μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο χώρος της κεντροαριστεράς επανέρχεται δριμύτερος. Ο κόσμος της επίσης. Αυτό είναι το απόλυτα συγκεκριμένο μήνυμα των εκλογών στο ΤΕΕ ΑΜ. Αυτό το come back ήταν αναμενόμενο, γίνεται δε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατάλληλων και ικανών προσώπων και υποψηφίων. Ένα από τα οποία είναι ο Λάζαρος Βασιλειάδης. Κέρδισε όπως αναμένονταν τις εκλογές κι η επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του τμήματος είναι πλέον θέμα μόνο διαδικασίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι λάθος. Είναι και σωστό και φυσιολογικό, αν κάποιος ασχοληθεί αντικειμενικά με την όλη υπόθεση.

 

Το ΤΕΕ ΑΜ προ του Λάζαρου ήταν ανύπαρκτο. Μόνο για τις λεζάντες, τις συσκέψεις, τους τίτλους τιμής και τις εντυπώσεις. Όταν ανέλαβε ο Λάζαρος Βασιλειάδης όλα άλλαξαν. Ο φορέας μπήκε στη πρώτη γραμμή. Καταπιάστηκε με τα δύσκολα. Αναγνωρίστηκε, κλήθηκε να βοηθήσει. Μίλησε σωστά, δικαιώθηκε. Μαζί με όλα αυτά δικαιώθηκε η γραμμή Λάζαρου Βασιλειάδη. Τη δουλειά του οποίου πλέον αναγνωρίζουν όχι μόνο οι φίλοι και συνεργάτες αλλά και πολλοί εκ των αντιπάλων.

 

Ποιος είναι ο Λάζαρος Βασιλειάδης; Τι ακριβώς έκανε ως πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ; Ο Λάζαρος Βασιλειάδης εκφράζει πλήρως τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ενημερώνεται, μελετά, γνωρίζει, καταθέτει προτάσεις, συγκρούεται, διαφωνεί, καταγγέλλει και δεν τρομάζει. Δεν συμβιβάζεται. Όλα αυτά κάποτε ήταν αυτονόητα για ένα σωρό τοπικούς παράγοντες. Στις μέρες μας οι Βασιλειάδηδες λιγόστεψαν επικίνδυνα. Κι όπου η κοινωνία τους εντοπίζει τότε τους επιβραβεύει και τους τιμά. Αυτό το απλό συνέβη στις εκλογές της Κυριακής. Το βλέπαμε από μέρες ως κάτι πολύ πιθανό. Έρχονταν. Ως εκ τούτου ουδείς ξαφνιάστηκε.

 

Ο πολιτικός χώρος με τον οποίο ο Λάζαρος Βασιλειάδης είχε την σταθερότερη και καλύτερη συνεργασία ήταν αυτός του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως τα έφερε έτσι η ζωή που οι μηχανικοί του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνον αυτοί που παραμονές εκλογών εξέδιδαν ανακοινώσεις υψηλών τόνων κατά του κ. Βασιλειάδη. Στην Καβάλα οι μηχανικοί της συγκεκριμένης παράταξης έκαναν όχι ένα αλλά πολλά και μεγάλα λάθη. Απέτυχαν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν με τον Βασιλειάδη κι αμέσως μετά άρχισαν το κυνήγι των μαγισσών. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα λέγαμε ότι στις εκλογές κέρδισε ο Βασιλειάδης. Τώρα βλέπουμε κι αυτούς που βγήκαν χαμένοι. Είναι οι συγκεκριμένοι, που εκλογικά παραμερίστηκαν αν και το κόμμα από το οποίο προέρχονται είναι γενικότερα στα πάνω του. Στα πολύ πάνω του.

 

Οφείλουν να κάνουν αυτοκριτική. Να αλλάξουν. Αυτό πρέπει να γίνει για έναν σοβαρό λόγο. Για τις επόμενες εκλογές, όπου κι αν γίνουν. Όποτε κι αν γίνουν. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση με σαφή προοπτική να κυβερνήσει δεν σημαίνει τίποτα. Χρειάζεται μπόλικη δουλειά στη κοινωνία (ειδικά στην επαρχία) ώστε αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις να το δείχνουν όλες οι ενδιάμεσες εκλογές. Σημαντικές και λιγότερο σημαντικές.

 

Δεν είναι μόνο το πρόσφατο παράδειγμα. Είναι κι άλλα. Ειδικά όμως οι εκλογές στο ΤΕΕ ΑΜ έδειξαν ότι αν κάποιοι δεν προσέξουν τότε θα το χάσουν το τρένο της εξουσίας. Πολύ περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχουν «δικοί τους» άνθρωποι, οι οποίοι για ασήμαντη αφορμή έγιναν αντίπαλοι. Αντίπαλοι που κατηγορήθηκαν για ένα σωρό πράγματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μικρής σημασίας. Κι όταν καταγγέλλεις κάτι ασήμαντο τότε δυστυχώς η καταγγελία «γυρίζει» μπούμερανκ.

 

Ο άλλος χαμένος της Κυριακής είναι ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κιοσές. Προσπάθησε να εκλεγεί στην θεματική οργάνωση υγείας της ΝΔ Καβάλας αλλά ηττήθηκε από τον πρωτοεμφανιζόμενο κομματικά Γιώργο Μπουμπούνα. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Ούτε φυσικά προϊόν μιας … παγκόσμιας συνωμοσίας. Ο Νίκος Κιοσές ακολουθεί έναν περίεργο και διαφορετικό δρόμο. Τις μισές μέρες της εβδομάδας είναι κομματικό στέλεχος και τις άλλες μισές ανεξάρτητος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Αυτά χρειάζεται ικανότητα και για να τα «παντρέψεις» και για να εξηγήσεις στον κόσμο ότι μπορούν να συνυπάρξουν.

 

Όταν όμως συνεχώς διαμαρτύρεσαι ότι σε αδικούν, όταν κάθε μέρα γκρινιάζεις και κριτικάρεις μόνο τους άλλους τότε γίνεσαι θέμα παρεξήγησης. Αρνητικού σχολιασμού και μετά αρνητικής ψήφου. Σε αυτή τη ζωή δεν έχει σημασία να δίνεις κάθε μέρα συνέντευξη. Σημασία μεγάλη έχει το τι λες σε αυτές τις συνεντεύξεις. Τι λες και στις συνεδριάσεις των οργάνων που συμμετέχεις. Κι όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, ο Νίκος Κιοσές δεν τα λέει καλά.

 

Ιστορική μέρα η χθεσινή. Άρχισε το έργο της ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης. Μέσα στο κτίριο μπήκαν εργάτες κι άρχισαν να δουλεύουν. Οι εργασίες ξεκίνησαν από το ισόγειο. Ένα μέρος του οποίου δεν άδειασε. Παραμένουν στη γωνία προς το Δημαρχείο τα γραφεία των συλλόγων που είναι φιλοξενούμενοι του Δήμου Καβάλας. Αυτοί φαίνεται ότι θα αποχωρίσουν τελευταίοι από το ακίνητο.

 

Παραμένουν λίγα τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ροδόπης από και προς τη Καβάλα. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ της Ροδόπης υπόσχεται τρίτο δρομολόγιο το μεσημέρι. Δεν λέει από πότε. Χθες τον περίμενε στη Καβάλα ο συνάδελφος του Παναγιώτης Τσεντεμεϊδης αλλά ο εκ Κομοτηνής πρόεδρος δεν ήρθε. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού συνεχίζεται.

 

Το όνομα του Μιχάλη Ξώγνου ακούγεται στη Θάσο για υποψήφιος Δήμαρχος του νησιού. Πρόκειται για φήμες, άλλοτε αόριστες κι άλλοτε συγκεκριμένες. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Να περάσουν οι γιορτές και να μάθουμε με το νέο έτος τι θα κάνει ο πρώην αντιδήμαρχος.

 

Το ποσό των 2.000 ευρώ δίδεται ως χορηγία στο Λύκειο των Ελληνίδων από την Περιφέρεια ΑΜΘ, για το βιβλίο του συλλόγου που θα αναφέρεται στην μακρόχρονη ιστορία του. Η διαδικασία της προ εκτύπωσης άρχισε. Θα προχωρά ανάλογα με τα χρήματα που θα μπαίνουν στο ταμείο του Λυκείου των Ελληνίδων. Τα 2.000 ευρώ δεν αρκούν. Χρειάζονται κι άλλα.

 

Καλά λόγια για τον πρόεδρο των ξενοδόχων Δράμας και την ομιλία του στο συνέδριο των ξενοδόχων, στη διάρκεια της Philoxenia, γράφουν οι σχετικές με τον τουρισμό ιστοσελίδες. Η επιτυχία του Καλοκαιριού οφείλεται στον έλληνα ξενοδόχο και όχι στη Πολιτεία, είπε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Καλλίας. Η καταγωγή του οποίου (όπως έχουμε ξαναγράψει) είναι από τη Χρυσούπολη.

 

Οι ιστοσελίδες της Κομοτηνής γράφουν κάθε μέρα για τον Τ. Χαρίτου που δεν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά – γράφουν- λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων: Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης Χαρίτου, επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας», συνδυασμός που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ο ίδιος προσέφερε αρκετά στα τρία χρόνια λειτουργίας του νέου θεσμού και θα συνεχίζει να το κάνει, όπως ο ίδιος δήλωσε στο inpost.gr μέχρι και την τελευταία ημέρα θητείας του. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του inpost.gr, έχει μια λίστα με τέσσερα ονόματα, τα οποία είναι και τα φαβορί για την θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τέλος, σε ότι αφορά τις εκλογές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν εγκρίνουν την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και έχουν αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο από το κόμμα, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ (πηγή Inpost).

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης