• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αντί των καθιερωμένων ευχών και λοιπών εορταστικών αναφορών λέμε σήμερα να αρχίσουμε διαφορετικά. Να πάμε κατευθείαν στην ουσία του πράγματος. Κρίνουμε σωστό να αναφέρουμε όλες αυτές τις έντονες φήμες περί έρευνας τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από την δικαιοσύνη της υπόθεσης «Εκδηλώσεων Μπουδακίδου». Η δημοσιογράφος εκ Δράμας κ. Μπουδακίδου ανέλαβε (στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας) να οργανώσει και να πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας εκδηλώσεις. Μετά από σχετικές καταγγελίες (του τότε νομαρχιακού συμβούλου Άγγελου Σμυρλόγλου) η υπόθεση ερευνήθηκε αναλυτικά. Αρχικά από το ΣΔΟΕ (Κομοτηνής), τώρα τελευταία και από την δικαιοσύνη.

 

Για το τι βρήκε αυτή η έρευνα λέγονται πολλά. Λέγεται ότι τρεις εκ των εκδηλώσεων που αναφέρονται στα χαρτιά, δεν έγιναν ποτέ. Άλλοι λένε ότι αντί των τριών αυτών εκδηλώσεων, έγιναν κάποιες άλλες ώστε να «ισοφαριστεί» η δαπάνη. Κι αυτό ερευνάτε από την δικαιοσύνη. Φαίνεται πάντως ότι σχεδόν 30 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι, με κατηγορητήριο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο. Δεν αποκλείεται- ανάλογα με το χρηματικό ύψος των παραβάσεων που εντοπίστηκαν- να ασκηθούν διώξεις ακόμη και σε βαθμός κακουργήματος! Μεταξύ των 30 αυτών πιθανών κατηγορούμενων είναι οι τότε διοικούντες της Ν.Α. Καβάλας, νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (!) αλλά κι αρκετοί τότε νομαρχιακοί υπάλληλοι. Σημειώνουμε ότι εκτός από την καταγγελία Σμυρλόγλου, η υπόθεση έφθασε στην έρευνα από ΣΔΟΕ και δικαιοσύνη και εξ αιτίας της κ. Μπουδακίδου. Η οποία ενώ πληρώθηκε κανονικά για τις εκδηλώσεις, δεν είχε εισπράξει ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που πρόσφερε. Αρχικά ο έλεγχος διαπίστωσε ότι τα τιμολόγια που κόπηκαν δεν είχαν ΦΠΑ. Καταλογίστηκε ποσό στην κ. Μπουδακίδου που όμως για να το πληρώσει αναγκάστηκε να κάνει αγωγή κατά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Τα υπόλοιπα είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Αρχικά ελάχιστα πράγματα είχαν διαρρεύσει. Τώρα όμως που οι 30 εμπλεκόμενοι καλούνται ένας ένας να καταθέσουν στον Εισαγγελέα Καβάλας, τώρα ανακύπτουν συγκεκριμένες και δραματικές διαρροές. Όπως λέγεται εξ αιτίας αυτής της υπόθεσης έφθασαν στο σημείο να μην μιλούν καθόλου μεταξύ τους ο Θόδωρος Καλλιοντζής με τον Κώστα Τζώτζο!

 

Δεν υπάρχουν αλλαγές ή εκπλήξεις στα οριστικά νούμερα της απογραφής πληθυσμού του Νομού Καβάλας, όπως αυτά ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Εθνική Στατιστική Αρχή. Ο Νομός μας παραμένει δεύτερος σε πληθυσμό στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, αφού ο Έβρος έχει σαφές προβάδισμα. Στην απογραφή του 2001 η απόσταση επιχειρήθηκε να μειωθεί, το 2011 όμως η «ψαλίδα» άνοιξε πάλι. Αντίστοιχα η Αλεξανδρούπολη παραμένει μεγαλύτερη της Καβάλας, με όλες τις άλλες πρωτεύουσες των νομών της ΑΜΘ να βρίσκονται σε απόσταση. Στον Νομό Καβάλας μεγαλώνουν περιοχές και πόλεις που δεν σου γεμίζουν το μάτι. Αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση πληθυσμού στην Νέα Πέραμο, στον Αμυγδαλεώνα. Στο Παληό διαμένουν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, νούμερο μεγαλύτερο από τον μόνιμο πληθυσμό της Νέας Καρβάλης.

 

Σε γενικές γραμμές ο πληθυσμός του Νομού Καβάλας σε σχέση με το 2001 είναι ίδιος. Αυτή άλλωστε είναι συνολικά η εικόνα της χώρας σε σχέση με τον πληθυσμό του 2001. Δεν είμαστε περισσότεροι, ούτε όμως κι αισθητά λιγότεροι. Είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση κι αυτό παίζει τον ρόλο του. Οι άνθρωποι αφήνουν τις ακριβές μεγάλες πόλεις (όπως η Καβάλα) προκειμένου να ζήσουν καλύτερα (δηλαδή φθηνότερα) στα χωριά. Προτιμούν όμως συγκεκριμένα χωριά, που βρίσκονται κοντά στις πόλεις.

 

Αν η απογραφή γίνονταν συχνότερα τότε θα είχαμε ακόμη πιο σαφή εικόνα για το πώς η κρίση επηρεάζει τους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς όμως πρέπει να περιμένουμε. Να περιμένουμε την απογραφή του 2021. Με την ελπίδα και την ευχή ως τότε τα πράγματα να έχουν διορθωθεί. Είναι πιθανό, μα δεν είναι και σίγουρο.

 

Ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα θέμα πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι το φανταζόμασταν. Εννοούμε το θέμα Τζάμπο, κατάστημα Αμυγδαλεώνα. Μελετώντας το παρελθόν αυτής της επένδυσης διαπιστώνουμε ένα σωρό «αμαρτίες». Δηλαδή τεχνάσματα που έκαναν και κάνουν άπαντες οι μεγάλοι επενδυτές κι επιχειρηματίες ώστε να δώσουν λίγα αλλά να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα. Το Τζάμπο έχει άδεια βιομηχανικού κτιρίου, απορούμε γιατί. Σπεύδουν όμως να μας εξηγήσουν τα διάφορα μυστικά όσοι ξέρουν. Πριν καλά καλά καταλάβουμε το τι έγινε, μας εξηγούν ότι αυτό γίνεται πάντα. Με λίγα λόγια δεν φταίνε αυτοί γιατί αυτοί είναι οι έξυπνοι. Φταίμε εμείς, που όπως πάλι προκύπτει είμαστε αρκετά αφελείς. Ίσως και βλάκες.

 

Βλέπουμε να λειτουργεί ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών και σκεπτόμαστε απλά, λογικά. Όταν όμως αυτό το κατάστημα ζητά άδεια να πουλά και γλυκά, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Τότε η μια ανακάλυψη διαδέχεται την άλλη. Κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για μέγα σκάνδαλο. Υπερβάλλουν. Είναι οι ίδιοι που τότε (προ δεκαετίας) σιώπησαν ώστε να εκδοθεί η άδεια με όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες. Δεν είναι σκάνδαλο το πώς αδειοδοτήθηκε το Τζάμπο. Είναι η Ελλάδα εκείνης της εποχής. Όπου ότι ήθελε ο κάθε ένας έκανε. Αρκεί να ήξερε τα νομικά «παράθυρα» και τον δύσκολο δρόμο ώστε να «νικήσει» την γραφειοκρατία.

 

Απ’ ότι βλέπουμε σήμερα το Τζάμπο δε θα έπρεπε να λειτουργεί. Καθόλου. Πουλά κάτι που απαγορεύεται. Δεν διαθέτει εργαστήριο συναρμολόγησης παιχνιδιών ενώ είναι υποχρεωμένο. Ποιος όμως θα κλείσει το Τζάμπο; Πρώτα πρώτα η ίδια η νομοθεσία προστατεύει τέτοιες παρατυπίες. Δίνει χρόνο να διορθωθούν, προβλέπει μόνο επιβολή προστίμων και όχι διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Άρα κι αυτή η επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ…

 

Το Τζάμπο και το κάθε Τζάμπο (που όπως όλα δείχνουν δεν πήρε στα σοβαρά την υπόθεση του καταστήματος στον Αμυγδαλεώνα) πρέπει να λειτουργεί νόμιμα. Όσο δεν το κάνει, τόσο το χειρότερο για αυτό. Το μέχρι που θα φθάσει η πίεση για την εφαρμογή της νομιμότητας είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Με την ευκαιρία, ας κάνουν οι αρμόδιοι μια βόλτα κι από τα άλλα μεγάλα καταστήματα της περιοχής. Ποιος ξέρει, ίσως βρουν κι άλλες ίδιες περιπτώσεις. Φθάνουν τόσοι έλεγχοι στους ίδιους και τους ίδιους (δηλαδή στους «μικρούς», ούτε καν στους «μεσαίους»).

 

Νωρίς το πρωί της Πρωτοχρονιάς κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης μόνο ξένοι. Βούλγαροι, Τούρκοι και Έλληνες. Όλοι τους φιλοξενούμενοι σε μια όμορφη περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Ελλάδας. Οι ίδιοι το προηγούμενο βράδυ κυκλοφόρησαν αρκετά στα κέντρα διασκέδασης. Στήριξαν ποικιλότροπα την τοπική οικονομία. Αυτή την ώρα μάλλον επιστρέφουν σπίτι τους. Ελπίζουμε να πέρασαν καλά και να μας ξανάρθουν.

 

Αυτό το γεγονός στέλνει ταυτόχρονα ένα ακόμη συγκεκριμένο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Για το που πρέπει να πάει και να αναπτυχθεί όχι μόνο η Καβάλα αλλά όλος ο νομός. Ο τουρισμός είναι το μέλλον του Νομού Καβάλας. Όλου του Νομού. Τουρισμός που θα υπάρχει 365 μέρες τον χρόνο. Οι αρμόδιοι πρέπει να εργαστούν κι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας πρόσφατη και παλαιότερη εμπειρία. Ακόμη κι αν δεν είμαστε περιοχή τουριστική, πρέπει να γίνουμε. Με απαραίτητα έργα υποδομής. Με συγκεκριμένη συνείδηση και συμπεριφορά. Με τουριστική προβολή. Κάποια πράγματα οφείλουμε να τα κάνουμε όλοι μας. Τα κυριότερα όμως οι επαγγελματίες του τουρισμού.

 

Αυτοί πρέπει να μπουν μπροστά ώστε να παρασύρουν όλους τους υπόλοιπους. Κανονικά επόμενος μας στόχος πρέπει να είναι τα Σαββατοκύριακα του Χειμώνα, ως να έρθει η Άνοιξη. Δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ασήμαντα. Πρέπει να σπεύσουμε. Να προτείνουμε σε τουριστικούς πράκτορες, σε τουριστικά γραφεία. Να φτιάξουμε το κατάλληλο περιβάλλον, να υποδεχθούμε και να ικανοποιήσουμε αυτούς που φαίνεται ότι σταθερά μας προτιμούν. Ο τουρισμός είναι η ελπίδα του Νομού Καβάλας, το μήνυμα πρέπει να πάει παντού ώστε με σχέδιο να υπάρξουν στόχοι που θα επιτευχθούν μέχρι το Καλοκαίρι (όπου τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα υποτίθεται ότι είναι πιο εύκολα).

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Γιάννης Φιλόσογλου είπε (μεταξύ πολλών άλλων) δύο σημαντικά πράγματα. Ότι θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου κι ότι για όσο χρειαστεί να είναι σε αργία, δεν θα αντικατασταθεί από την θέση του επικεφαλής της παράταξης. Για το πρώτο ο χρόνος θα δείξει. Για το δεύτερο, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει έτσι. Οι περισσότεροι δημοτικοί του σύμβουλοι εκτιμούν ότι με ψηφοφορία πρέπει να εκλεγεί νέος επικεφαλής. Κάποιοι μάλιστα έψαξαν τον κώδικα, που το προβλέπει ως υποχρέωση μιας δημοτικής παράταξης (ο επικεφαλής της οποίας τεθεί έστω προσωρινά σε αργία).

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης