μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Έχει τα πολλά καλά του. Έχει και τα πολιτικά του προβληματάκια. Ο λόγος για τον συμπαθέστατο Φώτη Κουβέλη που χθες ήρθε επιτέλους στη Καβάλα. Κινήθηκε σε διάφορα σημεία, άκουσε και είπε πολλά. Ρεαλιστής, μετριοπαθής, συγκεκριμένος και σταθερά προοδευτικός επέμενε να εξηγεί τους λόγους που η ΔΗΜΑΡ «βγήκε» από την Κυβέρνηση. Έκανε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, απέφυγε να ζητήσει εκλογές, δεν ανέβασε τους τόνους. Σα να μας έλεγε με τον τρόπο του ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι κάποια στιγμή θα έρθει αυτό το κάτι άλλο που η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων προσδοκά. Ζητά. Περιμένει.

 

Δεν μας είπε τι ακριβώς θα είναι αυτό το άλλο. Μέσα από ποια διαδικασία θα προκύψει. Πότε θα υπάρξουν εξελίξεις. Έδειξε μάλιστα να μην βιάζεται. Παρουσίασε την δική του πρόταση. Περιέγραψε την άσχημη κυβερνητική εμπειρία του κόμματος. Καταλάβαμε ότι αυτό το διάστημα κάνει οργανωμένη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με το εκλογικό σώμα. Τελικά, όλα αυτά ήταν τα μηνύματα που προσπάθησε να μεταδώσει. Κι επειδή ως ομιλητής είναι ικανότατος, πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε.

 

Βέβαια οι έλληνες πολίτες δεν αρκούνται σε αυτές τις διαπιστώσεις. Ζητούν κάτι περισσότερο. Κάτι απαραίτητο. Μια αλλαγή. Μια άλλη Ελλάδα όπου όλα τα στραβά θα διορθωθούν. Τόσο τα στραβά της κακής μας νοοτροπίας, όσο κι αυτά που τάχα ανέλαβε να διορθώσει η τρόικα. Απ’ ότι φάνηκε και χθες ο κ. Κουβέλης τολμά αλλά φθάνει μέχρι τη μέση. Ψηφίζοντας μόλις προ μιας εβδομάδας «παρών» δείχνει να μην έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του το επόμενο βήμα και πότε αυτό θα γίνει. Όφειλε ωστόσο και επ’ αυτού να έχει απάντηση. Όσο την καθυστερεί τόσο ο λόγος του ως ημιτελής, δεν έχει την μεγάλη αξία και σημασία που θα θέλαμε. Αν πάντως κάτι υπάρχει σήμερα στη λεγόμενη «κεντροαριστερά» αυτό το κάτι είναι ο Κουβέλης. Έστω με τα κουσούρια και τα προβλήματα που περιγράψαμε.

 

Τα ίδια πάνω κάτω υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ. Όμως σε επίπεδο προσώπων και δη αρχηγών, η ΔΗΜΑΡ είναι πολύ πιο μπροστά από τον συνήθως φλύαρο Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο οποίος περισσότερο κουράζει και διχάζει τον χώρο παρά τον καθοδηγεί. Αίσθηση μας είναι ότι σύντομα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα συναντηθούν πολιτικά. Άμεσα ή έμμεσα. Υπό κάποιες άλλες συνθήκες σε σχέση με την υφιστάμενες. Τι θα καταφέρουν μαζί τα δύο κόμματα είναι μια άλλη ιστορία. Μπροστά στην οποία θα βρεθούμε πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε.

 

Λένε ότι η Μαρία Τσουρή (γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου) δεν πολυσυμπαθεί τους διοικούντες του Επιμελητηρίου. Όσοι διαδίδουν αυτές τις φήμες πήραν χθες κατάλληλη απάντηση. Αγκαλιές και φιλιά η Μαρία με όλους. Περισσότερο διαχυτική πάντως ήταν με τον Γιάννη Παναγιωτίδη. Όλα αυτά όταν ο κ.Κουβέλης έφθανε στο Επιμελητήριο κι η κ. Τσουρή σε ρόλο προπομπού, έφθανε πρώτη για να φτιάξει την ατμόσφαιρα. Κάτι που δεν ήταν απαραίτητο. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου περίμενε τον κ. Κουβέλη σαν έναν φίλο από τα παλιά.

 

Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Επιμελητηρίου ρώτησαν τον κ. Κουβέλη για το που πάει το όλο πράγμα. Αυτός απάντησε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο κούρεμα του χρέους, πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι ρευστή, τόνισε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών. Φεύγοντας πήρε δώρο ένα βιβλίο για την Καβάλα της εποχής του καπνού. Λίγο πριν αναχωρήσει για το μεσημεριανό φαγητό του προσφέρθηκε ευγενικά σταχτοδοχείο. Κι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άναψε ένα τσιγαράκι, κάτι που απέφευγε να κάνει όσο παρόντες στη συνάντηση ήταν δημοσιογράφοι- κάμερες- φωτογράφοι.

 

Ο Βασίλης Τραϊφόρος σχολίαζε από τη πλευρά του πόσο καλά ενημερωμένος για τα θέματα της ΒΦΛ είναι ο κ. Κουβέλης. Αυτό – έλεγε ο γιατρός- το απέδειξε στη συνάντηση το πρωί στο εργοστάσιο. Ακόμη και η ΔΗΜΑΡ Καβάλας ξαφνιάστηκε ευχάριστα από την ετοιμότητα του προέδρου σε αυτά τα ζητήματα. Μιλούσε στους εργαζόμενους σα να είναι κάθε μέρα μέσα στην εταιρία και στην παραγωγή.

 

Άρον άρον έφυγε από τα εγκαίνια της έκθεσης στη Κομοτηνή χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος προκειμένου να προλάβει να παραστεί στην ομιλία του κ. Κουβέλη. Στο τέλος κατάφερε να πετύχει τον στόχο του έστω κι αν δεν πρόλαβε την ομιλία από την αρχή. Μαζί του και στη Κομοτηνή και στην ομιλία Κουβέλη ήταν ο Κώστας Παπακοσμάς.

 

«Πλέον δεν έχουμε τις διαφορές που είχαμε. Ως πρόεδρο τον στηρίξαμε 3 χρόνια» είπε για τον Λάζαρο Βασιλειάδη ο Σωτήρης Λαζαρίδης. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μη συνεργασία της παράταξης «ΟΡ.ΜΗ» με τους μηχανικούς του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαζαρίδης ανέλαβε τη πλήρη ευθύνη αφού όπως είπε αυτός δεν ήθελε κομματικά στελέχη στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Ο κ. Λαζαρίδης που μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης στη τηλεόραση της Πρωϊνής ήταν πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ την Κυριακή 24 Νοέμβρη.

 

Θέματα του Δήμου Παγγαίου συζητούσε χθες το απόγευμα έξω από το γραφείο του ο Ντίνος Κλειτσιώτης με παράγοντα της περιοχής. Μέσα στα σκοτάδια; Ναι μέσα στα σκοτάδια. Έτσι κι αλλιώς για τη ΝΔ η υπόθεση του Δήμου Παγγαίου παραμένει υπόθεση σκοτάδι!

======================================

Διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Έτοιμο σχέδιο υπουργικής απόφασης προκειμένου να επιταχυνθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, έχει αποστείλει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται στην ουσία για μια εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει την μορφή της προκήρυξης, όπως μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.Έπειτα και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του αγωγού TAP, και την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι οι συνθήκες για ένα διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Ν. Καβάλας έχουν ωριμάσει, και πως το τώρα είναι το σωστό τάιμινγκ για να προκηρυχθεί.

Για να έχει ωστόσο επιτυχία ο διαγωνισμός (σσ: λέγεται ότι προφορικό ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει εταιρείες σαν τις Socar, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Energean ), θα πρέπει η προκήρυξη να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Το σκεπτικό είναι ότι ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ένα χρόνο, οπότε η ολοκλήρωσή του και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσουν με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Την ημερομηνία εκείνη, η παραχώρηση επιστρέφει πίσω στο Δημόσιο, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ.

(Πηγή energypress)

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης