μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Πολλά μικρά τοπικά γεγονότα που αν τα μαζέψεις, αν προσπαθήσεις να τα ενώσεις δεν ενώνονται με τίποτα. Παραμένουν πολλά και μικρά κι έχουν το λόγο τους για αυτό. Ανόμοια, αταίριαστα, διαφορετικά το ένα με το άλλο καταφέρνουν να δημιουργήσουν αυτό που συχνά λέμε τοπική επικαιρότητα. Αυτό είναι που καθημερινά μας απασχολεί. Αυτό είναι που κάθε μέρα εξετάζουμε. Σχολιάζουμε κι αναδεικνύουμε.

 

Θα προσπαθήσουμε σήμερα να «τσαλαβουτήσουμε» σε όλα. Σε όλα αυτά τα μικρά αλλά όχι και τόσο ασήμαντα. Στα τοπικά πρόσωπα, στα τοπικά πράγματα. Στις εκδηλώσεις και στα γεγονότα. Από τα οποία κανένα δεν ανακαλύπτει την Αμερική. Όλα όμως αφορούν αυτόν τον τόπο που συνήθως λέμε και τόπο μας. Την πόλη και το Νομό Καβάλας.

 

Αμέσως μετά την … καταπληκτική αυτή εισαγωγή αρχίζουμε όχι με συγκεκριμένη ή δίκαιη ιεράρχηση. Έτσι, όπως βγει. Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος (που ως γνωστόν είναι επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος της Καβάλας) άσκησε κριτική για τη λειτουργία της καφετέριας Μικέλ, νέου καταστήματος στο κέντρο της πόλης. Τον ενόχλησαν τα πολλά τραπεζοκαθίσματα σε ένα πολύ στενό πεζοδρόμιο. Ως «ανώτατος» εισαγγελέας μίλησε κατά του καταστήματος στη προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατήγγειλε τους πάντες και τα πάντα προκειμένου να κάνει την δουλειά του. Στο τέλος να φθάσει στον βασικό μόνιμο στόχο του. Τον Σιμιτσή.

 

Ο κ. Βέρρος δεν βρήκε να πει τίποτα καλό για μια επένδυση πολλών χιλιάδων ευρώ σε καιρό κρίσης. Δεν «συγκινήθηκε» ούτε από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν. Ασχολήθηκε μόνο με τα τραπεζοκαθίσματα. Όπως καταπιάστηκε με το θέμα και δίκιο να είχε το έχασε. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρώτα επιβραβεύεις το καλό, μετά με καλή πρόθεση διορθώνεις το στραβό. Όποιος όμως εκφράζει την παλαιά και ενοχλητική νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου (του έλληνα δημοσίου υπαλλήλου) δεν μπορεί να αντιληφθεί όσα εμμέσως πλην σαφώς προκύπτουν από ένα γεγονός. Του είναι αρκετό αυτό που φαίνεται μόνο.

 

Το ΙΚΑ στην Αθήνα αποφάσισε να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του στη Καβάλα. Μας έστειλε τον διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο κι αυτός δρομολόγησε (αρχές Δεκέμβρη του 2012) τις εξελίξεις. Μεσολάβησε ένα μεγάλο κενό ως που προ μηνός ξανάρχισαν οι συσκέψεις. Έγινε μία και μετά άπαντες χάθηκαν… Ήρθε ο Αύγουστους κι οι υπάλληλοι έλαβαν μεγάλες και ζηλευτές άδειες. Τώρα που Φθινοπωριάζει, τώρα μάλλον είναι η ώρα να επανέλθουν άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Όχι στην ουσία αλλά σε αυτό που δεν λέμε να συνηθίσουμε. Στο μπλα μπλα.

 

Προ 10 ημερών (ίσως και παραπάνω) μας είχαν υποσχεθεί (ο Δήμος Καβάλας και ο εργολάβος μαζί) ότι η ασφαλτόστρωση στον κόμβο μπροστά από το νέο Νοσοκομείο θα γίνει τέλος Αυγούστου. Είμαστε αρχές Σεπτέμβρη κι άσφαλτος δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Τώρα τελευταία κάνουν κάθε μέρα το ίδιο πράγμα. Έστρωσαν χαλίκι και κάθε μέρα το πατάνε μέχρι να το προετοιμάσουν για την άσφαλτο. Με τόσο πάτημα που «έφαγε» το χαλίκι στο τέλος δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα… Λέει η παροιμία (ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση) ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

 

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας ανακοίνωσαν ότι τέλος του μήνα έχουν εσωκομματικές εκλογές. Κάλεσαν μάλιστα κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να εγγραφεί στη τοπική οργάνωση για να μπορεί λίγο αργότερα να ψηφίσει ή και να εκλεγεί στα τοπικά όργανα. Θυμόμαστε τι έγινε προ λίγων μηνών. Σε μια άλλη τους εσωκομματική ψηφοφορία για τους συνέδρους στο πρώτο συνέδριο του κόμματος. Έκαναν εκλογές αλλά ποτέ δεν ανακοίνωσαν αποτελέσματα…

 

Ελπίζουμε σε αυτή τη νέα διαδικασία να έχουν μάθει ώστε κάτι να ανακοινώσουν. Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα κριτικής επί παντός επιστητού. Αν όμως βλέπουν μόνο τα στραβά των άλλων και στα δικά τους κάνουν τα … στραβά μάτια, τότε δεν θα είναι Ανεξάρτητοι αλλά γνήσιοι έλληνες. Γνήσιοι έλληνες που κριτική διαθέτουν μπόλικη. Αυτοκριτική καθόλου.

 

Ο Χρήστος Κοπατσάρης προσπαθεί να συνηθίσει στα νέα του καθήκοντα, διοικητής στο Νοσοκομείο Καβάλας. Οι άλλοι προσπαθούν να τον συνηθίσουν και να τον μάθουν επίσης. Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται η προθεσμία για κατάθεση αιτήσεων προς κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή διοικητή. Θέση που μοιράστηκε δίκαια. Στο ΠΑΣΟΚ… Μια νέα ονοματολογία άρχισε στο Νοσοκομείο για το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος υποδιοικητής. Ελπίζουμε κάποιος που να ταιριάζει και να μοιάζει στον 40άρη διοικητή. Αμέσως μετά- αφού επιλεγεί ο νέος υποδιοικητής ή αναπληρωτής διοικητής- θα αρχίσει το άλλο σήριαλ. Για τη κάλυψη των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος για κανέναν. Άσχετα από τις φωτογραφίες, τα γελάκια και τα πολλά υπονοούμενα, τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αν παρόλα αυτά γίνει «γάμος» τότε ο Βαγγέλης Παππάς θα είναι ο δεύτερος τη τάξη. Πρώτος και υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος. Σημειώνουμε ότι ο Βαγγέλης Παππάς συνεχίζει να μιλά με την ομάδα Γιάννη Βύζικα, η οποία στο μεταξύ δυνάμωσε και μεγάλωσε.

 

Πολλοί και διάφοροι ετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ. Φέτος κινούν προς την έκθεση και οι επαγγελματίες- βιοτέχνες. Μέχρι χθες η ανταπόκριση στη πρόσκληση της Ομοσπονδίας ήταν έτσι κι έτσι. Γέμισαν ένα λεωφορείο αλλά δεν υπάρχουν ελπίδες για δεύτερο. Ο Παναγιώτης Αρσονιάδης ήθελε και θέλει δύο λεωφορεία από τη Καβάλα. Μάλλον όμως θα συμβιβαστεί με το ένα.

 

Στο μεταξύ μικρό είναι το ενδιαφέρον για τα ειδικά σήματα που δηλώνουν τη μείωση του ΦΠΑ. Τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία έδωσε δύο ακόμη σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που μείωσαν τις τιμές τους. Πρόκειται για το σνακ μπαρ Περίγυρος στην οδό Παύλου Μελά 11 και το καφέ οβελιστήριο Άρη Νικολαϊδη στα Αμισιανά.

 

Την Δευτέρα 26 Αυγούστου έγινε στη Πετροπηγή σύσκεψη παρουσία των βουλευτών. Εκεί αποφασίστηκαν συγκεκριμένα πράγματα που ως πίεση θα απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ προκειμένου αυτός να δεχθεί και να αλλάξει τον κανονισμό επί των οποίων αποζημιώνει τους αγρότες. Από εκεί τη σύσκεψη και μετά δεν υπήρξε κανένα νεότερο. Δρομολογήθηκαν κάποιες αποφάσεις που όπως φαίνεται έμειναν… στο δρόμο από καύσιμα. Οι αγρότες της περιοχής του Νέστου δεν πιστεύουν ότι με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Πετροπηγής είναι δυνατό να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

 

Λένε μάλιστα ότι άλλοι συνάδελφοι τους από την κεντρική και νότια Ελλάδα προσπαθούν το ίδιο πράγμα εδώ και καιρό. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή με την ενεργό συμμετοχή των βουλευτών τους. Δεν υπάρχει όμως απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Συμπερασματικά, καλές οι συσκέψεις αλλά δύσκολα υπάρχει ουσία. Ο ΕΛΓΑ άλλωστε είναι δύσκολος αντίπαλος. Από αυτούς που στη σημερινή εποχή δεν… παλεύονται και κυρίως δεν αλλάζουν. Ούτε με το καλό, ούτε με το κακό.

 

Τα θέματα που συνήθως απασχολούν το τοπικό συμβούλιο Καβάλας είναι θέματα προεγκρίσεων καταστημάτων. Τα μέλη του συμβουλίου αφού δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουν ή να πουν (όλα είναι διαδικαστικώς και ουσιαστικώς τακτοποιημένα) αρχίζουν το κουτσομπολιό. Για το ποιο είναι το νέο μαγαζί, ποιος το έχει κτλ. Αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι σύντομη. Πολλές φορές είναι μεγάλη. Μέχρι να καταλάβουν όλοι οι παρόντες το σημείο που ανοίγει το κατάστημα και ποιος ακριβώς είναι ο επιχειρηματίας περνούν αρκετά λεπτά της ώρας… Κάπως έτσι οι συνεδριάσεις αργούν για ασήμαντο λόγο.

 

Όλη η Ελλάδα ψάχνει να βρει τον Καβαλιώτη ιδιοκτήτη λαμποργκίνι που ταυτόχρονα δήλωνε άνεργος. Λυπούμαστε αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τις έρευνες, να απαντήσουμε στις επίμονες ερωτήσεις. Υιοθετούμε αντίθετα, αναπαράγουμε κι ισχυροποιούμε κάποιες άλλες ερωτήσεις. Τελικά, βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη ή είναι μούφα η είδηση;

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης