• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτή τη φορά διαφώνησαν αλλά σε χαμηλούς τόνους. Κουρασμένοι από όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν διάθεση για πολλά λόγια. Ούτε η μια αλλά ούτε η άλλη πλευρά. Οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα κι έτσι την Παρασκευή το μεσημέρι εγκρίθηκε στην αρμόδια δημοτική επιτροπή η περιβόητη (σχεδόν καθιερωμένη) Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Καβάλας. Η οποία φέτος μετακομίζει στη πλατεία Καπνεργάτη ώστε να υπάρχει κι εκεί κάτι το εορταστικό.

 

Ο Δήμος Καβάλας στις διαμαρτυρίες των εμπόρων απαντά με το … φοβερό επιχείρημα: «σιγά την αγορά». Ακόμη κι αν σε αυτό έχει δίκιο όφειλε να συνεργαστεί με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία κι όχι να τους αγνοήσει λες και εκπροσωπούν κάτι που δεν είναι Καβαλιώτικο. Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά που δημιουργεί ο Δήμος Καβάλας δεν είναι σπουδαίο εορταστικό ή εμπορικό γεγονός. Πρόκειται για μια προχειρότητα που εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Δημιουργεί κάποια λίγα έσοδα, δίνει δουλειά σε όσους ψάχνουν μεροκάματο. Φοβόμαστε δε ότι αυτοί που θα επωφεληθούν και θα λειτουργήσουν ως καταστήματα τα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια θα είναι- όπως πάντα- οι ίδιοι και οι ίδιοι.

 

Ας δούμε τώρα τις σχέσεις και την ανύπαρκτη συνεργασία του Δήμου Καβάλας και του Εμπορικού Συλλόγου σε καιρό κρίσης. Ο Δήμος Καβάλας σχεδιάζει κάποια πράγματα, τα δρομολογεί και δεν λέει σε κανέναν τίποτα. Κρατά μυστικά, κάνει αποκλεισμούς. Λειτουργεί ανεξήγητα μόνος του. Ο πρώτος λόγος για τον οποίον έπρεπε να διαμαρτύρονται οι έμποροι δεν είναι η λειτουργία μιας ξεφτισμένης Χριστουγεννιάτικης Αγοράς όπως η συγκεκριμένη. Πριν από αυτό ανακύπτουν σειρά ζητημάτων διαδικαστικού χαρακτήρα. Ο Δήμος Καβάλας δείχνει να μην υπολογίζει ούτε τον Εμπορικό Σύλλογο, ούτε την Ομοσπονδία. Γιατί αλήθεια;

 

Κι όσο δεν τους υπολογίζει και δεν συνεργάζεται με αυτούς τόσο οδηγείται σε μικροεκδηλώσεις που στοχεύουν σε ένα μόνο μέρος της κοινωνίας. Στα παιδιά. Στα οποία τελικά προσφέρονται τα αυτονόητα. Όσο για τους επαγγελματίες, εμπόρους κτλ αυτοί συνεχίζουν να βιώνουν μόνοι τους ένα δράμα. Αυτό της κρίσης. Χρέος του Δήμου Καβάλας είναι να βρίσκεται κοντά σε όσους δοκιμάζονται. Το κάνει σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, όχι όμως όταν πρόκειται για την αγορά. Την οποία δεν υπολογίζει ως συνομιλητή του, την περιφρονεί και να το αποτέλεσμα. Έχουν πολλές σκοτούρες αυτό το διάστημα οι άνθρωποι της αγοράς. Δεν είναι σωστό να προστίθενται κι άλλες από την περίεργη στάση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας.

 

 

Εντάξει, η Χριστουγεννιάτικη Αγορά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δεν είναι ούτε εμπορικό κέντρο, ούτε λαϊκή. Με αυτήν όμως την αφορμή κάποιος δημοτικός παράγοντας όμως θα έπρεπε έστω να συμπαρασταθεί σε όσους βιώνουν στο πετσί τους την άδικη πολιτική των χαρατσιών. Με τι τρόπο; Μέσα από συζήτηση θα προέκυπτε κι αυτός. Αρκεί να υπάρχει διάθεση, όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας.

 

Στον άλλο μέτωπο της αγοράς, αυτό του ΟΑΕΕ, άλλα λέει κι υπόσχεται ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Επικρατείας και εντελώς άλλα ανακοινώνει ο αρμόδιος Υπουργός. Θυμάστε; Ο Άρης Γιαννακίδης με τους βουλευτές και τους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησαν από τον κ. Σταμάτη μια πραγματικά ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στον ΟΑΕΕ. Λίγο μετά «είδαν» τον Πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Του είπαν τα ίδια. Απάντησε με τον ίδιο τρόπο.

 

Κι ενώ περιμέναμε τέτοιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός κι εξαγγέλλει μέτρα που θα βοηθήσουν –λέει- το ταμείο να έχει έσοδα. Μέτρα εισπρακτικά που δεν έχουν καμία σχέση με όσα δύο φορές το Μαξίμου υποσχέθηκε ότι θα πάρει. Κοντεύουν να τρελαθούν όσοι παρακολούθησαν από κοντά αυτή την υπόθεση. Είναι δυνατόν ο λόγος του Σαμαρά και του Σταμάτη να μην έχει καμιά αξία μπροστά στις αποφάσεις του Βρούτση;

 

Στη Καβάλα Χριστουγεννιάτικη αγορά, στη Δράμα η γνωστή Ονειρούπολη. Η οποία μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ ήταν στην φετινή Philoxenia κι όπως διαβάζουμε εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία με προβολή στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και στο εμπορικό κέντρο Κόσμος: Στην έκθεση «Φιλοξένια» της Θεσσαλονίκης και το περίπτερο της ΑΜ-Θ θα βρεθεί μεγάλη αντιπροσωπεία του Δήμου Δράμας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Δράμας και μελών της τουριστικής επιτροπής, καθώς και υπαλλήλων του Δήμου Δράμας, θπου θα κάνει το promotion της Ονειρούπολης 2013, με διανομή έντυπου υλικού αλλά και με την ζωγραφική προσώπου στους επισκέπτες με παρόντες των μασκότ Ταραντούλη και Χιονούλη, μαζί και η μπάντα του Δή,ου Δράμας.Φυσικά το περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όπου φιλοξενήται η δραμινή αντιπροσωπεία της Ονειρούπολης δεν θα περάσει απαρατήρητη. Επίσης θα πραγματοποιηθεί και happening στην Πλατεία Αριστοτέλους και στο μωλ «Κόσμός» για τον ίδιο λόγο.Έτσι ο Δήμος Δράμας θα κανει την καλύτερη διαφήμιση της εκδήλωσης και χωρίς κόστος ιδιαίτερο μεγάλο κόστος μιας και ο στόχος είναι η διαφήμιση την Ονειρούπολης.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος μαζί με τον δικηγόρο Απόστολο Αποστολίδη, ο Βαγγέλης Παππάς ανάμεσα σε Γιάννη Καραμπουρνιώτη και Νίκο Φιλόγλου, ο πρώην Δήμαρχος Χαράλαμπος Χρυσανίδης και ο Κωστής Σιμιτσής (κοντά στον Άγγελο και τον Αλέξη Τσατσούλη) ήταν στο μπάσκετ της Ένωσης το Σάββατο. Είδαμε επίσης τον Γιώργο Τσαλουχίδη, τον Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Πασχαλίδη.

 

Την Παρασκευή ο Μανώλης Φρατζεσκάκης συγκάλεσε τη πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης της δημοτικής οργάνωσης ΝΔ Καβάλας. Εκεί παραβρέθηκαν οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δήμητρα Τσανάκα. Ο κ. Φρατζεσκάκης κάλεσε κι άλλους αλλά αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν. Χθες η οργάνωση εξέδωσε δύο δελτία τύπου, δείγμα της στάσης που θα κρατήσει στα κομματικά και όχι μόνο πράγματα. Το ένα μάλιστα δελτίο είναι κείμενο κριτικής προς τον Σιμιτσή. Καλώς τους κι άργησαν.

 

Τις επόμενες ειδήσεις τις «δίνει» η Δήμητρα Τσανάκα. Χθες το πρωί ήταν στο Ωκεανίς, εκεί όπου ψήφιζαν τα μέλη του κόμματος από τον Δήμο Καβάλας. Μπροστά σε όλους η γιατρός δήλωσε ότι στη κάλπη της υγείας ψήφισε Κιοσέ και όχι τον οδοντίατρο Γιώργο Μπουμπούνα. Λίγο αργότερα η κ. Τσανάκα υπέγραψε (μάλλον πρώτη) την αίτηση του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη με την οποία ο συμπολίτης δικηγόρος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας.

 

Το οριστικό «όχι» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (αναμενόμενο, όπως γράφαμε προ λίγων ημερών) ξαναβάζει στο παιχνίδι ως ισχυρό παίκτη τον Γιώργο Παυλίδη. Αρκεί να ξεπεραστούν αντιρρήσεις όπως αυτή του Γιώργου Καλαντζή, που επιμένει ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ της ΝΔ θα είναι από την Καβάλα. Σχετικά με τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας το σταυρόλεξο διατηρεί τα ίδια χαρακτηριστικά. Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες. Τις προηγούμενες ημέρες ακούγονταν το όνομα της κ. Τσανάκα και του βουλευτή Ντίνου Κλετσιώτη.

 

Ετοιμάζονται οι ξενοδόχοι της Καβάλας να λάβουν μέρος και φέτος στη τουριστική έκθεση της Σμύρνης. Σκοπεύουν να ταξιδέψουν στη Σμύρνη για τις 4 μέρες της έκθεσης μαζί με τους ξενοδόχους της Δράμας. Που κι αυτοί ενδιαφέρονται για Τούρκους επισκέπτες. Θα είναι στο ίδιο λεωφορείο Καβαλιώτες και Δραμινοί. Όσο για τις αφίξεις των μαθητών σχολείων των Αθηνών, αυτών προηγήθηκαν αφίξεις καθηγητών.

 

Αρκετοί καθηγητές των σχολείων που αναμένονται στη Καβάλα ήταν στη πόλη μας το τριήμερο της 28ης Οκτώβρη. Είδαν την πόλη και ενέκριναν την εκδρομή. Τα ξενοδοχεία της Καβάλας φιλοξένησαν όλους αυτούς τους καθηγητές που όταν επέστρεψαν στα σχολεία τους υποστήριξαν ότι η επιλογή του τόπου της εκδρομής είναι άριστη.

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των προσλήψεων στην Ενεργειακή Αιγαίου. Περισσότερο αγωνιούν (και περιμένουν) οι 14 πρώην εργαζόμενοι της Δήμητρας ΑΤΕ. Τελευταία η Ενεργειακή δεν δείχνει να βιάζεται γεγονός που προκαλεί εντύπωση. Αν κάποια πράγματα άλλαξαν καλό θα είναι η εταιρία να το πει ώστε οι άνθρωποι να μην περιμένουν άδικα.

 

Νέες διαμαρτυρίες πολιτών για την αλλαγή σημαίας στο κτίριο της Εμπορικής τράπεζας στο κέντρο της πόλης. Όπως έχουμε ξαναγράψει η ελληνική σημαία αντικαταστάθηκε με σημαία της Alpha τράπεζας (που αγόρασε την Εμπορική). Μόλις έγινε η αλλαγή σημαίας είχαμε τις πρώτες διαμαρτυρίες. Τώρα ανακύπτουν νέες. Η τράπεζα όμως τα δικά της…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης