• 12 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς προσκλήθηκε στα χθεσινά εγκαίνια του νέου δημοτικού σχολείου στη Χρυσούπολη. Ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, που κι αυτός έσπευσε να ανταποκριθεί στην ίδια πρόσκληση του Δήμου Νέστου. Γρανάς και Γιαννακίδης ήταν στο νέο σχολείο λίγο πριν τις 10 χθες το πρωί. Δεν βρήκαν κόσμο. Ούτε τους περίμενε ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Μέσα σε λίγα λεπτά έμαθαν τι είχε συμβεί. Ενώ κλήθηκαν σε τελετή εγκαινίων και αγιασμού για τις 10 το πρωί, η εκδήλωση με ευθύνη του Δήμου Νέστου είχε μετατεθεί μισή ώρα αργότερα.

 

Μπροστά στο αδιέξοδο της αναμονής και της πρόωρης άφιξης Γρανάς και Γιαννακίδης είπαν να δώσουν τόπο στην οργή. Έκαναν ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Κινήθηκαν σε ένα γειτονικό νηπιαγωγείο όπου εκείνη την ώρα άρχιζε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Επανήλθαν μισή ώρα αργότερα στο νέο σχολείο όπου όντως έγινε αγιασμός και εγκαίνια μαζί.

 

Αυτή η αλλαγή προγράμματος – με ευθύνη του Δήμου Νέστου- δημιούργησε πρόβλημα ως προς την σύσκεψη σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ. Ενώ ήταν να αρχίσει στις 11.00 χθες το πρωί στη Κομοτηνή, άρχισε με καθυστέρηση. Όλοι περίμεναν τους Γιαννακίδη- Γρανά να προσέλθουν στη συνάντηση από τη Χρυσούπολη….

 

Ο Σάββας Μιχαηλίδης προσπάθησε παρόλα αυτά να τους αποζημιώσει για τη ταλαιπωρία, τη καθυστέρηση και το καψόνι. Τους ευχαρίστησε κατ’ επανάληψη. Ειδικές μάλιστα ευχαριστίες ακούστηκαν από τον Δήμαρχο Νέστου για τον Άρη Γιαννακίδη. Επειδή ως Περιφερειάρχης στηρίζει δια του ΕΣΠΑ κάθε πρωτοβουλία του Δήμου Νέστου. Ο κ. Μιχαηλίδης δεν είπε απολύτως τίποτα για τον Θόδωρο Καλλιοντζή αν και το σχολείο που χθες εγκαινιάστηκε ήταν έργο που δρομολογήθηκε επί των ημερών (αξέχαστων όντως) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας.

 

Ταυτόχρονα ο κ. Μιχαηλίδης φροντίζει για την επανεκλογή του. Στην Κεραμωτή –λέει- συμφώνησε να έχει υποψήφιο γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατά το παρελθόν διακρίθηκε ευρισκόμενο συνεχώς δίπλα σε πρώην βουλευτή του ίδιου κόμματος. Αυτό το πρόσωπο ο Σάββας Μιχαηλίδης το έκανε «μεταγραφή» ελπίζοντας ότι το εκλογικό κέρδος θα είναι ίδιο όπως με τη περίπτωση του Παύλου Καλογερίδη.

 

Οι αιρετοί κινήθηκαν δραστήρια χθες το πρωί και στη Καβάλα κι ας μην είχαμε σπουδαία εγκαίνια όπως στη Χρυσούπολη. Ο Μάκης Παπαδόπουλος πήγε εκπρόσωπος του Αρχέλαου Γρανά στον αγιασμό του 3ου Λυκείου. Εκεί συνάντησε τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας ήταν μακριά από τον άλλον. Σε απόσταση τόσο μεγάλη που προκάλεσε εντύπωση. Σημειώνουμε ότι ο Θόδωρος Καλλιοντζής βρίσκεται στο 3ο Λύκειο ως καθηγητής.

 

Ο Κώστας Παπακοσμάς πήγε στο 5ο Λύκειο, εκεί όπου υπάρχει μπόλικος καθαρός αέρας λόγω της γειτνίασης του σχολείου με το περιαστικό δάσος. Απεύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές- μετά από πρόσκληση της διευθύντριας- με κριτική στην κυβερνητική πολιτική των περικοπών. Φημολογείται ότι αμέσως μόλις τέλειωσε η ομιλία Παπακοσμά ο Τάκης Εμμανουηλίδης (καθηγητής του 5ου Λυκείου) πρότεινε να τον γράψει στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Ο Γιώργος Γερομάρκος ακολούθησε τα βήματα όχι του Αποστόλου Παύλου αλλά του Κωστή Σιμιτσή. Σε όποιον αγιασμό πήγαινε ο Σιμιτσής, από πίσω του κι ο Γερομάρκος. Αν δεν γνωρίζαμε τις καλές μεταξύ τους σχέσεις θα λέγαμε ότι τον παρακολουθούσε! Προς αποφυγήν τέτοιων παρεξηγήσεων ο κ.Γερομάρκος δεν πήγε στον αγιασμό του 18ου Νηπιαγωγείου. Εκεί ο Σιμιτσής ήταν επιτέλους μόνος. Αυτός κι ο Χρήστος Γλάνος.

 

Κάπως έτσι άρχισαν χθες τα σχολεία. Σήμερα τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν όπως φυσικά και αύριο Παρασκευή. Από Δευτέρα έχουμε απεργίες κι ότι ήρεμο και χαρούμενο είδαμε χθες, το είδαμε. Από τη Δευτέρα σκληρό απεργιακό ροκ.

 

Πριν αλλάξουμε θέμα πρέπει να σημειώσουμε ότι χθες Τετάρτη των σχολείων και των αγιασμών, ξαναείδαμε σε διάφορα σημεία της πόλης πολλούς τροχονόμους. Όχι δεν ήταν κάποιο μπλόκο. Ήταν μια ακόμη προσπάθεια να διευκολύνουν την κίνηση των μαθητών προς τα σχολεία, αντικαθιστώντας τους γνωστούς απόντες. Τους δημοτικούς αστυνομικούς. Ταυτόχρονα οι τροχονόμοι (άνδρες και γυναίκες) μοίρασαν έντυπο υλικό με οδηγίες και συμβουλές προς τους πεζούς. Αν ήταν βαμμένες- φρεσκαρισμένες οι διαβάσεις έξω από τα σχολεία, τότε όλα θα ήταν ακόμη καλύτερα.

 

Αυτή τη φορά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι η πρόσκληση του για την εκδήλωση της Παρασκευής έφθασε εκεί που έπρεπε. Στο Επιμελητήριο, στον Εμπορικό Σύλλογο και στην Ομοσπονδία. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα. Για όλους. Όσο για τον ομιλητή, τον βουλευτή Χανίων του κόμματος κ. Σταθάκη, ξεχωρίζει για τις γνώσεις του και τις αρμοδιότητες που ανέλαβε. Δεν είναι ο Δραγασάκης αλλά στα περί οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι με διαφορά ο νούμερο 2.

 

Έχουν γίνει πολλές αναφορές στην Ελλάδα που προσφάτως χρεοκόπησε, συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση. Την Ελλάδα που προσπαθεί –μάταια όπως δείχνουν τα πράγματα- να σταθεί στα πόδια της. Ως προς το πρόσφατο παρελθόν δεν υπάρχει καλύτερο και πιο διδακτικό παράδειγμα από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Η εισαγγελέας της έδρας που αγόρευσε χθες τα είπε πάρα πολύ καλά. Και για τις μίζες και για το θέατρο που έπαιζαν- παίζουν και θα παίζουν ο Άκης κι η σύζυγος του.

 

Αυτή η δίκη έπρεπε να μεταδίδεται «ζωντανά» από τη τηλεόραση. Να την δουν και να την ακούσουν όλοι οι έλληνες πολίτες. Και την πλευρά του κατηγορητηρίου και την πλευρά της υπεράσπισης. Διαβάζοντας έστω τις λεπτομέρειες της ακροαματικής διαδικασίας είναι σα να περνά μπροστά μας η Ελλάδα του 80, του 90 και του 2000. Η Ελλάδα που έσπασε τα μούτρα της με βασικούς υπεύθυνους τους πολιτικούς. Αυτούς που άλλα υπόσχονταν κι άλλα έκαναν. Πλούτιζαν παράνομα επί μακρόν και δεν έλυναν παρά ελάχιστα από τα προβλήματα των πολιτών.

 

Ο Άκης ξεπέρασε τα όρια. Αποδείχθηκε αχόρταγος και μεγάλος ψεύτης. Χάρη στη καλή δουλειά κάποιων δικαστών (στους οποίους η χώρα πρέπει να στήσει άγαλμα) αποκαλύφθηκε όλη η διαδρομή (εσωτερικού- εξωτερικού) του βρώμικου χρήματος. Ο Άκης που αρχικά αθωώνονταν πανηγυρικά, τώρα τα έχει σκούρα. Ο αφιλότιμος, ψεύτης ως το τέλος. Από κοντά κι η σύζυγος. Κλαίει με μαύρο δάκρυ επειδή την αδίκησαν κι όχι επειδή κάλυπτε το φαγοπότι του αιώνα.

 

Σοφή η κουβέντα που είπε χθες –αγορεύοντας- η Εισαγγελέας: «Γνώριζε και απεδέχθη ότι οι μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες των οπλικών συστημάτων θα μετακυλήσουν τα βάρη από τις μίζες στον ελληνικό λαό, ένα λαό κατάχρεο που εμπιστεύτηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο».

 

Σε ένα μόνο σημείο έχει δίκιο ο πρώην Υπουργός. Δεν είναι ή μάλλον δεν ήταν μόνο αυτός. Ήταν ένας ολόκληρος κόσμος που δυστυχώς έτυχε να είναι για χρόνια ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Κακώς οι πολλοί την γλύτωσαν. Ευτυχώς η πιο κραυγαλέα και πιο προκλητική υπόθεση κατάφερε να φθάσει στο δικαστήριο. Τώρα περιμένουμε την απόφαση που καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται αρχές του επόμενου μήνα.

 

Πιο μπροστά βέβαια τον Άκη τον δίκασαν και τον καταδίκασαν οι μεγαλύτεροι και αυστηρότεροι κριτές. Όλοι οι έλληνες. Αυτοί δεν είχαν την υπομονή μιας διαδικασίας όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη. Τους αρκούσαν κάποιες εικόνες, κάποια λόγια (του), κάποια κείμενα που διάβασαν, οι σημειώσεις που βρέθηκαν στο γραφείο του. Τώρα η τακτική δικαιοσύνη φαίνεται να κάνει μία μόνο δουλειά. Επικύρωσης της απόφασης του δικαστηρίου που προηγήθηκε. Του λαϊκού δικαστηρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης