μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Δεν υπάρχει καμιά ιδεολογία στο κόσμο που μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που συνέβη την Παρασκευή το απόγευμα στην Αθήνα. Ήταν μια καθαρή δολοφονία, πράξη 100% εγκληματική κι όχι οτιδήποτε άλλο. Αυτό ας το έχουν στο μυαλό τους οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί. Καμιά προκήρυξη, κανένα άλλο κείμενο δεν δικαιολογεί και δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που έγινε. Προς τιμήν τους – παρά το πένθος στο οποίο ξαφνικά βυθίστηκαν- οι οικογένειες των θυμάτων αντέδρασαν με ωριμότητα. Το ίδιο κι ο πολιτικός κόσμος. Αυτά όσο κι αν δεν μπορούν να φέρουν πίσω τους δύο νέους που άδικα χάθηκαν, είναι μια κάποια παρηγοριά.

 

Μακάρι οι αστυνομικές αρχές να δράσουν αποτελεσματικά. Μακάρι να βρουν τους δράστες, να τους οδηγήσουν εκεί που πρέπει. Ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση της ελληνικής δημοκρατίας. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Εικασίες και σενάρια.

 

Να που μας οδήγησε – εκτός όλων των άλλων- η οικονομική κρίση και η διαχείριση αυτής από τις πρόσφατες Κυβερνήσεις. Μας οδήγησε στο σημείο ο ένας να σκοτώνει τον άλλον. Εντάξει, υπάρχουν βασικές διαφωνίες για τη πορεία της χώρας και τα μέτρα που λαμβάνονται. Ταυτόχρονα υπάρχουν κι όρια. Υπάρχουν επίσης πράγματα που μας ενώνουν. Αυτά μάλλον τα ξεχνάμε. Κάπως έτσι εύκολα κάποιος πιάνει το μαχαίρι για να επιτεθεί στον υποτιθέμενο αντίπαλο του. Άλλοι – για να ξεχωρίσουν πιο πολύ- αφήνουν τα μαχαίρια στην άκρη. Τους είναι βολικότερα τα όπλα.

 

Ορισμένοι θα βιαστούν. Θα μιλήσουν – πάλι- για τη θεωρία των δύο άκρων. Κι αυτό είναι λάθος. Αυτή η άποψη δεν είναι παρά μια καλοφορμαρισμένη δικαιολογία. Μια κάλυψη ώστε ο Στουρνάρας και ο κάθε Στουρνάρας αντί να διαπραγματεύεται ουσιαστικά και μαχητικά με την τρόικα, να κάνει μόνο δημόσιες σχέσεις. Τι τον νοιάζει; Άλλοι πληρώνουν τον βαρκάρη…

 

Οι επιβάτες του χθεσινού κρουαζιερόπλοιου ήταν 1.183 άνθρωποι. Το πλήρωμα 771 άνθρωποι. Το Riviera έφερε χθες για λίγες ώρες στη Καβάλα περίπου 2.000 άτομα. Τι λέτε; Κερδίσαμε κάτι ως πόλη ή όχι; Έστω κάτι ελάχιστο, που όμως θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα προκειμένου να πλησιάσουμε τον γνωστό μας στόχο. Ανάπτυξη δια του τουρισμού.

 

Αυτή τη φορά δε θα το γράψουμε απλώς. Θα το φωνάξουμε. Άλλος δρόμος για το Νομό Καβάλας δεν υπάρχει. Μόνο ο τουρισμός. Αφού λοιπόν συνειδητοποιήσουμε πλήρως το μήνυμα που μας έφερε χθες το Riviera, αμέσως μετά οφείλουμε με πράξεις να αποδείξουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Μία εβδομάδα συζητούσαν που θα δέσει το πλοίο. Ευτυχώς στο τέλος κατέληξαν σε σωστή απόφαση.

 

Την οποία αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκαν να υλοποιήσουν. Γιατί; Μα γιατί ο σχεδιασμός τους κατευθύνει τα πλοία σε άλλο σημείο του λιμανιού και όχι σε αυτό που έδεσε χθες το Riviera. Είναι τόσο δύσκολο σε περιπτώσεις μεγάλων πλοίων ο σχεδιασμός να αλλάζει και να προσαρμόζεται το λιμάνι στα δεδομένα του πλοίου κι όχι το πλοίο στα δεδομένα του λιμανιού; Φαίνεται ότι είναι δύσκολο. Ήταν, ας ευχηθούμε κι ας ελπίσουμε.

 

Αυτός ο μήνας έχει εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση θα γίνει 22 με 24 Νοέμβρη στην Αθήνα. Υποψήφιοι για τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας θα είναι οι Παναγιώτης Αρσονιάδης και Μάκης Δημητριάδης. Και οι δύο προερχόμενοι από την Καβάλα. Αντίθετα δεν θα είναι υποψήφιος ο Θωμάς Χατζούλης, μέλος της απερχόμενης διοίκησης. Οι Αρσονιάδης- Δημητριάδης «κατεβαίνουν» στις εκλογές με τον Γιώργο Καβαθά, σημερινό πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ.

 

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γιάννη Πασχαλίδη με τη Μαρία Δαμανάκη ο βουλευτής της Καβάλας προσκάλεσε την ευρωπαία επίτροπο να επισκεφθεί τη πόλη μας. Αυτή αποδέχθηκε τη πρόσκληση κι άφησε στον Γιάννη Πασχαλίδη να ετοιμάσει το πρόγραμμα, να βρει την κατάλληλη ημερομηνία.

 

Η κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής 3 Νοέμβρη. Πρόεδρος στην ΟΝΝΕΔ Καβάλας εξελέγη ο Γιάννης Τότης, σπουδαστής στο ΤΕΙ Καβάλας (τμήμα Λογιστικής). Είναι γιος του Σωτήρη Τότη, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ καθηγητών. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Καβάλας βγήκε παμψηφεί. Τον ψήφισαν και οι 129 νεολαίοι του κόμματος που προσήλθαν τη Κυριακή στη διαδικασία.

 

Άρχισαν χθες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στη κατοικία του Στρατηγού στη Παναγία. Ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι ζημιές από την κακοκαιρία της 30ης Σεπτέμβρη. Οι εργασίες κρίθηκαν απαραίτητες για ένα σπίτι που καιρό είχε να συντηρηθεί. Παράλληλα θα αποκτήσει την απαραίτητη προστασία από επόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Ως το τέλος της εβδομάδας θα μπει σε φάση παραγωγής η πρώτη παραγωγική γεώτρηση στο Πρίνο, από την Ενεργειακή και την Καβάλα Όιλ. Οι στιγμές είναι κρίσιμες αφού οι εταιρίες θέλουν πάση θυσία αύξηση της ημερήσιας παραγωγής. Τα μηνύματα και οι προβλέψεις συνεχίζουν να είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Καλές οι συμφωνίες με ξένες και ελληνικές εταιρίες, πρόκειται για επιτυχίες της Ενεργειακής δεν το συζητάμε. Για την Καβάλα όμως πολύ μεγάλη σημασία έχει το αποτέλεσμα της γεώτρησης. Αυτής που τελειώνει κι όσων ακολουθήσουν.

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Ξάνθης «Κανάλι 6» σχολίασε αρνητικά την επιλογή Θανάση Πάσχου για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου της γειτονικής πόλης. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ο σταθμός αναφέρει συνεχώς ότι ο Θανάσης Πάσχου είναι Καβαλιώτης. Θυμίζει το ότι θα διαδεχθεί τον Θανάση Μπαμπαλίδη που επίσης προέρχεται από την Καβάλα. «Χρεώνει» την επιλογή Πάσχου στο Γιώργο Καλαντζή. Αναφέρει επίσης ότι αυτή η επιλογή εκπορεύτηκε από τη Καβάλα, είναι επιλογή με κομματικά κριτήρια. Κάνει λόγο για «πείραμα» σε μια δύσκολη εποχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θεωρούμε ότι σύντομα οι εκπρόσωποι της Ξάνθης (συμπεριλαμβανομένων και των μέσων ενημέρωσης της πόλης) θα γνωρίσουν τον Θανάση Πάσχου και θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για αυτόν.

 

Να μην ξεχάσουμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων της Καβάλας. Χθες άρχισαν οι εκδρομές του Νοέμβη. Γρήγορα γρήγορα- ως συνήθως- μη τυχόν τελειώσει ο μήνας και χαθεί ο περίπατος. Αν ρωτήσεις τους καθηγητές θα απαντήσουν ότι την εκδρομή την ζήτησαν τα παιδιά. Αν ρωτήσεις τα παιδιά θα σου πουν ότι κάθε μέρα ζητούν εκδρομή. Αθάνατη Ελλάδα!

 

 

 

Διαβάστε επίσης