• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη, άνθρωποι που μιλούν μαζί του συχνά από το 2011 και μετά ισχυρίζονται το εξής: «Είναι πολύ καλή περίπτωση η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του. Το ζήτημα είναι αν ο ίδιος θέλει κάτι τέτοιο». Αυτή η εκτίμηση είναι απολύτως εύστοχη. Ο κ. Τσαταλμπασίδης αποσύρθηκε από τα κοινά λόγω Καλλικράτη, 3 χρόνια τώρα προσπαθεί να βρει έναν άλλο βηματισμό. Συνήθισε σε μια διαφορετική καθημερινότητα. Είναι διατεθειμένος να την εγκαταλείψει για να εμπλακεί σε μια νέα προεκλογική προσπάθεια που θα έχει πολλά έξοδα και μπόλικη δύσκολη δουλειά;

 

Η πρώτη και φυσιολογική απάντηση είναι αρνητική. Με βάση όμως το κλίμα που σύντομα θα δημιουργηθεί περί του πρώην δημάρχου Φιλίππων, όλα είναι πιθανά. Σίγουρο επίσης είναι ότι αφού ενημερωθεί πλήρως κι αναλυτικά, αυτός θα πάρει την οριστική απόφαση. Η οποία δεν θα είναι καθόλου βιαστική. Το ζήτημα θα μελετηθεί απ’ όλες τις πλευρές. Κάτι τελευταίο. Από το 2011 ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης διαμένει στη Καβάλα αλλά εργάζεται στις Κρηνίδες.

 

Πάνω στην ώρα ήρθαν τα λόγια του Πρωθυπουργού. Κατά τη συνέντευξη του στο Μέγκα το βράδυ της Δευτέρας ήταν ξεκάθαρος. Όπως είπε οι νέες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον περίφημο νέο εκλογικό νόμο. Το περιεχόμενο του οποίου ούτε ξεκαθάρισε, ούτε φυσικά το ανέφερε. Άρα έχουμε αλλαγή των προεκλογικών δεδομένων. Τι ακριβώς αλλάζει, πως επηρεάζει την κατάρτιση των συνδυασμών κτλ αυτά θα τα ξέρουμε αργότερα.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρης Γιαννακίδης θα έχει αντίπαλο και Νεοδημοκράτη υποψήφιο. Βάση των τελευταίων πληροφοριών λίγες πιθανότητες έχει ο Γιώργος Παυλίδης. Οδηγούμαστε σε νέο πρόσωπο που: 1) Μπορεί να είναι από τη Καβάλα 2) Μπορεί να είναι πρόσωπο έκπληξη.

 

Ο Αρχέλαος Γρανάς χειρίστηκε προσωπικά την υπόθεση της αλλαγής προέδρου του Βιοτεχνικού Πάρκου. Δύο ημέρες ασχολήθηκε με το θέμα κι «έκλεισε» μέτωπα που δημιουργήθηκαν από εκεί που κανείς δεν το περίμενε. Ρόλο όπως φαίνεται έπαιξε συνάντηση του με τον Άγγελο Τσατσούλη. Αμέσως μετά –χθες το πρωί- κάλεσε στο γραφείο του τον νέο πρόεδρο Τάσο Τσολάκη. Οι παρεξηγήσεις λύθηκαν, πάμε φτου κι από την αρχή.

 

Ο νέος πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ έκανε μόλις χθες τις πρώτες του δηλώσεις. Οι οποίες δεν ξάφνιασαν. Έβαλε κι αυτός στόχο εντός του 2014 κάτι επιτέλους ουσιαστικό να γίνει στα οικόπεδα της περιοχής. Ίδιο στόχο είχε για τα χρόνια του ως πρόεδρος ο Ανδρέας Μπαλίκας, ίδιο στόχο είχε και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι πέρα από τα εδάφη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχει κάτι άλλο που δεν υπολογίζονταν σωστά. Η κρίση. Κακά τα ψέματα αλλά η κρίση είναι αυτή που στο βιοτεχνικό πάρκο φρενάρει τις ευχάριστες εξελίξεις.

 

Έχοντας λύσει το πρόβλημα του βιοτεχνικού πάρκου κι έχοντας «κουρδίσει» σωστά τον νέο πρόεδρο, ο Αντιπεριφερειάρχης βρήκε χρόνο και για προεκλογική δουλειά. Χθες ας πούμε περιόδευσε στον Αμυγδαλεώνα και το Πολύστυλο. Αυτά φαίνονται αρκετά εύκολα για τον κ. Γρανά που τις περιοδείες στα χωριά δεν τις φοβήθηκε ποτέ. Ίσα ίσα που πάντα τις επεδίωκε.

 

Άριστη συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρόεδρο Ξενοφώντα Κροκίδη. Συντόνισε, οργάνωσε με τρόπο περίτεχνο κάτι που είχε ουσία και άψογη διαδικασία. Χωρίς κανένα κενό. Σήμερα ο πρόεδρος θα μιλήσει το πρωί στο Γ’ ΚΑΠΗ για τα εμβόλια, το απόγευμα σε άλλη εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό.

 

Κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης αφίσες που διαφημίζουν εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής όπου θα εμφανιστεί ορχήστρα από τη Βιέννη. Η εκδήλωση θα γίνει αρχές Δεκέμβρη κι όπως παρατηρούμε διάθεση εισιτηρίων γίνεται από συγκεκριμένα σημεία των πόλεων μόνο της Θράκης. Η Καβάλα ενημερώνεται για την εκδήλωση από τις αφίσες αλλά εδώ δεν μπορεί κάποιος να βρει εισιτήρια. Η γνωστή νοοτροπία της Θράκης.

 

Το κοινωνικό κατάστημα του Δήμου Καβάλας διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του ώστε να ετοιμαστεί – με νέους και περισσότερους δικαιούχους- για την περίοδο των εορτών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλα να γίνουν σωστά και στην ώρα τους. Το κοινωνικό κατάστημα να είναι έτοιμο να λειτουργήσει όταν πρέπει κι όχι με τη ψυχή στο στόμα παραμονή ή προπαραμονή Χριστουγέννων. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε οι παραλαβές των προμηθειών να γίνουν όπως αναφέρει ο κώδικας για να μην μπλέξουμε με νέες καταγγελίες και νέες ΕΔΕ. Ας μη γίνει τώρα τα Χριστούγεννα ότι έγινε πέρσι το Πάσχα.

 

Η απόφαση Γρανά για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές φαίνεται να αδικεί την Κεραμωτή. Που αν και τουριστική περιοχή θα έχει τα καταστήματα της ανοιχτά μόνο τις 7 Κυριακές του χρόνου (αυτές που ορίζει ο νέος νόμος). Για όλες τις άλλες τουριστικές περιοχές του Νομού η απόφαση Γρανά έχει διάφορες ιδιαιτερότητες. Για την Κεραμωτή όχι. Δεν φαίνεται να φταίει ο Αντιπεριφερειάρχης. Βασικά ευθύνη έχουν οι επαγγελματίες της Κεραμωτής που για διάφορους λόγους δεν εμφανίστηκαν πουθενά στην διαδικασία που προηγήθηκε.

 

Ούτε στη Κομοτηνή άνοιξαν τη περασμένη Κυριακή τα καταστήματα. Την επόμενη μέρα δηλαδή προχθές Δευτέρα, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις αποφάσεις της Διοίκησης του Συλλόγου μας όλα αυτά τα χρόνια. Για μια ακόμη φορά με την αποδοχή της απόφασή μας να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, αποδείξαμε, όλοι μαζί, ότι εμείς είμαστε η αγορά και γνωρίζουμε καλύτερα από τον κάθε καρεκλογραφειοκράτη των Αθηνών τα ουσιαστικά προβλήματα των επιχειρήσεών μας. Και όλα αυτά, παρά την έντονη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης του κράτους των Αθηνών και του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.Λυπούμαστε ιδιαίτερα για τις μεμονωμένες εξαιρέσεις των συναδέλφων μας οι οποίοι προτίμησαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, οι οποίοι ευτυχώς ήταν ελάχιστοι και κυρίως λυπούμαστε γιατί προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι με την απόφασή τους αυτή ουσιαστικά «στρώνουν το χαλί» στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα για άνοιγμα 52 Κυριακών το χρόνο».

 

Με αυτά και με τα άλλα ξεχάσαμε εντελώς τη σημερινή νέα απεργία. Για χάρη της οποίας ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το βράδυ της Δευτέρας πόρτα πόρτα έντυπα που την προπαγανδίζουν, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά για να διώξουν την Κυβέρνηση. Καταβλήθηκε φιλότιμη προσπάθεια και αυτή τη φορά. Τα αποτελέσματα και τη συμμετοχή στην απεργία θα τα γνωρίζουμε προς το μεσημέρι. Η ΕΜΥ προβλέπει βροχή σήμερα στη Καβάλα. Ένα πρώτο κακό μήνυμα ειδικά για τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης