• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας. Στο δρόμο για τη Νέα Καρβάλη, πριν το χωριό δεξιά. Θα το δούμε πάλι αύριο καθώς θα πηγαίνουμε στην Έκθεση του Επιμελητηρίου. Θα διαπιστώσουμε και αυτή τη φορά την στασιμότητα και την πλήρη απραξία. Τώρα που ξεμπερδέψαμε με τον απαραίτητο φορέα διαχείρισης του Εκθεσιακού, τώρα έρχεται η ώρα του Βιοτεχνικού Πάρκου. Θέλει «σπρώξιμο» η δουλειά. Θέλει περισσότερη κι ισχυρότερη στήριξη. Περνάνε τα χρόνια, κοντεύει να τελειώσει και το 2013 αλλά στο φημισμένο ΒΙΟΠΑ συνεχίζεται να μην κουνιέται φύλλο. Αυτό ήταν και παραμένει πρόβλημα.

 

Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα. Δόθηκαν ένα σωρό υποσχέσεις. Έγιναν λαμπρά εγκαίνια. Κάποιοι εισέπραξαν μισθούς. Έκαναν προσλήψεις. Είχαν άλλα στο μυαλό τους. Μεγάλα και αναπτυξιακά. Δεν το έκρυβαν. Μιλούσαν περήφανα. Περιέγραφαν δραστηριότητες. Έλεγαν ότι θα λύσουν προβλήματα. Δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Κι όπως περνάς από δίπλα και το βλέπεις το Βιοτεχνικό Πάρκο, απορείς. Άξιζε άραγε τον κόπο; Ή μήπως ότι έγινε ήταν για το τίποτα και το σχεδόν καθόλου;

 

Λέγαμε –αρχές του έτους- ότι αν και στο 2013 δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο ΒΙΟΠΑ τότε δεν θα υπάρξει ποτέ. Πιστεύαμε σε μια ελάχιστη έστω κινητικότητα. Μα στο τέλος δεν υπάρχει ούτε κι αυτή. Τώρα έμειναν κάποιες τελευταίες ελπίδες. Μήπως στο τέλος του έτους. Μήπως αρχές του επόμενου. Σημειώνουμε ότι εδώ και λίγους μήνες υπάρχουν «ζωντανά» τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Που ούτε αυτά κατάφεραν να βγάλουν από το αδιέξοδο κάτι που έχει στενή σχέση με το τι συμβαίνει στην αγορά. Η κρίση λοιπόν βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τα σχέδια του Βιοτεχνικού Πάρκου. Οι διοικήσεις προσπαθούν αλλά η κρίση δεν παλεύεται με τίποτα.

 

Ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο – έργο του ΕΣΠΑ- «ναυάγησε» οριστικά. Η πρόταση του Δήμου Καβάλας για ενεργειακή και βιοκλιματική αναβάθμιση της Παλιάς Καβάλας απορρίφθηκε. Η σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΚΑ δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο Δήμος Καβάλας προσπάθησε καταθέτοντας πρόταση πριν ακριβώς έναν χρόνο. Μαθαίνοντας ότι η πρόταση του δεν εγκρίνεται, έστειλε τον Δεκέμβρη συμπληρωματικά στοιχεία. Πάλι όμως τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Η επιτροπή συνεδρίασε τον Απρίλιο απέρριψε την πρόταση της Καβάλας και χθες το ανακοίνωσε οριστικά.

 

Στον Δήμο Καβάλας το ήξεραν και διακριτικά μας το είχαν πει από καιρό. Κατά το απλούστερο σενάριο, τα χρήματα του μέτρου δεν έφθασαν για όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο. Αυτό μικρή σημασία έχει. Μεγάλη αντίθετα σημασία έχει το ότι η Παλιά Καβάλα έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Τώρα δεν έχει παρά να περιμένει την επόμενη προγραμματική περίοδο.

 

Τελειώνει κι ο Σεπτέμβρης αλλά νέα για την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών συνεχίζουν να μην υπάρχουν. Άλλο σήριαλ κι αυτό… Πανηγύρισαν πριν την ώρα τους. Μετά έμπλεξαν με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο μάστερ πλαν. Εδώ και 6 τουλάχιστον μήνες το ετοιμάζουν… Κάπως έτσι το όλο σχέδιο αργεί πολύ. Ελπίζουμε να μείνουμε σε αυτό. Στην Ελλάδα συχνά οι μεγάλες καθυστερήσεις στο τέλος φέρνουν ματαιώσεις.

 

Μάλλον ο Άρης Γιαννακίδης θα κάνει αύριο το απόγευμα τα εγκαίνια της 21ης Έκθεσης του Επιμελητηρίου Καβάλας. Αυτή τη φορά το αξίζει. Αυτός είχε την ιδέα της παραχώρησης κατά κυριότητα. Αυτός «δούλεψε» την πρόταση με τις υπηρεσίες των Αθηνών, αυτός έκανε στον τοπικό φορέα ένα μεγάλο δώρο. Το Εκθεσιακό Κέντρο. Το Επιμελητήριο αξίζει αυτή τη μεταχείριση, πρέπει να τον ανταμείψει δίνοντας του το ψαλίδι για να κόψει αυτός την κορδέλα. Προβλέπουμε ότι στην αυριανή τελετή των εγκαινίων ο Περιφερειάρχης θα «κλέψει» την παράσταση.

 

Διευθυντής σχολείου μιλούσε χθες στους μαθητές που έκαναν κατάληψη. Τους συγκέντρωσε στην αυλή για να τους αλλάξει τον προγραμματισμό της κινητοποίησης. Προσπάθησε να τους πείσει να επιστρέψουν στο μάθημα. Χρησιμοποίησε πλούσια γκάμα επιχειρημάτων. Τους πήρε με το καλό. Με το λογικό. Με το τυπικό αλλά και με το αυστηρό. Κι όταν τέλειωσε την 15λεπτη ομιλία του κοίταξε τα παιδιά στα μάτια. Ήθελε να τα δει να μπαίνουν στις τάξεις για μάθημα. Κι αυτά τα αφιλότιμα έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Φταίνε τα παιδιά;

 

«Γιατί καλέσατε την αστυνομία;» ρώτησαν οι μαθητές τον διευθυντή του σχολείου τους. Αυτός απάντησε ότι δεν έκανε κάτι τέτοιο, είπε ότι η αστυνομία διέρχεται των σχολείων με δική της πρωτοβουλία προκειμένου να έχει εικόνα του αν λειτουργούν ή όχι. Μετά η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα τεχνικής φύσεως ζητήματα όπως η λειτουργία του κυλικείου κτλ. Όσο κι αν οι μεγάλοι έχουν απαντήσεις σε κάθε ερώτηση των μικρών είναι ξεκάθαρο ότι δεν καταφέρνουν να τους πείσουν.

 

Γυναίκα από την τοπική ΝΔ φαίνεται να είναι το φαβορί για την θέση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου. Όπως γράφαμε και πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ δεν είχε πρόταση κι έτσι η θέση πήγε εκεί που υπήρχαν ενδιαφερόμενοι. Η υποδιοικήτρια –αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα- θα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από τον διοικητή. Για αυτό δεν φταίει η πιθανή υποδιοικήτρια. «Φταίει» ο Χ. Κοπατσάρης που είναι πολύ μικρός…

 

Δεν έχει δα και τόση σημασία που ο Μάκης Παπαδόπουλος απουσίαζε χθες από το Περιφερειακό και δεν ψήφισε την εισήγηση για το Εκθεσιακό. Ο κ. Παπαδόπουλος από την προηγούμενη μέρα δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση ότι στηρίζει την πρόταση. Καλό θα ήταν να ψήφιζε κιόλας αλλά αυτό που έπρεπε να πράξει (για συμβολικούς έστω λόγους) το έκανε.

 

Τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου διαφημίζει σε όλη την Ελλάδα την εθελοντική προσπάθεια των νέων στην Καβάλα. Το κείμενο του Βασίλη Λωλίδη προβάλλεται ποικιλοτρόπως τόσο στο διαδίκτυο όσο και στον έντυπο τύπο. Ένα απόσπασμα του αναφέρει τα ακόλουθα: Πριν από μερικούς μήνες, μια ομάδα νέων της Καβάλας, με κοινό στοιχείο την αγάπη για την εθελοντική προσφορά στα κοινά, αποφάσισε να συστήσει έναν σύλλογο, στόχος του οποίου είναι η καλύτερη οργάνωση των εθελοντών και η καλλιέργεια του πνεύματος του εθελοντισμού σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικού επιπέδου και πολιτικών πεποιθήσεων.Έτσι, συστήθηκε η “Νεολαία Εθελοντισμού και Ανάπτυξης Καβάλας”, η οποία μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής, έχοντας όμως ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και, κυρίως, την αναγνώριση των ανθρώπων της Καβάλας.Ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης, η Εύα Χατζηραφαηλίδου και ο Αντώνης Μιχαηλίδης, τρεις νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, αφιέρωσαν λίγο από τον δημιουργικό χρόνο τους στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και εξήγησαν γιατί υιοθέτησαν το σύνθημα “Είμαστε νέοι, είμαστε εθελοντές, διεκδικούμε το μέλλον μας” για να τους εκφράζει σε όλες τις δράσεις τους.”Ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας λίγους μήνες πριν από τη βράβευσή μας από την Ιταλική Προεδρία στο PRO Arte 2012, πέρυσι τον Μάρτιο” εξηγεί ο Νίκος Χατζηγιοβανάκης και συνεχίζει: “βέβαια, ως αυτόνομοι εθελοντές προσφέραμε τις υπηρεσίες μας από το 2007 σε εκδηλώσεις όπως το Cosmopolis, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου και τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Μετά τη βράβευση αυτή που έγινε στο Ιταλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, θελήσαμε να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην ανάπτυξη της Καβάλας -στο πλαίσιο, πάντα, του εθελοντισμού”.

 

 

Διαβάστε επίσης