• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ως συγγραφέας ο Νικόλαος Μάρτης προσπάθησε εγκαίρως να αφυπνίσει τους έλληνες σχετικά με την προσπάθεια των Σκοπιανών να αλλάξουν την ιστορία,να επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή. Άλλοι έλαβαν το μήνυμα, άλλοι όχι. Ο Μάρτης πάντως έκανε και με το παραπάνω το χρέος του στην πατρίδα. Ως ηθοποιός η Αντιγόνη Βαλάκου υπηρέτησε με συνέπεια, αρχές και ποιότητα το θέατρο αδιαφορώντας για την μόδα της κάθε εποχής. Ήταν ηθοποιός της σκηνής κι όχι της «αρπαχτής».

 

Και οι δύο γεννήθηκαν εδώ. Στη Καβάλα. Στη Μουσθένη. «Έφυγαν» από τη ζωή και οι δύο σχεδόν την ίδια μέρα. Αναγνωρίζοντας τη προσφορά τους, τιμώντας τη μνήμη τους, ας μας επιτραπεί τώρα (σε μια ίσως ακατάλληλη ώρα) να διατυπώσουμε όσο πιο κομψά γίνεται το μικρό μας παράπονο. Ξέχασαν τη Καβάλα και τη Μουσθένη έχοντας «απορροφηθεί» από το αθηνοκεντρικό σύστημα. Το οποίο όσο κι αν δεν ήθελαν, το υπηρέτησαν πιστά. Εμείς παρόλα αυτά τους αποχαιρετούμε σα να ήταν δίπλα μας κάθε μέρα. Ξέρουμε ότι αν μπορούσαν, ο μεν Μάρτης θα ζούσε στη Μουσθένη κι η Βαλάκου σε κάποια από τις συνοικίες της μικρής αλλά όμορφης Καβάλας.

 

Ουδέποτε η Καβάλα και οι Καβαλιώτες πίστεψαν ότι είναι το κέντρο του κόσμου ή έστω της Ελλάδας. Άλλοι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και τα πρωτεία. Ξέρουμε που βρισκόμαστε, τι δυνατότητες παρουσιάζονται, πως και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Υπάρχει όμως μια απαίτηση, μια εκ πεποιθήσεως άποψη. Η Καβάλα, ο Νομός Καβάλας να μην ξεχνά όσους η ζωή τους απομάκρυνε από τα πάτρια εδάφη. Όσους ζουν μακριά αλλά όπως είναι φανερό έχουν το μυαλό τους εδώ. Εδώ όπου όλα είναι πιο απλά.

 

Κάποτε πραγματοποιούνταν τέτοιες εκδηλώσεις. Επιχειρούνταν μια επανασύνδεση. Κάποτε που όλα ήταν διαφορετικά. Τώρα η κρίση μεγαλώνει τις αποστάσεις. Όπως σωστά έλεγαν και χθες στη συνέντευξη του ΤΕΕ, δημιουργεί νέο κύμα μετανάστευσης. Αυτοί που μόνο γεννήθηκαν και μόνο μεγάλωσαν στη Καβάλα είναι τώρα σαφώς περισσότεροι. Σκορπισμένοι στις 4 γωνιές της γης. Η πόλη ίσως τους ξέχασε. Αυτοί όμως δεν έκαναν το ίδιο. Με τη βοήθεια του διαδικτύου ενημερώνονται, γράφουν θετικά σχόλια, αναπολούν αυτά με τα οποία μεγάλωσαν. Ελπίζουν. Ότι κάποια στιγμή θα γυρίσουν πίσω.

 

Ο Θανάσης Πάσχου ανακοινώθηκε νέος διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης αλλά δεν ανέλαβε ακόμη καθήκοντα. Περιμένει και θα συνεχίσει να περιμένει το περιβόητο ΦΕΚ. Υπολογίζεται ότι αυτή η απαραίτητη προϋπόθεση θα εξασφαλιστεί προς το τέλος του μήνα. Αθάνατη Ελλάδα της γραφειοκρατίας, της αργοπορίας και της υπομονής.

 

Χωριστές θα είναι την Κυριακή στη Καβάλα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν όλοι μαζί. Τελευταία η τιμή στην εξέγερση του Πολυτεχνείου γίνεται με κανόνες απεργίας. Όπως στις απεργίες είναι χωριστά, έτσι και στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Τέτοια βλέπει ο… λύκος και χαίρεται.

 

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Κομοτηνή για θέματα αναπτυξιακά, σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ. Εκεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης δήλωσε ότι φέτος το Καλοκαίρι τη Θάσο επισκέφθηκαν 15.000 Ρώσοι τουρίστες. Όπως σημείωσε αυτό έγινε χωρίς να υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις από τη Ρωσία προς το αεροδρόμιο της Καβάλας. Οι Ρώσοι επισκέπτες έφθαναν στη Θάσο μέσω πτήσεων είτε στην Αλεξανδρούπολη είτε στη Θεσσαλονίκη. Με αυτά ο κ. Μιτζάλης ήθελε να δείξει πόσο οι Ρώσοι έχουν τη δυναμική να αυξηθούν στη Θάσο αν εξυπηρετούνται και σε πιο κοντινό της αεροδρόμιο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα -μόλις χθεσινό- σε εφημερίδα της Κομοτηνής η γνωστή εταιρία Cosco επικοινώνησε με τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με αυτόν και με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες. Αν πάντως η Cosco επέλεξε να δουλέψει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δύσκολα θα την δούμε και στο δικό μας. Ο ΟΛΚ πρέπει να ψάξει το θέμα κι αν το δημοσίευμα είναι αληθινό, να βρει τους λόγους που αντί της Καβάλας επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η εταιρία Cosco «βγαίνει» σε λιμάνι της επαρχίας. Φυσικά και πρόκειται για έναν πολύ καλό πελάτη που θα τον ήθελαν όλα τα λιμάνια της χώρας. Ας μη ξεχνάμε ότι Cosco σημαίνει Κίνα.

 

Ευγενικοί κι εξυπηρετικοί σε σχέση με τους πολίτες είναι οι αστυνομικοί που κάθε μέρα έχουν υπηρεσία στο δικαστήριο. Ενημερώνουν και διευκολύνουν ανθρώπους που δεν ξέρουν αναλυτικά τι συμβαίνει, λόγω του ότι πρώτη φορά παρακολουθούν δίκη. Τώρα τελευταία οι ίδιοι αστυνομικοί διευκολύνουν τους πολίτες προκειμένου να αποχωρίσουν από το δικαστήριο επειδή η υπόθεση τους παραγράφηκε βάση του νέου νόμου. Μαθαίνουν από τον γραμματέα του δικαστηρίου σε ποιες υποθέσεις ισχύει αυτό και αμέσως μετά πληροφορούν όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις προκειμένου να αποχωρίσουν και να μην περιμένουν άδικα.

 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο των δημοτικών εκλογών όταν χθες μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής. Ήξερε κάποια πράγματα επιπλέον από τα συνήθη σενάρια. Όπως είπε με 60 περίπου υποψήφιους συμβούλους θα μπορεί κάποιος να δηλώσει υποψηφιότητα Δημάρχου. Σήμερα αυτό το ελάχιστο νούμερο υποψήφιων συμβούλων είναι πολύ πιο μεγάλο. Είπε επίσης ότι ο νέος νόμος θα δίνει μπόνους στον Δήμαρχο που θα έρχεται πρώτος και θα εκλέγεται ώστε να «βγάζει» εκτός σειράς δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του. Κατά τον κ. Γιάννη Πασχαλίδη θα διατηρηθεί το όριο του 42%.

 

Σε συνέχεια των ίδιων δηλώσεων ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε και προέβλεψε την εξής σειρά των πραγμάτων. Έως τις αρχές του Δεκέμβρη το Υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει το σχέδιο του νέου νόμου για τις τοπικές εκλογές προκειμένου αυτό να ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις γιορτές. Το ίδιο διάστημα με εγκύκλιο του κόμματος θα «ανοίξουν» οι διαδικασίες στη ΝΔ για την επιλογή υποψηφίων. Που αυτή τη φορά θα έχουν μια διακριτική στήριξη και κανένα χρίσμα.

 

Χθες όμως υπήρξε αντίδραση περί των εκλογών και των εκλογικών σεναρίων από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αργότερα, η ομάδα των ΑΝΕΛΛ υποστηρίζει υποψηφιότητες αντιμνημονιακές. Η ανακοίνωση της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας καταλήγει ως εξής: «Στην επιλογή των προσώπων θα παίξουν βασικό ρόλο οι αποφάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών και των πολιτευτών, ενώ εξετάζεται και η αυτόνομη κάθοδος υποψηφίων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κατά περίπτωση».

 

============================================================

Στις Βρυξέλες ο Βασίλης Λιόγκας

Στις Βρυξέλες είναι αυτές τις μέρες ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιόγκας. Ορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ομάδα Εργασίας για την Διεθνή Συνθήκη Διασυνοριακής μεταφοράς της Αέριας Ρύπανσης σε μεγάλη απόσταση. Συμμετέχουν τόσοι εκπρόσωποι όσα και τα μέλη της ΕΕ. Από 1/1/2014 θα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής!

Η πιο πάνω Σύμβαση (Διεθνής Σύμβαση της Γενεύης του 1979, http://www.unece.org/env/lrtap/welcome.html) ήταν η πρώτη διεθνής Σύμβαση με νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιφερειακό και διηπειρωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της Σύμβασης έχουν προωθηθεί οκτώ Πρωτόκολλα που στόχο έχουν, μέσα από την κοινή δράση των χωρών μελών, να μειώσουν την εκπομπή αερίων ρύπων και να αποτρέψουν την αρνητική επίδραση της όξινης βροχής στα νερά και στο έδαφος, την καταστροφή των δασών, τον ευτροφισμό των νερών και του εδάφους, την έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος, την αποσύνθεση ιστορικών κτιρίων και πολιτιστικών μνημείων και τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων και δύσκολα αποδομούμενων οργανικών ρύπων στο έδαφος, στα νερά, στη βλάστηση και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Η Ελλάδα έχει κυρώσει το Πρωτόκολλο του ΕΜΕΡ (Environmental Monitoring and Evaluation Programme), το οποίο αφορά πρόγραμμα συνεργασίας για παρακολούθηση και αξιολόγηση της διασυνοριακής ρύπανσης στην Ευρώπη. Τα άλλα Πρωτόκολλα αφορούν την Καταπολέμηση των Εκπομπών Οξειδίων του Αζώτου, τα Βαρέα Μέταλλα, τους Έμμονους Οργανικούς Ρύπους, τη μείωση των Εκπομπών Οξειδίων του Θείου κ.α.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης, τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν ετήσια απογραφή συνολικών εκπομπών αερίων ρύπων στην Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE) και επίσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (European Environment Agency – EEA).

 

Διαβάστε επίσης