• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν ήταν κακοί στη χθεσινή σύσκεψη. Ίσα ίσα που μοιάζουν να ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων μας. Άσκησαν δικαιολογημένη και με επιχειρήματα πίεση. Προσέγγισαν το πρόβλημα των μειωμένων δρομολογίων από κάθε του πλευρά. Χρησιμοποίησαν άλλοτε μαστίγιο κι άλλοτε καρότο προς τους εκπροσώπους των ναυτιλιακών. Αντέδρασαν ακόμη κι όταν ο Γιάννης Μητσόπουλος «έπαιξε» το τελευταίο του χαρτί. Όταν είπε το γνωστό χιλιοειπωμένο (ολίγον γραφικό) επιχείρημα: «Σας δίνω το πλοίο μου να κάνετε εσείς τα δρομολόγια».

 

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΘ Γιάννης Τσούπρας είχε επιλέξει άλλον δρόμο. Προτίμησε να αρχίσει την ομιλία του από τα μικρής σημασίας προβλήματα (τις ώρες αναχώρησης των πρώτων δρομολογίων στη γραμμή του Λιμένα) ενώ για το μείζον δηλαδή την γραμμή του Πρίνου είπε μόνο ότι η ΑΝΕΘ δέχεται προτάσεις τις οποίες θα συζητήσει και θα απαντήσει επί αυτών. Εκείνη την ώρα μας θύμισε τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Και σε αυτόν τα ίδια είπε ο κ. Τσούπρας προ ημερών. Ο Πασχαλίδης του έκανε προτάσεις κι ο κ. Τσούπρας ακόμη να απαντήσει… Φαίνεται στην ΑΝΕΘ μαζεύουν προτάσεις ώστε να τις μελετήσουν όλες μαζί μια κι έξω!

 

Χθες φάνηκε ξεκάθαρα ότι εφόσον υπάρχει ενότητα, υπάρχει δυνατότητα να γίνουν πολλά. Πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούνται άπιαστο όνειρο. Η ενότητα ήταν που τρόμαξε τις ναυτιλιακές εταιρίες. Εκεί φάνηκε να διστάζουν. Να ξαφνιάζονται και να το ξανασκέφτονται. Εφόσον αυτή η οργανωμένη πίεση συνεχιστεί, τότε ναι είναι στόχος εφικτός τα περισσότερα δρομολόγια. Με μία προϋπόθεση. Αν κάτι πάλι «στραβώσει», όλοι οι μετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη να είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. Η οποία φαίνεται ότι θα γίνει στις 18 Δεκέμβρη.

 

Μία ακόμη παρατήρηση. Οι εταιρίες επικαλούνται τα νούμερα κι οι φορείς την κοινωνία και τις ελάχιστες ανάγκες της. Ποια επιτέλους είναι αυτά τα νούμερα; Ποια είναι σήμερα η κίνηση στη γραμμή του Πρίνου σε σχέση με το παρελθόν; Ποιο πραγματικά είναι το κόστος κάθε δρομολογίου; Ποια τα έσοδα ή τα κέρδη των εταιριών; Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν οι σωστές πληροφορίες κι απαντήσεις ώστε να μην λέει κάθε ένας ότι τον βολεύει. Αυτή τη σωστή παρατήρηση την έκανε (χωρίς να γίνει αντιληπτός) ο κ. Σιμιτσής. Μακάρι να μην χρειαστεί άλλη σύσκεψη για τα δρομολόγια. Αν παρόλα αυτά προγραμματιστεί καλό είναι να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Θα δείξουν μια άλλη πλευρά της αλήθειας.

 

Καλό νέο είναι επίσης αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΟΛΚ. Ο επιχειρηματίας πλοιοκτήτης Κώστας Αντίοχος ετοιμάζει νέα πρόταση με νέο υδροπτέρυγο που αυτή τη φορά δεν έχει θέμα σχετικά με την «ηλικία» του. Πλέον υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο από τη νέα χρονιά και τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου να αυξηθούν και στα φέρι μποτ να προστεθεί ένα (απαραίτητο) υδροπτέρυγο.

 

Ας δούμε τώρα κάποιες λεπτομέρειες της χθεσινής σύσκεψης. Πρώτα πρώτα σε αυτή δεν μετείχε το Λιμεναρχείο Καβάλας. Ο κ. Γρανάς είχε πει ότι θα το καλέσει. Ο Λιμενάρχης όμως δεν εμφανίστηκε. Δεύτερον, όταν άρχισε να μιλά ο Γιάννης Μητσόπουλος οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών αποχώρησαν. Ήταν μια κίνηση διαμαρτυρίας από τη πλευρά τους επειδή υπάρχει η γνωστή εκκρεμότητα με τα δικαστήρια. Δικαστήρια που προκάλεσαν οι μηνύσεις Μητσόπουλου. Τρίτον, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προσπαθώντας να αμυνθεί «κάρφωσε» τον απόντα Γιώργο Καλαντζή!

 

«Είμαστε 3 οι βουλευτές Καβάλας. Σε όλες τις συσκέψεις είμαστε 3» είπε απαντώντας στον Βασίλη Λεμονίδη που νωρίτερα είχε περιγράψει το πρόβλημα ως πρόβλημα πολιτικό που οι βουλευτές μπορούν να αντιμετωπίσουν. Ο πρώην Υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι όλα τα προβλήματα δεν μπορούν να τα λύσουν οι βουλευτές, που στη προκειμένη περίπτωση είπε ότι είναι 3 κι όχι 4. Τότε «πετάχτηκε» ο Αρχέλαος Γρανάς δίνοντας συνέχεια στη διαδικασία: «4 είναι οι εκπρόσωποι των εταιριών, ας τους ακούσουμε…».

 

Πολύ καλά μίλησε κι ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης. Ο μόνος που πήγε στη χθεσινή σύσκεψη με στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε που τα βρήκε, ποια ήταν η πηγή τους. Ξέρουμε ότι ήταν αληθινά. Και πολύ πρόσφατα. Άρχιζαν το 2007 κι έφθαναν έως το τέλος του 2012. Τα άλλα στοιχεία που «κυκλοφορούν» φθάνουν έως το 2009.

 

Πήγε που πήγε στο διοικητήριο ο Χρήστος Ποτόλιας. Πριν κατέβει στο δεύτερο όροφο για την σύσκεψη περί των δρομολογίων περιόδευσε σε όλα τα γραφεία όλων των ορόφων μοιράζοντας φειγ βολάν για την αυριανή κομματική εκδήλωση. Ήταν επικεφαλής μιας εξόρμησης που έγινε όπως πάντα. Με συνέπεια και επιτυχία.

 

Εδώ και μέρες ακούγονται πολλά και διάφορα για τις εκλογές στην ομάδα αιμοδοσίας του Επιμελητηρίου, εκλογές που έγιναν τον προηγούμενο μήνα. Ο Αργύρης Σπανίδης που ήταν βασικός στην ομάδα φέρεται να εξελέγη και παραπονούμενος αμέσως μετά να παραιτήθηκε. Κάτι έγινε με το αποτέλεσμα των εκλογών και τις μονοσταυρίες που «έβγαλε» η κάλπη. Ευτυχώς οι εμπλεκόμενοι απέφυγαν να δώσουν δημοσιότητα σε κάτι που δεν ταιριάζει στην όλη προσπάθεια. Χρέος όσων έμειναν στην ομάδα είναι να πείσουν τον Αργύρη Σπανίδη να ανακαλέσει την παραίτηση του. Στον αγώνα για εθελοντές αιμοδότες δεν περισσεύει κανείς.

 

Προετοιμάζεται η εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του Βαγγέλη Παππά που θα γίνει το προσεχές Σάββατο σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο Βαγγέλης Παππάς θα μιλήσει για τον Δήμο Καβάλας και πως τον σκέπτεται ο ίδιος. Θα ανακοινώσει υποψήφιους του συνδυασμού του, θα μιλήσει για την προεκλογική του δραστηριότητα που κάθε μέρα είναι και πιο έντονη.

 

Περί του Αθανασιάδη και της παρουσίας του στο Δήμο Καβάλας απόψεις πολλές. Πολλές και διάφορες. Δεκτές όλες. Περί της εκδήλωσης την Κυριακή κοινή είναι η αίσθηση ότι όλα έγιναν λίγο πρόχειρα. Λίγο βιαστικά. Μπροστά στον βασικό σκοπό, η εκδήλωση να γίνει πάση θυσία, η προετοιμασία πήγε περίπατο. Θα μπορούσαν όλα να είναι καλύτερα, πιο κοντά στην εποχή Αθανασιάδη. Υπήρχε τρόπος και υλικό. Αρκεί να εργάζονταν περισσότερο περισσότεροι άνθρωποι. Τώρα ότι έγινε έγινε εκ των ενόντων. Αυτές οι εκδηλώσεις χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Όσοι το κατάλαβαν έχει καλώς.

 

Την Κυριακή έχουμε εκλογές, αυτή τη φορά στο Οικονομικό Επιμελητήριο. Στο παράρτημα Καβάλας- Δράμας- Σερρών ο πρόεδρος αλλάζει. 9 χρόνια ήταν πετυχημένος πρόεδρος ο σημερινός βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης. Λόγω του ασυμβίβαστου που υπάρχει δεν μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος. Αν και θα το ήθελε. Κατά τα άλλα οι νεοδημοκράτες θα αναμετρηθούν με τους υποψηφίους της ΠΟΦΕΕ. Τους υποψηφίους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών με επικεφαλής στη Καβάλα τον Νίκο Πατέλη. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στις εκλογές της Κυριακής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτές.

 

Όπως κάθε φορά έτσι και φέτος οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή από το πρωί μέχρι το απόγευμα σε γραφείο του Διοικητηρίου της Καβάλας. Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής θα γνωρίζουμε το τοπικό αποτέλεσμα, που όμως θα υπολογιστεί μαζί με αυτά της Δράμας και των Σερρών.

 

Είδηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έγινε χθες το ΚΔΑΠ του Δήμου Καβάλας με 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας: Δέκα χρόνια αποδοτικής λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) του Δήμου Καβάλας που λειτουργεί μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». «Ήταν δέκα χρόνια γεμάτα γόνιμες εμπειρίες για μια ολόκληρη κοινωνία που μπόρεσε να δώσει τη δυνατότητα σε κάποια δικά της παιδιά όχι μόνο να μη ζήσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της αναπηρίας τους αλλά να κερδίσουν την καταξίωση και την αποδοχή των συμπολιτών τους μέσα από την κατάρτιση και τη δουλειά που επιτελούν», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο σημερινός πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Στέλιος Σχοινάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης