μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κυριακή 3 Νοέμβρη

Διαβάζουμε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας αποφάσισε ομόφωνα την Κυριακή 03-11-2013 τα καταστήματα της πόλης μας να παραμείνουν κλειστά». Μπαίνουμε αμέσως στην ουσία του θέματος, αυτή τη φορά όχι για τη Δράμα αλλά για τη Καβάλα. Τι θα γίνει στην αγορά της Καβάλας την ερχόμενη Κυριακή; Εφαρμόζεται πρώτη φορά ο νέος νόμος περί των Κυριακών. Ισχύουν οι έκτακτες εκπτώσεις. Άραγε, την Κυριακή θα λειτουργήσουν στην Καβάλα κάποια έστω καταστήματα. Ποια μπορεί να είναι αυτά;

Στην αγορά η συζήτηση έχει «φουντώσει». Ο Σύλλογος είναι αντίθετος στη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή αλλά αυτό δεν είναι αρκετό μιας κι ο νέος νόμος λέει άλλα. Εικάζεται ότι κάποιοι την Κυριακή θα δουλέψουν κανονικά. Περισσότερο ύποπτοι είναι οι «μεγάλοι». Τα σούπερ μάρκετ, οι λεγόμενες «αλυσίδες», τα «φραντζαϊσινκ» κτλ. Τι θα κάνουν οι μικρομεσαίοι όταν στη γειτονιά τους κάποιοι («μεγάλοι») θα ανοίξουν την Κυριακή 3 Νοέμβρη; Προβλέψεις υπάρχουν αλλά θεωρούνται βιαστικές. Θα περιμένουμε και θα περιμένουν. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ως την Παρασκευή μιας που όσοι ανοίξουν την Κυριακή θα το ανακοινώσουν. Έμμεσα ή άμεσα. Οι μικρομεσαίοι θα τα σκεφθούν και κατά το Σάββατο θα αποφασίσουν. Εκτός αν γίνει το άλλο, που κι αυτό είναι πιθανό. Οι μικρομεσαίοι να κατέβουν στην αγορά την Κυριακή. Να δουν ποιοι και πόσοι άνοιξαν, να δουν και την κίνηση και εκείνη την ώρα να αποφασίσουν.

Στο μεταξύ στη Δράμα (πάλι στη Δράμα) ετοιμάζουν γενικό κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη 30 Οκτώβρη. Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρει: Εμείς οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφασίσαμε να κλείσουμε στις 30 οκτωβρίου τα καταστήματά μας μια μέρα, και μια νύχτα. Εσείς το μόνο καλείστε να κάνετε, είναι να συμμετέχετε στην καθιστική διαμαρτυρία που οργανώνουμε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην πλατεία ελευθερίας. Δεν ζητάμε από τους υπαλλήλους του δημοσίου να μην πάνε στις δουλειές τους, ούτε από καθηγητές δασκάλους και μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους. Ζητάμε μόνον να είναι όλοι παρόντες στην πλατεία. Ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους το μέλλον των οποίων είναι αυτό που κρίνεται από την ενεργοποίηση όλων μας.Σε λίγο η πόλη θα μοιάζει με πόλη φάντασμα. Η εικόνα των κλειστών μαγαζιών και των συσσιτίων διευρύνεται . Ως πότε θα είμαστε απαθείς; Ελάτε να στείλουμε μια εικόνα που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Από μας εξαρτάται. Το πρόγραμμα της κινητοποίησης ξεκινά με συγκέντρωση εμπόρων και επαγγελματιών στο επιμελητήριο και συνεχίζεται με πορεία προς το ΤΕΒΕ και το διοικητήριο . Τα καταστήματα θα είναι κλειστά και το απόγευμα θα συναντηθούμε όλοι στην πλατεία ελευθερίας όπου θα αναβιώσουν σκηνές από το μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του 50 -60. Την Τετάρτη η πόλη πρέπει και θα νεκρώσει. Κλείνουμε τα μαγαζιά μας μια μέρα, ανοίγουμε όμως μια χαραμάδα στην ελπίδα. Δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε. Η εικόνα μιας πόλης φάντασμα θα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και όχι μόνον

Την Τετάρτη λοιπόν κλείνουμε όλοι, και δίνουμε ραντεβού το απόγευμα στην πλατεία ελευθερίας.

 

 

Έργο περιμένει

Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα συζητηθεί πάλι το θέμα των έργων ανακαίνισης του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης. Επί της υπόθεσης δεν χρειάζονται πολλά σχόλια. Αρκεί να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, το οποίο δημοπρατήθηκε αρχή του έτους αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει. Το έργο που πολυδιαφημίστηκε (όχι άδικα) περιμένει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Όπως πάει θα μπει σε διάφορους κινδύνους μιας που οι προθεσμίες και οι διαδικασίες ως προς το ΕΣΠΑ είναι πλέον ασφυκτικές.

 

Η Ε.Δ.Ε.

Συνεχίζονται στο Νοσοκομείο Καβάλας οι ψίθυροι σχετικά με την ολοκληρωμένη Ε.Δ.Ε. και τη συνέχεια που θα έχει το ίδιο θέμα. Η Ε.Δ.Ε. αφορά την διαδικασία χορήγησης ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες σχεδόν τις κλινικές του Νοσοκομείου. Είναι ολοκληρωμένη, παραδομένη στα χέρια του νέου διοικητή που όπως μαθαίνουμε περιμένει. Περιμένει να διοριστεί το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου για να αποφασίσει αυτό επί του θέματος. Όπως επίσης ακούμε το θέμα θα έχει συνέχεια, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όπως λέγεται. Πρόκειται για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετές φορές στο μέλλον.

 

Εκλογές

Η τοπική ΝΔ προετοιμάζεται για τις εκλογές. Όχι αυτές που νομίζουμε αλλά τις εσωκομματικές εκλογές που βάση κεντρικών οδηγιών πρέπει να γίνουν πριν το τέλος του έτους. Ο Κώστας Ευθυμιάδης θα είναι πάλι υποψήφιος για την θέση του προέδρου της νέας νομαρχιακής ενώ για την ίδια θέση ακούγεται πιθανή η υποψηφιότητα του Θανάση Μήττα. Με τη νέα οργανωτική δομή της ΝΔ στο Νομό Καβάλας δημιουργούνται 4 μεγάλες τοπικές οργανώσεις, όσοι και οι Δήμοι του Νομού Καβάλας. Κάθε πρόεδρος τοπικής θα είναι αυτοδίκαια και μέλος της νέας ΝΟΔΕ.

 

Ο Τιμοσίδης στην Αθήνα

Στις 3 Οκτώβρη το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους γραμματείς και τους αναπληρωτές τους σε 18 Τομείς Πολιτικής. Τα νέα αυτά κομματικά όργανα άρχισαν ήδη να συνεδριάζουν. Αυτή την εβδομάδα ταξιδεύει στην Αθήνα ο Μιχάλης Τιμοσίδης. Έχει την ευθύνη (ως γραμματέας) στον τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετοιμάζει την πρώτη συνεδρίαση του τομέα με θέματα που έχουν σχέση με το ίδιο Υπουργείο. Στο οποίο το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Βαγγέλης Κεγκέρογλου.

 

Διάψευση

Ο Σάββας Εμινίδης ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει δημαρχιακές βλέψεις. Αυτό το έκανε πρόσφατα με τρόπο κατηγορηματικό ώστε να διασκεδάσει αντίθετες φήμες και εντυπώσεις που στα καλά καθούμενα ανέκυψαν στην πόλη. Ο πρώτος που όπως λέγεται τον ρώτησε σχετικά ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο Σάββας Εμινίδης διέψευσε αλλά στο μεταξύ ήρθαν δημοσιεύματα ένα σωρό. Τα διέψευσε κι αυτά. Ουδείς γνωρίζει από πού και πως άρχισαν αυτά τα προεκλογικά λόγια. Τον Σάββα Εμινίδη πάντως δεν τον κολάκευσαν. Τον ενόχλησαν αφού παραλίγο να του δημιουργήσουν πρόβλημα σε σχέση με τον καλό του φίλο Μάκη Παπαδόπουλο. Γιατί σε αντίθεση με τον Σάββα, ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι γνωστό ότι έχει βλέψεις προς τον Δήμο Καβάλας.

 

Ούτε κουβέντα

Συναντήθηκαν πρόσφατα στο εργοστάσιο των λιπασμάτων ο Γιάννης Τσάρας και το σωματείο των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Ήταν μια συζήτηση στην οποία κυριάρχησαν οι αριθμοί. Όσο για τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κανείς στη συνάντηση δεν είπε την παραμικρή κουβέντα. Παλιά η εταιρία αλλά και οι εργαζόμενοι περίμεναν πως και πως την είδηση αποφυλάκισης του. Τώρα ουδείς σκέπτεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μία ημέρα μετά την συνάντηση Τσάρα- εργαζόμενων «ήρθε» η είδηση από την Αθήνα. Νέα ποινική δίωξη, νέα προφυλάκιση για τον κ. Λαυρεντιάδη επειδή φέρεται να έδωσε εντολή σε συνεργάτες του να προκαλέσουν βλάβη σε άλλον επιχειρηματία των Αθηνών.

 

Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας οργανώνει με μικρή καθυστέρηση τις τελευταίες εθελοντικές αιμοδοσίες του 2013. Αντί να γίνουν Οκτώβρη θα γίνουν το διήμερο 7 και 8 Νοέμβρη. Όχι στον συνήθη τόπο του Δημοτικού Κήπου αλλά ακριβώς απέναντι. Στη Λέσχη Αξιωματικών. Είναι η πρώτη φορά που ο χώρος της Λέσχης διατίθεται για τέτοιο λόγο. Ταυτόχρονα η αιμοδοσία θα είναι «προστατευμένη» από Φθινοπωρινά καιρικά φαινόμενα. Την ίδια περίπου ώρα ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών του Επιμελητηρίου ετοιμάζει εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο Επιμελητήριο αρχές Νοέμβρη. Τα δεδομένα δεν αλλάζουν αφού επικεφαλής των υποψηφίων θα είναι η «ψυχή» της ομάδας Αντώνης Καραγιαννίδης. Στο τέλος του έτους θα υλοποιηθεί η νέα ιδέα της ομάδας δηλαδή ο διαγωνισμός μεταξύ των μαθητών του Νομού Καβάλας στο μάθημα της έκθεσης, με θέμα (της έκθεσης) την εθελοντική αιμοδοσία. Οι καλύτερες εκθέσεις θα βραβευτούν στην πρώτη εκδήλωση του Επιμελητηρίου το 2014. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε συνεργασία της ομάδας με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης