μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα περί της υπόθεσης των εκδηλώσεων που ανέλαβε να οργανώσει η δημοσιογράφος της Δράμας κ. Σοφία Μπουδακίδου. Ο έλεγχος που προκάλεσε η καταγγελία του πρώην νομαρχιακού συμβούλου Άγγελου Σμυρλόγλου άργησε. Άργησε πολύ. Στο τέλος όμως βρήκε αρκετά παράξενα πράγματα που σαφώς και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω. Αυτή τη δουλειά θα την κάνει μάλλον η ελληνική δικαιοσύνη. Μόνο που στα χέρια της η όλη διαδικασία θα αργήσει ακόμη περισσότερο. Το γιατί το αντιλαμβάνονται όλοι. Λίγο προσωπικό, λίγοι εισαγγελείς, πολλές και σοβαρές οι υποθέσεις. Άρα κι αυτή θα πάρει τη σειρά της. Μετά από δύο περίπου χρόνια (ή μήπως περισσότερα;) θα έρθει η ώρα της ακροαματικής διαδικασίας.

 

Μέχρι τότε δεν έχουμε παρά να μελετήσουμε το πυκνογραμμένο κείμενο που έχει την υπογραφή του Οικονομικού Επιθεωρητή ΑΜΘ κ. Επαμεινώνδα Αδαμακόπουλου. Ο κ. Αδαμακόπουλος για να καταλήξει στο κείμενο των 300 σελίδων χρειάστηκε να εργαστεί δύο περίπου χρόνια! Πήρε έγγραφα, αποφάσεις, καταθέσεις κτλ. Στις 28 Δεκέμβρη του 2012 ολοκλήρωσε τη δουλειά του, την οποία διαβίβασε αρμοδίως. Νωρίτερα – το Καλοκαίρι του 2012- πρόλαβε να στείλει το έως τότε υλικό στην Εισαγγελία Καβάλας.

 

Προσπαθώντας να διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο πόρισμα γνωρίζει ότι έχει μπροστά του μια δύσκολη δουλειά. Το κείμενο δεν χρειάζεται ένα συνηθισμένο διάβασμα. Χρειάζεται πραγματική μελέτη. Από μια πρώτη ανάγνωση όμως ανακύπτουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Η δημοσιογράφος ήρθε στη τότε Ν.Α. Καβάλας για να κάνει κάποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Αυτές δρομολογήθηκαν με αποφάσεις δύο νομαρχιακών επιτροπών. Της 1ης (που ήταν αυτή με τις περισσότερες αρμοδιότητες και τις κρισιμότερες αποφάσεις) και της 4ης (συνήθως αποφάσιζε επί εκδηλώσεων). Στην συνέχεια οι αποφάσεις των επιτροπών πέρασαν από 20 τουλάχιστον υπαλλήλους. Άλλοι της Ν.Α. Καβάλας και άλλοι της Υ.Δ.Ε. (κρατική ελεγκτική υπηρεσία).

 

Ουδείς νομαρχιακός σύμβουλος (της διοίκησης ή της αντιπολίτευσης) ή υπάλληλος δεν βρήκε το παραμικρό πρόβλημα. Όλα συζητήθηκαν, αποφασίστηκαν, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν ανετότατα. Πανηγυρικά, θα μπορούσε να πει κάποιος. Η δε καταγγελία Σμυρλόγλου προέκυψε τουλάχιστον ένα χρόνο μετά. Όταν και οι εκδηλώσεις έγιναν (όπως έγιναν) και οι πληρωμές επίσης.

 

Το χρονικό διάστημα που η καταγγελία Σμυρλόγλου διατυπώνονταν πρώτη φορά η κ. Μπουδακίδου όχι μόνο αρνούνταν το περιεχόμενο της, αλλά έκανε κι αντεπίθεση. Μήνυση και αγωγή στον… ταραξία νομαρχιακό σύμβουλο. Ο οποίος για αυτά τα θέματα δικάστηκε και καταδικάστηκε στο δικαστήριο! Υπόψη του οποίου πιθανόν τέθηκαν όλα τα γεγονότα που ερεύνησε στη συνέχεια ο Οικονομικής Επιθεωρητής. Με λίγα λόγια του πορίσματος μεσολάβησαν διάφορα πράγματα, όλα καλώς καμωμένα. Ως που ο Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος άρχισε να ψάχνει αναλυτικά και όχι πρόχειρα.

 

Στις ερωτήσεις του οι βασικοί πρωταγωνιστές δείχνουν αιφνιδιασμένοι. Απορούν αλλά προσπαθούν να το κρύψουν. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Όταν κάποτε έρχεται κι αυτή η ώρα, τότε συμβαίνει κάτι καταπληκτικό (που όλους τους εκθέτει ακόμη περισσότερο). Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Αυτή όμως η αντίδραση είναι μια έμμεση επιβεβαίωση της καταγγελίας. Κι έτσι ο Αδαμακόπουλος ψάχνει ακόμη περισσότερο.

 

Να πούμε τι αλήθεια και να μην κρυφτούμε. Καλά καλά κι εμείς δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς έγινε. Προχειρότητα; Μα δεν θα την ανακάλυπταν για να την διορθώσουν οι υπηρεσίες; Τσαπατσουλιά; Δεν θα υπήρχε έστω ένας να την σταματήσει; Κάτι ποιο σοβαρό; 20 υπάλληλοι ασχολήθηκαν, δεν θα αντιλαμβάνονταν κάποιος κάτι; Προς Θεού, δεν είναι δουλειά μας η … εκδίκαση της υπόθεσης. Ούτε θα βγάλουμε εμείς μια αθωωτική ή μια καταδικαστική απόφαση. Πασχίζουμε να καταλάβουμε τι συνέβη κι εκτέθηκαν τόσοι πολλοί, τόσο πολύ.

 

Σημαντική λεπτομέρεια της υπόθεσης – που εύστοχα την σημειώνει και ο Οικονομικός Επιθεωρητής- είναι ο ΦΠΑ. Η κ. Μπουδακίδου πληρώνεται για τις εκδηλώσεις που οργανώνει χωρίς ΦΠΑ επειδή (κατά τον Επιθεωρητή) πείθει τους υπαλλήλους της Ν.Α. Καβάλας ότι οι υπηρεσίες που παρέχει δεν επιβαρύνονται με αυτόν. Κανείς όμως δεν κάνει τον κόπο να κατέβει λίγα μόνο σκαλάκια, να ρωτήσει στην εφορία Καβάλας και να λάβει απάντηση που θα καταρρίπτει αυτόν τον μύθο… Έτσι το πρώτο πράγμα που ανακαλύπτει ο έλεγχος είναι ότι τα τιμολόγια που πληρώθηκαν δεν είχαν ΦΠΑ.

 

Το δημόσιο ζητά αυτά τα χρήματα από την κ. Μπουδακίδου, η οποία απαντά με νέα αγωγή. Αυτή τη φορά κατά της Π.Ε. Καβάλας (διάδοχο της Ν.Α. Καβάλας). Αγωγή που δεν δικάστηκε ακόμη. Αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε. Άλλο πράγμα τα νούμερα και τα χρήματα που υπάρχουν στο πόρισμα Αδαμακόπουλου κι άλλο πράγμα ο ΦΠΑ που το κράτος ζητά μόνο από την κ. Μπουδακίδου.

 

Ας δούμε το όλο θέμα από την πολιτική του πλευρά, την έως τώρα πολιτική του πλευρά. Αυτή η ιστορία εξουδετερώνει προσωρινά τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Όσο εκκρεμή η υπόθεση θα πρέπει να ξεχάσουμε οποιαδήποτε νέα υποψηφιότητα του. Φοβόμαστε, όχι μόνο του πρώην Νομάρχη. Ως εκ τούτου φαίνεται να βγαίνει εκτός κάδρου η βασική ομάδα του συνδυασμού «Ώρα για Έργο». Η οποία ομάδα με τέτοιο κουσούρι , προσωρινά δεν μπορεί να λειτουργεί ούτε καν στο δημοτικό συμβούλιο. Να κάνει- υπό αυτές τις συνθήκες- κριτική στον Σιμιτσή; Φαίνεται αρκετά δύσκολο. Αφήστε που σύντομα θα δρομολογηθεί και η πειθαρχική διαδικασία, από πλευράς Αποκεντρωμένης.

 

Ορθά λοιπόν η ΝΔ ψάχνει από τώρα νέο υποψήφιο δήμαρχο για την Καβάλα. Κάτι εντελώς καινούργιο, που δείχνει να μην το βρίσκει. Ψάχνει λάθος ή ψάχνει με δεδομένα απλώς παρωχημένα. Ταυτόχρονα η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει νέο κουράγιο, αφού αποχωρούν ταυτόχρονα από το προεκλογικό τοπίο και ο Καλλιοντζής και ο Εριφυλλίδης (άσχετα αν σήμερα σπεύδει να δηλώσει την παρουσία του με συνέντευξη τύπου, όπου απλά θα επαναλάβει όσα είπε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο). Με λίγα λόγια έρχονται τα πάνω κάτω στο προεκλογικό παιχνίδι. Σιγά σιγά η κατάσταση ξεκαθαρίζει. Κι όπως γράφαμε τις προάλλες, ένας παλιός θα φεύγει αλλά δύο νέοι θα έρχονται…

 

Το Σάββατο το απόγευμα και το βράδυ η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, με τη συνοδεία αστυνομίας, έκανε πολλούς ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Επέβαλε αρκετά πρόστιμα. Η συνέχεια δίδεται επί καθημερινής βάσης στο Δημαρχείο. Ναι στο Δημαρχείο. Τηλεφωνούν οι επαγγελματίες ή φίλοι τους, ζητούν από την διοίκηση του Δήμου βοήθεια και κατανόηση. Κι αυτοί του Δήμου συνεχώς εξηγούν ότι οι έλεγχοι δεν έγιναν από την δημοτική αστυνομία αλλά από την επίσης αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας…. Τους παραπέμπουν λοιπόν στον Αρχέλαο Γρανά.

 

Μετά την απεργία των οικοδόμων (έγινε πανελλαδικά την προηγούμενη εβδομάδα) η διοίκηση του τοπικού σωματείου απευθύνθηκε στις τοπικές αρχές. Έθεσε υπόψη τους το ειδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι της Καβάλας. Ενώ στην πόλη και τον Νομό εκτελούνται και δρομολογούνται ένα σωρό έργα του ΕΣΠΑ, κανείς οικοδόμος του σωματείου δεν εργάζεται σε αυτά. Προτιμώνται οικοδόμοι από τις περιοχές, από τις προέρχονται οι εργολάβοι ανάδοχοι των έργων αυτών! Δυστυχώς οι τοπικοί φορείς δεν μπορούν να διορθώσουν αυτή τη παραφωνία. Οι δε εργολάβοι της Καβάλας φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Τα έργα τους (στην Καβάλα ή αλλού) είναι λίγα.

 

Κάπου εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι το έργο του κτιρίου των πρώην ΚΑΤΕΕ ανέλαβε να εκτελέσει εταιρία από την Λάρισα ενώ της Μεγάλης Λέσχης εταιρία επίσης από την Θεσσαλία… Άρα ούτε εκεί θα βρουν τρύπα να τρυπώσουν (για να αντιμετωπίσουν την κρίση) οι ντόπιοι οικοδόμοι.

 

Πρωί πρωί την Παρασκευή θα έρθει στην Καβάλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα κάνει επίσκεψη «εγερτήριο» στον Σάββα Μιχαηλίδη, θα βρίσκεται στο Δημαρχείο της Χρυσούπολης περίπου στις 7.30 το πρωί. Μετά θα σταματήσει στον εορτάζοντα Άη Γρηγόρη της Καρβάλης να ανάψει ένα κερί. Κι όταν επιτέλους προχωρήσει η μέρα, τότε θα πάει στη ΝΟΔΕ, στον Σιμιτσή και στον Μητροπολίτη. Το βράδυ, αμέσως μετά την ομιλία του στο ΤΕΙ, θα αναχωρήσει για να επιστρέψει στην Αθήνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης