μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Λόγω της μεγάλης φωτιάς στο νησί ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανούηλ έδωσε πολλές συνεντεύξεις το τελευταίο διάστημα. Πολλές και διάφορες. Σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Σε όλες ήταν ίδιος. Ψύχραιμος, αντικειμενικός, συγκεκριμένος. Θα σχολιάσουμε τη συνέντευξη που έδωσε νωρίς χθες το πρωί στο ράδιο Πρωϊνή. Μιλούσε περίπου 7 λεπτά για ένα καταστροφικό γεγονός. Κορυφαίο σε σχέση με τη Θάσο και το Καλοκαίρι που διανύουμε. Αντί να «εμφανιστεί» όπως κάθε άλλος Δήμαρχος, ο Δήμος του οποίου προέρχονταν από μια μεγάλη φωτιά, διατήρησε τα ίδια χαρακτηριστικά. Απολύτως ήρεμος. Προσγειωμένος, ακριβής και μετριοπαθής ταυτόχρονα. Μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο ξεχώρισε. Θετικά, εκτιμούμε.

 

Το έργο το έχουμε ξαναδεί αλλά διαφορετικό. Ο Δήμαρχος μιας περιοχής που πέρασε μια τόσο μεγάλη περιπέτεια δεν μιλά όπως ο Χατζηεμμανουήλ. Πρώτα πρώτα δεν μιλά ήρεμα. Φωνάζει, διαμαρτύρεται, καταγγέλλει, απειλεί. Με αυτούς τους Δημάρχους –εκ του ασφαλούς τσαμπουκάδες -μεγαλώσαμε. Αυτούς γνωρίσαμε. Τους δημάρχους «εκδικητές» που όταν διαπιστώνουν κρατική αμέλεια ή αδυναμία, λένε φωναχτά το παράπονο τους. Κι όταν κρατικό λάθος δεν υπάρχει αυτοί το ανακαλύπτουν αφού έτσι διευκολύνονται ι. Ίσως γιατί με αυτόν το τρόπο πιστεύουν ότι θα καλύψουν και την όποια δημοτική αδυναμία εμφανίστηκε τη κρίσιμη ώρα και στιγμή.

 

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ δεν είναι τέτοιος Δήμαρχος. Ρεαλιστής αλλά εύστοχος είπε χθες ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα. Ευχαρίστησε κατ’ επανάληψη όσους συμπαραστάθηκαν. Αυτούς που βοήθησαν. Απέφυγε την εύκολη κριτική. Απέρριψε την αόριστη αλλά τρανταχτή καταγγελία. Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους περιγράφοντας κάτι που όπως εξ αρχής υποστήριξε καλύτερα δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

 

Δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε όσα ακούγαμε. Ήταν αδύνατο να προσαρμοστούμε σε αυτό το κλίμα. Στο τέλος- όταν η συνέντευξη τέλειωσε- σκεφθήκαμε και ξανασκεφθήκαμε όσα νωρίτερα είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Θάσου. Ήταν σε μεγάλο βαθμό η αλήθεια, η αλήθεια που ειπώθηκε με απλά ελληνικά. Χωρίς καμία υπερβολή, χωρίς καμία διάθεση φθηνού ηρωισμού. Ήταν ένας άλλος Δήμαρχος. Ένας Δήμαρχος που του αρέσει η πραγματικότητα, όσο δύσκολη κι αν είναι. Δεν θα τολμούσαμε να πούμε ότι και για αυτό το λόγο ο Χατζηεμμανουήλ ξεχωρίζει. Όχι. Ήταν προτιμότερο να μην υπάρξει φωτιά κι ας μη μαθαίναμε ποτέ αυτή τη πλευρά του Δημάρχου.

 

Όλες οι φωτιές δεν είναι ίδιες. Οι Δήμαρχοι όμως είναι. Παλαιότερα ίδιοι ήταν οι Νομάρχες. Τώρα, ίδιοι είναι οι επαρχιώτες βουλευτές. Ο Χατζηεμμανουήλ σίγουρα δεν έμοιασε σε κανέναν τους. Αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει σε όσους τον ακούν αλλά βρίσκονται σε μικρή έστω απόσταση από το αρχικό γεγονός. Ελπίζουμε τα ίδια συμπεράσματα να έβγαλαν κι οι Θάσιοι. Που έζησαν (μαζί με το Δήμαρχο) ένα σοβαρό περιστατικό που όμως έληξε με τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Αυτό είναι το μήνυμα του Κώστα Χατζηεμμαουήλ. Εμείς το δεχόμαστε, ξεχνώντας όλα τα άλλα που αυτές τις μέρες είδαμε ή ακούσαμε.

 

Προχωράμε. Πρόσωπο δεύτερο. Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιος Σταυρίδης. Ο οποίος μιλώντας χθες σε αθηναϊκά μέσα επέμενε ότι δεν χάλασε κι ο κόσμος που μετά τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ ταξίδεψε με το αεροπλάνο του αγοραστή ως τον τόπο των διακοπών του. Κάπου διαβάσαμε ότι κοκορεύονταν επειδή άφησε μηνιαίο μισθό της τάξης των 30.000 ευρώ για χάρη των 2.900 ευρώ που του εξασφάλιζε η θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Με λίγα λόγια ο άνθρωπος αυτός δεν βάζει μυαλό με τίποτα. Είναι έτσι κι αλλιώς «απογειωμένος» σε έναν άλλο κόσμο. Όχι αυτόν της σημερινής Ελλάδας.

 

Οι «απογειωμένοι» αυτού του είδους δεν θα καταλάβουν ποτέ το γνωστό ρητό για την γυναίκα του Καίσαρα. Στο μυαλό τους έχουν άλλα πράγματα. Νούμερα, συμφωνίες, πωλήσεις και ξεπουλήματα… Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος θα κατάφερνε να πουλήσει τον ΟΠΑΠ. Μετά έκανε το ελάχιστο. Αντί να πάει παρέα με τον Μελισσανίδη διακοπές, μπήκε μόνο στο αεροπλάνο του για να μεταφερθεί δωρεάν και γρήγορα στη Κεφαλονιά…

 

Έχει που έχει πολλά και διάφορα κουσούρια η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθε, όταν ανακύπτουν «λουλούδια» όπως το συγκεκριμένο τότε συμβαίνουν τα χειρότερα. Ευτυχώς πρόλαβαν και τον έδιωξαν γιατί ο αγαπητός κατά τα άλλα κ. Σταυρίδης ήταν ικανός για όλα. Μπορούσε ας πούμε να πουλήσει δημόσιο ακίνητο ακόμη και στον εαυτό του. Μετά θα υποστήριζε ότι δεν έγινε δα κάτι το σημαντικό και σπουδαίο…(Αλήθεια, ποιος ήταν ο εργοδότης που του είχε μισθό 30.000 ευρώ το μήνα; Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε το όνομα του).

 

Το πολυτελές σκάφος αναψυχής (παλαιό ρυμουλκό) Lone Ranger αναχώρησε χθες το πρωί από την Καβάλα. Επόμενος προορισμός στη Θάσο. Όταν το είδαν να κινείται κοντά στις ακτές της νότιας Θάσου τρόμαξαν. Νόμισαν ότι είναι Τούρκοι που ψάχνουν για πετρέλαιο! Όχι, δεν κάνουμε πλάκα. Σχετικό διάλογο διαβάσαμε χθες το απόγευμα στο διαδίκτυο. Ανήσυχοι Θάσιοι (μάλλον των… ΑΝΕΛΛ) έκαναν σενάρια. Έβγαζαν το πλοίο φωτογραφία, καλούσαν στο τηλέφωνο το Λιμεναρχείο να σπεύσει και να κάνει έλεγχο! Ενδεικτικό της συζήτησης το ακόλουθο απόσπασμα: «Perase kai apo ton poto. Eisai sigouros oti einai tourkiko? Oti kai na einai gia na girofernei edo den einai gia kalo. Etoimazontai».

 

Κυριακάτικη εφημερίδα της Αθήνας έγραψε μόλις προχθές ότι Τούρκος επιχειρηματίας αγόρασε βίλα στη Θάσο πληρώνοντας 100 εκατομμύρια ευρώ! Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να επιβεβαιώσει τη πληροφορία. Ούτε φυσικά μπορεί να βρεθεί έτσι εύκολα ο… προδότης που πούλησε το σπίτι του στον αιώνιο εχθρό.

 

Συνεχίζουμε στο ίδιο κλίμα. 11 Τούρκοι σκακιστές ήταν στην Καβάλα αρχές Αυγούστου, συμμετείχαν στο διεθνές τουρνουά σκάκι. Πρώτη φορά η διοργάνωση κατάφερε να συγκεντρώσει τόσους πολλούς Τούρκους. Κι Ινδούς. Γιατί κι οι Ινδοί σκακιστές ήταν πολλοί. Με τη διαφορά ότι οι Ινδοί είναι σταθεροί σε μια διοργάνωση που ξεπέρασε τα 20 χρόνια ζωής.

 

Διαβάσαμε χθες στη Διαύγεια για το τραπέζι 20 ατόμων σε ξενοδοχείο της πόλης. Δόθηκε με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας, στις 28 Ιουνίου. Κόστισε 748 ευρώ. Δηλαδή 37 ευρώ το άτομο. Το πλήρωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Χωρίς να έχει κανείς διάθεση λαϊκισμού, εκτίμηση μας είναι ότι τα χρήματα είναι πολλά. Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε. Εκτός αν τα άτομα δεν ήταν 20 αλλά περισσότερα. Πάντως η απόφαση για τη πληρωμή όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αναφέρεται συγκεκριμένα σε γεύμα 20 ατόμων.

 

Στη διάρκεια του φετινού Καλοκαιριού συνταξιοδοτήθηκαν 10 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καβάλας. Άλλοι δύο έλαβαν άδεια άνευ αποδοχών. Αντικαταστάθηκαν; Φυσικά όχι. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε λίγο καιρό στο Νοσοκομείο θα μείνουν τρεις κι ο Διοικητής Κοπατσάρης…

 

Κι ενώ η Καβάλα έχει τουλάχιστον νέο διοικητή στο Νοσοκομείο της δε συμβαίνει το ίδιο παντού. Στην Αλεξανδρούπολη ακόμη περιμένουν. Ο βουλευτής δε των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ουζουνίδης διαμαρτύρεται με την ακόλουθη δήλωση που έχει πρόσφατη ημερομηνία 16 Αυγούστου: Θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την συνέπεια και διαφάνεια την οποία επιδεικνύει στο θέμα του διορισμού του νέου διοικητή του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ως πότε κύριε υπουργέ θα περιμένουμε να ανακοινωθεί το όνομα του νέου διοικητή επισήμως; Ακούσαμε προ ημερών στις 4 Αυγούστου σε δελτίο ειδήσεων της Δέλτα τηλεόρασης από τον διευθυντή του κέντρου υγείας Σαμοθράκης, κ. Γεννάδιο Διαμαντόπουλο, ότι έλαβε υποσχέσεις από τον υποτιθέμενο διοικητή του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Λαζόπουλο για την εύρυθμη λειτουργία του σχετικού κέντρου υγείας. Μάλιστα, ο κ. Διαμαντόπουλος ευχαρίστησε και προσωπικά τον κ. Λαζόπουλο. Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της διοίκησης του νοσοκομείου ή της κυβέρνησης δεν αναφέρει τον εν λόγω κύριο ως επίσημο διοικητή. Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα ο παραιτηθείς διοικητής του νοσοκομείου κ. Ραπτόπουλος θέτει την υπογραφή του σε οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο. Από ότι φαίνεται τα «μαγειρέματα» καλά κρατούν και τα πολιτικά συμφέροντα της συγκυβέρνησης θέτουν εμπόδια στην λήψη της τελικής απόφασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης