• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλοι οι έλληνες πολίτες που παρακολουθούν τηλεόραση, ακούν ραδιόφωνο, διαβάζουν εφημερίδες, σερφάρουν στο διαδίκτυο κατάλαβαν καλά τι έγινε με την λίστα Λαγκάρντ. Ενημερώθηκαν αναλυτικά τις τελευταίες ημέρες, αντιλήφθησαν την σοβαρότητα του γεγονότος και το ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για το ότι η λίστα όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά αλλοιώθηκε κιόλας. Ως εκ τούτου η επιμονή όλων των μέσων ενημέρωσης στο θέμα καταντά διαδικασία κουραστική. Το ίδιο ισχύει και για τον νέο κομματικό καυγά που άρχισε και καθημερινά συνεχίζεται με αφορμή την προκαταρκτική έρευνα και σε ποιους αυτή απευθύνεται. Έλεος, φθάνει πια τόση λίστα Λαγκάρντ. Φθάνει τόση συζήτηση για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τώρα –που σε μεγάλο βαθμό το τοπίο ξεκαθάρισε- πρέπει άπαντες να σταματήσουν τα λόγια και να δουλέψουν.

 

Με τέτοιο τρόπο ώστε να «φωτιστούν» όλες οι πλευρές αυτού του θέματος. Να αποκαλυφθούν όπως αξίζει οι σημαντικές λεπτομέρειες. Να μάθουμε όλη την αλήθεια. Όμως άλλο πράγμα αυτή η υποχρέωση τους κι άλλο πράγμα η μανία τους να αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια. Μας επιβαρύνουν με περιττά πράγματα ενώ μπροστά τους έχουν μπόλικη δουλειά και μελέτη. Ας σταματήσουν λοιπόν τα λόγια κι ας εργαστούν προς την κατεύθυνση που κάθε ένας επέλεξε. Στην Ελλάδα άλλωστε αυτά μας «έφαγαν». Τα πολλά λόγια ακόμη κι εκεί που δεν χρειάζονται.

 

Το βράδυ της 2ης μέρας του νέου έτους ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής συγκέντρωσε στο Δημαρχείο την δημοτική του ομάδα. Ήταν μια ουσιαστική και προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Κυριακή. Στο τέλος έγινε ότι δημοκρατικότερο μπορούσε να γίνει. Ψηφοφορία με την οποία τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν (όπως εκ του κώδικα έχουν το δικαίωμα και την αρμοδιότητα) για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η διαδικασία αν και εκτός προγράμματος, αποδείχθηκε «σωτήρια» ως προς τον κ. Δήμαρχο. Ο οποίος αφενός έμεινε ουδέτερος, αφετέρου έχει πλέον ξεκάθαρη απόφαση στη διάθεση του που την Κυριακή οφείλει (μαζί με την ομάδα του) να υλοποιήσει.

 

Όπως φαίνεται η διαδικασία του 2011 του έγινε μάθημα. Τότε την υποψηφιότητα Κούτρα την χειρίστηκε αλλιώς. Κι έχασε τον Κούτρα. Τώρα τα άφησε όλα ελεύθερα και ξεμπέρδεψε… Ο Παύλος Δεμερτζίδης ήταν υποψήφιος για πρόεδρος, έκανε την προσπάθεια του αλλά ηττήθηκε σχεδόν οριακά. Το αποτέλεσμα (12 η κ. Σπανδώνη, 9 ο κ. Δεμερτζίδης) έδειξε ότι εντός της ομάδας η κ. Σπανδώνη δεν είναι και τόσο αποδεκτή. Ο εκάστοτε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι ένας οποιαδήποτε συνεργάτης του δημάρχου ή ένας αντιδήμαρχος. Ο Πρόεδρος ξεχωρίζει και όταν επιλέγεται και όταν ασκεί τα καθήκοντα του. Εν προκειμένω, για έναν άνθρωπο που δύο χρόνια είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό το αποτέλεσμα (12-9) είναι σαφώς πολύ φτωχό.

 

Όπως μαθαίνουμε το κλου της πρόσφατης συνάντησης δεν ήταν ούτε η Άννα Σπανδώνη, ούτε ο Παύλος Δεμερτζίδης. Ξεχώρισε με την ένταση και τους υψηλούς τόνους ο γιατρός Ντίνος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος παρουσία όλης της ομάδας αλλά και του δημάρχου έκανε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα. Τον άκουσαν όλοι με προσοχή. Τον παρακολούθησαν και τον κατανόησαν. Δεν τον κακολόγησαν. Φεύγοντας τους είπε ότι ψηφίζει λευκό… Ήταν το ένα από τα δύο λευκά της ψηφοφορίας. Ήταν όμως λευκό φανερό. Και φωναχτό επίσης.

 

Για τους αντιδημάρχους ο κ. Σιμιτσής μάλλον βρήκε λύση. Μένουν και οι 6 ενώ ένας 7ος θα είναι μάλλον ο Σάββας Εμφιετζής. Ο οποίος –κι εδώ είναι η είδηση- προορίζεται να αναλάβει την δημοτική αστυνομία. Από την οποία αποχώρησε αυτό το διάστημα το βασικό και παλιό της στέλεχος. Ο Γιώργος Κλειτσιώτης. Τα χρόνια πέρασαν κι ο Γιώργος Κλειτσιώτης συνταξιοδοτήθηκε. Ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης όχι. Μάλλον θα πάει σε άλλο πόστο. Όσο για το πρόσωπο που περισσεύει (6 θέσεις, 7 τα πρόσωπα), ας είναι καλά τα καλά του Καλλικράτη. Ο οποίος δίνει την δυνατότητα όχι μόνο άμισθων αντιδημάρχων αλλά και έμμεσων…

 

Το άλλο θέμα είναι οι δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν. Κατά τον Ανδρέα Μπαλίκα είναι βέβαιη η μετάθεση τους. «Όλους τους βολεύει η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών» είπε τις προάλλες ο περιφερειακός σύμβουλος. Χθες όμως ο Άρης Βέρρος (του) απάντησε: « Θα προσπαθήσουν αλλά δεν θα καταφέρουν την αναβολή των εκλογών». Αυτό το θέμα –γράφουμε και ξαναγράφουμε στην στήλη- θα κριθεί εντός της προσεχούς Άνοιξης. Είναι θέμα κρίσιμο και καθοριστικό. Με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότερο σενάριο είναι η μικρή αναβολή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ώστε να γίνουν όχι τον Ιούνιο αλλά τέλος Φθινοπώρου του 2014.

 

Αυτά τα πρόωρα προεκλογικά θέματα έγιναν ξαφνικά επίκαιρα. Μια κατάσταση έστω προσωρινή. Υπαρκτή και χρήσιμη ώστε από τώρα να αρχίσουμε να συγκεντρώνουμε τα κομματάκια του παζλ. «Αυτή τη φορά δε σας κρύβω ότι σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε τον Δήμο Καβάλας» δήλωσε μόλις χθες ο Άρης Βέρρος. Στην τοπική ΝΔ ένα σωρό ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την κομματική εντολή στην μετά Καλλιοντζή εποχή. Τέλος υπάρχουν κι οι ανεξάρτητοι ή υπερκομματικοί. Βασικότερος των οποίων (ως τώρα τουλάχιστον) είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Όπως φαίνεται κι αυτές οι δημοτικές εκλογές θα είναι εντελώς διαφορετικές με όλες τις προηγούμενες. Προς τα εκεί οδεύει το πράγμα αν και είναι νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα. Όσο όμως «καθαρίζει» το τοπίο από τους παλιούς, τόσο θα περιπλέκεται με τους καινούργιους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ο γνωστός κανόνας: Ένας αποσύρεται, δύο εμφανίζονται…

 

Ο πρώην συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, επιχειρηματίας κ. Μπαλής πήγε στον ανακριτή και κατέθεσε αυθόρμητα ένα σωρό πράγματα. Όλα επιβαρυντικά για τον επιχειρηματία, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι και η ΒΦΛ. Φοβισμένος μη τυχόν προφυλακιστεί ο κ. Μπαλής «τα είπε χαρτί και καλαμάρι» στις δικαστικές αρχές. Έτσι ώστε να γλιτώσει το τομάρι του… Ανάμεσα στα όσα περιέγραψε η συνεργασία Λαυρεντιάδη-Τζένης Μπαλατσινού. Της γνωστής κυρίας του κυρίου Πέτρου Κωστόπουλου.

 

Κατά τον κ. Μπαλή ο Λ. Λαυρεντιάδης πρώτα αγόρασε την εταιρία καλλυντικών της Τζένης και αμέσως μετά την έβαλε πρόεδρο. Με μισθό 25.000 ευρώ το μήνα! Δεν προλάβαμε να καταλάβουμε πόσο διήρκησε αυτή η συνεργασία και η σχέση. Παρά ταύτα οι εταιρίες του ανδρός της χρεοκόπησαν κι αρκετοί έμειναν απλήρωτοι. Ω τι κόσμος αλήθεια! Ο κόσμος του lifestyle των Αθηνών. Ο οποίος κατέρρευσε πρόσφατα αφού διάφορες φούσκες έσκασαν. Γιατί φαίνεται ολοκάθαρα ότι όλοι αυτοί πληρώνονταν 25.000 ευρώ το μήνα (50.000 ευρώ τις γιορτές αν υπολογίσουμε και το δώρο) αλλά ξόδευαν πολύ περισσότερα! Για αυτό και στην πρώτη δύσκολη στιγμή δεν είχαν κάπου να ακουμπήσουν. Αλλά όλους αυτούς και 100.000 ευρώ να τους έδινες μηνιαίο μισθό, πάλι δεν θα τους ήταν αρκετά.

 

Πολλά ΚΤΕΛ (Αστικά και Υπεραστικά) της Βόρειας Ελλάδας δεν εκτέλεσαν καθόλου δρομολόγια τόσο την ημέρα των Χριστουγέννων όσο και αυτή της Πρωτοχρονιάς. Τα «έκοψαν» όλα με επιχείρημα ότι δεν υπήρχε κίνηση! Ευτυχώς στην Καβάλα δεν φθάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο. Προς το παρόν Κυριακές και αργίες τα δρομολόγια είναι απλώς μειωμένα. Με την … ερημιά όμως που επικρατεί δύο μέρες τώρα στην Καβάλα ας μην αποκλείουμε τίποτα. Στο κάτω κάτω ο Χειμώνας, ο πραγματικός Χειμώνας, μόλις τώρα άρχισε.

 

Βλέπεις εντελώς άδεια από αυτοκίνητα και ανθρώπους την οδό Βενιζέλου. Κοιτάς το ρολόι. Νομίζεις ότι είναι 2 το πρωί. Στην πραγματικότητα είναι μόλις 9.30 το βράδυ. Όμως και στην Βενιζέλου και στην Ομόνοια και στην Ερυθρού Σταυρού, στις 9.30 κάθε βράδυ δεν κυκλοφορεί άνθρωπος! Είναι όλοι σπίτι. Βλέπουν … Σουλεϊμάν. Κι όταν το επεισόδιο τελειώσει, βλέπουν κάτι άλλο.

 

Η περίοδος των εορτών ήταν μια ωραία αλλά σύντομη παρένθεση. Τώρα που οι γιορτές έφυγαν, ήρθε πάλι να εγκατασταθεί στην πόλη μας η κρίση. Ευτυχώς το Σαββατοκύριακο επιστρέφουν οι σπουδαστές. Ώστε που και που τα βράδια τους έρημους κεντρικούς δρόμους να διασχίζει ένα δίκυκλο που μεταφέρει σε σπίτια σπουδαστών έτοιμο φαγητό.

 

 

Διαβάστε επίσης