• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 17 Δεκέμβρη εκλογές για την νέα διοίκηση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτη δύναμη είναι η ΔΑΚΕ αλλά με διαφορά δύο μόνο ψήφων από την δεύτερη παράταξη. Η οποία είναι αυτή των καθηγητών του ΣΥΡΙΖΑ. Εντύπωση και μάλιστα μεγάλη προκαλεί η επίδοση της ΠΑΣΚ. Έλαβε μόλις 38 ψήφους. Πράγμα που σημαίνει καμία έδρα στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ίδιας ΕΛΜΕ. Αυτό το κλαδικό αποτέλεσμα δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην κοινωνία. Πόσο ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο χαμηλά βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο επειδή συγκυβερνά, επειδή διατηρεί κάτι (ελάχιστο) από την αίγλη (;) του παρελθόντος δεν αποκλείεται να συμμετάσχει με όσα στελέχη του απέμειναν στην μετά τον ανασχηματισμό κυβέρνηση. Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από την κοινωνία αλλά επί του παρόντος αυτό δεν έχει σημασία καμία. Σημασία έχει να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά στην εξουσία.

 

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος αφού τα έκανε σαλάτα, μαλώνοντας ακόμη και με τον … θυρωρό των γραφείων του κόμματος, προσπαθεί τώρα να μαζέψει τα κομμάτια του κινήματος. Άρχισε λοιπόν μια προσυνεδριακή διαδικασία, κι αυτή σκόρπια. Από εδώ κι από εκεί, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς καμία σειρά. Αυτές τις μέρες θα πάει ο ίδιος στη Σπάρτη, ο ίδιος έκανε διαδικασία στην Θεσσαλονίκη αν και συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν υπάρχει. Όπως τα φέρει η ζωή. Άλλοτε εδώ κι άλλοτε εκεί. Ας δούμε την οργάνωση της Καβάλας. Τίποτα δεν είναι σίγουρο για την τοπική νομαρχιακή. Πάντως προσυνεδριακή συνάντηση έγινε ήδη στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή.

 

Σε μια χρονική στιγμή στην οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την κρίση επιτέλους πιάσαμε πάτο, δεν ισχύει το ίδιο στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακόμη κατεβαίνει… Χάνει συνεχώς από την δύναμη του, μειώνει τα ποσοστά του, δεν εξασφαλίζει ούτε καν μία έδρα σε απλές εκλογές όπως αυτές που ήδη αναφέραμε στην Καρδίτσα. Σαφώς και το ΠΑΣΟΚ «πληρώνει» τα λάθη των ηγεσιών του και των πολιτικών που αυτές ακολούθησαν κι ακολουθούν. Μέχρι που όμως θα φθάσει αυτός ο κατήφορος; Μέχρι την πλήρη διάλυση κι αποσύνθεση; Μπορεί. Προς το παρόν κανένα πρόσωπο, καμία άλλη δύναμη δεν δείχνει κατάλληλη και ικανή να σταματήσει αυτή τη πολιτική καταστροφή.

 

Την ίδια περίπου ώρα που το ΠΑΣΟΚ χάνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει όσους εξ αρχής είδαν στο κόμμα ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Ή έστω κάτι που πολύ του μοιάζει. Συστηματικά, αργά αλλά σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ «μαλακώνει» τις απόψεις του περί της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Βελτιώνει τις προτάσεις του, δηλαδή τις πλησιάζει όλο και πιο πολύ στους ευρωπαϊκούς κανόνες που έθεσε εξ αρχής η Μέρκελ και οι συνεργάτες της. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται απλά μια μαχητική και πραγματική επαναδιαπραγμάτευση. Η οποία θα είναι αξιοπρεπέστερη όσων ήδη έγιναν, θα έχει –μας λέει συνεχώς- ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Λένε ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στα πράγματα και θα κυβερνήσει. Είναι όντως πολύ πιθανό. Φαίνεται όμως κάθε μέρα και περισσότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κυβερνήσει δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2011 ή του 2012. Θα είναι κάτι άλλο, μετριοπαθές και φιλολαϊκό που διακριτικά θα αποδεσμευτεί από τις αριστερές του δεσμεύσεις ώστε να εγκατασταθεί στο κέντρο. Θα κατεβάσει τον πήχη υποσχόμενος μόνο διόρθωση της κατάστασης. Αντικατάσταση ίσως των υφιστάμενων μέτρων, με νέα που θα είναι λαϊτ και δεν θα ενοχλούν τόσο όσο τα χαράτσια των προηγούμενων. Εκεί φαίνεται ότι πάει το πράγμα ο Τσίπρας αν και η συντηρητική παράταξη δείχνει ότι προς το παρόν αντέχει. Ο Σαμαράς προσπαθεί να τηρήσει την υπόσχεση του. Να μην βάλει νέα μέτρα, να χρησιμοποιήσει κατάλληλα τα δανεικά χρήματα που πρόσφατα εξασφάλισε ώστε κάποιους να προλάβει αυτός να τους ανακουφίσει.

 

Σε αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ούτε καν τον ρόλο του κομπάρσου. Στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται ότι θα «απορροφηθεί» από την ΔΗΜΑΡ. Στην χειρότερη θα διαλυθεί πλήρως. Εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα. Αναδειχθεί μια εντελώς νέα ηγεσία που κυρίως θα έχει να παρουσιάσει μια νέα πολιτική πρόταση. Όμως κι οι πιθανοί διάδοχοι του Βενιζέλου ναι μεν δεν έχουν τα κιλά του, έχουν όμως τα μυαλά του. Μόλις χθες ο Βαγγέλης έδειξε ότι δεν βάζει μυαλό. Πορεύεται στο μονοπάτι που πρώτος «άνοιξε» ο αξέχαστος ΓΑΠ. «Αν καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ τότε πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να υπάρξουν κρατικά έσοδα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου. Αλλοτριώθηκε δηλαδή σε τόσο μεγάλο βαθμό που στον εγκέφαλο του πρώτη προτεραιότητα είναι τα έσοδα του κράτους κι όχι τα έσοδα των πολιτών του ίδιου κράτους (πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση).

 

Μέρες τώρα παρακολουθούμε το σήριαλ του κλειστού κολυμβητηρίου. Αφού πανηγυρίσαμε δέοντος που ο χώρος θα λειτουργεί και τον Χειμώνα, ακούσαμε ότι θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με την οικονομικότερη αντλία θερμότητας. Μάθαμε ότι ξόδεψαν 50.000 ευρώ για να την αγοράσουν. Ακόμη όμως να την εγκαταστήσουν και να την δουλέψουν. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα όλοι είχαμε την υπομονή να τους περιμένουμε. Τώρα όμως η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Παίζει ρόλο και το ότι ακόμη και σήμερα κι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε η αντλία θα εγκατασταθεί. Έρχονται Χριστούγεννα κι αυτή η δουλειά είναι μάλλον απίθανο να γίνει. Οπότε δίνουμε ραντεβού με το νέο έτος.

 

Στο μεταξύ ο Δήμος Καβάλας αγοράζει και ξαναγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης, η δε αντλία είναι κάπου στην άκρη και περιμένει. Το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι υπάρχει αμέλεια και έλλειψη συντονισμού. Ξοδεύονται χρήματα για θέρμανση με πετρέλαιο ενώ ήδη θα έπρεπε να είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα οικονομίας (την οποία υπόσχεται η αντλία θερμότητας).

 

Δεν ξέρουμε αν η Άννα Σπανδώνη άρχισε τον προεκλογικό της αγώνα. Αν άρχισε έχει καλώς. Διαφορετικά θα πρέπει να βιαστεί. Ο Παύλος Δεμερτζίδης οριστικά θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Θα θέσει την υποψηφιότητα του υπόψη της ομάδας, όπως ακριβώς προβλέπει ο νέος κώδικας. Ο κ. Δεμερτζίδης το πάει μαλακά το θέμα αλλά πάντως κάνει τις κινήσεις του. Στις οποίες επί του παρόντος βρίσκει θετική ανταπόκριση. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του δεν έχει εκφραστεί ακόμη. Όσοι πάντως τον ξέρουν, δεν αποκλείουν να αποδεχθεί την πρόκληση και την αλλαγή. Είναι θέματα εσωτερικής φύσεως που ο Κωστής Σιμιτσής τα αφήνει στην άκρη προς το παρόν. Σύντομα όμως θα τα εξετάσει και θα τα συζητήσει πιο πλατιά. Απλά να θυμηθούμε ότι το 2011 κάπως έτσι έγινε η ίδια ιστορία. Αντίπαλος της κ. Σπανδώνη ήταν ο Νίκος Κούτρας. Ο οποίος πάλεψε αλλά στο τέλος έχασε αξιοπρεπώς.

 

Λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών της υποχρεώσεων ματαίωσε την επίσκεψη της στην Καβάλα και την Δράμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υποσχέθηκε παρόλα αυτά ότι θα μας επισκεφθεί αμέσως μετά τις γιορτές. Στην Καβάλα την περιμένουν πως και πως. Την θυμούνται παιδί. Μαθήτρια ήταν τότε που συνόδευε τον πατέρα της (επικεφαλής τότε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) σε προεκλογικές επισκέψεις στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

 

Η είδηση πρέπει να μας ενδιαφέρει μιας κι αφορά το γειτονικό μας αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης: Εντός των ημερών υπογράφεται η σύμβαση με την οποία θα υπάρξει απευθείας σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Αγίας Πετρούπολης, μια φορά την εβδομάδα από 30 Μαΐου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα τη συμβολή των αερομεταφορών στην περιφερειακή ανάπτυξη που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Ελληνική Αεροπορική Ένωση, ο δήμαρχος της πόλης Ευάγγελος Λαμπάκης. Στο συνέδριο συμμετείχαν επαγγελματίες, στελέχη, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με το αντικείμενο, οι οποίοι θα κατέθεσαν απόψεις και εμπειρίες για την ανάπτυξη της περιοχής μέσω των αερομεταφορών.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης