• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Και οι τρεις κατηγορούμενοι έφυγαν ικανοποιημένοι την Παρασκευή από το δικαστικό μέγαρο Καβάλας. Κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Αναφερόμαστε στον Θόδωρο Καλλιοντζή, τον Γιώργο Τσαλουχίδη και τον Κωστή Σιμιτσή. Ο δήμαρχος έφυγε χαρούμενος επειδή μετά την απολογία του δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Φέρεται δε να κατάλαβε ότι η σε βάρος του δίωξη είναι κυρίως μια τυπική διαδικασία, χωρίς ως τώρα κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σιμιτσής υποστήριξε απολογούμενος ότι την ευθύνη για την λήψη των αποφάσεων την είχε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Ανδρέας Μπαλίκας. Τα ίδια πάνω κάτω φαίνεται ότι θα ισχυριστεί σήμερα ο Άγγελος Τσατσούλης, που επίσης είναι κατηγορούμενος για το ίδιο θέμα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η δικαστική έρευνα επικεντρώνεται αυτό το διάστημα σε συμπληρωματικό της αρχικής εργολαβίας έργο, την εποχή που κατασκευάζονταν οι υποδομές του Βιοτεχνικού Πάρκου. Τότε η διοίκηση έδωσε έργο 300.000 ευρώ στον αρχικό ανάδοχο χωρίς διαγωνισμό. Χωρίς καμία έκπτωση επί του αρχικού προϋπολογισμού!

Ο Γιώργος Τσαλουχίδης είναι ικανοποιημένος επειδή πιστεύει ότι έπεισε τον ανακριτή ότι δεν είχε καμία ανάμιξη στις αποφάσεις περί των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι απάντησε κατάλληλα και συγκεκριμένα σε όσα τον κατηγορούν (μέσω των απολογιών τους) κυρίως οι υπάλληλοι της Ν.Α. Καβάλας. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής φέρεται να παρέδωσε στον Ανακριτή δύο έγγραφα- αποφάσεις του όπου κατά την γνώμη του είναι φανερό ότι η υπογραφή του είναι πλαστή. Γενικά η απολογία Καλλιοντζή ήταν μια γενική αντεπίθεση προς όλους όσους τον εμπλέκουν στην υπόθεση Μπουδακίδου. Η οποία στη δική της απολογία ισχυρίζεται (σύμφωνα με πληροφορίες) ότι γνώρισε τους Καλλιοντζή και Τσακίρη από τις θέσεις που είχε ως γραμματέας σε διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Μάλλον εννοεί την εποχή που η κ. Μπουδακίδου ήταν γραμματέας του Άρη Παπαδόπουλου αλλά και αργότερα όταν ήταν γραμματέας του Κώστα Ευμοιρίδη.

Ας δούμε τώρα την διαδικασία μετά τις απολογίες που άλλωστε την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν. Ο ειδικός ανακριτής Ηρακλής Μέτσκας έχει προθεσμία ως τις 25 Οκτώβρη να ολοκληρώσει την ανάκριση. Δεν φαίνεται να ζητήσει παράταση. Άρα στο τέλος του μήνα η δικογραφία «κλείνει». Στέλνεται στη Κομοτηνή, από όπου θα περιμένουμε το βούλευμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων το βούλευμα θα εκδοθεί την προσεχή Άνοιξη.

 

Τα χρήματα των μικροπωλητών

Στη διαδικασία της ανάκρισης βρίσκεται αυτή την περίοδο μία ακόμη υπόθεση που αναφέρεται στην εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που στη προεκλογική περίοδο του 2012 κατήγγειλε υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ Καβάλας. Σύμφωνα με την καταγγελία η Ν.Α. Καβάλας δεν εισέπραττε ως όφειλε χρήματα από τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών, όλων των λαϊκών αγορών του Νομού. Αυτό κατά τον υποψήφιο βουλευτή συνεχίζονταν για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και το δημόσιο να στερούνται έσοδα.

Η καταγγελία πήρε το δρόμο της. Σήμερα εξετάζεται προσεκτικά από τον ανακριτή Καβάλας Ηρακλή Μέτσκα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά δύο πρώην υπαλλήλων της Διεύθυνσης Εμπορίου. Οι συνταξιούχοι σήμερα υπάλληλοι απολογήθηκαν πρόσφατα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Το κατηγορητήριο περιγράφεται ως πολύ συγκεκριμένο αφού μνημονεύει έναν έναν τους μικροπωλητές που είχαν άδεια τα χρόνια 2010 και νωρίτερα κι ενώ έπρεπε δεν πλήρωναν χρήματα στη Ν.Α. Καβάλας. Πρώτη εκτίμηση των δικαστικών λειτουργών είναι ότι αυτό συνέβαινε λόγω αδιαφορίας ή και αδυναμίας της υπηρεσίας. Στρέφεται λοιπόν κατά υπηρεσιακών παραγόντων. Το σημαντικό της ίδιας υπόθεσης είναι άλλο. Ο νόμος με τον οποίο οι μικροπωλητές έπρεπε να πληρώνουν χρήματα στη τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κρίθηκε αντισυνταγματικός. Παρόλα αυτά η δικαστική έρευνα συνεχίζεται κι όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο. Με κατηγορούμενους μόνο τους δύο πρώην υπαλλήλους; Ιδού το ερώτημα.

 

ΒΦΛ

Δύο υποθέσεις δικάζονται την Τρίτη (αύριο) στο Πρωτοδικείο Καβάλας σχετικά με χρέη της ΒΦΛ. Κατά της εταιρίας στράφηκαν εργαζόμενοι που δικαιούνται χρήματα βάση συμφωνίας που αφορά ασφαλιστικό συμβόλαιο. Αυτά προς απάντηση των ερωτήσεων που θέτουν αυτόν τον καιρό οι εργαζόμενοι για την πορεία της εταιρίας… Σημειώνουμε ότι ο Γιάννης Τσάρας πρόκειται να έρθει σήμερα στην Καβάλα και να συναντήσει τη διοίκηση του σωματείου. Αυτό το ραντεβού εξασφαλίστηκε μετά από έντονες διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών ότι η διοίκηση τους αγνοεί. Κάθε βράδυ ο Γιώργος Τσιμενίδης τηλεφωνούσε στον Διονύση Μπεχράκη. Τα πρωϊνά τηλεφωνούσε ο Ιορδάνης Παπαντίδης στο Γιάννη Τσάρα. Τελικά απάντησε ο Τσάρας.

 

Εκδήλωση

Ο γραμματέας του Δήμου Καβάλας Νίκος Καραπιπερίδης συνεχίζει να προετοιμάζει την εκδήλωση της 15ης Δεκέμβρη, εκδήλωση αφιέρωμα στον Λευθέρη Αθανασιάδη. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες η εκδήλωση ατύχησε ως προς τους καλεσμένους από την Αθήνα. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να έρθει στην Καβάλα ο βασικός στόχος, δικηγόρος Αντώνης Βγότζας. Κατόπιν τούτου εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις ομιλητών. Ακούγονται τα ονόματα του Γιώργου Γκόλνα, του Γιώργου Καλαντζή, του Τάσου Χατζηαναστασίου αλλά και του Κοσμά Χαρπαντίδη.

 

Πράσινες φανέλες

Ο δικηγόρος Παύλος Γεωργιάδης ,επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομάδας των δικηγόρων του Νομού Καβάλας, έριξε την ιδέα. Η ομάδα των δικηγόρων να ζητήσει από τον Βλάσση Τσάκα τις πράσινες φανέλες που ο ΑΟΚ φόρεσε στο ματς της Καρδίτσας. Η πρόταση μπήκε σε φάση υλοποίησης από τον δικηγόρο Σταύρο Καϊτατζή. Το σκεπτικό είναι απλό και λογικό. Αφού τις πράσινες φανέλες δεν θα τις ξαναχρησιμοποιήσει ο ΑΟΚ (κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν), να τις πάρει η ομάδα των δικηγόρων που τις έχει ανάγκη. Το πράσινο είναι έτσι κι αλλιώς το χρώμα της συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας.

 

Τσανάκα ή νέο πρόσωπο

Αργεί όπως φαίνεται ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. Το σενάριο του Κώστα Αντωνιάδη αδυνατίζει κάθε μέρα και περισσότερο. Ο γνωστός συμπολίτης δικηγόρος είναι σαφές ότι προορίζεται για τις περιφερειακές εκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η ΝΔ έχει υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιώργο Παυλίδη. Ας μη μας διαφεύγει πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Καλαντζή με την οποία ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αμφισβητεί όσα λέγονται περί οριστικής απόφασης της Συγγρού υπέρ του πρώην Νομάρχη Ξάνθης. Κατά τον κ. Καλαντζή το θέμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη είναι «ανοιχτό». Αν όμως επικρατήσει ο Παυλίδης τότε ο Κώστας Αντωνιάδης «παίζει» δυνατά για υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Η Δήμητρα Τσανάκα μοιάζει να μην έχει αντίπαλο στα δημοτικά αλλά κι αυτό είναι μάλλον προσωρινό. Ένα νέο όνομα (ή και περισσότερα) θα ακουστούν λίαν συντόμως. Εσωκομματικά θα «αντιπαρατεθεί» με την κ. Τσανάκα και βλέπουμε. Όπως έχουν τα πράγματα θα είναι μεγάλη έκπληξη αν η ΝΔ Καβάλας καταλήξει σε υποψήφιο Δήμαρχο για την πόλη εντός του έτους. Αυτή η καθυστέρηση βολεύει όλους τους άλλους (ήδη γνωστούς) υποψηφίους καθώς αναζητούν και βρίσκουν συνεργάτες από τον συγκεκριμένο χώρο. Έτσι το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο νεοδημοκράτης υποψήφιος δήμαρχος (όταν υπάρξει τέτοιος) θα είναι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Πολλοί από αυτούς στους οποίους θα απευθυνθεί θα έχουν δώσει υπόσχεση σε άλλον συνδυασμό.

 

Δαπάνες

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Η Π.Ε. Καβάλας ετοιμάζεται για δύο εκδηλώσεις της τον μήνα Νοέμβρη. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ εντός των προσεχών ημερών εγκρίνονται οι σχετικές δαπάνες της Π.Ε. Καβάλας για την εκδήλωση για την μέρα των ενόπλων δυνάμεων (21/11) και τον εορτασμό της ημέρας εθνικής αντίστασης (24/11). Τα ποσά είναι μικρά. Από 560 ευρώ για κάθε εκδήλωση. Στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής η Π.Ε. Καβάλας ζητά έγκριση για να αγοράσει γλυκά, τα οποία θα προσφέρει ως κέρασμα ο κ. Γρανάς την περίοδο των εορτών στους επισκέπτες του γραφείου του. Το ποσό είναι 200 ευρώ. Όσο για την εκδήλωση της Δευτέρας λόγω της εθνικής επετείου, όλα είναι έτοιμα. Με εξαίρεση τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σύντομα θα μάθουμε ποιος θα εκπροσωπήσει τη Κυβέρνηση στη παρέλαση της ερχόμενης Δευτέρας.

 

Η αγορά τις Κυριακές

Στην Κομοτηνή φυσικά κι ασχολούνται με τη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Για την παραλιακή περιοχή του Νομού Ροδόπης τα πράγματα είναι εύκολα. Θα επιτρέπετε η λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή το Καλοκαίρι. Για την αγορά της Κομοτηνής τα σενάρια που εξετάζει ο Αντιπεριφερειάρχης τρία: Το πρώτο είναι να μην επεκταθεί αυτή η πρόβλεψη, αλλά να διατηρηθούν οι 7 θεσπισμένες «ανοιχτές» Κυριακές. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να επεκταθεί η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και κατά της περιόδους εορτασμού των μπαϊραμιών, που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι, δηλαδή να καθιερωθούν 9 «ανοιχτές» Κυριακές το χρόνο. Το τρίτο ενδεχόμενο, που έπεσε στο τραπέζι, είναι τα καταστήματα να ανοίγουν άλλη μία Κυριακή το χρόνο, συνολικά 10. Μία από τις παραπάνω τρεις επιλογές αναμένεται να αποτελέσει το περιεχόμενο της επικείμενης απόφασης, που θα λάβει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης