• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην Καβάλα βρίσκονται αυτό το διάστημα εκπαιδευτικοί από την Τουρκία. Αν και επίσημα δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό, φαίνεται να είναι φιλοξενούμενοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μαζί με την οποία θα συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Για χάρη αυτών των Τούρκων εκπαιδευτικών (συνηθισμένων κατά τα άλλα υπηρεσιακών παραγόντων) έχει κινητοποιηθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Είναι απόλυτα λογικό. Μετά τα χάλια μας την προηγούμενη εβδομάδα, κάθε Τούρκος επίσημος επισκέπτης είναι υπό την διακριτική παρακολούθηση της Αστυνομίας. Αν αυτό είναι καλό για την Καβάλα, τότε ας γίνει. Είναι όμως;

 

Φυσικά και όχι. Οι Τούρκοι επισκέπτες της Καβάλας θέλουν να έρθουν στον τόπο μας για δουλειές και διακοπές. Αν βλέπουν σταθερά πίσω τους κάποιους να τους ακολουθούν, κάποιους να τους συνοδεύουν, τότε πάει το πουλί. Πέταξε. Υπάρχουν φυσικά άλλες επισκέψεις, στις οποίες επιβάλλεται να υπάρχει αστυνομική παρουσία. Διακριτική. Όχι όμως και σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη. Ήρθαν στην Καβάλα κάποιοι Τούρκοι δάσκαλοι και λίγο ακόμη θα έκλειναν την κυκλοφορία επί της οδού Ομονοίας! Υπάρχουν δε τόσο αυξημένα μέτρα (για το φόβο των… πατριωτών) που η αστυνομία τους προσέχει ακόμη και το βράδυ που κοιμούνται στο ξενοδοχείο!

 

Να, κάτι τέτοιες… επιτυχίες σημειώνει η Καβάλα και μετά ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει. Ως συνήθως εμείς φταίμε. Εμείς έχουμε μιαν έφεση, μια επιμονή να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Οι δε υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης σφυρίζουν αδιάφορα λες και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Όμως τόσο ξέρουν, τόσο σκέφτονται. Καμιά φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι ιδεολογικά αλλά στην πραγματικότητα μπορεί και να μην είναι. Ίσως υπάρχει κάτι απλούστερο που όμως κι αυτό είναι επικίνδυνο. Παρασύρθηκαν σε ακρότητες, έκαναν κακό στην πόλη τους και περηφανεύονται κι από πάνω….

 

Λίγες μέρες μετά η οργάνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων Καβάλας συμπράττει μαζί τους σε διαμαρτυρία που φθάνει έξω από τα σπίτια δύο ντόπιων βουλευτών. Αν υπήρχε μετάλλιο, αν υπήρχε το μέγιστο βραβείο θα το μοιράζονταν. Γιατί όλα αυτά μόνο μια ανεπάρκεια ρεκόρ μπορεί να τα καταφέρει.

 

Για την Καβάλα και τα γεγονότα της (τα γνωστά γεγονότα) έγραψε κείμενο ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλλιος Κούλογλου. Μεταξύ των άλλων σημειώνει: Υπάρχουν όμως σήμερα σημάδια ότι δημιουργούνται υπόγειοι μηχανισμοί: κινήσεις ακροδεξιών μέσα στην αστυνομία και τον στρατό, με πολιτική πλέον κάλυψη από την Χρυσή Αυγή, δημιουργία κλίματος “νόμου και τάξης”, δημοσιεύματα για πραξικοπήματα που δεν έγιναν και ανοικτή δράση παρακρατικών ομάδων. Όπως αυτή που επιτέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καβάλα στον Τούρκο Γενικό Πρόξενο, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός εισαγγελέως.

 

Την ίδια ώρα που στην Καβάλα συμβαίνουν όλα αυτά τα… σπουδαία, μεγάλη αποστολή Τούρκων τουριστικών πρακτόρων επισκέπτεται την πόλη των Ιωαννίνων. Γίνονται δεκτοί με κάθε επισημότητα καθώς γνωρίζουν από κοντά την περιοχή, προκειμένου να την στηρίξουν το προσεχές Καλοκαίρι. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, οι γείτονες προσπερνούν γρήγορα περιοχές όπου δεν αισθάνονται να είναι επιθυμητοί. Λένε ότι συνήθως κι εμείς οι έλληνες. Ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

 

«Ο πιο νέος από αυτούς που μαζευτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ την Δευτέρα το απόγευμα ήταν ο Ανέστης ο Δημητριάδης που είναι 45 ετών» είπε στέλεχος της τοπικής οργάνωσης χθες. Ήθελε να τονίσει ότι σε αυτή τη περίοδο της κομματικής κρίσης , στις προσυνεδριακές διαδικασίες αντί να υπάρχει ανανέωση, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η παρατήρηση είναι μάλλον σωστή αλλά ταυτόχρονα κι ένα μόνο μέρος της αλήθειας. Στην κομματική συνάντηση της περασμένης Δευτέρας έγινε μια πρώτη προσπάθεια το… ποτάμι να γυρίσει πίσω. Κι ας έλεγε ο Ανδρέας το αντίθετο.

 

Για τον κ. Λιακόπουλο ειπώθηκε ότι ήταν αρκετά «προσγειωμένος». Το καλύτερο όμως είναι το οικονομικό. Το ΠΑΣΟΚ κεντρικά είναι από καιρό γνωστό ότι ξέμεινε από χρήματα. Έχει απλήρωτο προσωπικό κτλ. Το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας αντιστέκεται σε αυτή τη κατάσταση δια ηρωικών προσπαθειών λίγων ανθρώπων. «Χρωστάμε μόνο κάποια λίγα ενοίκια. ΔΕΗ, νερό και τηλέφωνο τα πληρώνουμε» είπε ο Νίκος Χατζηχρήστου. Η παρατήρηση αυτή έκανε τον Κωστή Σιμιτσή να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει. «Φεύγοντας να αφήσουμε όλοι από 20 ευρώ» πρότεινε. Αλλά στο τέλος της διαδικασίας δεν βρέθηκε στο ταμείο της νομαρχιακής ούτε ένα χαρτονόμισμα, έστω των 5 ευρώ. Κατά συνέπεια οι ηρωικές πράξεις θα συνεχιστούν ως προς τη λειτουργία των γραφείων του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Των μοναδικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα που λειτουργούν κάθε μέρα, είπε ο Νίκος Χατζηχρήστου.

 

Ο Δημήτρης Παπουτσής «στόλισε» χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα τους, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χρήστο Αηδόνη. Άσχημα λόγια για τον πρόεδρο δεν ακούστηκαν. Ούτε για τον προηγούμενο πρόεδρο. Κατά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Καβάλας φταίνε μόνο οι πρώην Υπουργοί που σε καιρούς δύσκολους «έβγαλαν» το χειρότερο τους πρόσωπο. Να σημειώσουμε τέλος ότι πάλι ο Νίκος Χατζηχρήστου έκανε παράπονα. Όπως τόνισε η κεντρική διοίκηση του κόμματος δεν δίνει καμία σημασία στην νομαρχιακή επιτροπή της Καβάλας αν και αυτή συνεχίζει να υπάρχει (σε αντίθεση με πολλές άλλες που έφθασαν στο σημείο ακόμη και να διακόψουν τη λειτουργία τους).

 

Την ώρα που άρχιζε χθες η τελετή παράδοσης- παραλαβής Παπακοσμά σε Γερομάρκο ο Αρχέλαος Γρανάς προτίμησε να βγει από την αίθουσα. Έστω για λίγο. Από το πρωί ασχολούνταν με την υπόθεση του καταστήματος Τζάμπο. Όταν χθες υπήρξαν νεότερα κλήθηκε από τον αρμόδιο υπάλληλο για μια νέα συνεργασία. Λίγο ακόμη να κρατούσε, θα έχανε την στιγμή που ο Κώστας έφευγε κι ο Γιώργος (των αυξημένων αρμοδιοτήτων) αναλάμβανε καθήκοντα.

 

Είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Γερομάρκος έχει μια τόσο συγκεκριμένη ευκαιρία. Τον θυμόμαστε λαλίστατο στις αξέχαστες συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Να ασκεί κριτική και να προτείνει. Να λοιπόν που ήρθε κι δική του ώρα. Η ώρα να διοικήσει. Δυστυχώς όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει….

 

Τουρισμός, πολιτισμός, απασχόληση και ανάπτυξη. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του. Μας διάβασε χθες ένα σημαντικό κείμενο για να μας δείξει ότι εξ αρχής παίρνει στα σοβαρά αυτή τη δύσκολη αποστολή. Πως όμως θα τα καταφέρει όταν το πορτοφόλι του είναι άδειο; Διότι οι ΚΑΠ που χρησιμοποιήθηκαν από τον προηγούμενο, θα είναι «κομμένοι» από το 2013. Όσο για τα προγράμματα που ανέφερε ότι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, ας μη τρέφουμε αυταπάτες. Ανάπτυξη με προγράμματα μόνο δεν έγινε πουθενά.

 

Κανονικά ένας νέος Αντιπεριφερειάρχης με διευρυμένες αρμοδιότητες θα έπρεπε να ανεβάζει τον πήχη. Πως όμως να τολμήσει κάτι τέτοιο όταν δεν υπάρχουν χρήματα; Αποδέχεται λοιπόν την πρόκληση, καταθέτει την αυξημένη του όρεξη όμως φοβόμαστε ότι κάπου εδώ τα ευχάριστα της υπόθεσης τελειώνουν. Πρόωρα. Για να υπάρξει ουσία σε όλες αυτές τις αρμοδιότητες απαιτούνται γενναία κονδύλια. Τα οποία όπως άπαντες γνωρίζουν, δεν υπάρχουν. Άρα πάμε για μια από τα ίδια και βλέπουμε.

 

Το ότι θα επισκεφθεί την Καβάλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστό. Όπως επίσης και ο λόγος της επίσκεψης του. Μια ομιλία στο ΤΕΙ (άντε και μια επίσκεψη στην Παιδόπολη). Δεν είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος προετοιμάζεται ώστε να έρθει έτοιμος στην Καβάλα. Ζήτησε λοιπόν να του στείλουν υπομνήματα με τα προβλήματα της περιοχής. Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Τα προβλήματα της Καβάλας είναι αυτά που και ο ίδιος προκάλεσε με την ψήφο του, στηρίζοντας τους τελευταίους μήνες τα παλιά και νέα μνημόνια…

 

Πριν από λίγο καιρό έκλεψαν από το γυμναστήριο του ΤΕΙ όργανα γυμναστικής αξίας 15.000 ευρώ. Προχθές σειρά είχαν τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Πιθανόν να υπάρξει συνέχεια αφού τα αφύλακτα ιδρύματα είναι πάντα ο εύκολος στόχος. Πολύ περισσότερο τώρα, σε καιρό κρίσης. Η διοίκηση του ιδρύματος κάτι περισσότερο πρέπει να κάνει για να προστατεύσει την δημόσια περιουσία. Η φύλαξη έστω από ιδιωτική εταιρία αποδεικνύεται πρώτη προτεραιότητα. Ας κόψει από άλλες δαπάνες λοιπόν κι ας τα δώσει στην φύλαξη (η οποία πρέπει να είναι 24 ώρες, 365 μέρες το χρόνο).

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης