μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το διήμερο (Παρασκευή Σάββατο) το περάσαμε παρέα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι οποίοι έκαναν την τιμή στην Καβάλα να την διαλέξουν ως πρώτη πόλη για την έναρξη των προσυνεδριακών τους δραστηριοτήτων. Τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και οι άλλοι βουλευτές του κόμματος ήρθαν στην περιοχή για μια ουσιαστική επίσκεψη και δουλειά. Δεν ήρθαν απλά για να λένε ότι πέρασαν από την Ανατολική Μακεδονία. Περιόδευσαν τόσο στην Καβάλα όσο και στην Δράμα, άκουσαν, ενημερώθηκαν, υιοθέτησαν αρκετά από τα αιτήματα του Νομού. Μας έδωσαν τέλος την υπόσχεση τους ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να τους υπολογίζουμε ως συμμάχους μας στα όσα ο τόπος διεκδικεί (μα δεν εξασφαλίζει).

 

Αυτή τη περίοδο το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής. Με αφορμή τις πρόσφατες αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών αποσαφηνίζει τις προτάσεις του, ξεκαθαρίζει τα πράγματα και στους στόχους του. Επιδιώκει την δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου (συνεργασίες δηλαδή με άλλα κινήματα και πολιτικά πρόσωπα) που θα είναι σφόδρα αντίθετο στο μνημόνιο. Θα το καταγγέλλει φανατικά, διαρκώς, παντού και πάντα. Αν την ίδια ώρα η κυβερνητική πολιτική αποτύχει, τότε η προσπάθεια θα δικαιωθεί. Για την μετά μνημονίου εποχή βλέπουμε…

 

Η βάση όλων των κομμάτων ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι στηριγμένη σε κάτι βαθύτερο από το όντως ενοχλητικό μνημόνιο. Σε μια ιδεολογία. Σε συγκεκριμένες αρχές, πολιτικές, προτάσεις. Άνθρωποι που προέρχονται από τα αριστερά, από τα δεξιά και από το κέντρο μπορούν τώρα να συμφωνήσουν κατά του μνημονίου. Αύριο όμως που δεν θα υπάρχει μνημόνιο, πως αλήθεια θα ταιριάσουν σε μια κοινή πορεία ένα σωρό διαφορετικές κι αντικρουόμενες καμιά φορά αντιλήψεις και «πιστεύω»; Ο Πάνος Καμμένος αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση. Δείχνει να αισιοδοξεί ότι στην ώρα του, θα το λύσει κι αυτό το πρόβλημα.

 

Πέρα από τον δυναμισμό που βγάζει εύκολα ένας λόγος συνεχούς καταγγελίας, ορισμένοι εκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων διακατέχονται από φανερό μεγαλοϊδεατισμό. Βιάζονται. Υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους, ανακαλύπτουν παντού σκάνδαλα, εκδίδουν… δικαστικές αποφάσεις αν και απλώς έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Ίσως κάποιοι έχασαν το μέτρο. Παρασύρθηκαν, είναι το πιθανότερο. Κάπως έτσι «απογειώνονται», βρίσκονται πολύ ψηλά, χρησιμοποιώντας ενδείξεις ως ατράνταχτα και αδιάψευστα στοιχεία ενοχής. Είναι φανερό ότι αυτό τους βολεύει και τους εξυπηρετεί πολιτικά. Τι θα γίνει όμως όταν έρθουν τα δύσκολα;

 

Ο Πάνος Καμμένος πέτυχε πολλά μέσα σε 12 μήνες. Τον βοήθησαν οι συγκυρίες, οι λάθος συνταγές. Όσο υπάρχει μνημόνιο θα υπάρχουν κι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στην περίοδο μετά το μνημόνιο δύσκολα θα τα καταφέρει. Δεν προετοιμάζεται για αυτή την εποχή, εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί ακόμη 50 χρόνια. Ίδια κι απαράλλαχτη. Κυρίως, δεν κάνει προτάσεις. Στο χέρι του είναι να σώσει την παρτίδα από τώρα. Δεν δείχνει όμως διατεθειμένος. Τόσο το χειρότερο για αυτόν και την προσπάθεια του, η οποία όπως γεννήθηκε μέσα σε λίγες μέρες (τον Φεβρουάριο του 2012) έτσι ακριβώς –στις πρώτες μετά το μνημόνιο μέρες- κινδυνεύει να χαθεί…

 

Υπενθυμίζουμε τόσο στους εκπροσώπους της Π.Ε. Καβάλας όσο και του Επιμελητηρίου την υποχρέωση τους να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία σχετικά με την διαχείριση του εκθεσιακού κέντρου στην Νέα Καρβάλη. Στο τέλος του 2012 άρχισαν να συζητούν αλλά οι συζητήσεις είτε σταμάτησαν, είτε δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το θέμα ξεχάστηκε (όπως τόσα άλλα) χωρίς φυσικά να συμβεί κάτι το συγκεκριμένο. Τι λέτε κύριοι, θα επανέλθετε στις συζητήσεις ή αυτό ήταν;

 

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ Καβάλας δηλώνουν, από την περασμένη Πέμπτη και μετά, ικανοποιημένοι που το σχέδιο «Αθηνά» περιλαμβάνει όσα περιλαμβάνει για το ίδρυμα. Δεν λένε την αλήθεια. Στην πραγματικότητα είναι φανερά ανακουφισμένοι επειδή με την δημοσιοποίηση του σχεδίου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Δηλώσεις του τύπου «είμαστε ικανοποιημένοι» που τόσες διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι παρά ένας εύκολος τρόπος να κρύψουν και να διαγράψουν οριστικά τους φόβους και τις ανησυχίες που είχαν όλο αυτό το διάστημα. Το διάστημα που το πρόγραμμα «Αθηνά» το «μαγείρευαν» πολιτικοί παράγοντες και τεχνοκράτες των Αθηνών, ώστε να το προσαρμόσουν στις ανάγκες των παλαιών και των καινούργιων μνημονίων.

 

Καταλαβαίνουμε απόλυτα τους διοικούντες του ΤΕΙ Καβάλας. Φοβήθηκαν για τα χειρότερα. Τώρα λοιπόν που η «Αθηνά» απλά …τραυμάτισε το ΤΕΙ της Καβάλας, τώρα αναφέρονται σε ικανοποίηση αλλά εννοούν ανακούφιση. Ίσως και χαρά που το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν επεφύλαξε στο ίδρυμα κάτι ακόμη χειρότερο. Αν μάλιστα θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στην ομάδα Μητρόπουλου την προσπάθεια που τόσο καιρό έκανε ώστε να αναβαθμίσει, να μεγαλώσει και να διαφημίσει το ΤΕΙ της Καβάλας. Την ώρα που αυτή η δουλειά άρχισε να αποδίδει, εμφανίστηκε μείζον κίνδυνος. Το πρόγραμμα «Αθηνά». Όλα απειλούνταν να τιναχτούν στον αέρα. Ευτυχώς όμως υπήρξε μία μόνο απώλεια. Στη ΣΔΟ. Και μια δεύτερη, μεγαλύτερη ίσως, στη Δράμα. Αλλά αυτήν θα την χειριστούν (μόνοι τους;) οι φορείς της γειτονικής πόλης. Που ήδη σήμερα οργανώνουν επείγουσα σύσκεψη.

 

Το πραγματικό πρόβλημα των ΤΕΙ, όλων των ΤΕΙ της χώρας, δεν είναι τόσο το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων. Πραγματικό πρόβλημα είναι η μείωση των νέων σπουδαστών. Η μεγάλη μείωση που ήδη ανακοινώθηκε, η οποία θα γίνει πιο συγκεκριμένη στην ώρα της. Δηλαδή τον Σεπτέμβρη. Παραδόξως αυτό περνά σε δεύτερη μοίρα. Ούτε καν που σχολιάζεται αφού μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός της … διάσωσης του ΤΕΙ Καβάλας.

 

Κινούμενοι σε αυτά τα πλαίσια εκπρόσωποι και μεμονωμένοι καθηγητές του ΤΕΙ Καβάλας έφθασαν στο σημείο να δηλώνουν ακόμη πλήρη συμφωνία με το πρόγραμμα «Αθηνά». Ένα πρόγραμμα που τα ΤΕΙ τα κάνει λιγότερα και μικρότερα. Ορθά είχε πει προ ημερών ο κ. Μητρόπουλος ότι ΤΕΙ και ΑΕΙ δημιουργούν ανάπτυξη. Όταν όμως αυτά περιορίζονται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο (ειδικά τα ιδρύματα της επαρχίας) τότε μαζί τους περιορίζεται και η προοπτική της ανάπτυξης.

 

Για τις … παράπλευρες απώλειες ουδείς μιλά. Υποβαθμίζεται το γεγονός της μείωσης των εισακτέων όπως και της συγχώνευσης των δύο σχολών της ΣΔΟ. Καμία συμπαράσταση στους καθηγητές του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών, οι οποίοι μοιάζουν να κλαίνε με… μαύρο δάκρυ για όσα τους επιφυλάσσει το πρόγραμμα «Αθηνά».

 

Ελπίζουμε αυτές οι πρώτες αντιδράσεις και δηλώσεις, σπασμωδικές και βιαστικές σίγουρα, να διορθωθούν εντός των ημερών. Το ΤΕΙ Καβάλας οφείλει να διατυπώσει μια πιο ολοκληρωμένη και πιο δίκαιη άποψη επί των προτάσεων του Υπουργείου. Τελικά, να διαφωνήσει με αυτές. Μακροπρόθεσμα το ίδρυμα της Καβάλας θα μπει σε περιπέτειες. Όσο για την αλλαγή του ονόματος, η πρόταση μας θυμίζει τα καθρεφτάκια που δίνονταν στους ιθαγενείς ώστε να εντυπωσιαστούν και να χαρούν για κάτι εντελώς ανούσιο.

 

Φυσικά και υποστηρίζουμε το ΤΕΙ Καβάλας. Το οποίο άσχετα από τα διάφορα … κοσμητικά επίθετα, θα παραμείνει ΤΕΙ Καβάλας. Υποστηρίζουμε επίσης τους χειρισμούς της διοίκησης ώστε το ΤΕΙ να «απλωθεί» ακόμη περισσότερο, να συνεργαστεί και να κάνει καινούργιες συμμαχίες. Με μία όμως διαφορά. Επί του σχεδίου «Αθηνά» θα λέμε όλη την αλήθεια. Θα λέμε όλα όσα λέγαμε πριν γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο του. Στο τέλος τέλος ο τρόπος που δημιουργήθηκε η πρόταση αλλά και το περιεχόμενο της, δεν συμμαζεύει και δεν διορθώνει την κατάσταση. Βάζει όρια και κανόνες αυστηρούς που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και με δεύτερη αφορμή και ευκαιρία να την αποτελειώσουν.

 

Αύριο νωρίς το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το πολυαναμενόμενο ραντεβού των βουλευτών της Καβάλας και της Δράμας με τον Υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα. Παρά το ότι η συνάντηση είναι από μέρες «κλεισμένη», υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάτι να γίνει και να αναβληθεί. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλά και την τελευταία ευκαιρία των δύο νομών να πάρουν ότι δικαιούνται. Επιδότηση εργασίας 12%, όση και στη Θράκη. Σημειώνουμε ότι αυτές τις μέρες ειδοποιούνται οι επιχειρηματίες του Νομού Καβάλας από τον ΟΑΕΔ ώστε να πληρωθούν μια δόση της επιδότησης, με το χαμηλό όμως ποσοστό.

 

 

Διαβάστε επίσης