• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Στην οδό Βενιζέλου

Για τους οδηγούς των Αστικών λεωφορείων της Καβάλας η διέλευση από την οδό Βενιζέλου είναι ένα καθημερινό μαρτύριο. Αναφερόμαστε στο τμήμα της οδού από Δαγκλή έως το δημοτικό σχολείο του Αγίου Ιωάννη. Τμήμα που κάποτε προσπάθησαν να μονοδρομήσουν. Τώρα μας υπόσχονται βελτίωση των κυκλοφοριακών δεδομένων δια του έργου ανάπλασης της περιοχής. Έργο που δημοπρατήθηκε αλλά δεν άρχισε ακόμη.

Σε αυτό το κομμάτι της Βενιζέλου η παρανομία πάει σύννεφο. Κάθε ένας παρκάρει όπου θέλει, όσο θέλει. Αδιαφορεί για τις συνέπειες. Οι οποίες είναι οι γνωστές. Ουρές, εκνευρισμός, αναμονή. Σε αυτό το θλιβερό αλλά καθημερινό τοπίο οι οδηγοί των λεωφορείων κάνουν και τους τροχονόμους. Άλλοτε φωνάζουν, άλλοτε χειρονομούν. Ανάλογα με την υπομονή του καθενός. Άλλοτε παρατηρούν σε αυστηρό ύφος, άλλοτε ήπια προσπαθούν να φέρουν την υπόθεση στο φιλότιμο. Πάντα με τον ίδιο στόχο. Αυτός που στάθμευσε αντικανονικά και σε γενικές γραμμές έκλεισε το δρόμο να πάρει το όχημα του και να φύγει. Τι καταφέρνουν με αυτή τη συμπεριφορά και στάση οι οδηγοί; Ελάχιστα πράγματα. Άλλωστε δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Απλώς υποχρεώνονται και σε ρόλο τροχονόμου μπας και κάνουν τη διέλευση τους από τη Βενιζέλου καλύτερη.

 

Εκδρομή στην Ανδριανούπολη

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας οργανώνει διήμερη εκδρομή στην Ανδριανούπολη με αναχώρηση στις 30 Νοεμβρίου. Η εκδρομή προσφέρεται στη τιμή των 75 ευρώ το άτομο. Βάση προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν μπόλικο ελεύθερο χρόνο για ψώνια! Οι εκδρομείς θα επισκεφθούν επίσης το Selimiye Camii (Τζαμί),το Μουσείο Υγείας που έχει κερδίσει το 2004 το Ευρωπαϊκό βραβείο Μουσείων και το 2007 το βραβείο Συλλόγου Τελειότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, το Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Μουσείο της Λωζάννης, την Παλαίστρα και άλλα ενδιαφέροντα κτίρια.

 

Περιμένουν το νέο πρόεδρο

Παραμένει άφαντος για τους οικοπεδούχους του Βιοτεχνικού Πάρκου ο νέος πρόεδρος του φορέα Τάσος Τσολάκης. Περίμεναν να τους ζητήσει ραντεβού γνωριμίας, να τους καλέσει σε μια πρώτη συνάντηση. Αυτό όμως δεν έγινε ούτε τις προηγούμενες ημέρες. Παρά το ότι φάνηκε πολύ πιθανό από τη συνάντηση Γρανά- Τσολάκη που μεσολάβησε.

 

Εκτός λειτουργίας

Εκτός λειτουργίας για λίγες μέρες είναι το roof garden του ξενοδοχείου Γαλαξίας. «Για να γίνουν απαραίτητες τεχνικές εργασίες» φέρεται να γράφει σχετική ενημερωτική πινακίδα που υπάρχει στα ασανσέρ του ξενοδοχείου. Μέχρι ο χώρος να επαναλειτουργήσει καφεδάκι και πρωινό στο πρώτο όροφο του ξενοδοχείου (με θέα το λιμάνι), εκεί όπου γίνονται οι διάφορες εκδηλώσεις.

 

Ο Περικλής από την Αθήνα

Στην εποχή του διαδικτύου και του facebook οι αποστάσεις δεν είναι πια καθόλου μεγάλες. Αυτό το αποδεικνύει σχεδόν κάθε μέρα η περίπτωση του Περικλή Δρίνια που διαμένει στην Αθήνα. Γεννημένος στη Καβάλα (κι αν δεν το ξέρεις το καταλαβαίνεις από τα κείμενα του) ζει μακριά. Επικοινωνεί όμως με τον τόπο του. Τις περισσότερες φορές για χάρη του ΑΟΚ. Πρόσφατα κατέθεσε την άποψη του στην ηλεκτρονική συζήτηση για την Καβάλα. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με τις προτάσεις του. Ή και να συμφωνήσει. Σίγουρα όμως θα διαπιστώσει μια μεγάλη αγάπη του Περικλή προς τη Καβάλα. Γράφει λοιπόν: Δεν μπορείς αλλά και δεν πρέπει να μείνεις μόνο στον τουρισμό ! Η πόλη μας μικραίνει και μαραζώνει…Δεν μπορεί ο τουρισμός και δη στη Βόρειο Ελλάδα να σε στηρίξει …Για μένα θα πρέπει να επικεντρωθούν οι τοπικές αρχές στην αξιοποίηση του νέου λιμανιού με στόχο τη δημιουργία LOGISTIC AND TRANSFER CENTER !! Δηλαδή να γίνουμε ένα κέντρο αποθήκευσης και μεταφορών εμπορευμάτων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Φυσικά χρειαζόμαστε και σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και με άξονα την Εγνατία οδό και πάλι μπορεί να αξιοποιηθεί μια τέτοια επένδυση . Απο εκεί και πέρα η Καβάλα μας χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 καλά πανεπιστημιακά τμήματα με καλές σχολές (Πολυτεχνείο, Ιατρική, Οικονομικές σχολές). Όλες οι πόλεις βασίζουν τις οικονομίες τους σε πολύ μεγάλο βαθμό στη κίνηση των φοιτητών. Από παλιά Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα αλλά και αργότερα Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη βοηθήθηκαν απεριόριστα από τα πανεπιστήμια. Πιο πρόσφατα ακόμη Λάρισα, Βόλος, Κοζάνη. Μόνο εμείς έχουμε μείνει με τα ΤΕΙ μόνο που κι αυτά συνεχώς συρρικνώνονται. Η Καβάλα μας δυστυχώς όχι μόνο δεν έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 30 χρόνια αλλά έχει κάνει και βήματα προς τα πίσω. Είμαστε στη δεκαετία του 80. Ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται. Είχε η Καβάλα μας πληθυσμός περίπου 50.000 πληθυσμό το 1920 ! Πολύ μεγάλη δηλαδή εκείνη την εποχή. Σήμερα δεν έχει ούτε 80.000 πληθυσμό μετά απο 100 χρόνια ! Η Πάτρα είχε το 1920 35.000 πληθυσμό και σήμερα έχει πάνω από 250.000 ! Το ίδιο και το Ηράκλειο και η Λάρισα! Αν είχαν γίνει αυτά που ανέφερα εδώ και 2 ή 3 δεκαετίες σήμερα θα είχαμε πληθυσμό πάνω από 150.000 ! Έστω και τώρα όμως θα γίνει κάτι επιτέλους και για τη πόλη μας που έχει θυσιαστεί για την Θράκη. Φτάνει όμως , θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι και για τη πόλη μας και το νομό μας γενικότερα !! Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες μεγάλες σε όλους τους βουλευτές του νομού μας των τελευταίων 30 ετών !! Τουλάχιστον από εδώ και πέρα ας γίνει κάτι καλό για τον τόπο μας.

 

Μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο

Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε η φύλαξη του δικαστικού μεγάρου Καβάλας από ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι. Το μέτρο αφορά κυρίως τα βράδια όπου μέσα στο κτίριο υπάρχει ένας άνδρας- σεκιούριτι. Με την ίδια ετήσια σύμβαση η εταιρία υποχρεώνεται σε συχνές περιπολίες έξω από το κτίριο τις απογευματινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Για αυτή τη δουλειά το κράτος ξοδεύει ποσό 1.000 ευρώ το μήνα. Φυσικά και το μέτρο ικανοποιεί αλλά δεν είναι αρκετό.

Στο μεταξύ την Δευτέρα 11 Νοέμβρη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση με το ίδιο πάνω κάτω θέμα. Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: Δυστυχώς και η πρόσφατη δολοφονική απόπειρα κατά της Δικαστικής Υπαλλήλου του Πρωτοδικείου Αθηνών έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες που κατά καιρούς έχει εκφράσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας αναφορικά με την ασφάλεια όλων των παραγόντων της δίκης στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας αλλά και με την ασφάλεια των εγκαταστάσεών του. Σ’ αυτές πια τις εποχές που διανύουμε κανένας δεν μπορεί να δηλώσει ανυποψίαστος, πολύ δε περισσότερο το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Ασφάλειας του Πολίτη, στο οποίο ήδη από καιρό έχουμε απευθυνθεί σχετικά με τους πλημμελείς όρους φύλαξης και ασφάλειας του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας. Είναι προφανές ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Τοπικών Αστυνομικών Αρχών τα μέχρι σήμερα μέτρα φύλαξης και ασφάλειας του Δικαστικού Μεγάρου είναι περισσότερο συμβολικά παρά ουσιαστικά.Όλοι οι δικηγόροι της Καβάλας τονίζουμε, το αυτονόητο άλλωστε, ότι δηλαδή η πρόληψη είναι προτιμότερη της καταστολής.Στα πλαίσια αυτά τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας εκδηλώνουν την συμπαράστασή τους στο θύμα-δικαστική υπάλληλο της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης και καλούν τον αρμόδιο Υπουργό για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον οποιοδήποτε αντίστοιχο επεισόδιο.

*Σήμερα το πρωί στο δικαστήριο θα βρίσκονται ίσως και 30 αστυνομικοί. Πρόκειται για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν σχέση με την δίκη στο Μικτό Ορκωτό. Κατηγορούμενος είναι ο δράστης δολοφονίας πέρσι τον Δεκέμβρη στη πόλη της Ξάνθης. Όσο κρατήσει η δίκη (που αρχίζει σήμερα το πρωί), τόσο θα συνεχιστούν τα μέτρα. Στο δικαστήριο θα βρίσκονται αρκετοί φίλοι και συγγενείς του θύματος.

 

Απολύθηκαν δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ Καβάλας

Στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε προ λίγων ημερών η απόφαση του υπουργού με την οποία προσλαμβάνεται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ Καβάλας μόνιμη υπάλληλος απόφοιτη Λυκείου που θα καλύψει θέση διοικητικού προσωπικού. Στο ΙΚΑ Καβάλας δεν γνωρίζουν το παραμικρό. Ίσως πρόκειται για επιτυχούσα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008.

Στο ΙΚΑ Καβάλας ξέρουν αντίθετα ότι δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα! Πρόκειται για νυχτοφύλακα που όμως έκανε κι άλλες δουλειές στην υπηρεσία και υπάλληλο κλητήρα. Για τη δημιουργία στη Καβάλα του Κέντρου Ενιαίας Είσπραξης αναμένονται με μετάταξη εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Οι απολύσεις στο ΙΚΑ πανελλαδικά ήταν 180. Στην Καβάλα 4. Οι δύο όμως εκ των τεσσάρων υπαλλήλων την «γλίτωσαν» λόγω κοινωνικών κριτηρίων.

 

Διαβάστε επίσης