• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μπόλικο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας ήταν από το πρωί χθες στην Νέα Καρβάλη. Κυρίως πλησίον του ιερού ναού. Έδινε την εντύπωση ότι επιτηρεί την κυκλοφοριακή κατάσταση, είναι εκεί για να προλαβαίνει και να λύνει έγκαιρα τέτοιου είδους προβλήματα. Η κίνηση παρόλα αυτά ήταν περιορισμένη, συνωστισμός δεν υπήρχε. Κόσμος προσέρχονταν αλλά εξυπηρετούνταν μόνος του. Ήξεραν οι οδηγοί, στάθμευαν μακριά από την εκκλησία και περπατούσαν μέχρι να φθάσουν σε αυτήν.

 

Ένας παραγωγός αγροτικών προϊόντων που προσπάθησε στη «λούφα» να εισχωρήσει στην λαϊκή αγορά πλησίον του ναού, μας εξήγησε όλη την αλήθεια. «Δεν είναι εδώ για τα αυτοκίνητα και τους ανθρώπους. Είναι εδώ για τους παράνομους μικροπωλητές» είπε με νόημα. Κι όπως φαίνεται έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό άλλωστε δεν γίνεται μόνο στην Νέα Καρβάλη, μόνο στην γιορτή του Αγίου Γρηγορίου. Γίνεται παντού στην Ελλάδα, σε κάθε γιορτή, σε κάθε πανηγύρι.

 

Εξ ανάγκης οι δήμαρχοι μετέτρεψαν την δημοτική αστυνομία σε έναν αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό. Με τα κάθε είδους πρόστιμα που αυτή επιβάλλει, οι Ο.Τ.Α προσπαθούν. να καλύψουν τα χαμένα χρήματα που δεν έρχονται ποτέ από το κράτος. Η δημοτική αστυνομία επιβάλλει πρόστιμα για παράνομες σταθμεύσεις. Για παράνομους μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές πλησίον εκκλησιών, για αφίσες που μπήκαν σε δημόσιο χώρο αλλά δεν είχε πληρωθεί νωρίτερα το απαραίτητο παράβολο.

 

Το κόλπο δοκιμάστηκε κι απέδωσε. Έτσι ο ένας δήμος το αντιγράφει από τον άλλον. Όταν υπάρχει αντικείμενο εσόδων τότε η δημοτική αστυνομία θα σπεύσει. Όταν όμως πρέπει να προσφέρει κοινωνική και δωρεάν υπηρεσία, τότε τους ψάχνεις και δεν τους βρίσκεις. Είναι πάντα κάπου αλλού. Κάπου που θα είναι πιο χρήσιμοι όχι στους δημότες αλλά στο ταμείο του κάθε δήμου.

 

Αυτό το μοντέλο δεν είναι τυχαίο. Είναι το μοντέλο του Δήμου-επιχειρηματία. Ενός Δήμου που είναι σύγχρονος και μνημονιακός ταυτόχρονα. Από την μια το κράτος του κόβει τα έσοδα κι από την άλλη αυτός «κόβει» πρόστιμα. Περιορίζει έτσι την ζημιά. Αποκτά έσοδα που δεν είχε ποτέ. Δημιουργεί ένα αρκετά ζωηρό ταμείο, που δεν είχε ποτέ κανένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Αυτή η διαδικασία όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί προσεχώς. Οι Δήμαρχοι άλλωστε βολεύονται κι από κάτι ακόμη. Από την διαδικασία της διαγραφής ορισμένων προστίμων. Δείχνουν ότι έχουν επιτέλους μια δύναμη και μια εξουσία. Προσλήψεις ίσως να μην κάνουν αλλά ένα απλό πρόστιμο μπορούν να το σβήσουν. Όχι μόνο οι Δήμαρχοι αλλά όλο το σύστημα που τους ακολουθεί και τους υποστηρίζει.

 

Ο συμπαθής παραγωγός που συναντήσαμε χθες στη Νέα Καρβάλη επέμενε να μας διηγείται πόσο ίδια ήταν τα δεδομένα στο προηγούμενο πανηγύρι στο οποίο συμμετείχε. Μιλούσε για την Αλεξανδρούπολη, η δημοτική αστυνομία της οποίας είναι- από πλευράς αυστηρότητας σε τέτοιες περιπτώσεις- ίδια ή και χειρότερη της Καβάλας. Δεν τολμήσαμε να του υποδείξουμε τον ορθό και νόμιμο τρόπο. Δεν άξιζε. Αμέσως μετά μας «φόρτωσε» με τα πολλά καθημερινά του προβλήματα. Με τις κακοτυχίες και τις αναποδιές αυτού του Χειμώνα. Ένας άνθρωπος πραγματικά βρεγμένος που την βροχή των… κλήσεων της δημοτικής αστυνομίας δεν τη φοβάται. Επιχειρεί να μπει στη λαϊκή αγορά παράνομος, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο. Κι αν του βεβαιώσουν πρόστιμο τι έγινε; Για αυτόν απολύτως τίποτα.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος (από τον πρώην Δήμο Φιλίππων) Παντελής Γεωργιάδης θα αναλάβει όπως φαίνεται υπεύθυνος για τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Δήμου Καβάλας. Στη θέση του Σάββα Εμφιετζή που έγινε αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας. Η θέση προτάθηκε στην κ. Βαβαλέσκου. Η ίδια αφήνει να εννοηθεί ότι την αρνήθηκε. Την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα οριστούν ένα σωρό διοικήσεις. Πρόεδροι δεν αλλάζουν. Αν γίνουν αλλαγές μελών, θα γίνουν στη (νέα σχετικά) διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ. Μόνο εκεί.

 

Πολύωρη ήταν κι αυτή η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μιλούσαν για δύο ώρες περί της καταπολέμησης των κουνουπιών προηγούμενων ετών. Τόσο πολύ που στο τέλος δεν πρόλαβαν να μιλήσουν για τα ΚΤΕΟ. Θέμα που έχει την σημασία του και την βιασύνη του. Και τι έγινε ή μάλλον τι έμεινε από την προχθεσινή συνεδρίαση; Λίγα πράγματα. Για τον Νομό Καβάλας μάλιστα ακόμη πιο λίγα. Πήγαν τόσοι άνθρωποι από την Καβάλα στην Κομοτηνή, απασχολήθηκαν αρκετά αλλά στην τοπική κοινωνία δεν «πέρασε» το παραμικρό… Αυτή είναι η …επιτυχία από τη μια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (και της φοβερής διαδικασίας των συνεδριάσεων), από την άλλη της Κομοτηνής. Που συνεδριάζει μόνο για αυτήν και για κανέναν άλλο.

 

Η συζήτηση περί των οικονομικών της ΔΕΥΑ Καβάλας κι αυτή τη φορά δεν οδηγεί πουθενά. Μια ανακύκλωση ίδιων απόψεων, ίδιων αριθμών. Τελικό αποτέλεσμα κανένα. Αλλαγή επίσης καμία. Η υπομονή μας βέβαια θα δοκιμαστεί κι άλλο. Συνέντευξη τύπου ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι. Αμέσως μετά θα δώσει συνέντευξη τύπου η επιχείρηση, με ή χωρίς τον Δήμαρχο. Σημειώστε πάντως ότι αυτό το διάστημα η ΔΕΥΑ Καβάλας χρωστά περίπου 1 εκ ευρώ στη ΔΕΗ.

 

Θυμόμαστε τον Αθανασιάδη. Από τότε οι ΔΕΥΑ είχαν ισχυρά και δίκαια παράπονα από την ΔΕΗ. Η οποία ΔΕΗ τους αντιμετωπίζει όπως όλους τους άλλους ιδιώτες. Καμία έκπτωση, καμία ειδική τιμή. Δουλεύουν 24ωρες το 24ωρο τα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ. Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί. Καταναλώνουν συνεχώς ρεύμα. Κι όταν φθάνουν σε αυτές τις επιχειρήσεις οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, τότε οι υπάλληλοι ψάχνονται μεταξύ τους… Ποιος αλήθεια θα αναλάβει να πει το νούμερο στον πρόεδρο της επιχείρησης;

 

Πριν από 7 μήνες ο Θανάσης Πάσχου αποχώρησε πρόωρα από την διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας. Το γιατί ουδείς το κατάλαβε. Στην καλύτερη περίπτωση το υποψιαζόμαστε μόνο. Τον διαδέχθηκε ο Χρήστος Τσοχαταρίδης. Παλιά «καραβάνα» από τη μια, νέο πρόσωπο για τα διοικητικά του Δήμου Καβάλας από την άλλη. Ο κ. Τσοχαταρίδης δεν σταμάτησε τη γη ώστε να μην γυρίζει… Μπήκε στη ΔΕΥΑ κι ακολούθησε τα βήματα όλων των προηγούμενων. Έκανε δηλαδή αυτό το απλό πράγμα που δεν δέχθηκε να κάνει ο κ. Πάσχου. 7 μήνες μετά φαίνεται ότι τα καταφέρνει μια χαρά. Δικαιώνοντας πρωτίστως αυτόν που τον επέλεξε.

 

Αυτός που φταίει λιγότερο για τα χρέη της ΔΕΥΑΚ είναι ο σημερινός πρόεδρος. Αντίθετα, όλοι οι προηγούμενοι φταίνε αρκετά. Μηδέ εξαιρουμένου του λαλίστατου Εριφυλλίδη. Η ΔΕΥΑ Καβάλας ακολούθησε την πορεία της ίδιας της Ελλάδας. Τα ίδια λάθη, οι ίδιες υπερβολές, οι ίδιες αποφάσεις. Να που φθάσαμε…

 

Κατά τον σημερινό πρόεδρο η κατάργηση της ΔΕΥΑΚ και η μεταφορά της αρμοδιότητας στον Δήμο Καβάλας είναι «κόκκινη» γραμμή. «Αυτή η εξέλιξη θα σημαίνει ότι έρχονται οι ιδιώτες στο νερό, κάτι που δεν το θέλουμε με τίποτα» είπε προχθές ο κ. Τσοχαταρίδης. Από το Πράβι ακούγεται μια άλλη, αντίθετη φωνή. Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μποσμπότης προτείνει δημοψήφισμα με συγκεκριμένη μορφή: Να μείνει ή να διαλυθεί η ΔΕΥΑ Παγγαίου; Το νόημα της πρότασης είναι φυσικά βαθύτερο. Παραπέμπει στους ιδιώτες που για έναν δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης είναι πάντα προτιμότεροι.

 

Μόνο με πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις το πρόβλημα της ΒΦΛ με την ΔΕΠΑ δεν λύνεται. Χρειάζεται και κάτι ακόμη. Χρειάζεται (καλώς ή κακώς) και χρήμα. Αυτό όλοι όσοι παρακολουθούμε το θέμα τόσες μέρες το καταλάβαμε. Ελπίζουμε να το κατάλαβε και η εταιρία. Η οποία έχει μόνο λίγες μέρες στη διάθεση της ώστε ξεπεράσει το πρόβλημα δια της γνωστής οδού. Πληρώνοντας (έστω μέρος των ληξιπρόθεσμων).

 

Ας κλείσουμε με μια ακόμη αναφορά στην υπόθεση Μπουδακίδου. Η είδηση υπήρχε χθες στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Star. Την αναδημοσιεύουμε για έναν βασικό λόγο. Ο τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα (ακόμη και σε βασικά του σημεία) απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Όσοι όμως γράφουν από μακριά, συνηθίζουν τέτοιες περιγραφές: Μισό εκατομμύριο ευρώ “έκανε φτερά” από την πρώην Νομαρχία Καβάλας. Το ποσό αρχικά ήταν 220.000 ευρώ και μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει το μισό εκατομμύριο. Συγκεκριμένα, το πόρισμα καταλογίζει βαρύτατες οικονομικές εκκρεμότητες σε βάρος του πρώην νομάρχη Καβάλας, δυο πρώην αντινομαρχών, ενός ειδικού συμβούλου του πρώην νομάρχη και δώδεκα υπηρεσιακών παραγόντων της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. Στο 350 σελίδων πόρισμά του ο οικονομικός ελεγκτής διαπίστωσε κατάτμηση πολλών ενιαίων έργων με αναθέσεις μέσω πρόχειρων διαγωνισμών χωρίς όμως να υλοποιηθούν τα έργα στο σύνολό τους. Το πόρισμα αναφέρει ότι προκύπτουν πλημμελείς έλεγχοι από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων με συνέπεια να παραλαμβάνονται τιμολόγια για συναυλίες που δεν έγιναν, έντυπο και οπτικοακουστικό διαφημιστικό υλικό που δεν τυπώθηκε, στοιχεία ενημερωτικών ημερίδων που δεν πραγματοποιήθηκαν χωρίς να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

 

Διαβάστε επίσης