μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ελπίζουμε χθες βράδυ τα δελτία ειδήσεων να διέκοψαν την μετάδοση ειδήσεων για τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να μεταχειριστούν όπως πρέπει την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, των συγγενών του και των άλλων συνεργατών του. Ως πολιτικός ο Άκης έγραψε τη δική του ιστορία στη χώρα. Ως λήπτης διάφορων μιζών το ίδιο. Τώρα γράφει μια ακόμη ιστορική σελίδα με την καταδικαστική απόφαση που άκουσε από το δικαστήριο. Εκεί οδήγησε μόνος του τα πράγματα με την στάση του όλο αυτό το διάστημα.

 

Δεν φτάνει που εισέπραττε μαύρα λεφτά, δεν φτάνει που ήταν αχόρταγος στα χρήματα, το έπαιξε «τρελίτσα» στο δικαστήριο. Μπας και μας τρελάνει όλους και τον… αθωώσουμε. Αντί να αντιμετωπίσει την αλήθεια και να την παραδεχθεί, υποστήριζε άλλα αντί άλλων. Μόνο για αυτή τη στάση του καλά του έκαναν οι δικαστές και τον τιμώρησαν με τη χθεσινή ποινή. Παράδειγμα προς αποφυγή, σε μια Ελλάδα που κάποια πράγματα έστω από φόβο δεν μπορεί θα τα διορθώσει.

 

Αντί να το πουν, κυρίως να το καταγγείλουν (και μάλιστα φωναχτά), οι Δήμαρχοι το λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχασε τα τελευταία χρόνια το 67% των πόρων της». Δήλωση που ακούσαμε το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κ. Κριτσωτάκη, στο στέκι της Νέας Πόλης. Έπρεπε να μας το πει ο βουλευτής; Δεν το βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας; Είναι τοπική αυτοδιοίκηση αυτή ή κάτι που της μοιάζει; Κι όμως παρά την φτώχια ένα σωρό άνθρωποι θέλουν πάλι να γίνουν δήμαρχοι ή να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Το χρέος του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» στο ΙΚΑ πλησιάζει τις 479.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η πρώην πρόεδρος κ. Λίτσα Γιαννίση ισχυρίζεται ότι η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί. Θα συμφωνούσαμε μαζί της αν δεν γνωρίζαμε ότι για αυτό το χρέος το ίδρυμα μόνο του πρέπει να βρει λύση. Η περίοδος των επιδοτήσεων και των ευνοϊκών μεταχειρίσεων (που το ίδρυμα αξίζει) πέρασε και δεν γυρίζει πίσω. Αυτό το χρέος όχι ο Πεταλωτής αλλά και δέκα Πεταλωτήδες – δωρητές να βρεθούν δεν μπορούν να το παλέψουν με τίποτα!

 

«Είμαι από χωριό και πολύ φτωχή οικογένεια» είπε στη σύντομη ομιλία του την Κυριακή στον Πλαταμώνα ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Δεν ξέρουμε τι ήθελε να πετύχει με αυτή την εξομολόγηση σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Ξέρουμε ότι πριν αποχωρήσει από την εκδήλωση «Γιορτή της Κτηνοτροφίας» έλαβε το δώρο των διοργανωτών. Μια γκλίτσα! Μάλλον ως ενθύμιο κι όχι ως κάτι που μπορεί κάπου να του φανεί χρήσιμο. Είπε ευχαριστώ για την χειρονομία κι αποχώρισε για τον επόμενο του προορισμό.

 

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη της στήλης για την αποστολή πολλών φωτογραφιών βουλευτικού αυτοκινήτου. Ο βουλευτής (της Καβάλας) έχει παρκάρει το όχημα του στα χωράφια απέναντι από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης κι όχι στο πάρκινγκ που λειτουργεί εκεί (το οποίο κοστίζει αρκετά λεφτά). Δεχόμαστε τα σχόλια του ότι το παράδειγμα του βουλευτή πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες όταν χρειαστεί να «πετάξουν» στην Αθήνα μέσω Χρυσούπολης. Μήπως όμως ο βουλευτής δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί το παράδειγμα των πολιτών, που επίσης προτιμούν τα χωράφια; Μέχρι να ξυπνήσουν κι οι αγρότες ιδιοκτήτες αυτών των προνομιακών αγρών και να ζητήσουν κι αυτοί χρήματα…

 

Τα πράσινα κάγκελα -τάχα περίφραξη- του Πάρκου Φαλήρου είναι έργο του προηγούμενου Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη. Μέχρι τώρα τα κάγκελα δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν. Εξαίρεση είναι τα κάγκελα πλησίον του κόμβου Φαλήρου. Εκεί σύλλογοι και φορείς κρεμούν τα διαφημιστικά τους πανό. Σταθερή συνήθεια που όλα αυτά τα χρόνια έγινε παράδοση. Κάθε εκδήλωση, συναυλία, συγκέντρωση θα πρέπει να «κρεμαστεί» στα κάγκελα του Πάρκου, στο Φάληρο. Ουδείς ενοχλείται, το… κρέμασμα του πανό είναι δωρεάν.

 

Προχθές όμως έγινε κάτι διαφορετικό. Τοπικό κατάστημα που είχε διήμερο εκπτώσεων ή προσφορών κρέμασε το δικό του πανό στο ίδιο σημείο. Δίπλα σε αυτά των συλλόγων. Κανείς δεν είπε το παραμικρό για την αλλαγή των δεδομένων. Δηλαδή επιτρέπονται κάθε είδους διαφημίσεις στα συγκεκριμένα κάγκελα; Αυτό καταλάβαμε.

 

Μια και αναφερόμαστε στους τοπικούς συλλόγους, πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες. Η μια «πάνω» στην άλλη. Συντονισμός κανένας, πάλι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν αυτή που τους ενδιαφέρει. Από το ένα άκρο όπου λόγω Καλοκαιριού εκδηλώσεις δεν υπήρχαν, οδηγούμαστε στο άλλο. Όλοι μαζί την εκδήλωση τους.

 

Μιλήσαμε χθες με έναν καλό φίλο της Συμπαράταξης Πολιτών που μας συμπλήρωσε σχετικά με τις αποφάσεις της 30ης Σεπτέμβρη. Μας είπε ότι σε εκείνη τη συνέλευση των μελών αποφασίστηκε όχι μόνο ο Βέρρος ως επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος αλλά και η γραμματεία της παράταξης. Στην οποία εκλέχτηκαν ομόφωνα (ή σχεδόν ομόφωνα, όπως θα έλεγε και ο Χαράλαμπος) ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Τάκης Εμμανουηλίδης, ο Σωτήρης Σωτηριάδης αλλά και ο Τάσος Καρασαββόγλου.

 

Η κακή κατάσταση των αποθηκών στο λιμάνι, οι λαμαρίνες που τις πήρε ο αέρας και τις πέταξε στα σπίτια της Παναγίας, έγιναν σχόλιο στο διαδίκτυο. Παράπονο προς τον πρόεδρο του ΟΛΚ. Διαμαρτύρονται κάτοικοι της Παναγίας, τα σπίτια των οποίων είναι ακριβώς πάνω από τις αποθήκες. Τα παράπονα δεκτά. Όχι όμως στον ΟΛΚ και τον Πρόεδρο του αλλά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτές καθυστερούν την κατεδάφιση των αποθηκών.

 

Οι παλιές αποθήκες στο λιμάνι συνεχίζουν να είναι μια ενοχλητική εικόνα σε μια περιοχή που αναπτύσσεται. Για την διόρθωση της κατάστασης υπάρχει επενδυτής με συγκεκριμένη πρόταση. Τώρα είναι και θέμα ασφάλειας αυτών που κινούνται στο λιμάνι κι όσων διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Δεν θα πρέπει λοιπόν οι υπάλληλοι που αργούν να πιεστούν ώστε να τελειώσουν με τις εγκρίσεις; Ποιος θα το κάνει αυτό; Κάποιος που έχει την δύναμη. Την ευαισθησία και το δικαίωμα. Ας πούμε οι βουλευτές του Νομού. Διαφορετικά οι υπό διάλυση αποθήκες θα υποδεχθούν και τα κρουαζιερόπλοια του 2014. Ίσως και του 2015.

 

Στον Αμυγδαλεώνα άρχισε ήδη η συζήτηση. Το νέο σχολείο που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη θα πρέπει να λειτουργήσει αμέσως (μετά τις διακοπές των εορτών) ή να περιμένει την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και τον Σεπτέμβρη; Οι απόψεις διίστανται. Βασικά είναι θέμα εξοπλισμού αλλά και προεκλογικής περιόδου. Αν υπάρχουν τα πολλά έπιπλα που χρειάζεται το νέο σχολείο τότε θα γίνουν αγιασμός και εγκαίνια τον Γενάρη. Εδώ που τα λέμε αυτό είναι το σωστό εφόσον το νέο κτίριο είναι απαραίτητο στην περιοχή. Έπρεπε να ήταν έτοιμο χθες. Με βάση όμως πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ο εργολάβος οφείλει να το παραδώσει στις 31 Δεκέμβρη 2013.

 

Οι Βραζιλιάνοι ήρθαν στην Έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Τώρα συνεχίζουν να τριγυρνούν στην περιοχή. Είναι οι ίδιοι αυτοί που χθες επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης; Η είδηση αναφέρει: Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Έβρου με σκοπό να διευκολύνει την ανάπτυξη συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρηματικές δυνάμεις των δύο χωρών, παρίσταντο ο κ. Χρήστος Γκοτσίδης, Γενικός Διευθυντής της Luncheon Meat Έβρου Α.Ε., ο κ. Αθανάσιος Παπαζηλάκης, Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα Α.Ε., ο κ. Αθανάσιος Παρασάκης, Πρόεδρος της Θρακική Σποροπαραγωγή Α.Ε. και η κα Δήμητρα Δετσαρίδου, ιδρύτρια της βιομηχανίας ζωοτροφών Δήμητρα Α.Ε. Οι Εβρίτες επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον κ. Claudio Cava Correa, εκπρόσωπο του Βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Προμηθειών, καθώς επίσης και με τον κ. Daniel Fontes Dia, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coonagro, ενός από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη Βραζιλία, και τον κ. Roberto Parducci Camargo, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων Arbi Indústrias Químicas e Biológicas Ltda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης