• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Δικάστηκε χθες στο Μονομελές Καβάλας υπόθεση χρέους στο δημόσιο ύψους 50.000 ευρώ περίπου. Με μια πρώτη ματιά η υπόθεση δεν ήταν διαφορετική με τόσες άλλες που συχνά αυτό το διάστημα απασχολούν τη δικαιοσύνη. Από την ακροαματική διαδικασία όμως προέκυψε ότι το χρέος του κατηγορούμενου δεν ήταν από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κτλ. Ήταν χρέος λόγω επιβολής προστίμων από το Λιμεναρχείο. Ας δούμε την υπόθεση πιο αναλυτικά.

 

Κατηγορούμενος επιχειρηματίας από τη Θάσο. Ο συνήγορος του οποίου απέδειξε στο δικαστήριο ότι τα 50.000 ευρώ που οφείλει ο πελάτης του (και δεν μπορεί να ρυθμίσει επειδή δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής δόσεων 1.000 ευρώ κάθε μήνα) προέρχονται όλα από τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί. Το κατάστημα είναι παραθαλάσσιο, κατά το Λιμεναρχείο υπάρχει θέμα κατάληψης αιγιαλού. Ο κατηγορούμενος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των προστίμων αυτών. Το Λιμεναρχείο αντί να περιμένει την εκδίκαση των προσφυγών (που μπορεί να ακυρώσουν όλο ή μεγάλο μέρος των προστίμων), κοινοποίησε το συνολικό ποσό στην εφορία. Κάπως έτσι η υπόθεση πήρε το δρόμο της.

 

Ο κατηγορούμενους δια του συνηγόρου του είπε πάνω κάτω αυτά τα πράγματα. Ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ακυρωθούν τα πρόστιμα, ότι προσπάθησε να κάνει ρύθμιση αλλά ενώ μπορεί να ρυθμίσει δεν έχει τη δυνατότητα λόγω περιορισμένων εσόδων να τηρήσει τη ρύθμιση αυτή. Ουσιαστικά ζήτησε η υπόθεση του να αναβληθεί μέχρι (άγνωστο πότε) να αποφανθεί η δικαιοσύνη για τα πρόστιμα που του επέβαλε το Λιμεναρχείο. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή 3 ετών.

 

Νωρίτερα είχε δικαστεί άλλη υπόθεση χρέους προς το δημόσιο. Ο κατηγορούμενος ήταν επαγγελματίας. Κι αυτός «έπεσε» έξω. Αναφέρονταν στην περίοδο 2004-2006. Δήλωσε ότι έχασε όλη του την περιουσία με αποτέλεσμα να μην μπορεί σήμερα ούτε καν να ζήσει μόνος του. Όπως κατέθεσε είναι φιλοξενούμενος με τη γυναίκα του στο σπίτι των παιδιών του. Το δικαστήριο του αναγνώρισε τα προβλεπόμενα από το νόμο ελαφρυντικά, τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή.

 

Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτή τη πλευρά της κρίσης. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει δικαστικές αποφάσεις, ιστορίες χρεών, αποτυχιών, δικαιολογιών. Οι δικαστές αφού έδιναν διάφορες αναβολές λόγω της επικείμενης τελευταίας ευκαιρίας ρύθμισης, τώρα καταδικάζουν (δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς) αλλά με αναστολή. Οι καταδικασθέντες φεύγουν από το δικαστήριο λόγω της αναστολής. Κι αυτό όμως σύντομα θα πάψει να ισχύει. Άραγε, είναι έτοιμοι οι του κράτους να γεμίσουν τις ήδη γεμάτες φυλακές με αυτούς που δεν θα έχουν το δικαίωμα της αναστολής και δεν θα μπορούν να πληρώσουν μια καταδικαστική απόφαση;

 

Που να είναι αλήθεια εκείνες οι εποχές; Τότε που ο Θόδωρος Καλλιοντζής επέστρεφε με καλά νέα από ταξίδι στην Αθήνα κι αμέσως έδινε πανηγυρική συνέντευξη τύπου… Ο Αρχέλαος Γρανάς (μαζί με τον Γιάννη Πασχαλίδη) τα κατάφεραν με αιμοδυναμικό εργαστήριο που θα αποκτήσει το Νοσοκομείο αλλά τα λόγια και των δύο είναι μετρημένα και λίγα. Αντίθετα ανακοινώθηκε ήδη ότι συνέντευξη τύπου θα δώσει αύριο ο Δήμαρχος. Αμέσως μόλις γυρίσει από τη Νυρεμβέργη.

 

Ακόμη και χθες ο Ιορδάνης Παπαντίδης ισχυρίστηκε ότι είναι νωρίς για τη ΝΔ να αποφασίσει τον υποψήφιο δήμαρχο της στη Καβάλα. Η ιστορία θυμίζει πολύ την λαϊκή παροιμία που λέει «όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»… Στο μεταξύ η Δήμητρα Τσανάκα επιμένει ότι μπορεί να τα καταφέρει αλλά μάλλον δεν την εμπιστεύονται. Το όνομα που επανέρχεται δριμύτερο είναι του βουλευτή Ντίνου Κλειτσιώτη. Η καθυστέρηση που υπάρχει και θα συνεχιστεί, ευνοεί το σενάριο «επιστράτευσης» του κ. Κλειτσιώτη. Άλλωστε το θέλει κι ο ίδιος. Αρκεί να ισχύει το παραπάνω που γράψαμε. Να του το ζητήσει το κόμμα.

 

Ο Ντίνος Κλειτσιώτης ξέρει και τον ξέρουν. Είναι έτοιμος να μπει σε προεκλογική περίοδο και το κυριότερο; Μπορεί να ενώσει το κόμμα όπως αυτό υπάρχει σήμερα στον Δήμο Καβάλας. Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο συνεχίζει να έχει η άποψη των άλλων 3 βουλευτών. Θα τολμούσαμε να προβλέψουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν) ο κ. Κλειτσιώτης μπορεί να τους «καταφέρει» και τους 3. Άλλον εύκολα κι άλλον δυσκολότερα.

 

Ο Αντώνης Καρράς ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από τους ανθρώπους που πλησίασαν πολλές φορές στο μέλι αλλά ποτέ δεν έβαλαν το δάχτυλο τους σε αυτό. Πέθανε προχθές κι ο θάνατος του προκάλεσε μια ολόκληρη συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής. ΠΑΣΟΚ που δεν υπάρχει πια. Δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα. Θέμα μας είναι η επίσκεψη που είχε κάνει στην Καβάλα ο Αντώνης Καρράς στα μέσα της δεκαετίας του 90. Τότε ήταν αντιπρόεδρος του ΙΚΑ. Τότε (όπως και τώρα) το ΙΚΑ έψαχνε στη Καβάλα να λύσει το κτιριακό του πρόβλημα.

 

Είχε έρθει στην Καβάλα ο Αντώνης Καρράς. Του παρουσιάστηκε συγκεκριμένη παράτολμη πρόταση αλλά είχε διαφωνήσει κι είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις. Έφυγε όπως ήρθε. Αυτή η ανάμνηση μιας ιστορίας πριν από 20 περίπου χρόνια σε σχέση με το σήμερα δείχνει πόσο το ΙΚΑ (αλλά και η Καβάλα με τους εκπροσώπους της διαχρονικά) ενδιαφέρονται να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Η παρέλαση της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι η τελευταία για την στρατιωτική μουσική της ΧΧ Μεραρχίας. Αμέσως μετά η μπάντα διαλύεται. Στην παρέλαση του Μαρτίου του 2014 θα υπάρχει μόνο η φιλαρμονική του Δήμου και του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

 

Οργανώνεται καλύτερα η ΕΛΜΕ Καβάλας. Αφού για μήνες χρησιμοποίησε το facebook για να επικοινωνεί με τα μέλη της και την κοινωνία γενικότερα τώρα δημιούργησε τα δικό της blogspot. Σε αυτό θα βρίσκει κάποιος τα νέα της εκπαίδευσης, τα οποία αυτό το διάστημα είναι σταθερά ίδια. Δυσάρεστα.

 

Ο Σύλλογος Αγροτών Δήμου Καβάλας συνεχίζει την προσπάθεια του ώστε ο αγωγός ΤΑΡ να μην περάσει από τα Τενάγη. Μαζί του έχει 12 περίπου συλλόγους του πρώην Δήμου Φιλίππων. Οι σύλλογοι αυτοί αφού εξέδωσαν την πρώτη τους ανακοίνωση (με περιεχόμενο κατά του αγωγού) είναι έτοιμοι – αν χρειαστεί- να επανέλθουν. Μακάρι να μην χρειαστεί κι οι κατασκευαστές του έργου να δεχθούν την εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ ΑΜ.

 

Οι εκδρομές ταιριάζουν και στην Χειμερινή περίοδο που ήρθε ή έρχεται. Ο Σύλλογος Θεσσαλών Καβάλας ετοιμάζει και προτείνει στα μέλη του εκδρομή. Αυτή θα γίνει στην Κατερίνη και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Οι ημερομηνίες που ορίστηκαν είναι 2 και 3 Νοέμβρη.

 

Η σημερινή θεατρική παράσταση στο «Αντιγόνη Βαλάκου» θα είναι διαφορετική. Καλεσμένοι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είναι οι μαθητές των ειδικών σχολείων, ιδρυμάτων κτλ. Όλοι μαζί θα παρακολουθήσουν το έργο «Περπατώ εις το δάσος». Η παράσταση σχολιάζεται θετικά. Όχι μόνο στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους.

 

Έργα στο ΕΣΠΑ τέλος. Αυτό είπε ο Περιφερειάρχης μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της Κομοτηνής. Το τελευταίο που πρόλαβε και εντάχθηκε είναι αυτό του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Τώρα όλοι θα περιμένουν την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ο κ. Γιαννακίδης μίλησε στην εφημερίδα Παρατηρητής της Κομοτηνής και μεταξύ των άλλων σημείωσε: «Έχει αξιολογηθεί και σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο υπηρεσιακό και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πέρα από τα ποσοτικά του μεγέθη, έχει και εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι την 1η Ιουλίου του 2011 παραλάβαμε τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων στο 32% συμβασιοποιήσεων και το έχουμε φτάσει τώρα στο 110%. Είναι ιστορικά πρωτόγνωρο δεν υπάρχει άλλη περιφέρεια στη χώρα, που να εμφανίζει τέτοια παραγωγή αναπτυξιακή σε επίπεδο έργων και αυτό είναι η τελεσφόρηση μιας εξαιρετικής, πρωτόγνωρης συνεργασίας σε επίπεδο γηγενούς θεσμικής κοινωνίας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης