μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ορισμένα πράγματα τα πληροφορούμαστε με τον κατάλληλο τρόπο. Μας τα λένε το… μαλακό. Το Σάββατο ο Άρης Γιαννακίδης μας είπε (με την απαραίτητη διακριτικότητα φυσικά) ότι για το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Μα εμείς κύριοι τον σιδηρόδρομο τον θέλαμε χθες. Είναι επιτυχία που θα τον έχουμε- καλώς εχόντων των πραγμάτων- το 2019 ή το 2020;

 

Είναι όμως μόνο ο σιδηρόδρομος; Πόσο άργησε το απαραίτητο νέο δικαστικό μέγαρο; Πόσο άργησε το νέο νοσοκομείο; Να πάμε πιο πίσω; Πόσο άργησε η ολοκλήρωση της Παράκαμψης ή το πιο επίκαιρο σχέδιο πόλης Περιγιαλίου; Όλα μα όλα στην Καβάλα γίνονται μεν, με τρομερή καθυστέρηση δε.

 

Να το αναφέρουμε κι αυτό κι ας είναι λάθος. Τώρα που τελειώνει η ανάκριση για την υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές σύμφωνα με τις οποίες έγινε πολύ φασαρία για το σχεδόν τίποτα… Το ζήτημα που είναι με διαφορά το σοβαρότερο της υπόθεσης είναι αυτό του συμπληρωματικού έργου των 300.000 ευρώ. Για το οποίο- γράφαμε και χθες- υπάρχουν δύο ενστάσεις. Η απευθείας ανάθεση και η μηδενική έκπτωση. Όσοι λοιπόν διάβασαν όλη τη δικογραφία αυτό εντοπίζουν ως μείζον.

 

Ο λόγος στον Ανδρέα Μπαλίκα. Αυτός πήρε την συγκεκριμένη απόφαση για την συμπληρωματική εργολαβία. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ ο κ. Μπαλίκας στην απολογία του δίνει κάποιες απαντήσεις. Ή τουλάχιστον προσπαθεί. Να δείτε που στο τέλος αυτής της ιστορίας (πολύ μετά τις εκλογές του Μάη) αυτό είναι που θα μείνει. Τα άλλα δεν φαίνεται να δημιουργούν λόγο ακροαματικής διαδικασίας.

 

Τελικά εμείς οι Έλληνες είμαστε και παραμένουμε φοβεροί. Πρώτα έγινε χαμός με τις απειλές που εκτόξευσε ο ΟΑΕΕ μέσω επιστολών σε όσους επαγγελματίες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους. Μετά έγιναν συσκέψεις για να βρεθεί κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης. Αποφασίστηκε η σύνταξη κι αποστολή εξωδίκων. Δυστυχώς μέχρι χθες ο Εμπορικός Σύλλογος της Καβάλας είχε εντολή μόνο για 25 τέτοιες διαμαρτυρίες. Οι άλλοι –φωνακλάδες σε διαδικασίες όπως η γενική συνέλευση του Σεπτέμβρη- υποχώρησαν σιωπηρώς. Το νούμερο των 25 εξωδίκων είναι τόσο μικρό που η διοίκηση του τοπικού συλλόγου σκέφτεται να μην κάνει τίποτα. Δεν έχει άδικο.

 

Όταν ξεκινάς για πόλεμο, όταν αρχικά διαπιστώνεις πλήθος πρόθυμων στρατιωτών να είναι έτοιμοι, πως στο τέλος να κάνεις ότι έχεις στο μυαλό σου με 25 μόνο άτομα; Προτιμότερο μοιάζει αντί για εξώδικο να πάμε καμιά εκδρομή… Άλλωστε κι ο καιρός βοηθά για κάτι τέτοιο. Την ιδέα την έριξε πρώτη η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας. Ιδού η εκδρομή που ετοιμάζει: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΒΟΠ σας καλεί στην εκδρομή «Γνωρίζω την Ιστορία του τόπου», την ΚΥΡΙΑΚΗ 10 Νοεμβρίου 2013. Το πρόγραμμα της εκδρομής καλύπτει ξενάγηση του Καλλικρατικού Δήμου Ορεστιάδας. Κόστος της εκδρομής 10€. Πρόγραμμα: 1. Αναχώρηση 8,30 π.μ. από το Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας 2. Παρατηρητήριο Ν. Βύσσας – Ξενάγηση , Ιστορία της Νέας Βύσσας και Αδριανούπολης 3. Καφέ στο Αναψυκτήριο Σπηλαίου , Ξενάγηση στην αρχαιολογική έκθεση Σπηλαίου 4. Επίσκεψη στο Μύλο των Πετρωτών 5. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο – Ταφικός Τύμβος στην Μικρή Δοξιπάρα

 

Δέκα σχολικοί φύλακες του Δήμου Καβάλας αναχώρησαν χθες το βράδυ οδικώς για την Αθήνα. Σήμερα θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική διαμαρτυρία που θα γίνει έξω από την Βουλή. Στην ίδια συγκέντρωση θα λάβουν μέρος κι οι σχολικοί φύλακες που πήγαν στην Αθήνα με τα πόδια, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη. Οι σχολικοί φύλακες σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν ακόμη απολυθεί. Βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Κάθονται και πληρώνονται το 70% του μισθού τους. Περιμένουν, διεκδικούν. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τους δημοτικούς αστυνομικούς. Αυτοί περιμένουν πότε θα μετακινηθούν και θα ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία.

 

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας κύριοι Καλπακίδης και Παπαδόπουλος επανέλαβαν χθες το απόγευμα στη τηλεόραση της Πρωϊνής ότι επιμένουν στο αίτημα τους, ο αγωγός ΤΑΡ να μην περάσει από τα Τενάγη των Φιλίππων. Εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ και του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ θα γίνει δεκτή από τους κατασκευαστές του αγωγού κι έτσι το θέμα θα λήξει ομαλά. Μακάρι.

 

Αν θέλουμε να μιλήσουμε σήμερα για προεκλογική δραστηριότητα στην Καβάλα τότε δεν έχουμε παρά να μνημονεύσουμε τους δύο υποψήφιους δημάρχους Παπαδόπουλο Μάκη και Παππά Βαγγέλη. Μόνο αυτοί οι δύο κινούνται, προς την ίδια κατεύθυνση. Να φτιάξουν έναν αξιόμαχο συνδυασμό. Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει πιο φανερές κινήσεις (παραθέτει συχνά γεύματα σε 15-20 ανθρώπους), ο Βαγγέλης Παππάς είναι χαμηλότερων τόνων.

 

Αρχίζει σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης το Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο. Η διαφορά του με όλα τα άλλα που φιλοξένησε η πόλη είναι ότι το συνέδριο αρχίζει και τελειώνει πριν το Σαββατοκύριακο. Συνήθως τα συνέδρια που οργανώνονται στην Καβάλα γίνονται από Πέμπτη ή Παρασκευή έως και Κυριακή. Το συγκεκριμένο συνέδριο 300 ατόμων, αποφεύγει το Σαββατοκύριακο. Όταν αυτό έρθει όλα θα έχουν τελειώσει. Να σημειώσουμε κι ένα κουσούρι της διοργάνωσης, γνωστό κι αναμενόμενο για μας που μένουμε εις τη μικρή Καβάλα. Ενώ έπρεπε η έναρξη του συνεδρίου να γίνει παρουσία Κυβερνητικού στελέχους, ουδείς δέχθηκε να έρθει. Τα ίδια δηλαδή με όσα έγιναν στην έκθεση του Επιμελητηρίου.

 

Στην Αθήνα είναι από χθες η Μαρίνα Φιλιππίδου. Ως πρόεδρος του Περιφερειακού Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας συναντά σήμερα τον Υφυπουργό Βαγγέλη Κεγκέρογλου. Μαζί της θα είναι κι οι δύο αντιπρόεδροι του διοικητικού συμβουλίου. Όπως επίσης κι οι εκπρόσωποι των νέων διοικήσεων των άλλων 11 Κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Καταργήθηκε η γενική δοκιμαστική εν όψει της παρέλασης. Αυτό δεν ήταν εμπόδιο σε δημοτικό σχολείο της πόλης που χθες το πρωί έκανε πρόβες παρέλασης στο Πάρκο Φαλήρου. Η διαδικασία αφορά συνήθως σχολεία των οποίων η αυλή είναι μικρή, το δε Πάρκο Φαλήρου όχι ιδιαίτερα μακριά.

 

Είναι μάλλον η πρώτη φορά που η ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει τον Δήμο Καβάλας και τον κ. Σιμιτσή ειδικότερα. Το κείμενο της καταγγελίας- για ένα θέμα παλαιό και σχεδόν ξεχασμένο- μεταξύ των άλλων αναφέρει: Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει με κατηγορηματικό τρόπο την πλειονότητα των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας και ειδικότερα το Δήμαρχο κ. Σιμιτσή Κωνσταντίνο οι οποίοι πιστοί στην μνημονιακή κατεύθυνση για υποκατάσταση των υπηρεσιών από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) αποφάσισαν την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με Συνεταιριστική Επιχείρηση με αντικείμενο τον οδοκαθαρισμό. Αποτελούν δε εξόφθαλμο παράδειγμα Δήμου που «χρησιμοποιεί» τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) προκειμένου να «αποφύγουν» τον έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π. στις προεκλογικές προσλήψεις. Για μια ακόμη φορά «στου κασίδη το κεφάλι» κάνουν ρουσφετολογική πολιτική και διατηρούν το πελατειακό και κομματικό κράτος. Είναι δε ενδεικτικό της τακτικής τους και των προθέσεών τους πως η Διοίκηση του Δήμου δεν ενεργοποίησε έγκριση από το Μάιο για την πρόσληψη 66 εργατών 8μηνης διάρκειας και πλήρης απασχόλησης, προτιμώντας τις προσλήψεις με «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ» μέσω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

 

Δικυκλιστές της Τροχαίας έκαναν πάλι χθες αισθητή τη παρουσία τους στο κέντρο της πόλης. Πρώτα «μοίρασαν» κλήσεις σε οδηγούς δικύκλων που δεν φορούσαν προστατευτικό κράνος. Το μπλόκο έγινε στην αρχή της οδού Ομονοίας. Αμέσως μετά αποδέκτες βεβαιώσεων παραβάσεων ήταν αυτοί που στάθμευσαν παράνομα σε κεντρικούς δρόμους όπως η οδός Αβέρωφ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης