• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για την Καβάλα, η εκδήλωση κοπής πίτας από πλευράς του Επιμελητηρίου είναι η πρώτη και βασική εκδήλωση της κάθε νέας χρονιάς. Μια συνάντηση «κορυφής» όπου άπαντες κάνουν απολογισμό και προγραμματισμό ταυτόχρονα. Φέτος όλα αυτά τα καθιερωμένα, τα Καβαλιώτικα «μεγάλα» αλλά και συγκεκριμένα λόγια ούτε τα είδαμε ούτε τα ακούσαμε. Είναι η συγκυρία τέτοια, είναι η κρίση ισχυρή, ήταν οι απόντες αρκετοί. Τα έφερε έτσι η ζωή λοιπόν που την περασμένη Κυριακή άπαντες οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήπιαν τον ωραίο τους κυριακάτικο καφέ, είδαν φίλους που είχαν καιρό να δουν κι αυτό ήταν όλο. Από πλευράς ομιλιών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τήρησε το έθιμο. Έκανε μια υψηλών τόνων μαχητική γενική αναφορά, περιέγραψε στόχους που μάλλον κι ίδιος δεν πιστεύει. Πώς άλλωστε να τους πιστεύει με τα όσα συμβαίνουν γύρω του;

 

Φάουλ πρώτο. Στην κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου παρόντες ήταν μόνο δύο εκ των τεσσάρων βουλευτών. Πιο πολύ ενόχλησε η απουσία του Υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η οποία μπορεί να ήταν δικαιολογημένη αλλά μια τέτοια εκδήλωση, μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με απόντα τον ένα και μοναδικό εκπρόσωπο μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πρόβλημα δεύτερο, δεν υπάρχει ηθικό ώστε να διατυπωθούν οι νέες και οι παλιές διεκδικήσεις. Δεν υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογία. Φάουλ τρίτο, όσοι μας εκπροσωπούν (χωρίς να εξαιρούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο) δείχνουν αδύναμοι να δράσουν με την αποτελεσματικότητα του παρελθόντος. Θαρρείς και όλα μας τα αιτήματα άπτονται της οικονομικής πολιτικής. Λες κι ότι η Καβάλα ζητά πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα!

 

Με λίγα λόγια αποδείχθηκε προχθές ότι η Καβάλα και οι εκπρόσωποι της είναι όλοι (μικροί μεγάλοι) εξουδετερωμένοι. Ο Νομός μας δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα αν και διάφορα πράγματα μας περιμένουν τόσο πολύ που στο τέλος κι αυτές οι ευκαιρίες θα χαθούν. Τι να έγινε άραγε εκείνη η εμπλοκή με το έργο στο νέο λιμάνι; Κανείς δεν μας ενημερώνει. Τι συμβαίνει με την Περιμετρική και την ευκαιρία του ΕΣΠΑ; Κανείς δεν λέει κουβέντα. Θα προτάξουμε τα τοπικά συμφέροντα σε σχέση με την πολιτική των συνενώσεων που ακολουθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας; Θα καταφέρουμε να σώσουμε τον ΟΛΚ; Πάλι ουδείς απαντά.

 

Υπάρχει επίσης η γνωστή ανισότητα ως προς το ποσοστό επιδότησης εργασίας. Κατάντησε ανέκδοτο αλλά ένα θέμα που θα το έλεγε κάποιος αυτονόητο.Ούτε καν αυτό μπορεί να τακτοποιηθεί. Υποσχέσεις παλιές και νέες δεν υλοποιούνται κι έτσι τώρα που πάλι θα μοιραστούν χρήματα οι επιχειρήσεις της Θράκης θα επωφεληθούν του 12% και της Καβάλας- Δράμας του 4%. Αυτή είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που μας υποσχέθηκαν;

 

Γνωρίζουμε καλά το τι συμβαίνει με τα γενικότερα θέματα της χώρας. Ξέρουμε καλά που πάει η Ελλάδα και τι υπομένουν οι έλληνες. Παρά ταύτα υπάρχει κι η τοπική επικαιρότητα. Η διεκδίκηση. Τα αιτήματα προς το κέντρο. Τι θα γίνει με όλα αυτά που ο Νομός Καβάλας αξίζει; Προχθές, στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, καταλάβαμε ότι πάλι δεν θα γίνει τίποτα. Βολευτήκαμε λοιπόν με την ωραία θέα από τον Γαλαξία. Ο ήλιος έλαμπε, το λιμάνι επίσης. Ήταν προτιμότερο να βλέπεις την θέα παρά να ακούς τα ανούσια και βαρετά λόγια. Α να μην ξεχάσουμε και το άλλο. Δύο εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης που πήγαν στην βασιλόπιτα του Επιμελητηρίου ζήτησαν αντί για βραστό καφέ, να πιούν φραπέ. Ήρθε ο καφές κι ο σερβιτόρος ζήτησε και πληρώθηκε 3,5 ευρώ για τον κάθε καφέ. Μα ούτε ένα φραπέ δεν κερνά το Επιμελητήριο;

 

Ας δούμε τώρα το μεγάλο τοπικό πρόβλημα με την ΒΦΛ. Θυμίζουμε ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης όταν προφυλακίζονταν είχε κάνει μια δήλωση εμπλέκοντας στην όλη υπόθεση και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του. Τότε κάποιοι δεν κατάλαβαν τι εννοεί ο ποιητής. Τώρα εκείνη η δήλωση αποκτά άλλο νόημα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και περίπλοκη, δυστυχώς οι πολιτικοί άνδρες του τόπου σηκώνουν τα χέρια. Ο ένας μετά τον άλλο λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Κακό του κεφαλιού τους. Αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι αρνητικό στο εργοστάσιο, έξω από τα γραφεία τους θα είναι όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι. Αυτούς θα πολιορκούν. Καλό είναι λοιπόν κάτι να γίνει τώρα κι όχι κατόπιν εορτής.

 

Όσοι περιμένουν λύση από την αποφυλάκιση του Λαυρεντιάδη χτίζουν παλάτια στην άμμο. Έτσι εύκολα ο Λαυρεντιάδης δεν βγαίνει από την φυλακή. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται. Αλλά κι αν βγει από την φυλακή, έχει άλλα να σκεφθεί με προτεραιότητα και όχι την ΒΦΛ. Μπροστά λοιπόν σε αυτή τη κατάσταση που απειλεί την Καβάλα, πρέπει να υπάρξει άμεση αντεπίθεση. Όχι στάση αναμονής. Ούτε υπομονής. Μπροστά πρέπει να μπει το σωματείο που ήδη άργησε να αντιδράσει.

 

Το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας επανήλθε χθες δριμύτερο. Μετά από απραξία αρκετών μηνών, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη προ συνεδριακή διαδικασία. Με λίγους παρόντες. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι προσκλήσεις ήταν συγκεκριμένες. Η εκδήλωση δεν ήταν «ανοιχτή». Βασικός εισηγητής κάποιος κύριος Ηλίας Λιακόπουλος. Παλαιός γραμματέας Αποκεντρωμένης. Δηλαδή ένας τεχνοκράτης. Προερχόμενος από την Θεσσαλία. Τον κοιτούσαν οι σύντροφοι και στο πρόσωπο του δεν έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ. Τους ήταν παντελώς άγνωστος.

 

Μετά από τόσο καιρό όπου στο ΠΑΣΟΚ της Καβάλας δεν έγινε απολύτως τίποτα (ενώ στο ΠΑΣΟΚ έγιναν πολλά), τα μέλη της ΝΟΕΣ Καβάλας ήθελαν κάτι πιο «δυνατό». Κάτι πιο ΠΑΣΟΚ. Ώστε να στείλουν μήνυμα που δεν θα πάει χαμένο. Μόλις όμως είδαν τον κ. Λιακόπουλο αυτή η διάθεση χάθηκε. Κι άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους… Να λένε μεταξύ τους όσα υπό κανονικές συνθήκες θα έλεγαν στον εκπρόσωπο της κεντρικής οργάνωσης που παρίστατο στην διαδικασία. Άχρωμα πράγματα, χλιαρά σε ένα κόμμα που κινδυνεύει. Κι όσο δεν αλλάζει πολιτική, θα κινδυνεύει περισσότερο.

 

Οι δάσκαλοι είναι της μόδας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά τον Σάββα Εμφιετζή που ορίστηκε αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας, ένας άλλος δάσκαλος ο Γιώργος Γερομάρκος είναι αντιπεριφερειάρχης. Ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης μένει αντιδήμαρχος κι έτσι τρεις δάσκαλοι βρέθηκαν (ή παρέμειναν) σε θέσης τοπικής εξουσίας. Να σημειώσουμε μόνο ότι στην σύντομη ιστορία της Δημοτικής Αστυνομίας Καβάλας (υπηρεσία που δεν είναι ούτε καν 10 ετών) από τους 5 αντιδημάρχους αυτής, οι τρεις ήταν δάσκαλοι. Αρχής γενομένης του Αχιλλέα Νικολαϊδη. Παρά την συχνή συναναστροφή του προσωπικού με εκπαιδευτικούς, η υπηρεσία (ως προς την αποτελεσματικότητα και την χρησιμότητα της στην κοινωνία) παραμένει… ανεκπαίδευτη.

 

Επιστολή προς τον Γιώργο Γερομάρκο έστειλε πρώτος πρώτος ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Εκτός από τα συγχαρητήρια κτλ του γράφει για συνεργασία και υποστήριξη όσων μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα στην αγορά. Μια και το αναφέραμε. Στην πίτα των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ παρέστη εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου ο Βασίλης Λεμονίδης. Κάποιος τον φώναξε «πρόεδρε» αλλά ο Βασίλης Λεμονίδης δεν είπε κιχ. Δεν «τσίμπησε» που λένε. Ήταν όμως σαφής η αναφορά ενός τρίτου προσώπου στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου που έρχονται.

 

Καμιά 50αρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Καπνεργάτη, διαμαρτυρήθηκαν για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κυρώθηκε στην Βουλή. Ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας μαζί με την Πατριωτική Κίνηση. Και εις ανώτερα στους Ανεξάρτητους Έλληνες Καβάλας για τις «συμμαχίες» τους και τις συνεργασίες τους. Τις διαδικτυακές.

 

 

 

Διαβάστε επίσης