μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν ο Θόδωρος αποχωρήσει

Κάθε φορά που ο Θόδωρος Καλλιοντζής δίνει συνέντευξη, κάθε φορά η συζήτηση καταλήγει στο ίδιο θέμα. Στις επόμενες του κινήσεις και δη στην επόμενη του υποψηφιότητα. Θα είναι στον Δήμο Καβάλας ή θα πάει για βουλευτής; Ο πρώην Νομάρχης αποφεύγει να απαντήσει αφού και για τα δύο σενάρια είναι νωρίς ακόμη. Εκνευρίζεται μάλιστα που τον ρωτούν πάντα το ίδιο πράγμα, δυστυχώς όμως αυτή την ερώτηση δεν μπορεί να την αποφύγει. Πολύ περισσότερο τώρα, που τα σενάρια περί αποχώρησης του από την τοπική αυτοδιοίκηση οργιάζουν (τροφοδοτούμενα από πολλά και διάφορα λόγια άλλων). «Θα πω τις αποφάσεις μου το Καλοκαίρι ή μετά το Καλοκαίρι» είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφο. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η απόφαση του θα γίνει γνωστή πρώτα στην ομάδα του. Εκεί όπου όμως ανακύπτουν προβλήματα. Με πρώτο και βασικότερο αυτό με τον Κώστα Τζώτζο. Ο κ. Τζώτζος αραίωσε επικίνδυνα τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλώνει απογοητευμένος, έτοιμος να τα «βροντήξει» και να φύγει. Ο λόγος αυτής της μεγάλης αλλαγής αναφέρεται στην γνωστή υπόθεση Μπουδακίδου. Όπως πριν λίγο καιρό σημειώσαμε, ο Κώστας Τζώτζος αποφεύγει να πει ακόμη και καλημέρα στον Θόδωρο Καλλιοντζή.

Οι βουλευτές της ΝΔ Καβάλας συμφωνούν όλο και περισσότερο ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος πρέπει να είναι ένα νέο πρόσωπο ώστε όλα να αρχίσουν από την αρχή. Ο κ. Καλλιοντζής όμως έχει πάλι διαφορετική άποψη. Στο υποθετικό σενάριο δικής του αποχώρησης επιμένει να υποστηρίζει ότι ο νέος υποψήφιος πρέπει να προέρχεται από την ομάδα του. Για αυτό και η απόφαση πρέπει να παρθεί σε αυτή. Με λίγα λόγια ο κ. Καλλιοντζής περιγράφει μια διαδικασία που θα αφορά μόνο το συνδυασμό «Ώρα για έργο» και κανέναν άλλο εξωγενή παράγοντα. Με αυτά και με αυτά θα πρέπει να περιμένουμε να περάσει ο καιρός ώστε να έρθει το κρίσιμο Καλοκαίρι. Τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεκαθαρίσει η όλη κατάσταση.

 

Χρήματα

Τον Μάρτιο θα δημοπρατηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ το για μεγάλο χρονικό διάστημα καθυστερούμενο έργο εκβάθυνσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Το έργο έχει προϋπολογισμό, της τάξης των 21 εκ ευρώ. Θεωρείται απαραίτητο ώστε το συγκεκριμένο λιμάνι να γίνει βαθύ κι ανταγωνιστικό τώρα που έρχονται οι ιδιώτες. Ο χαρακτηρισμός «ανταγωνιστικό λιμάνι» έχει σχέση και με το νέο λιμάνι της Καβάλας, μεγάλο προσόν του οποίου ήταν εξ αρχής τα μεγάλα του βάθη. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το έργο της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι θα έχει τα βάθη που απαιτούνται. Μέχρι τότε όμως ότι είναι να γίνει με τα λιμάνια, θα έχει γίνει…

Με απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας θα ενισχυθεί με το ποσό των 6.000 ευρώ η συμμετοχή της Καβάλας στην τουριστική έκθεση της Πόλης στο τέλος του Φεβρουαρίου. Από 6.000 ευρώ θα βάλουν για τον ίδιο λόγο οι 4 Δήμοι του Νομού Καβάλας. Σημειώνουμε ότι για τεχνικούς λόγους που ίσχυαν και τα προηγούμενα χρόνια, στην συγκεκριμένη και σημαντική για την Καβάλα έκθεση δεν μπορεί να συμμετάσχει ο ΕΟΤ. Έτσι το κόστος της συμμετοχής το αναλαμβάνουν τοπικοί φορείς, όπως προ λίγων εβδομάδων συμφώνησαν σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο.

Η εφορία Καβάλας θα πληρώσει 1.200 ευρώ συν ΦΠΑ σε ιδιωτική εταιρία της πόλης. Η εταιρία ανέλαβε να αποσυνδέσει, να μεταφέρει και να εγκαταστήσει στο διοικητήριο τους υπολογιστές της εφορίας Ελευθερούπολης. Τέλος το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Γενάρη γίνεται στο Νοσοκομείο Καβάλας πρόχειρος διαγωνισμός για την επιλογή εξωτερικού συμβούλου. Ο οποίος βασική δουλειά θα έχει να εξασφαλίσει στο ίδρυμα διαχειριστική επάρκεια. Η αμοιβή του είναι 25.000 ευρώ.

 

Γκρίνιες

Μετά το θέμα Λεωνίδα Παππά, ανέκυψε θέμα και με την δραστήρια Αλέκα Τεκέογλου. Η οποία –αν οι πληροφορίες μας είναι έγκυρες- φέρεται να επισκέφθηκε τον Δήμαρχο και να του μίλησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ενοχλήθηκε από τα όσα άκουσε ότι ήταν έτοιμα να γίνουν σχετικά με το νομικό πρόσωπο «Αλληλεγγύη». Άλλες λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση δεν έγιναν γνωστές. Πάντως η διαδικασία αλλαγής προσώπων στην «Αλληλεγγύη» φαίνεται ότι «πάγωσε». Όσο για την κ. Τεκέογλου, το όνομα της ακούγεται για τα σχολεία. Πιθανόν να αντικαταστήσει τον Σάββα Εμφιετζή στην σχολική επιτροπή δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας.

 

Αν και δεν το περιμέναμε, υπήρξε υγιής αντίδραση των τοπικών φορέων (έστω των περισσότερων εξ αυτών) για τα γεγονότα της Τετάρτης έξω από το Δημαρχείο. Έγιναν ανακοινώσεις και δηλώσεις με τις οποίες πρώτη φορά οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες» καταγγέλθηκαν και κοινωνικά τέθηκαν στο περιθώριο. Υπήρξαν βέβαια κάποιοι που δεν είπαν κουβέντα… Σιώπησε ενώ δεν θα έπρεπε η ΝΟΔΕ Καβάλας όπως και η (υπό διάλυση) ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Κιχ δεν ακούστηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Καβάλας ενώ η ΝΕ ΚΚΕ Καβάλας προτίμησε την ημέρα που το θέμα ήταν επίκαιρο να δώσει συνέντευξη τύπου για το 1000ο τεύχος του Οδηγητή! Καλογραμμένα ήταν όλα τα άλλα κείμενα, με πιο εύστοχο αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Από την πλευρά τους οι «πατριώτες» δεν φαίνεται να έβαλαν μυαλό, ούτε φαίνεται να έκαναν την αυτοκριτική τους. Τώρα προετοιμάζουν νέα εκδήλωση, στο τέλος του μήνα όπου όπως ακούγεται καλούν (πάλι) ενισχύσεις από όμορους νομούς. Αυτό το κόλπο είναι σύνηθες όταν κάποιος θέλει να κρύψει τις αδυναμίες του και την μικρή του απήχηση στην τοπική κοινωνία. Μεταφερόμενοι «πατριώτες» δημιουργούν μια πλαστή εικόνα για την Καβάλα.

Όσο για την Αστυνομία, εκείνο το μεσημέρι έδρασε εντελώς ερασιτεχνικά. Για αυτό και οι ευθύνες της είναι πολύ μεγάλες. Άφησε το αυτοκίνητο του ξένου διπλωμάτη να περάσει μπροστά από τους «πατριώτες». Έτσι ήταν απόλυτα φυσιολογικό να γίνει ότι έγινε. Από την πλευρά της πάντως η Α.Δ. Καβάλας φαίνεται να έκανε την αυτοκριτική της. Κάτι είναι κι αυτό.

 

Πρόεδροι

Ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης και ο Χρήστος Ηλιάδης «δοκίμασαν» αυτές τις μέρες τα νέα κουστούμια που θα φορέσουν. Αυτά των προέδρων του Νοσοκομείου και του ΟΛΚ αντίστοιχα. Η … δοκιμή φαίνεται πετυχημένη. Οι διορισμοί θεωρούνται «κλειδωμένοι» από μέρες. Αν όμως δεν ανακοινωθούν επίσημα αυτή την εβδομάδα (είτε η μία, είτε η άλλη, είτε και οι δύο) τότε κάτι άλλαξε.

 

Νέοι αντιδήμαρχοι

Την Τρίτη 8 Γενάρη έληξε το σήριαλ των νέων αντιδημάρχων. Ο Κωστής Σιμιτσής υπέγραψε την καθιερωμένη κι απαραίτητη απόφαση με την οποία ορίζονται οι αντιδήμαρχοι αλλά κι οι αρμοδιότητες του καθενός. Άπαντες έχουν θητεία έως το τέλος Αυγούστου του 2014. Ειδικότερα και εκτός των βασικών αρμοδιοτήτων τους, ο Τάσος Χατζηαναστασίου είναι (όπως και τα πρώτα δύο χρόνια της τρέχουσας θητείας) ο αντικαταστάτης του Δημάρχου όταν αυτός απουσιάζει. Αν απουσιάζει και ο Χατζηαναστασίου τότε χρέη δημάρχου ασκεί ο Θόδωρος Μουριάδης. Αντιδήμαρχοι αρμόδιοι για την τέλεση των πολιτικών γάμων (που γίνονται συνήθως την Τετάρτη το μεσημέρι) είναι ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης στην Καβάλα και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος στον πρώην Δήμο Φιλίππων.

 

Συνάντηση

Μάλλον τυχαία συναντήθηκαν την Παρασκευή έξω από το Διοικητήριο ο Άγγελος Σμυρλόγλου με τον Κώστα Τάτση. Φαίνονταν να συζητούν κάτι σοβαρό. Ή μάλλον ο Άγγελος να περιγράφει κάτι σημαντικό στον κ. Τάτση. Που τον κοιτούσε μέσα στα μάτια, με μεγάλη προσοχή. Τι να έλεγαν άραγε;

 

Κλειστά μαγαζιά

Από την ιστοσελίδα gatzoli.gr του Ν. Έβρου αντιγράφουμε κείμενο σχετικά με τα κλειστά μαγαζιά της Αλεξανδρούπολης: Αλεξανδρούπολη βιώνει με τη σειρά της την κρίση και δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Απελπισμένοι οι καταστηματάρχες κλείνουν ένας ένας τα καταστήματά τους ακόμη και σε περιοχές με μεγάλη κίνηση.Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με κενά καταστήματα, βρώμικα τζάμια.Στην οδό Κύπρου σε μια πολυσύχναστη οδό που οδηγεί στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης δεν υπάρχει ούτε ένα κατάστημα ανοιχτό και όλα έχουν βάλει λουκέτο, ενώ αναμένεται να κλείσουν πολλά περισσότερα και σε άλλες περιοχές, λόγω της κρίσης και τις αυξήσεις φόρων, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Μέχρι τώρα πολλοί καταστηματάρχες είχαν κάποια χρήματα στην άκρη και μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους, αλλά τώρα αυτά τα χρήματα τελείωσαν! Η μόνη ελπίδα πλέον των επιχειρήσεων είναι οι επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία που έχουν την Αλεξανδρούπολη ως βασικό τους προορισμό! Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις γιορτινές μέρες κατέκλυσαν τα ξενοδοχεία της πόλης τα οποία παρουσίασαν πληρότητα, ενώ θετικά έκλεισε η χρονιά για εμπορικά καταστήματα στο κέντρο, κυρίως καταστήματα εστίασης, καφέ και εστιατόρια. Η παρουσία των γειτόνων, ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου ήταν έντονη και συνεχίζεται.

 

Ευχές

Πολλές ευχές δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Γιώργος Γερομάρκος, εξ αιτίας του ότι ορίστηκε νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού- Ανάπτυξης κτλ. Αρκετοί φίλοι του μάλιστα επέλεξαν να του ευχηθούν δια του γνωστού facebook. Ένας εξ αυτών του έγραψε την ακόλουθη –εντελώς ανορθόγραφη- ευχή (που παρόλα αυτά είναι πιθανό να πιάσει τόπο): «σηχαρητιρια και σα νοτερα γιατη ταξηζης φηλε ,και ο θεος να σεδηνη κουραγιο ,και μεγαλη ιπομομη ,στα νεα σου καθικοντα ,,γεοργιε».

 

 

 

Διαβάστε επίσης