μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνέδριο

Το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κυκλοφόρησε πρόσφατα την αφίσα του 15ου Εντομολογικού Συνεδρίου που θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο Νέας Καρβάλης στο τέλος Οκτώβρη. Οι εργασίες προετοιμασίας αυτής της μεγάλης διοργάνωσης εξελίσσονται ομαλά αρκεί βέβαια να μην «προδώσουν» τους διοργανωτές οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του Εκθεσιακού. Τις απαραίτητες επιδιορθώσεις και συντήρηση θα κάνει –ως συνήθως- ένα μήνα πριν το Επιμελητήριο, για τη δική του έκθεση. Ας ελπίσουμε με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετηθεί και το Εντομολογικό Συνέδριο.

 

Δίκαια παράπονα

Πολλές και δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες των πρόσφατων συνταξιούχων της ΒΦΛ. Αποχωρούν από μια εργασία πολλών ετών αλλά η εταιρία δεν τους δίνει ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται. Δηλώνει αδυναμία, δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί. Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη δεν έχουν αποτέλεσμα λόγω αναβολών που ανακύπτουν στην εκδίκαση των υποθέσεων. Κάπως έτσι ένα σωρό άνθρωποι περιμένουν μήνες ή και χρόνια.

Οι συνταξιούχοι της ΒΦΛ αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της περιόδου που διανύουμε. Συνεχίζουν και στηρίζουν με τον τρόπο τους την εταιρία. Ζητούν όμως από αυτή το ελάχιστο. Αξιοπιστία. Ούτε αυτό το έχουν. Τώρα το Σεπτέμβρη είναι να δικαστεί σχετική υπόθεση. Η οποία για ασήμαντο λόγο αναβλήθηκε ήδη μία φορά. Θα γίνει η δίκη ή πάλι η ΒΦΛ θα πετύχει την τόσο βολική για αυτή αναβολή;

 

Νέος διοικητής

Αρχικά ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης πήρε τη γνωστή απόφαση διορισμού νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Καβάλας. Αμέσως μετά άρχισε η προβλεπόμενη διαδικασία- γραφειοκρατία. Η οποία φαίνεται ότι ένα μήνα μετά το αρχικό γεγονός, ολοκληρώθηκε. Ως εκ τούτου ο Χρήστος Κοπατσάρης αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναλάβει καθήκοντα διοικητή στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Τι μεσολάβησε; Η απόφαση του Υπουργού. Η υπογραφή της απόφασης του Υπουργού. Η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ και στη Διαύγεια, η ορκωμοσία του νέου διοικητή. Αυτός ο… μαραθώνιος επιτέλους ολοκληρώθηκε. Σημειώνουμε ότι η απόφαση του κ. Γεωργιάδη προβλέπει θητεία Κοπατσάρη 3 ετών. Εκτός φυσικά αν στο μεταξύ γίνουν εκλογές κι αλλάξουν τα πράγματα. Τότε όλα θα γίνουν από την αρχή…

 

Νέα επένδυση στο Τσορλού

Το Τσορλού είναι μια βιομηχανική πόλη της Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη, κοντά στην πιο γνωστή Ραιδεστό. Ο πληθυσμός του Τσορλού είναι 500.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι δουλεύουν σε βιομηχανίες στη περιοχή. Εγκαταστάθηκαν στο Τσορλού ακριβώς για αυτό το λόγο. Επειδή εκεί υπάρχουν βιομηχανίες. Πάσης φύσεως. Στις οποίες σύντομα θα προστεθεί μία ακόμη. Αυτή της εταιρίας Airbus. Εκεί θα κατασκευάζονται τμήματα αεροπλάνων.

Το μυστικό της επιτυχίας (;) του Τσορλού είναι ότι εκεί εφαρμόζεται το γνωστό σχέδιο της ΕΟΖ. Της πολυσυζητημένης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης. Ζώνη ελκυστική για επενδύσεις όχι μόνο από την υπόλοιπη Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό. Είναι δεν είναι 3 ώρες από την Αλεξανδρούπολη το Τσορλού. Απόσταση μικρή για τις μέρες μας. Η διαφορά του με την Αλεξανδρούπολη (και την κάθε Αλεξανδρούπολη) είναι πολύ μεγάλη. Για τους λόγους που ήδη εξηγήσαμε. Αυτά.

 

Ο αγώνας του Πόλυ συνεχίζεται

Πέρασε περίπου ένας μήνας από τον θάνατο του Πολύκαρπου Ηλιάδη. Ο Πολύκαρπος (Πόλυς) Ηλιάδης δεν ήταν κάποιος ιδιαίτερα γνωστός. Δεν έγινε ποτέ παράγοντας αυτής της πόλης. Δεν αναζήτησε ποτέ κάποιον ρόλο να παίξει. Συνεπής και ταλαιπωρημένος από διάφορες ασθένειες ενίσχυε το εργατικό κίνημα όσο και όπως μπορούσε. Παλιότερα έγραφε κείμενα στον τοπικό τύπο, τα περισσότερα γύρω από τα αθλητικά. Ως που μια επίμονη ασθένεια τον έβγαλε για πολλούς μήνες νοκ άουτ. Οι σύντροφοι του τον περίμεναν κι αυτός επέστρεψε στις πλατείες, στις απεργίες, στις συγκεντρώσεις. Κινούνταν κυρίως προς το ΚΚΕ, τώρα τελευταία και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδικαλίστηκε, προσπάθησε να βοηθήσει ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Απέκτησε φίλους, κατέθεσε απόψεις, ιδέες, έδειξε την αγωνία του για το που πηγαίνουν τα πράγματα. Κι εκεί που πιστέψαμε ότι ξεπέρασε οριστικά τα προβλήματα με την υγεία του, εκεί ήρθε το νέο του ξαφνικού θανάτου του.

Την Κυριακή 40 μέρες από το δυσάρεστο γεγονός, τελέστηκε το απαραίτητο μνημόσυνο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας προς τους συγγενείς του. Κατά τα άλλα ο αγώνας, στον οποίο είχε ενεργό ρόλο ο Πόλυς, συνεχίζεται.

 

Λιμάνια

Δεν ξέρουμε πόσο συχνά συμβαίνει, αν είναι κάτι σημαντικό ή μια απλή σύμπτωση. Πάντως τις προηγούμενες ημέρες το λιμάνι των Ελευθερών είχε μεγαλύτερη εμπορική κίνηση από το νέο λιμάνι της Καβάλας. Το οποίο ήταν για καιρό εντελώς άδειο. Αντίθετα στο λιμάνι των Ελευθερών συνυπήρξαν τρία πλοία, τα περισσότερα από τα οποία φόρτωσαν ηλιόσπορο. Ένα εξ αυτών είχε το «ποδοσφαιρικό» όνομα Λίβερπουλ! Από το Σαββατοκύριακο η κατάσταση αλλάζει, υπέρ του νέου λιμανιού της Καβάλας. Τα πλοία έφυγαν από το λιμάνι των Ελευθερών, άλλα πλοία ήρθαν στο νέο λιμάνι. Σε αυτό βοηθά και η ΒΦΛ που αυτές τις μέρες παραλαμβάνει ακτοπλοϊκώς μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής έγραψε…

Την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαν οι τελικές υπογραφές για την έναρξη του έργου άρδευσης της δυτικής πεδιάδας Νέστου. Ενός έργου με μεγάλη ιστορία. Αυτή επιχείρησε να μας θυμίσει ο κ. Θόδωρος Καλλιοντζής, «σπάζοντας» έτσι τη παρατεταμένη περίοδο σιωπής. Σύμφωνα με τον κ. Καλλιοντζή η μεγάλη καθυστέρηση σε ένα έργο «ώριμο» από το 2009 οφείλεται σε πολιτικούς παράγοντες. Προχθές ο κ. Καλλιοντζής έγραψε στο feacebook: Αρχές του Αυγούστου του έτους 2009 υπέγραψε την απόφαση ένταξης του έργου ο τότε Υπουργός κ. Χατζηγάκης Σωτήρης. Το έργο προγραμμάτισε η Νομαρχία Καβάλας η οποία και ολοκλήρωσε τον φάκελο (μελέτες , εγκρίσεις κ.λ.π.) .Δυστυχώς η αλλαγή κυβέρνησης ήταν σε βάρος του έργου . Οι σκοπιμότητες της εποχής έλεγαν να μην ξεκινήσει το έργο για να αποφευχθεί η χρέωση του στην Διοίκηση της Νομαρχίας .Η συνεισφορά των σημερινών διοικούντων είναι η τετραετής καθυστέρηση και η …παρουσία τους στις υπόγραφες!

 

Η φωτιά στη Θάσο

Η συζήτηση για τη μεγάλη φωτιά της Θάσου αμέσως μετά τον 15Αύγουστο συνεχίζεται στο διαδίκτυο και στο facebook. Γράφονται πολλά και διάφορα, ήρεμα και τεκμηριωμένα. Τα οποία έχουν μεγάλη απόσταση από τα κείμενα που διαβάσαμε επίσης πρόσφατα, κείμενα που είχαν την υπογραφή κομματικών οργανώσεων. Απλοί άνθρωποι του νησιού προσεγγίζουν το θέμα διαφορετικά. Γεγονός που δε πρέπει να περνά απαρατήρητο. Παράδειγμα το κείμενο που αναδημοσιεύουμε. Αναφέρεται σε αυτά που με μια κουβέντα λέμε σημαντικές λεπτομέρειες. Το κείμενο σημειώνει τα ακόλουθα: Η λύση δόθηκε τη δεύτερη μέρα, με το συντονισμό και την ενίσχυση των δράσεων αντιμετώπισης από δυνάμεις που έφτασαν στο νησί από την Περιφέρεια. Όλοι συμφωνούν ότι αν γινόταν από την Παρασκευή όσα έγιναν το Σάββατο δεν θα είχαν καταστραφεί τόσα στρέμματα δάσους. Μερικές από τις κακοδαιμονίες:1. Η γνωστή μηχανή που κατηγορείται ότι σπέρνει φωτιές υποτίθεται ότι έκανε και πάλι την εμφάνισή της στην περιοχή της εστίας αλλά και στον Ποτό την επόμενη μέρα (!). Καμιά κουβέντα όμως για τους ασυνείδητους εκδρομείς που ανάβουν φωτιές για να ψήσουν μέσα στο δάσος, για τους μελισσοκόμους που αδειάζουν τα καπνιστήρια στο δάσος ούτε –κυρίως- για τις χωματερές που αποτελούν στην κυριολεξία μπαρουταποθήκες και για τις οποίες ο Δήμος θα έπρεπε να έχει προ πολλού μεριμνήσει. 2. Η κόντρα μεταξύ Δασαρχείου και Πυροσβεστικής δεν επιτρέπει την απαραίτητη συνεννόηση και το συντονισμό δράσης κυρίως στη φάση της πρόληψης και της κατάρτισης επιτελικού σχεδίου κατάσβεσης. Η κατάσταση αυτή αποτελεί πληγή για ολόκληρη τη χώρα.

3. Τα μηχανήματα διάνοιξης δρόμων (φορτωτές) παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην κατάσβεση. Οι ιδιοκτήτες τους όμως δεν παρουσιάζουν την ίδια θέρμη στο να συμβάλλουν ως επιταγμένοι στην πυρόσβεση. Στην εστία των Μαριών το Σάββατο η συμβολή δύο χειριστών υπήρξε καθοριστική ενώ άλλοι επέδειξαν χαρακτηριστική αδράνεια. Ως δικαιολογία προβάλλουν τα ποσά που τους οφείλει ο Δήμος. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή αυτό το πρόβλημα να λυθεί; 4. Κυριάρχησε και φέτος η ανεξέλεγκτη φημολογία που σπέρνει πανικό και σύγχυση.

Τώρα, είναι άμεση η ανάγκη αναδάσωσης και η δια ροπάλου απαγόρευση της βόσκησης προκειμένου να αναγεννηθεί το δάσος. Πολλοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ως προς το αν οι τοπικοί παράγοντες λόγω εκλογικού κόστους, θα τολμήσουν να είναι αποφασιστικοί προς αυτή την κατεύθυνση….

 

Εκτίμηση ακινήτων και στη Καβάλα

Η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values ανέλαβε την εκτίμηση των προς εκμίσθωση ακινήτων των υπό ασφαλιστική εκκαθάριση εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value AAE, σύμφωνα με πληροφορίες, έχοντας πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό εκποίησης ακινήτων. Η εκτίμηση θα αφορά στα ακίνητα της Commercial Value AAE και του ομίλου Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, ΑΕΑΖ, στο χαρτοφυλάκιο των οποίων ανήκουν 61 ακίνητα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Κοζάνη, Ξάνθη και Κρήτη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης