μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περισσότερες από 5 ώρες διήρκεσε η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Κι όμως, με νηφαλιότητα-διάλογο και συζήτηση κατάφεραν να φθάσουν στην ουσία των τοπικών προβλημάτων. Λύσεις πολλές μπορεί να μην έδωσαν, ήταν όμως χρήσιμοι αφού επιτέλους απέφυγαν τον καυγά για χάρη της ουσίας. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι σε αυτές τις διαδικασίες είναι καλύτερο να συζητάς ήρεμα παρά να φωνάζεις και να καταγγέλλεις απλά και μόνο για τις εντυπώσεις. Το συγκεκριμένο μήνυμα ή και συμπέρασμα είναι πολλαπλώς χρήσιμο. Από τη μια για τους ίδιους τους συμβούλους της Καβάλας ώστε έτσι να συνεχίσουν, από την άλλη για όλους αυτούς που συνεχίζουν να μαλώνουν ασκόπως σε κάθε τους συνάντηση ή συνεδρίαση.

 

Έπρεπε δηλαδή να έρθει το Φθινόπωρο του 2012 (σχεδόν δύο χρόνια μετά τις εκλογές) για να επικρατήσει η ηρεμία. Κι αυτό όμως για πόσο θα συνεχιστεί; Με νέο κίνητρο τις επόμενες εκλογές (Καλοκαίρι του 2014) σύντομα τα πράγματα πάλι θα αλλάξουν. Κι αντί να συζητούν, θα διαφωνούν σε υψηλούς τόνους. Κάθε ένας για τους λόγους του.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής «εγκαινίασε» μια νέα μέθοδο προκειμένου να μιλά περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Ήταν σαφώς δική του ιδέα η διαδικασία των ανακοινώσεων. Επί των οποίων οι άλλοι έχουν λίγα να πουν. Αμέσως μετά υπάρχει η πιο γνώριμη μας διαδικασία των ερωτήσεων και απαντήσεων. Προχθές οι ερωτήσεις ήταν πολλές. Αυτό όμως δεν φάνηκε και δεν ενόχλησε, για δύο λόγους. Πρώτον οι ερωτήσεις διατυπώθηκαν πολύ ήρεμα, δεύτερον πολύ σύντομα. Το ίδιο και οι απαντήσεις. Γρήγορα και ουσιαστικά.

 

Εντάξει, ούτε γίναμε σοφότεροι αλλά ούτε τα προβλήματα που επισημάνθηκαν φαίνεται ότι θα λυθούν άμεσα. Παρόλα αυτά είναι μια επιτυχία η ξεκάθαρη διαδικασία. Ρωτάς, απαντά, τελειώσαμε, πάμε παρακάτω. Πολλές φορές ο… καλός κολυμβητής πνίγεται ακόμη και στα ρηχά νερά. Άλλες όμως φορές δείχνει τις ικανότητες του κολυμπώντας αργά σταθερά και αθόρυβα. Τότε «καταπίνει» χιλιόμετρα επιτυγχάνοντας τον στόχο του δίχως άλλες παρεκτροπές. Αυτό είναι το σωστό. Αυτή είναι η σωστή συνεδρίαση.

 

Θα μείνουμε λίγο ακόμη στο ίδιο θέμα για ένα δυο συγκεκριμένες αναφορές. Ο κ. Καλλιοντζής κατηγορεί την διοίκηση του Δήμου ότι δεν εκμεταλλεύεται το ΕΣΠΑ. «Μα δρομολογήσαμε έργα τουλάχιστον 109 εκ ευρώ» απαντά ο Δήμαρχος. Κι επειδή κάπως έτσι είναι τα πράγματα, αντίλογος νέος δεν υπάρχει. Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος δηλώνει (λες και ανακάλυψε την Αμερική) ότι επισκέφθηκε την Δημοτική Λαχαναγορά. Εκεί τα βρήκε όλα χάλια. Ο Δήμαρχος Καβάλας απαντά με μισόλογα, η φωνή του σχεδόν δεν ακούγεται. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο δικαιώνει τις παρατηρήσεις του δημοτικού συμβούλου, που πάντως όφειλε να επισκεφθεί την Δημοτική Λαχαναγορά πολύ νωρίτερα.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας υποβαθμίζει (άθελα του;) το θέμα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος. «Κάηκαν καμιά 20αριά πεύκα» υποστηρίζει και κατηγορεί τους πολίτες ότι παρκάροντας πρόχειρα στην περιοχή, έκλειναν τον δρόμο προς την φωτιά στα πυροσβεστικά οχήματα. Ο Γιώργος Τσαλουχίδης ρωτά για το έργο αποκατάστασης της ζημιάς στην στέγη του κλειστού κολυμβητηρίου. Κι ο Θόδωρος Μουριάδης του απαντά αόριστα για προτάσεις που κατατέθηκαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, για τις οποίες αναμένεται (χωρίς πολλές ελπίδες) απάντηση.

 

Κάπως έτσι κύλησε η προχθεσινή βραδιά. Πράγματα απλά και Καβαλιώτικα. Θέματα καθημερινά, στα οποία ο Δήμος Καβάλας σπεύδει αλλά με σαφώς περιορισμένες δυνατότητες. Πλέον αυτό το παραδέχεται κι η αντιπολίτευση. Η οποία προσαρμόζει τον λόγο της στα δεδομένα της κρίσης. Όλα μπορούν να περιμένουν, αφού όλα τα προβλήματα της πόλης δεν μπορούν να λυθούν από το ΕΣΠΑ…

 

Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε ότι στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Καβάλας περίσσεψαν οι … μουγκοί. Αυτοί που ενώ είναι παρόντες, σχεδόν ποτέ δεν ανοίγουν το στόμα τους. Δεν μιλούν, μόνο βλέπουν κι ακούν (υποτίθεται). Σε αυτή την κατηγορία των δημοτικών συμβούλων περιλαμβάνουμε κυρίως τους νέους, που ακόμη προσπαθούν να προσαρμοστούν. Κι όταν προσαρμόζονται καταλαβαίνουν πόσο ξένη τους είναι και η διαδικασία και η θεματολογία. Υπάρχουν επίσης σύμβουλοι που συνειδητά σιωπούν. Οι προηγούμενες αντίθετες προσπάθειες τους δεν απέδωσαν. Ακολουθούν τώρα την τακτική της σιωπής μιας που έχουν απογοητευτεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Την ίδια στιγμή το ρεπορτάζ για τις επόμενες δημοτικές εκλογές συνεχίζεται. Ο «μεγάλος» συνεχίζει τις διερευνητικές του παρεμβάσεις ώστε να αντιληφθεί έγκαιρα αν τον σηκώνει το κλίμα ή όχι. Ο πρώην «μεγάλος» σκέφτεται ότι δεν θα επαναλάβει ότι τόλμησε το 2010. Ο νυν εκεί που σε πείθει ότι θα είναι υποψήφιος, εκεί κάνει βήματα προς τα πίσω. Εξομολογείται ότι το θέμα συνεχίζει να τον προβληματίζει. Τελικά, ο μόνος σταθερός είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο οποίος με την φόρα που πήρε, θα κάνει πρόταση ακόμη και στον Σιμιτσή!

 

Γιορτάζει σήμερα ο Περιφερειάρχης Άρης Παπαδόπουλος. Κάλεσε μάλιστα στην Κομοτηνή κατοίκους από το Περιγιάλι. Μάλλον καλά νέα θα έχει να τους πει όσον αφορά το περιβόητο σχέδιο. Αυτοί ανάλογα από τα όσα ακούσουν, θα αντιδράσουν. Ή θα του πουν χρόνια πολλά και θα του κάνουν έκπληξη δίνοντας του δώρο (αν μάθουν ότι το σχέδιο ολοκλήρωσε την επεξεργασία του στις υπηρεσίες της Κομοτηνής) ή θα τους ξεφύγει κάτι άλλο (αν το σχέδιο παραμένει μπλεγμένο στην γραφειοκρατία). Εμείς φταίμε που ο Περιφερειάρχης είχε υποσχεθεί διεκπεραίωση της υπόθεσης σε λίγες μόνο ημέρες αλλά από τότε πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες;

 

Την Παρασκευή γιορτάζει ο Σταύρος Πεταλωτής. Μιας που φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει το ίδρυμα της Αγίας Μαρίνας, δεν κάνει την μέρα της γιορτής του την περίφημη δωρεά που εμμέσως υποσχέθηκε; Αν δεν εμπιστεύεται την σημερινή διοίκηση, κανένα πρόβλημα. Όποιος θέλει να βοηθήσει εκεί όπου αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι να το κάνει παρακάμπτοντας αυτούς με τους οποίους διαφωνεί. Σημασία έχει να γίνει δουλειά, να βρεθούν χρήματα και όχι το ποιος θα τα διαχειριστεί.

 

Αυτές οι πρώτες γιορτές του Φθινόπωρου τελειώνουν την Δευτέρα. Τότε γιορτάζει η Σοφία. Ήδη ο Φυσιολατρικός Όμιλος ετοιμάζει τις καθιερωμένες του εκδηλώσεις στο μικρό εκκλησάκι, κοντά στο εντευκτήριο του. Σοφίας-Πίστεως και Ελπίδας την Δευτέρα. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες γιορτή επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

 

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας νομίζει ότι επειδή προγραμμάτισε νέες εκλογές, ξεμπέρδεψε με τις παλιές. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα. Η πορεία μάλιστα προς τις νέες εκλογές εγκυμονεί νέους κινδύνους. Φημολογούνται κι άλλες δικαστικές προσφυγές, που θα ταλαιπωρήσουν περισσότερο τον φορέα. Για αυτά που έρχονται (και δεν εννοούμε μόνο τις επαναληπτικές εκλογές) σαφώς και δεν φταίνε αυτοί που θα καταθέσουν ένσταση, προσφυγή κτλ. Φταίνε όσοι λάθος ξεκίνησαν, λάθος συνεχίζουν.

 

Στο τέλος θα κινδυνεύσουμε να μην έχουμε καθόλου Εργατικό Κέντρο. Αυτό θα ταλαιπωρηθεί αρκετά στις αίθουσες των δικαστηρίων, απ’ όπου θα περιμένει νέα. Τα οποία άλλοτε θα είναι καλά κι άλλοτε άσχημα. Με λίγα λόγια, ήταν που ήταν στραβό το κλίμα τώρα κινδυνεύει να το φάει κι ο γάιδαρος.

 

Φορείς και παράγοντες της Θράκης βρήκαν (ως καλά παλικάρια) κατάλληλο μονοπάτι σχετικά με τα νέα τους προβλήματα. Χθες συνάντησαν τον Υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Ο οποίος ικανοποίησε όλα τους τα αιτήματα. Ο κ. Σταμάτης μίλησε λίγο αόριστα αλλά αυτό δεν τους ενόχλησε καθόλου. Αρκεί που έλαβαν την υπόσχεση του: Θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, ως μοναδικές παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ρητή δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ενώπιον φορέων της Θράκης που τον επισκέφθηκαν σήμερα Τρίτη. Αναφορικά με το Τμήμα της Ξάνθης ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμοί για την λειτουργία του σε εύθετο χρονικό διάστημα, έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

 

 

Διαβάστε επίσης