τους καθηγητές. Όλοι κουκουλωμένοι. Ήταν φανερό ότι το χθεσινό κρύο της Καβάλας και της Βόρειας Ελλάδας τους βρήκε απροετοίμαστους. Ελπίζουμε ότι δια μέσου των πεζόδρομων (γεμάτων τραπεζοκαθισμάτων) θα έφθασαν άνετα και γρήγορα στον τελικό τους προορισμό.

 

Είναι κι αυτή μια επιτυχία της μικρής μας πόλης. Μπήκε σε… διαγωνισμό και κέρδισε την εμπιστοσύνη των μαθητών του Γαλατσίου. Άραγε όσοι ψήφισαν Καβάλα δικαιώθηκαν; Αυτό θα το μάθουμε (αν το μάθουμε) με την ολοκλήρωση της εκδρομής. Ποιος ξέρει, ίσως το εκμυστηρευτούν στην ξεναγό που με την σειρά της αναλάβει να μας μεταφέρει τα νέα. Αν είναι καλά θα το κάνει με προθυμία. Στην αντίθετη όμως περίπτωση ξέρουμε ότι απλώς θα σιωπήσει.

 

Χθες γύρισε στην Καβάλα κι ο Δήμαρχος. Ο οποίος έγινε… Καλαντζής. Απουσίαζε σχεδόν μια εβδομάδα. Κάτι η Κομοτηνή, κάτι η Επιτροπή των Περιφερειών, κάτι η Αθήνα με την ΚΕΔΕ έκαναν τον Δήμαρχο να φύγει από την Καβάλα την Τετάρτη και να επιστρέψει την Τρίτη. Αυτά μόνο ένας. Μήπως πάει να τον μιμηθεί; Μπας και βάλθηκε να τον αντιγράψει; Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι όσο και να προσπαθήσει δεν θα τα καταφέρει. Μόνο ένας – ο συγκεκριμένος- έκανε σε έναν μήνα (τον Νοέμβριο) τρία ταξίδια στο εξωτερικό. Τον λένε Γιώργο κι είναι πρώην Υπουργός. Άρχισε με Πράγα. Συνέχισε με Κύπρο, έκλεισε το πρόγραμμα με Κωνσταντινούπολη. Για τον μήνα Δεκέμβρη βλέπουμε. Άλλωστε ο Δεκέμβρης μόλις τώρα ξεκίνησε…

 

Μία ακόμη θέση αδειάζει στην κρατική μηχανή. Αυτή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Σημαντική κι αυτή η θέση, καλύπτεται συνήθως από Θρακιώτες. Αίτηση πάντως μπορούν να κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Περιφέρειας: Προκηρύσσονται οι 13 θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Για την πλήρωση των θέσεων μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι μόνιμοι Εκπαιδευτικοί της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία έχουν οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν: α) πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλο ισότιμο τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής, β) δεκαπενταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και

γ) σημαντικά επιστημονικά και διοικητικά προσόντα. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία έχουν και οι ήδη υπηρετούντες Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης