μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας) μια πρώτη σύσκεψη σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ. Πρώτος προσήλθε στο χώρο της σύσκεψης ο αντιδήμαρχος αγροτικών θεμάτων του Δήμου Δοξάτου. Ερωτηθείς για το τι λένε οι αγρότες της περιοχής του Δοξάτου για τον αγωγό, απάντησε σύντομα και περιεκτικά. «Δεν είναι ενημερωμένοι και δεν λένε τίποτα» είπε. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Για όλη τη Βόρεια Ελλάδα απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός.

 

Η ενημέρωση είναι δύσκολο πράγμα. Και υποχρεωτικό ταυτόχρονα. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και διάλογος σε στέρεα βάση. Οι υπεύθυνοι του έργου έχουν όλη την ευθύνη που δεν έκαναν τίποτα απ’ όλα αυτά. Βασίζονται στις βαρύγδουπες κυβερνητικές εξαγγελίες, θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν κι έτσι εξ αρχής πορεύονται. Γράφοντας περίπου στα παλιά τους υποδήματα τους αγρότες του Δοξάτου, της Καβάλας και όλης της Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για μια ενοχλητική νοοτροπία καθαρά ελληνική. Έναν εγωισμό και μεγαλοϊδεατισμό που ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος.

 

Στην περιοχή της Καβάλας οι εκπρόσωποι του έργου εμφανίστηκαν περιστασιακά. Έκαναν –από υποχρέωση- κάποιες συναντήσεις και μετά αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Φαίνεται μάλιστα ότι οι συναντήσεις με τους αγρότες (όσες έγιναν) στηρίχθηκαν στο προηγούμενο σχέδιο. Με βάση το οποίο ο αγωγός διέρχονταν περιοχές όπως τα Αμισιανά και το Κοκκινόχωμα. Όταν το σχέδιο άλλαξε (οριστικά όπως λένε), οι υπεύθυνοι δεν επανήλθαν όπως είχαν υποχρέωση.

 

Σήμερα υπάρχουν αντιρρήσεις δικαιολογημένες. Αγρότες από τα Τενάγη των Φιλίππων θεωρούν ότι ο αγωγός πρέπει να αλλάξει πορεία και να μην τους «ενοχλήσει». Επί των συγκεκριμένων αντιρρήσεων δεν υπάρχει καμία απάντηση. Φυσικά και καμία συζήτηση. Είναι φανερό ότι οι «μεγάλοι» του έργου σνομπάρουν. Δεν ασχολούνται. Αδιαφορούν. Σχεδιάζουν επί χάρτου λες κι όλη η περιοχή που τους ενδιαφέρει είναι δική τους ιδιοκτησία.

 

Αυτά τα μεγάλα λάθη είναι βέβαιο ότι θα τα βρουν μπροστά τους, αργά ή γρήγορα. Η χθεσινή σύσκεψη στην Καβάλα είναι μόνο η αρχή. Κι όπως φαίνεται είναι μια αρχή υπεύθυνη και σοβαρή. Οι της Καβάλας είναι έτοιμοι να καλέσουν σε συμπαράσταση τους διπλανούς και παραδιπλανούς που επίσης θίγονται. Όσο αυτή η διαμαρτυρία αντιμετωπίζεται λες και δεν υπάρχει τόσο το χειρότερο για τον αγωγό. Μπορεί να έχει μεγάλα σχέδια και συγκεκριμένη πορεία, δεν αποκλείεται ωστόσο να «κολλήσει» κάπου στα Τενάγη των Φιλίππων. Πάντα έτσι δεν γίνεται άλλωστε; Σου έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις…

 

Χθες το πρωί περίμεναν τον νέο διοικητή στο Νοσοκομείο. Περίμεναν αλλά ο Χρήστος Κοπατσάρης δεν φάνηκε. Ανησύχησαν. Κι άρχισαν να ερευνούν το λόγο της μη προσέλευσης του. Ως που ανεπίσημα πληροφορήθηκαν ότι ο νέος διοικητής πιάνει δουλειά από σήμερα Τρίτη 27 Αυγούστου.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν νεότερα από πλευράς του Επιμελητηρίου σχετικά με τις επιστολές του ΟΑΕΕ προς όσους ασφαλισμένους δεν τον πληρώνουν. Αυτές τις μέρες ο τοπικός φορέας κάνει ότι ακριβώς συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης. Συγκεντρώνει προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα αποσταλεί στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο σε αυτόν.

 

Ο Δήμος Καβάλας αισιοδοξεί και ελπίζει ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει η περιβόητη ασφαλτόστρωση στο έργο μπροστά από το νέο Νοσοκομείο. Μέσα σε όλα τα άλλα (έλλειψη ασφάλτου, γραφειοκρατία κτλ) υπήρξε και ανώνυμη καταγγελία στον Εισαγγελέα για το εκτελούμενο έργο. Το περιεχόμενο της οποίας ελέγχθηκε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Μετά από όλα αυτά ο δρόμος άνοιξε για να στρωθεί χαλίκι κι αμέσως μετά η απαραίτητη άσφαλτος.

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Τσαυτάρης έρχεται στην Καβάλα στο τέλος Σεπτέμβρη. Η επίσκεψη του έχει σχέση με την έναρξη του έργου του αρδευτικού δικτύου δυτικής πεδιάδας Νέστου. Μπορεί όμως κοντά σε αυτό να κάνει και τα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου. Οι ημερομηνίες συμπίπτουν.

 

Υπάρχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια σχετικά με το ενδιαφέρον των Ιαπώνων για τα τοπικά προϊόντα όπως π.χ. το λάδι της Θάσου. Αυτά θα γίνουν συγκεκριμένα στο τέλος Σεπτέμβρη. Τα ευχάριστα νέα τα γνωρίζει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Δεν ανακοινώνει το παραμικρό πριν οριστικοποιηθούν.

 

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών εγκρίνεται η υπερωριακή απασχόληση 11 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ Καβάλας για το χρονικό διάστημα 15 Αυγούστου με 31 Δεκέμβρη. Για αυτές τις υπερωρίες εγκρίθηκε (επίσης από το Υπουργείο) ποσό 4.000 ευρώ περίπου. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι συγκεκριμένες υπερωρίες θα χρησιμοποιηθούν για ελέγχους τόσο στο Νομό Καβάλας όσο και στην υπόλοιπη ΑΜΘ.

 

Καλό είναι να περιμένει η Άννα Σπανδώνη. Μήπως και με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του κ. Αργύρη Καρακατσάνη ορκίσει και τον Μπάμπη Γαμβρέλη. Όπως ακούμε ο Ηλίας Ιωαννίδης θεωρεί ότι η θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο τέλειωσε, ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον κ. Γαμβρέλη.

 

Εκδήλωση είχε το Σάββατο το βράδυ στο Χαλκερό. Εκτός από τους Γρανά, Σιμιτσή και Μουριάδη δεν εμφανίστηκε άλλος. Κανείς. Ούτε καν ο αγαπημένος του χωριού Στάθης Εριφυλλίδης. Η εκδήλωση που συνοδεύτηκε με μπόλικα σουβλάκια αφορούσε την σημερινή γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Οργανώθηκε από τον σύλλογο του χωριού.

 

Ο Άρης Γιαννακίδης αναμένονταν χθες το πρωί στη Πετροπηγή, στη σύσκεψη που διοργάνωσε για αγροτικά θέματα ο Δήμος Νέστου. Τελικά δεν εμφανίστηκε αν και όπως είπε στον κ. Γρανά το ήθελε πολύ. Άλλες υποχρεώσεις τον κράτησαν στη Κομοτηνή. Σχετικά με το Εκθεσιακό Κέντρο και την παραχώρηση στο Επιμελητήριο, το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα του Περιφερειάρχη. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι ήταν έτοιμος να το εισηγηθεί ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού. Τελικά το άφησε για την επόμενη.

 

Όσο για τα προεκλογικά του Άρη Γιαννακίδη, χθες υπήρξε νέο κείμενο στην ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης Φάρος όπου πάλι εμφανίζονταν δύσκολο να τον στηρίξει και η ΝΔ. Αυτό το θέλει και το «δουλεύει» ο σημερινός Περιφερειάρχης αλλά σύμφωνα με το κείμενο το σενάριο δεν βγαίνει. Ένα απόσπασμα αναφέρει τα ακόλουθα: «Παρά την επί ένα εξάμηνο οργανωμένη προσπάθεια του ιδίου και στελεχών του συνδυασμού του για να εμφανισθεί ο κ. Γιαννακίδης ως κοινά αποδεκτός υποψήφιος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, προτεινόμενος από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), η εκδοχή αυτή όχι μόνο δεν φαίνεται να περπατά, αλλά και σταδιακά χάνει έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις και ιδιαίτερα στις τάξεις στελεχών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας της περιφέρειας ΑΜ-Θ, που δεν αποδέχονται την υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη. Στο ενδεχόμενο μάλιστα της υποψηφιότητας Γιαννακίδη υπάρχουν και δεδηλωμένες αντιρρήσεις προέδρων και των Νομαρχιακών Επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας στην ΑΜ-Θ, που απειλούν με συντονισμένες αντιδράσεις».

 

Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ δεν είχαν ιδέα για τα νούμερα στον ισολογισμό της εταιρίας για το 2012. Έπρεπε αυτά να δημοσιευτούν στο Κέρδος για να μάθουν τις μεγάλες ζημιές. Αυτό τι δείχνει; Δείχνει ότι η εταιρία συνεχίζει να μην ενημερώνει το σωματείο ακόμη και για τα αυτονόητα. Λες και έχει κάτι να φοβηθεί ή να κρύψει. Πώς μετά οι εργαζόμενοι να μην είναι επιφυλακτικοί και ανήσυχοι;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης