• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην Καβάλα του 2012 και 2013

5 ιδιοκτήτες τοπικών μέσων ενημέρωσης (4 παλιοί κι ένας πολύ πρόσφατος) ήταν κατηγορούμενοι στο Μονομελές και στο Τριμελές Καβάλας το διήμερο Πέμπτη- Παρασκευή, 17 και 18 Γενάρη. Άπαντες αντιμετώπιζαν κατηγορίες χρεών. Είτε προς το δημόσιο, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ένας εξ αυτών καταδικάστηκε, οι άλλοι προσπάθησαν να αποφύγουν την καταδίκη ζητώντας και εξασφαλίζοντας αναβολή. Μικρή αλλά πάντα χρήσιμη. Καμία έκπληξη. Της κρίσης και της δυσκολίας δεν διαφεύγει κανείς. Μια προσεκτική ματιά στις υποθέσεις που αυτό τον καιρό δικάζονται στο δικαστήριο δείχνει όλη την αλήθεια. Γνωστοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Καβάλας είναι επίσης κατηγορούμενοι για τον ίδιο λόγο. Εταιρία εμπορική με προϊστορία και οικονομική δύναμη γέμισε προχθές το πινάκιο. Ο εκπρόσωπος της ήταν τέσσερις και πέντε φορές κατηγορούμενος για τον ίδιο λόγο. Για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι υποθέσεις – όταν δικάζονται- έχουν την ίδια εξέλιξη. Οι κατηγορούμενοι αθωώνονται αφού στο μεταξύ έχουν βρει προσωρινή λύση στη διαδικασία της ρύθμισης. Όλοι όμως αδυνατούν να τηρήσουν αυτή τους την υποχρέωση. Πληρώνουν μία ή δύο το πολύ δόσεις, μετά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ρύθμιση κι έτσι όλα αρχίζουν από την αρχή. Στην Καβάλα σήμερα υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενοι που είτε για μήνες είναι απλήρωτοι, είτε πληρώνονται έναντι. Δηλαδή εισπράττουν μέρος του μισθού τους. Κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται και η κρίση επίσης. Παντού. Και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις μικρές κοινωνίες αυτό το μεγάλο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και μέσω της κατανόησης. Μια άτυπη διαδικασία συνεννόησης ανάμεσα στον επαγγελματία και τους εργαζόμενους του. Οι οποίοι τις περισσότερες φορές βλέπουν, καταλαβαίνουν και κάνουν υπομονή. Δεν αποχωρούν πάντως από την δουλειά τους αφού σε αυτό το ενδεχόμενο τα προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ελπίζουν η επιχείρηση να ορθοποδήσει, να επωφεληθεί των νέων μέτρων που αυτή τη φορά θα είναι ευνοϊκά και όχι μνημόνια. Θα έρθουν όμως τέτοια μέτρα; Ιδού η μεγάλη απορία.

Αυτό που είναι το χειρότερο όλων είναι το ψέμα. Η τακτική του τύπου «χρησιμοποιώ την κρίση για να πλουτίσω». Υπάρχει τοπικό παράδειγμα, πρόκειται μάλιστα για μέσο ενημέρωσης. Η ιστορία που θα διηγηθούμε δεν είναι τόσο πρόσφατη. Αναφέρεται στο Καλοκαίρι του 2012. Η επιχείρηση προόδευε. Εισέπραττε κονδύλια που μόνο μυστικά δεν ήταν. Αρκεί κάποιος να παρακολουθεί την Διαύγεια (μοναδική σωστή απόφαση των Κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου). Ενώ λοιπόν το μέσο ενημέρωσης έβαζε στο ταμείο του μέχρι και 15.000 ευρώ μέσα σε μία εβδομάδα, οι εργαζόμενοι του ήταν απλήρωτοι. Ο ιδιοκτήτης έβαζε στο ταμείο του αξιοπρόσεκτα ποσά, το έκρυβε από τους εργαζόμενους στους οποίους έλεγε ότι θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Κι αυτοί έκαναν…

Δεν ξέρουμε τι έγινε στην συνέχεια. Ή μάλλον ξέρουμε αλλά καλό είναι να μην επεκταθούμε, προκειμένου η ιστορία (που συνεχίζεται με τα ίδια πάνω κάτω χαρακτηριστικά) να διατηρήσει την απαραίτητη αοριστία της. Προκύπτει όμως αυτή η κουτοπονηριά ορισμένων. Η αγάπη τους για το χρήμα κι η εξαπάτηση αυτών που ζουν με έναντι. Καμιά φορά 150 ευρώ τον μήνα. Συμβαίνουν και τέτοια; Μα φυσικά και συμβαίνουν. Οι εργαζόμενοι άλλωστε πιστεύουν (θέλουν δε θέλουν) όσα ακούν, δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο στο ταμείο του κάθε επαγγελματία. Ναι λοιπόν, υπάρχει κρίση παντού. Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις. Στις μικρές κοινωνίες αυτές δεν μπορούν να μείνουν κρυφές για πολύ. Αυτό όμως που ενοχλεί δεν είναι άλλο από το θέατρο… Και δεν εννοούμε το θέατρο των ντόπιων ερασιτεχνών ή το επαγγελματικό θέατρο του ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας. Εννοούμε το θέατρο ολίγων ικανών ηθοποιών- επιχειρηματιών. Οι οποίοι γεμίζουν το ταμείο τους σα να μη τρέχει τίποτα, αλλά όταν έρχεται η ώρα των υποχρεώσεων τους τότε θυμούνται κι επικαλούνται την κρίση! Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στην ιστορία που διηγηθήκαμε. Αυτή ίσως ήταν η αφορμή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συμβαίνει εκεί έξω, στην αγορά. Στον ιδιωτικό τομέα. Στην ελεύθερη οικονομία. Στην Καβάλα του 2012 και του 2013.

 

Λαυρεντιάδης και Μάκης Ψωμιάδης

Υψηλή τηλεθέαση παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές». Για την Καβάλα υπήρχε διπλό ενδιαφέρον. Μάκης Ψωμιάδης και Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Στο τέλος της εκπομπής διαπιστώσαμε ότι δεν γίναμε σοφότεροι από το περιεχόμενο της. Παρουσιάστηκαν πληροφορίες ήδη γνωστές, ειδικά από τον δημοσιογράφο του Βήματος κ. Λαμπρόπουλο. Σχετικά με τα λόγια του κ. Λαμπρόπουλου στην ίδια εκπομπή, υπήρξε αντίδραση του κ. Λαυρεντιάδη με δελτίο τύπου την επόμενη μέρα το πρωί. Ήταν η πρώτη γραπτή δήλωση του κ. Λαυρεντιάδη μετά από πολύ καιρό σιωπής (στη φυλακή). Ο κ. Λαυρεντίαδης εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Τα όσα αναφέρθηκαν για το άτομό μου στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του τηλεοπτικού σταθμού Mega, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, ήταν ανακριβή και συκοφαντικά με σκοπό να με βλάψουν ηθικά, επαγγελματικά και να επιβαρύνουν την υγεία μου. Παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητάς μου, το οποίο δεν είναι δυνατόν, ενώ είναι υποχρεωμένοι να το σέβονται από τον Πταισματοδίκη μέχρι τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να δικαιούται να το κουρελιάζει οποιοσδήποτε ιδιώτης. Ζήτησα ήδη αντίγραφο της εκπομπής ώστε να καταφύγω δικαστικά εναντίον όλων των υπευθύνων που επιχειρούν να επηρεάσουν δυσμενώς για εμένα τη Δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη».

 

Στον Ν. Καβάλας 4 βουλευτές

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα που εναρμονίζει τα στοιχεία από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού με τις βουλευτικές έδρες σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές, όχι όμως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι βουλευτές μένουν ίδιοι, τόσο στο σύνολο τους όσο και κατά εκλογική περιφέρεια. Στο Νομό Καβάλας μέχρι την επόμενη απογραφή θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στον Νομό Έβρου 4 βουλευτές. Στη Δράμα, τη Ξάνθη και την Κομοτηνή από 3. Ας μη ξεχνάμε ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους οριστικοποιήθηκαν τα νούμερα της απογραφής πληθυσμού που έγινε τον Μάη του 2011. Με βάση αυτά τα νούμερα ακολούθησε ο καθορισμός των βουλευτικών εδρών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

 

Διόρθωση από το ΑΣΕΠ

Το ΑΣΕΠ παρεμβαίνει και διορθώνει τα μόρια, όταν πρόκειται για διαγωνισμό πρόσληψης εποχιακού προσωπικού. Αυτή η γενικότερη εντύπωση επιβεβαιώνεται από τη διαδικασία διόρθωσης που έγινε πρόσφατα στο νομικό πρόσωπο του Δήμου Καβάλας «Αλληλεγγύη». Ανάμεσα στους εργαζόμενους που επιλέχθηκαν για τα 8μηνα ήταν γυναίκα, στα μόρια της οποίας είχε γίνει λάθος. Το ΑΣΕΠ εντόπισε το λάθος στον έλεγχο που έκανε, υποχρέωσε την «Αλληλεγγύη» να το διορθώσει. Με απόφαση της διοίκησης του νομικού προσώπου η γυναίκα απολύθηκε, στη θέση της προσλαμβάνεται η επόμενη. Η συγκεκριμένη γυναίκα προσελήφθη στο τέλος Νοέμβρη, με προοπτική απασχόλησης 8 μήνες. Πριν όμως συμπληρώσει τον δεύτερο, έφυγε από τους παιδικούς σταθμούς. Συμπέρασμα, το ΑΣΕΠ λειτουργεί.

 

Δικηγόροι Καβάλας

Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται στο Εφετείο της Θράκης δίκη που αφορά προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Υπάρχουν 28 κατηγορούμενοι σε μια μπλεγμένη υπόθεση που με βάση την πρόταση του Εισαγγελέα θα καταλήξει σε πολλές αθωώσεις και μία μόνο καταδίκη. Σημασία δεν έχει τόσο η ουσία της υπόθεσης όσο η ανάμιξη σε αυτή της Καβάλας. Ως συνήγοροι υπεράσπισης βρίσκονται στο συγκεκριμένο δικαστήριο από τις 8 Γενάρη κάθε μέρα οι δικηγόροι Καβάλας Δημοσθένης Βαρδαβούλιας, Μάγδα Πρασσά και Κώστας Γκρόζος. Οι πελάτες των οποίων οδεύουν σε αθώωση. Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο μετά από καταγγελίες του πρώην Δημάρχου Κομοτηνής κ. Κοτσάκη κατά του προκατόχου του κ. Βαβατσικλή. Αναφέρονταν σε έργα που ο κ. Κοτσάκης υποστήριζε ότι χρηματοδοτήθηκαν (Ταμείο Συνοχής 2001- 2006) αλλά δεν έγιναν ποτέ. Στο δικαστήριο όμως προέκυψε ότι τα έργα έγιναν, λειτουργούσαν και λειτουργούν κανονικά. Ένας εκ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Βαβατσικλής.

 

Απολογισμός Κώστα Παπακοσμά

Αναλυτικός ο απολογισμός του Κώστα Παπακοσμά για τα δύο χρόνια του στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού. Ξέχασε όμως να αναφέρει κάτι, κάτι σημαντικό. Αυτή τη διετία δεν έκανε ούτε ένα ταξίδι αν και αρμόδιος και για την τουριστική προβολή της ΑΜΘ. Ούτε στο εξωτερικό, ούτε στο εσωτερικό. Αν εξαιρέσουμε την κοντινή μας Philoxenia (έκθεση της Θεσσαλονίκης) ο κ. Παπακοσμάς απέφευγε τα ταξίδια. Στο εξωτερικό (ακόμη και στις Βαλκανικές πρωτεύουσες) προτιμούσε να στέλνει προσωπικό της υπηρεσίας αντί να πηγαίνει ο ίδιος (ή και ο ίδιος). Αυτή του η στάση παραπέμπει στην κριτική που ασκούσε ως νομαρχιακός σύμβουλος στην αντίθετη πρακτική εκείνης της εποχής.

 

 

 

Διαβάστε επίσης