• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μάλλον είναι ήδη γνωστό. Ειδικά στους σχετικούς με το θέμα. Άλλωστε δεν είναι καινούργιο, είναι σχετικά παλιό. Παρόλα αυτά πρέπει να το επαναλάβουμε και να το υπογραμμίσουμε. Η σουλτανίνα της επαρχίας Παγγαίου είναι η καλύτερη της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης. Αυτή η επιτυχία οφείλεται πρωτίστως στους ανθρώπους, δευτερευόντως στο ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής. Τυγχάνει όμως η σουλτανίνα του Νομού Καβάλας ίδιας μεταχείρισης με αυτή της Κρήτης, της Κορίνθου και της Πάτρας; Η απάντηση είναι αρνητική. Οι παλιοί καλλιεργητές του προϊόντος επωφελούνται προηγούμενων κατακτήσεων (επιδοτήσεων) κι οι πιο πρόσφατοι προσπαθούν ώστε ο ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει δίκαια και έγκαιρα.

 

Χθες στην Γαλυψό έγινε μια ακόμη σύσκεψη με αυτό το θέμα. Παρά τις αλλεπάλληλες πολιτικές και δικαιολογημένες παρεμβάσεις, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις συχνά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Σε μια μικρή συνήθως αίθουσα στριμωγμένοι πολλοί αγρότες. Απέναντι τους οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί. Κάπου εκεί κι οι εκπρόσωποι του τοπικού ΕΛΓΑ. Μια διαδικασία που μοιάζει με ανάκριση. Ερωτήματα, παράπονα κάθε φορά ίδια. Γιατί δεν εκτίμησες σωστά; Γιατί δεν αποζημίωσες έγκαιρα;

 

Ο ΕΛΓΑ πάντα έχει απαντήσεις (ορισμένες φορές τυπολατρικές) στα διαδοχικά ερωτήματα που τους απευθύνουν οι θιγόμενοι. Κάθε φορά η σύσκεψη τελειώνει με τον ίδιο τρόπο. Δια των ενστάσεων θα διορθωθούν οι αδικίες που ανακύπτουν. Κι έτσι η ζωή συνεχίζεται, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα επίσης. Προκύπτει ωστόσο ότι οι εκπρόσωποι μας πρέπει να κάνουν και κάτι ακόμη (εκτός από τις συσκέψεις και τις παραστάσεις στον Υπουργό ή στον διοικητή του ΕΛΓΑ). Πρέπει να σπεύσουν να προετοιμάσουν το έδαφος και στην επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) να πετύχουν μια γενικότερη αναγνώριση της τοπικής σουλτανίνας. Η οποία επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται όπως αυτή που παράγεται στην κεντρική και νότια χώρα.

 

Ξαφνικός ο θάνατος του Κώστα Καπόλλα. Δύσκολος, ειδικά για τους συγγενείς και καλούς φίλους του πρώην δημάρχου Θάσου. Στις μέρες μας η προσπάθεια Καπόλλα δικαιώνεται. Ευτυχώς πρόλαβε να το αντιληφθεί κι ίδιος. Πριν από περίπου 10 χρόνια ο Κώστας Καπόλλας άφησε την σιγουριά της καλής του δουλειάς κι αναμίχθηκε με τα κοινά. Παραμέρισε τα χρίσματα των κομμάτων. Πορεύτηκε ανεξάρτητος. Πήρε πολλούς από πολλούς και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Κέρδισε. Έγινε Δήμαρχος. Τότε ακριβώς άρχισαν τα εσωτερικά προβλήματα. Τα οποία δεν τον άφησαν ποτέ ήσυχο.

 

Προβλήματα όχι από αυτά που συχνά τα λέμε (και είναι) σοβαρά. Προβλήματα με τους ανθρώπους, τις απαιτήσεις τους, τις θέσεις τους, τους μισθούς τους, τα κόμματα τους. Η δημοτική ομάδα Καπόλλα «διαλύθηκε» σχετικά γρήγορα κι έτσι το πρωτοποριακό εγχείρημα έδειχνε ότι αποτυγχάνει. Η Θάσος έβγαλε πάλι Δήμαρχο τον Μερέση. Αυτά τα συναινετικά που σήμερα επιβάλλονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες στην χώρα, αυτά εμπνεύστηκε ο Κώστας Καπόλλας. Έφθασε στη βρύση πρώτος. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις η βρύση δεν έχει νερό για τον πρώτο. Κάπως έτσι ο Κώστας Καπόλλας άφησε στην άκρη τα δημαρχιακά κι επέστρεψε στο γραφείο του. Να συνεχίσει να κάνει μέχρι τέλους την δουλειά του.

 

Η εποχή Καπόλλα ήταν για τον Νομό Καβάλας η εποχή των 11 δήμων. Αξέχαστη εποχή 11 Δημάρχων και 11 Δημοτικών Συμβουλίων. Τάχα ο Καλλικράτης έκανε καλύτερα τα πράγματα. Ουδείς φυσικά το πιστεύει. Τώρα που τον δοκιμάσαμε, τώρα καταλαβαίνουμε στα σίγουρα τι ήταν ο Καλλικράτης. Ένα εργαλείο ώστε κι η τοπική αυτοδιοίκηση να αφομοιώσει νωρίς νωρίς μια πολιτική μνημονιακή. Ένα μνημόνιο που απλά δεν το ονόμασαν έτσι. Προτίμησαν όνομα πιο κλασσικό. Κι έτσι την νύφη την πλήρωσε ο αρχαίος Καλλικράτης. Χωρίς φυσικά αυτός να φταίει σε τίποτα.

 

Αυτό είναι ένα ακόμη συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης. Όπως και της προηγούμενης, της προ προηγούμενης κτλ. Από λόγια πάμε καλά. Από πράξεις δεν κάνουμε τίποτα. Θα χαθεί φοβόμαστε η ευκαιρία κι έτσι θα έχουμε να συζητάμε το ίδιο και το ίδιο θέμα στις επόμενες συσκέψεις που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν.

 

Δύο ημέρες έγιναν εκλογές, στο κτίριο του ΕΥΚ, για την ανάδειξη διοίκησης στο σωματείο των Χειριστών Μηχανημάτων. Ομάδα εργαζομένων προερχόμενων από το ΠΑΜΕ έφτιαξε δικό της ψηφοδέλτιο προσπαθώντας να εξασφαλίσει έδρα ή έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Με βάση τα αποτελέσματα η συγκεκριμένη ομάδα έχασε μία έδρα για μία ψήφο. Νικητής των εκλογών ήταν με πανηγυρικό τρόπο η παράταξη «Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές» με επικεφαλής τον Ιορδάνη Παπαντίδη. Από τα 258 έγκυρα έλαβε 228 ψήφους, εξασφαλίζοντας και τις 7 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Η παράταξη «Ταξική Ενότητα» έλαβε 30 ψήφους κι έχασε την έδρα οριακά.

 

Περίπου μιάμιση ώρα περίμεναν χθες στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλεξάνδρος» στη Χρυσούπολη οι επιβάτες της πτήσης για την Αθήνα. Το αεροπλάνο άργησε κι αυτό δεν έγινε πρώτη φορά. Συνηθίζεται τελευταία. Η πτήση είχε προκαθορισμένη ώρα αναχώρησης στις 11.30 το πρωί. Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε στη 1 και 10 το μεσημέρι. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των επιβατών, το προσωπικό των Ολυμπιακών Αερογραμμών δήλωσε ότι το αεροσκάφος άργησε να έρθει στην Καβάλα γιατί άργησε να αναχωρήσει από την Κέρκυρα!

 

Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας προειδοποίησε εγκαίρως για τους νέους ελέγχους, με αντικείμενο την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Πραγματικά οι έλεγχοι άρχισαν πάλι από το προηγούμενο Σάββατο (απόγευμα και βράδυ). Κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή οδό, τα Σφαγεία και την Ραψάνη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα αφού σε αρκετά καταστήματα οι θαμώνες κάπνιζαν κανονικά. Εκ της υπηρεσίας γίνεται γνωστό ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν (και για να δικαιωθούν οι επαγγελματίες που τηρούν τη νομοθεσία, δηλαδή απαγορεύουν στο κατάστημα τους το κάπνισμα).

 

Οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ Καβάλας έκοψαν πίτα για το νέο έτος σε εκδήλωση που έγινε προ 10 ημερών. Καθυστερούσαν την διαδικασία περιμένοντας είτε τον Μητροπολίτη, είτε άλλον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης. Ουδείς όμως εμφανίστηκε. Προχθές ίδιο περιστατικό και στην πίτα των συνταξιούχων της ΒΦΛ. Περίμεναν αλλά εκπρόσωπος της εκκλησίας κανείς. Αντίθετα η Ι. Μητρόπολη είχε εκπροσώπους στις ίδιες εκδηλώσεις της Θασιακής Ένωσης και του Συλλόγου Εβριτών. Εντάξει, ορισμένες φορές είναι αδύνατο να τα προλάβει κάποιος όλα (όπως όλα μαζί γίνονται). Όπου όμως δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της εκκλησίας καλό είναι να προηγείται σχετική ενημέρωση. Πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια αργούν να αρχίσουν αφού πάντα περιμένουν τον ιερέα.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής έκανε την έκπληξη και το Σάββατο το απόγευμα όταν παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής πίτας του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. Συνήθως το απέφευγε ή εκπροσωπούνταν από αντιδήμαρχο. Έως προχθές. Που όχι μόνο πήγε αλλά μιλώντας έκανε την σχετική αυτοκριτική. Η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους σκακιστές και τις σκακίστριες. Ως «αποζημίωση» μιας άλλης τακτικής και στάσης που από εδώ και πέρα θα ακολουθεί, ο κ. Σιμιτσής ανακοίνωσε την χορηγία στον καλύτερο καβαλιώτη σκακιστή κ. Παυλίδη Αντώνη.

 

Το ρεπορτάζ αναφέρει – άσχετα από τις χθεσινές εξελίξεις στην Αθήνα- ότι η Κυβέρνηση έδωσε «πράσινο» φως στη ΔΕΠΑ ως προς την στήριξη της ΒΦΛ την περασμένη Πέμπτη 17 Γενάρη. Ανήμερα του Αγίου Αντωνίου! Αυτό μπορεί και να μην είναι τυχαίο αφού το τοπικό θέμα φαίνεται να έφθασε ως το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού. Με την ευκαιρία μάθαμε επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΒΦΛ στη ΔΕΠΑ δεν είναι 10 εκ ευρώ αλλά 16 εκ ευρώ. Έως και χθες το πρωί η Κυβέρνηση δια του ΤΑΙΠΕΔ συμφωνούσε η ΒΦΛ να δώσει στην ΔΕΠΑ περίπου 6 εκ ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να ρυθμιστεί εκ νέου.

 

Σε περίπου 10 μέρες τελειώνει κι ο Γενάρης. Απαραίτητη η υπενθύμιση προς τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Ο οποίος δεν έχει απλά υποσχεθεί, έχει δεσμευτεί να τελειώνει με το σχέδιο του Περιγιαλίου ως το τέλος αυτού του μήνα. Έρχεται λοιπόν η συγκεκριμένη ώρα. Τελειώνει; Έτσι ακούγεται.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης