• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας πήγαν χθες το απόγευμα στον Στουρνάρα. Πήγαν για μαλλί. Λίγο ακόμη και θα έφευγαν κουρεμένοι γουλί! Για αυτό και αργότερα χθες το βράδυ ήταν όλοι τους φανερά απογοητευμένοι. Δυσαρεστημένοι, ευρισκόμενοι σε μεγάλο αδιέξοδο. Κι άλλη φορά εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις ενώ το αίτημα που διατύπωσαν ήταν δίκαιο. Αυτό όμως το χθεσινό δεν είναι σαν τα άλλα. Πονάει. Μοιάζει με «χυλόπιτα» μετά από πρόταση για σύναψη δεσμού με ωραιότατη κοπέλα. Παίζει επίσης ρόλο το ότι δεν περίμεναν την συγκεκριμένη στάση του Στουρνάρα. Οι περισσότεροι πήγαν για να πάρουν το 12%. Είχαν προετοιμαστεί, ήταν σίγουροι. Στο τέλος έφυγαν με την ουρά στα σκέλια.

 

Προσπαθούμε να τους καταλάβουμε. Να κατανοήσουμε τον… πόνο τους. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Πιθανόν να χρειάζονται ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη! Τι ζητούσαν στο κάτω κάτω; Ζητούσαν να εξασφαλίσει η Ανατολική Μακεδονία ότι ισχύει από χρόνια στη Θράκη. Σε αυτόν όμως τον τόπο, σε αυτή την Ελλάδα τα αυτονόητα είναι που δεν γίνονται ποτέ. Τα άλλα, δύσκολα και απίθανα, μπορούν να συμβούν. Τα φυσιολογικά όχι.

 

Η συγκεκριμένη αδικία είναι διαχρονική. Οφείλεται σε εκείνη την αξέχαστη εποχή εθνικής στήριξης στη Θράκη. Διακομματικής. Τότε έστρωσαν ένα χαλί κόκκινο επί του οποίου κάλεσαν τους 3 Νομούς να πορευτούν. Υπόσχονταν επενδύσεις. Δουλειές κι ευημερία. Αδιαφορούσαν για τις συνέπειες που θα δημιουργούσαν στην Ανατολική Μακεδονία. Να λοιπόν τι πέτυχαν. Ούτε η Θράκη πρόκοψε, ούτε οι στόχοι τους επιτεύχθηκαν. Όσο για την Ανατολική Μακεδονία, εδώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

 

Τι κάνουμε τώρα; Να ένα ωραίο και επίκαιρο ερώτημα, λίγη μόνο ώρα μετά το «όχι» του Στουρνάρα. Κάνουμε ότι και νωρίτερα. Υπομονή. Δουλεύουμε ταυτόχρονα μεθοδικά ώστε να πείσουμε όσους δεν ασχολούνται όσο πρέπει με το θέμα. Απευθυνόμαστε στον Περιφερειάρχη. Ψάχνουμε άλλους συμμάχους. Φθάνουμε- αν μπορούμε- μέχρι τον Πρωθυπουργό. Σίγουρα πάντως δεν το βάζουμε κάτω. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι μια ενιαία Περιφέρεια. Στους νομούς της οποίας πρέπει να ισχύουν παντού τα ίδια. Με βάση αυτή τη διαφορά στο ποσοστό επιδότησης, συνεχίζει να υπάρχει μια Περιφέρεια δύο ταχυτήτων. Πράγμα απαράδεκτο. Που τώρα, μετά το «όχι» του Στουρνάρα, πρέπει να καταγγελθεί πιο δυναμικά. Αν αντίθετα το θέμα ξεχαστεί, αν το πάρουμε απόφαση ότι ηττηθήκαμε, τότε θα είμαστε (Καβάλα και Δράμα) άξιοι της μοίρας μας.

 

Θα λέγαμε λοιπόν ότι η χθεσινή αποτυχία δεν πρέπει να επηρεάσει τους 4 βουλευτές. Ούτε να τους σταματήσει. Οφείλουν να επανέλθουν. Γρήγορα. Η προσπάθεια συνεχίζεται κι ο συγκεκριμένος αγώνας στο τέλος θα δικαιωθεί. Χθες η ώρα της δικαίωσης απομακρύνθηκε. Στο χέρι μας είναι να την ξανακαλέσουμε κοντά μας. Να την πλησιάσουμε και να την πετύχουμε.

 

Ιδιώτης έλαβε πρόσφατα ειδοποίηση από την εφορία Καβάλας ότι οφείλει ποσό περίπου 125 ευρώ. Επισκέφθηκε την υπηρεσία να δει τι συμβαίνει. Διαπίστωσε ότι επρόκειτο για χρέωση από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, για διαμέρισμα που νοίκιαζε το 1992! Απόρησε κι αποφάσισε να διαλευκάνει την υπόθεση, να γλιτώσει την χρέωση. Το πράγμα αποδείχθηκε πιο δύσκολο απ’ ότι νόμιζε. Η εφορία τον έστειλε στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ βεβαίωσε ότι η παροχή δεν είναι στο όνομα του. Επέστρεψε στην εφορία. Του ζήτησαν κι άλλα χαρτιά. Ξαναπήγε στην ΔΕΗ, γύρισε πίσω στην εφορία. Πάλι το πρόβλημα δεν λύθηκε.

 

Μεταξύ των άλλων η εφορία του ζητά υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, αυτός στον οποίο πρέπει να χρεωθεί το ποσό. Ο ιδιώτης αρνείται να κάνει μια τέτοια δήλωση αφού το θέμα δεν τον αφορά. Πιστεύει – όπως κι όποιος άλλος ήταν στην θέση του- ότι είναι αρκετό να αποδείξει στην υπηρεσία ότι το διαμέρισμα (άρα και το χαράτσι) δεν είναι δικό του. Η περιπέτεια συνεχίζεται αφού από αυτό το χαράτσι δεν γλιτώνει κάποιος εύκολα.…

 

Μια από τις πρόσφατες δημοπρασίες του Δήμου Καβάλας είχε να κάνει με την ψαροταβέρνα «Αχιλλέας», έναντι του γηπέδου «Ανθή Καραγιάννη». Το κατάστημα είναι κλειστό αρκετούς μήνες. Αποδείχθηκε ότι παραμένει ελκυστικό, ειδικά τώρα που έρχεται η Καλοκαιρινή περίοδος. Ο Δήμος Καβάλας κατάφερε να το νοικιάσει κι αυτό (ως καφετέρια;) με μηνιαίο ενοίκιο γύρω στα 500 ευρώ. Μέσα στον μήνα θα γίνει ο διαγωνισμός για τον Διόνυσο. Προτείνεται ο ιδιώτης που θα αναλάβει το ακίνητο (αφού το «συνεφέρει») να δημιουργήσει τουριστικό περίπτερο, εκθετήριο τοπικών προϊόντων και εστιατόριο. Όσοι πιστοί προσέλθετε…

 

Πραγματοποιήθηκε προχθές στην Κομοτηνή σύσκεψη φορέων της ΑΜΘ για τα προβλήματα που δημιουργεί το πρόγραμμα «Αθηνά». Η Καβάλα ήταν εκεί αλλά το … έπαιζε άνετη. Γενική είναι η εκτίμηση ότι το ΤΕΙ Καβάλας είναι μια χαρά και μετά την «Αθηνά». Διάθεση για κινητοποιήσεις ή φωνές από πλευράς Καβάλας δεν υπάρχουν. Μια στάση απλώς να παρακολουθούμε την κατάσταση, να ακούμε τις φωνές των άλλων κι αν χρειαστεί να συμπαρασταθούμε. Δηλαδή της Δράμας και της Κομοτηνής. Ο Άρης Γιαννακίδης υπόσχεται καλή δουλειά και παρέμβαση στον Υπουργό Παιδείας. Όλοι όμως ξέρουν ότι η πρόταση «Αθηνά» είναι δύσκολο να αλλάξει.

 

Τα παράπονα της Δράμας τα καταλαβαίνουμε και τα δικαιολογούμε. Υποστηρίζουμε όσα ζητά. Όμως να φωνάζει κι η Κομοτηνή που τα έχει όλα; Αυτό κι αν δεν είναι παράξενο… Κι αν το ΤΕΙ Καβάλας μετονομάζεται σε ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, γιατί δεν ισχύει το ίδιο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Δεν θα πρέπει κι αυτό να γίνει Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης; Αυτό του ξέφυγε του Υπουργείου.

 

Αντιδράσεις υπάρχουν απ’ όλη την Ελλάδα, ειδικά από την Βόρεια Ελλάδα. Διαμαρτύρεται ακόμη κι η Θεσσαλονίκη! Ναι η Θεσσαλονίκη που μαζί με την Αθήνα επωφελούνται από τις προτάσεις του Υπουργείου. Συσκέψεις όπως αυτή της Κομοτηνής γίνονται και σε άλλες Περιφέρειες. Υπάρχουν υψηλοί τόνοι, μια κατάσταση που μοιάζει με καζάνι το οποίο βράζει. Για να δούμε… Η διαβούλευση θα επιφέρει αλλαγές ή θα είναι κι αυτή μια διαβούλευση μόνο στο όνομα. Το τελευταίο είναι κατά γενική ομολογία το πιθανότερο. Η διαβούλευση είναι μόνο στα λόγια αφού στο τέλος επικρατούν πάντα (με ελάχιστες αλλαγές) οι προτάσεις των Υπουργείων.

 

Σύντομα θα συζητηθεί και θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή, από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, το θέμα με την ενδεχόμενη παράταση της θητείας των Δημάρχων και άλλων αιρετών. Ο Νικήτας Κακλαμάνης που διαφωνεί με την μετάθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών κατέθεσε σχετική ερώτηση: Τέλος στις φήμες για την -«πέραν πάσης λογικής»- όπως αναφέρει, παράταση της παρούσας δημοτικής περιόδου από 3,5 σε 5 χρόνια, καθώς και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση τροποποίησης του νόμου-Ραγκούση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και την ψήφο των μεταναστών, επιχειρεί να δώσει με ερώτηση που κατέθεσε χθες ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

 

Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ενισχύει με πρωινό μαθητές δημοτικών σχολείων, συμπεριλαμβανομένων σχολείων του Νομού Καβάλας. Μια άλλη προσπάθεια βάζει στα σχολεία πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη και σε σχολεία του Νομού Καβάλας: Με τον ανεφοδιασμό του δημοτικού σχολείου στο οποίο φιλοξενούνται και τα παιδιά του νηπιαγωγείου του Αγίου Δημητρίου στο νομό Πιερίας εγκαινιάστηκε η εκστρατεία «Δεσμός για τα σχολεία», που σκοπό έχει την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των σχολείων της βόρειας Ελλάδας και, στη συνέχεια, της υπόλοιπης Ελλάδας. Οι δεξαμενές του σχολείου Αγίου Δημητρίου στο νομό Πιερίας γέμισαν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου με πετρέλαιο θέρμανσης εξασφαλίζοντας ζεστές αίθουσες διδασκαλίας για τους 20 μαθητές του σχολείου. Η ΜΚΟ «Δεσμός» από κοινού με την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» έχει αναλάβει μια πανελλαδική πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που θα αξιοποιηθούν για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία της Ελλάδας!Η ενέργεια αυτή, με την επωνυμία «Δεσμός για τα σχολεία», ξεκίνησε με μια σημαντική δωρεά από την εταιρεία «Παπαστράτος», η οποία έχει ήδη διαθέσει το ποσό των 70.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης σε 30 σχολεία καπνοπαραγωγικών περιοχών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Πιερίας, Ροδόπης και Σερρών. Επιπλέον η «Παπαστράτος» ενεργοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών της για να επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο αυτή η προσπάθεια!

 

Διαβάστε επίσης