• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή αίθουσα της Κομοτηνής η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρονταν στα 31 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, απευθύνονταν στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο απολογισμός της εκδήλωσης ήταν από κάθε πλευρά «φτωχός». Όπως άλλωστε «φτωχό» και χωρίς σπουδαίο πολιτικό περιεχόμενο είναι σήμερα το ίδιο κόμμα. Το δείχνουν παλαιότερες και πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το αποδεικνύουν περίτρανα τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Μάη και του Ιούνη.

 

Από την Καβάλα στην εκδήλωση αυτή ξεκίνησαν και πήγαν (στην Κομοτηνή) αρκετοί άνθρωποι. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Καβάλα εκπροσωπήθηκε μαζικά. Κι όταν λέμε «μαζικά» δεν εννοούμε «μαζικά» αλλά κάτι που απλώς πλησιάζει στον χαρακτηρισμό. Η Καβάλα ήταν παρούσα στην εκδήλωση, με ομιλητή έναν πρώην βουλευτή. Τον Νάσο Αλευρά. Ουδέποτε ο Νάσος Αλευράς ήταν κάτι σπουδαίο από πολιτικής πλευράς. Τις καλές όμως εποχές του κινήματος χρησιμοποίησε την συγγενική του σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κι αναρριχήθηκε. Πολιτικά, κυβερνητικά, κοινωνικά. Προχθές το πολιτικό κενό του ανδρός «παντρεύτηκε» με την ιδεολογική αδυναμία του χώρου που εκπροσωπεί. Κι έγινε «γάμος» με αποτέλεσμα κάτω του μετρίου.

 

Σημειώνουμε ότι από την εκδήλωση της Κομοτηνής (παρά τις αυξημένες Καβαλιώτικες παρουσίες) απουσίαζαν όλα σχεδόν τα μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Έλαμψε με την απουσία του ο γραμματέας Νίκος Χατζηχρήστος. Ο οποίος παλαιότερα δεν έχανε όχι μόνο εκδήλωση, αλλά και την παραμικρή κομματική σύσκεψη. Όλα δείχνουν ότι και ο Νίκος απογοητεύτηκε. Κουράστηκε. Το γεγονός είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που περιγράφεται ως μείζον πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση Καβαλιώτικο. Πρόβλημα ιδεολογικό. Πρόβλημα πολιτικής φύσεως που αφορά όλη την Ελλάδα.

 

Το ένα, βασικό σενάριο είναι το γνωστό. Το ΠΑΣΟΚ σταδιακά θα αντικατασταθεί από τον αλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ και θα χαθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν συχνά εξελίξεις. Εξαρτάται βέβαια τι χειρισμοί θα γίνουν από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει. Θα παίξει όμως ρόλο το πόσο και το πώς θα μετατραπεί από κόμμα της Αριστεράς, κόμμα με χαρακτηριστικά «ΠΑΣΟΚ 1981». Το άλλο και δύσκολο σενάριο αφορά το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Αν καταφέρει –που δεν το βλέπουμε- να βγει αλώβητο από την πρωτοφανή κρίση την οποία περνά. Να επανέλθει δριμύτερο.

 

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει κάποιος να κάνει ώστε να ξεπεράσει την κρίση που βιώνει. Αυτή τη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ την αποφεύγει. Κι έτσι βουλιάζει κάθε μέρα και περισσότερο. Τα λόγια Βενιζέλου όσο εύστοχα κι αν είναι, είναι ταυτόχρονα πολλά. Πάρα πολλά. Ο νέος πρόεδρος κούρασε πριν ακόμη αναλάβει δράση. Το πολιτικό του και ιδεολογικό αδιέξοδο επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. Η ατολμία του Β. Βενιζέλου μοιάζει με χαριστική βολή σε κάτι που κινείται καιρό τώρα πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.

 

Το ΠΑΣΟΚ άρχισε αυτή τη φθίνουσα πορεία το Φθινόπωρο του 2009. Αμέσως μετά την μεγάλη του εκλογική νίκη. Η ηγεσία Παπανδρέου δεν μπόρεσε να διαχειριστεί κατάλληλα την οικονομική κρίση. Το χρέος. Φόρτωσε τον κόσμο με μέτρα, δεν διαπραγματεύτηκε αξιοπρεπώς. Μετά ήρθαν οι διαδοχικές άδικες αποφάσεις. Κι ο Γιώργος Παπανδρέου επέμενε να ζει στον κόσμο του. Όταν έγινε Υπουργός Οικονομικών ο Βαγγέλης Βενιζέλος πολλοί πίστεψαν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Αμ δε. Κι ο Βενιζέλος έγινε γρήγορα γρανάζι του ίδιου συστήματος. Μέρκελ, ΔΝΤ, τράπεζες.

 

Ακόμη και τώρα (που κι ο Σαμαράς μοιάζει να δικαιώνει την Κυβέρνηση ΓΑΠ) αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είτε δεν είχε τα πρόσωπα που θα την επιλέξουν, είτε τα πρόσωπα που ανέλαβαν να αλλάξουν την πορεία εγκλωβίστηκαν σε εκβιασμούς κερδοσκόπων τους οποίους ούτε καν κατήγγειλαν. Τα πρωτοφανή, αντικοινωνικά, άδικα και υπερβολικά μέτρα που οι «πράσινες» κυβερνήσεις επέβαλλαν έφεραν το κόμμα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Εκλογικά αποτελέσματα απίστευτα χαμηλά. Κατάσταση πανηγυρικής πολιτικής παρακμής. Δρόμος προς το χάος που δεν έχει γυρισμό.

 

Το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει επίμονα την πραγματική αυτοκριτική που οφείλει να κάνει. Συνεχίζει να ζει με προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη κυβερνητική του θητεία. Δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, δεν λέει τι θέλει και κυρίως δεν λέει τι δεν θέλει. Άβουλο και άβολο αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τις διάφορες νέες καταστάσεις διότι δεν έχει νέες ιδέες. Δεν έχει προτάσεις. Ο λόγος του είναι κενός περιεχομένου. Οπότε η ιστορία ακολουθεί μια φυσιολογικότατη πορεία. Από το κακό στο χειρότερο.

 

Η οργάνωση της Καβάλας είναι τρανό, χαρακτηριστικό παράδειγμα. Άντεξε όσο μπορούσε. Αντιστάθηκε όσο είχε την δυνατότητα. Στο τέλος συμβιβάστηκε και τώρα αυτοδιαλύεται. Τάχα για λόγους κομματικής ανασυγκρότησης. Κι αυτοί που απέμειναν να το εκπροσωπούν τοπικά φοβόμαστε ότι περιγράφονται ως γραφικότητες παρά ως οι δυνάμεις που απέμειναν να εκπροσωπούν έναν ιστορικό πολιτικό χώρο. Τελικά, ουδείς είναι αισιόδοξος για το ΠΑΣΟΚ. Για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν αποφασίζει να ξεκαθαρίσει έντιμα, γενναία όσα εμπόδια ορθώνονται μπροστά του.

 

Όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται τόσο πιθανότερο είναι η επόμενη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ να είναι ακόμη χειρότερη από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας στην Κομοτηνή. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει επόμενη εκδήλωση;

 

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την προσπάθεια του κ. Άρη Βέρρου να επανέλθει δριμύτερος στα διάφορα κοινωνικά δρώμενα. Είναι φανερό ότι κάποιο σχετικό μήνυμα έλαβε κι έτσι προσπαθεί να βελτιώσει την γενικότερη παρουσία του στην πόλη. Στον νέο Δήμο Καβάλας. Θα δούμε πόσο αυτό θα συνεχιστεί, πως θα συνεχιστεί. Προς το παρόν ο κ. Βέρρος συνάντησε τη διοίκηση του συλλόγου «Αίσωπος», παρέστη στα εγκαίνια του Ναυτικού Μουσείου ενώ απέφυγε να βρίσκεται στη συνέλευση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην δώσει νέα δικαιώματα στην ΔΗΜΑΡ Καβάλας;

 

Τα εγκαίνια νέων σχολικών αιθουσών σε όλο το Νομό Καβάλας έφεραν πιο κοντά τον Θόδωρο Καλλιοντζή με τους διαδόχους του στο Διοικητήριο. Σε αυτό βοήθησε πολύ η πρωτοβουλία Γρανά. Τηλεφώνησε και κάλεσε τον πρώην Νομάρχη σε αυτές τις εκδηλώσεις που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα (Νέα Καρβάλη, Πρίνος), συνεχίζονται αύριο (Βύρωνας, Αμυγδαλεώνας). Ο κ. Καλλιοντζής όχι μόνο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του έγινε αλλά δημοσίως ευχαρίστησε τον κ. Γρανά για την ιδέα του. Κατόπιν τούτου είναι πολύ φυσικό να βρίσκονται μαζί, στο ίδιο υπηρεσιακό αυτοκίνητο Καλλιοντζής- Γρανάς- Παπακοσμάς- Γερομάκρος. Αυτό έγινε την Παρασκευή, για χάρη της εκδήλωσης στον Πρίνο.

 

Μια είδηση τοπικού περιεχομένου, προερχόμενη από το ίντερνετ: Το νεαρό ζευγάρι από την Καβάλα, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φανταστεί αυτό που του συνέβη. Επισκέφθηκαν την Αθήνα και ανέβηκαν στην Ακρόπολη. Εκεί, η κοπέλα έβγαλε από την τσάντα της μια ελληνική σημαία και ζήτησε από τον άνθρωπό της να τη φωτογραφίσει, καθώς θα την κρατούσε μπροστά στο μνημείο. Ακολούθησε πανικός! Οπως αναφέρει δημοσίευμα Αθηναϊκής εφημερίδας οι φύλακες έπεσαν πάνω της, της είπαν ότι αυτό… απαγορεύεται (!), επικαλέστηκαν μια ανύπαρκτη διαταγή και οδήγησαν το ζευγάρι εκτός, στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων. Στην επιμονή της κοπέλας να δει τη σχετική εντολή, απλά της είπαν ότι η Ακρόπολη είναι μνημείο ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά δεν παρουσίασαν κανένα χαρτί. Σημειωτέον, ότι η κοπέλα δεν έκανε κάτι που να προσβάλλει το χώρο, όπου κυματίζει άλλωστε η ελληνική σημαία.Ας ελπίζουμε πως επρόκειτο για παρεξήγηση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης