• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Πλούσια» από πλευράς προγράμματος (συναντήσεων κτλ) ήταν προχθές Παρασκευή η επίσκεψη του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ν. Καβάλας. Ο αδελφός της Ντόρας και γιος του Κώστα Μητσοτάκη δεν φημίζεται για την πολιτική που παράγει. Κρατά χρόνια την βουλευτική θέση αλλά είτε δεν μπορεί, είτε δεν του δόθηκε η ευκαιρία να ξεχωρίσει πολιτικά. Όσο ήταν στην πόλη και τον Νομό έδειξε στοιχεία καλού χαρακτήρα. Σέβονταν τον συνομιλητή του, όποιος κι αν ήταν αυτός. Επί της ουσίας όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Ξεχώρισαν τόσο η ομιλία του στο ΤΕΙ (ειδικά ο διάλογος που ακολούθησε την εισήγηση του) όσο και η στήριξη του στην Κυβέρνηση αλλά και στην Καβάλα. Κι αν η στήριξη στην Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και έμπρακτη, η στήριξη στην Καβάλα πρέπει να αποδειχθεί. Τα καλά λόγια που ακούσαμε φυσικά και δεν αρκούν. Ξέρουμε καλά ότι τα προβλήματα της Καβάλας δεν λύνονται με λόγια.

Περί της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Καβάλα υπήρξαν κάποιες ειδήσεις. Πραγματικές, θα τις χαρακτηρίζαμε. Ειδήσεις επί της διαδικασίας. Είχαν σχέση με το γεγονός της επίσκεψης και όχι με το πρόσωπο που μας επισκέφθηκε. Η πρώτη είδηση αφορά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πρωτοφανή, στα οποία μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε (όποτε κάποιος πολιτικός- έλληνας ή ξένος- επισκέπτεται την Καβάλα). Πέραν της «προσωπικής του φρουράς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεχώς δίπλα του το… μισό τμήμα Ασφαλείας. Οι χώροι που επισκέφθηκε είχαν νωρίτερα ελεγχθεί από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Όλοι. Η δε αστυνομική του συνοδεία, διακριτική δεν λέμε, μπήκε στο ΤΕΙ κι ήταν κοντά του ακόμη και την ώρα της ομιλίας του!

Όλα αυτά έχουν σχέση με την… Πατριωτική Κίνηση. Η Α.Δ. Καβάλας πήρε ένα μεγάλο μάθημα από το γνωστό επεισόδιο με τον Τούρκο Πρόξενο. Κι έτσι τώρα που … κάηκε στο χυλό, τώρα φυσά ακόμη και το γιαούρτι.

Η δεύτερη είδηση αφορά τα ξεσπάσματα απλών πολιτών (Νεοδημοκρατών) στη διαδικασία της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους το είπε από την πρώτη στιγμή. Πείτε μου ότι θέλετε, είπε κι έτσι προκάλεσε την… καταιγίδα. Ο Πασχάλης Καραγιαννίδης από τις Κρηνίδες φώναζε για τις συνέπειες της κρίσης. Κι όταν ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης προσπάθησε να τον ηρεμήσει, τα άκουσε κι αυτός. Ο Γιάννης Τσακίρης παραπονέθηκε κοσμίως αλλά και δυνατά για τις εφεδρείες (έμμεσες απολύσεις) των δημοσίων υπαλλήλων. Ψύχραιμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άκουσε κι απάντησε. Αυτά τα ένα δυο προσωπικά θέματα επηρέασαν όλη τη διαδικασία στη ΝΟΔΕ, η οποία άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία δεν είχε. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Ευθυμιάδης απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Πόλη. Έτσι την ευθύνη της διαδικασίας είχαν – κατόπιν συμφωνίας- οι Μανώλης Φρατζεσκάκης και Ιορδάνης Παπαντίδης. Όσο ο κ. Μητσοτάκης βρίσκονταν στην εκκλησία της Νέας Καρβάλης, κοντά του ήταν (κάτι σαν επίσημος συνοδός λόγω εντοπιότητας) ο δικηγόρος (μέλος της ΝΟΔΕ) Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Οι αστυνομικοί δεν άφησαν από τα μάτια τους τον βουλευτή της ΝΔ αλλά τόσο μέσα όσο κι έξω από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου δεν έγινε το παραμικρό. Το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης γευμάτισε στην ταβέρνα «Ωραία Μυτιλήνη». Εκεί το ΤΕΙ Καβάλας είχε τον πρώτο λόγο με τους Μητρόπουλο, Εμμανολούδη, Μπαντέκα, Μπόγλου.

Σημειώνουμε ότι κατά την κομματική διαδικασία το μεσημέρι της Παρασκευής συμμετείχαν κανονικά οι εκπρόσωποι στην Καβάλα του (πρώην) κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Είδαμε τόσο τον κ. Σαββίδη όσο και τον κ. Αγγελιάδη. Αξιοπρόσεκτη ήταν η εκπροσώπηση της νεολαίας της ΝΔ ενώ πέριξ του Μίμη Χριστοφιλογιάννη συγκεντρώθηκαν για συζήτηση και καφέ (όσο περίμεναν τον κ. Μητσοτάκη) οι Μαρίνα Φιλιππίδου, Κώστας Αντωνιάδης, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης κτλ. Στη ΝΔ Καβάλας λένε ότι ο πρώην βουλευτής θα γίνει – αργά ή γρήγορα- διοικητής στο Νοσοκομείο ενώ λένε ότι ο νέος πρόεδρος του ΟΛΚ θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. «Αν χρειαστεί θα κάνουν και τροπολογία για να ξεπεράσουν το πρόβλημα του υποτιθέμενου κωλύματος» είπε στέλεχος της ΝΔ Καβάλας που ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Όσο για τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη, εμφανίστηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ με πατερίτσες. «Χτύπησα παίζοντας με τα ανίψια μου» είπε και δέχθηκε ευχές όλα να είναι περαστικά. Το βράδυ της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε από την Καβάλα για την Θεσσαλονίκη κι από εκεί για την Αθήνα.

 

Προεκλογική περίοδος

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας μπήκε επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Με βάση απόφαση της διοίκησης, οι εκλογές θα γίνουν στα μέσα Μάρτη. Οι εγγραφές νέων μελών όμως άρχισαν από τώρα. Την Πέμπτη το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε τις εγγραφές 20 νέων μελών. Τα νέα μέλη μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές του Μαρτίου. Οι περισσότεροι προέρχονται (προτάθηκαν) από την παράταξη της πλειοψηφίας. Άλλοι από την ΠΑΣΕΒΕ του κ. Θόδωρου Κοντογεωργίου. Το ίδιο βράδυ ο σύλλογος έκοψε την βασιλόπιτα για το νέο έτος. Το τυχερό φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι της υπαλλήλου του συλλόγου Ζωής Τούπου.

Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας συνεργάστηκε με αυτόν της Δράμας ώστε να μεταβούν μαζί στην Αθήνα έμποροι των δύο νομών για να επισκεφθούν ειδική έκθεση εμπορικών προϊόντων. Επειδή η συνεννόηση έγινε την τελευταία στιγμή, η συνεργασία αφορούσε λίγους καταστηματάρχες. Από εδώ και πέρα όμως οι Εμπορικοί σύλλογοι της ΑΜΘ θα συνεργάζονται σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι εκθέσεις στην Αθήνα είναι αρκετές. Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ταξιδεύουν όλοι μαζί, τότε το ταξίδι στην Αθήνα θα γίνεται οικονομικότερο.

 

Συνταξιούχοι

Δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της κυβέρνησης δύο αποφάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά. Αφορούν ισάριθμες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Προσωπικό έμπειρο που αποχωρεί και δεν αντικαθίσταται. Ίδια φυσικά είναι η κατάσταση σε όλο το δημόσιο αλλά και στους Δήμους. Εφόσον οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαγορεύονται, οι δημόσιες υπηρεσίες αδειάζουν. Πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζαμε. Η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική αναγκάζει τους υπαλλήλους να αναζητούν «λύτρωση» στην συνταξιοδότηση. Είναι – όπως λέμε- το μικρότερο κακό.

 

Το ενδιαφέρον του Ιβάν

Κυκλοφορεί συχνά. Κάτι σαν μύθος. Κάτι σαν τον … καβαλάρη που έρχεται πάνω σε λευκό άλογο για να μας σώσει. Αναφερόμαστε στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Αφού τον εμφάνισαν να ενδιαφέρεται για το νέο λιμάνι αλλά και για την ΒΦΛ, τώρα γράφουν ότι θέλει να αγοράσει την ΣΕΚΑΠ στην πόλη της Ξάνθης. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα σενάρια αναπαράγονται εύκολα αφού είναι ευχάριστα. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν είναι κι αληθινά. Αυτή την εποχή που η χώρα ψάχνει επενδυτές, ειδικά ο Ιβάν Σαββίδης μοιάζει να είναι περιζήτητος. Αυτός όμως δεν μιλά, στάση που ευνοεί τα σενάρια να απλώνονται και να πολλαπλασιάζονται.

 

Ο νέος Υπουργός Υγείας της Τουρκίας

Γεννημένος στην Κομοτηνή είναι ο νέος υπουργός Υγείας της τουρκικής κυβέρνησης, ο βουλευτής και γιατρός Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα μετά τον μίνι-ανασχηματισμό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μουεζίνογλου, γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή και το 1970 πήγε στην Τουρκία για σπουδές, αποφοιτώντας τελικά από την Ιατρική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά το 1983 ζήτησε άσυλο από την Τουρκία αφού πέρασε παράνομα τον Έβρο, αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του.Πολιτεύεται από το 1992, πρώτα με το κόμμα του Νετσμετίν Ερμπακάν και αργότερα με το AKP του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την Hurriyet είναι μέλος του «γνωστού» Συνδέσμου Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης (Πηγή In.post)

 

 

 

Διαβάστε επίσης