• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Μόνη και μετά πολλών

Μπορεί η ΠΝΟΗ να είναι εκ των βασικών συντελεστών του προγράμματος «ΣΤΗΡΙΖΩ» συνεχίζει ωστόσο τη δράση της ως τοπικός σύλλογος που παράγει κοινωνικό έργο σχεδόν καθημερινά. Έτσι την Παρασκευή το πρωί εκπρόσωποι του συλλόγου με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Βελισσαρίδη βρέθηκαν στο Παλαιοχώρι. Εκεί παρέλαβαν τρόφιμα και άλλη βοήθεια που θα προωθηθεί σε άπορους, η οποία προέρχονταν από τους μαθητές του σχολείου του Παλαιοχωρίου. Ήταν μια ευγενική και φιλανθρωπική προσπάθεια των παιδιών. Ταυτόχρονα μια ακόμη αναγνώριση του έργου της ΠΝΟΗΣ.

Για την περίοδο των εορτών η ΠΝΟΗ έχει συγκεκριμένο και πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων προκειμένου να επωφεληθεί όλων των δωρεών συλλόγων- σωματείων- μαθητών. Άλλοτε μόνη της κι άλλοτε με τους άλλους εταίρους του προγράμματος «ΣΤΗΡΙΖΩ».

 

Προτάσεις

Ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Η Θασιακή Ένωση λόγω απειρίας και κακής συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη θεώρησε ότι πήρε εντολή μόνη της να διαμορφώσει πρόταση για την ενίσχυση των δρομολογίων των φέρι μποτ στη γραμμή του Πρίνου. Αδιαφόρησε για τις απόψεις των άλλων φορέων, η διοίκηση της συνεδρίασε και μόνη της συζήτησε το θέμα. Σα να μην είχε προηγηθεί καμιά σύσκεψη τοπικών φορέων. Η στήλη πάνω κάτω το είχε προβλέψει. Είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Θασιακή λειτουργεί χωρίς να ενδιαφέρεται για τις απόψεις των άλλων , κάτι που είναι και προσβλητικό για όσους ενεπλάκησαν στο ίδιο θέμα.

Λίγες μέρες μετά από αυτή τη μη σωστή διαδικασία ο Αντιπεριφερειάρχης πήρε στα χέρια του την πρόταση της διοίκησης της Θασιακής και την άλλαξε. Έκανε την πρόταση προς τις ναυτιλιακές εταιρίες πιο συλλογική. Γνήσιο αποτέλεσμα της σύσκεψης την περασμένη εβδομάδα.

Επί της ουσίας, η πρόταση Γρανά φαίνεται να προβλέπει πιο λίγα δρομολόγια σε σχέση με αυτή της Θασιακής. Είναι απ΄την άλλη μια πιο ρεαλιστική πρόταση που έχει πιο πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή (όλη ή τμήματα της). Η πρόταση της Θασιακής τα ζητούσε όλα (χωρίς αυτό να είναι κακό) αλλά ήταν εξ αρχής φανερό ότι δεν θα γίνει δεκτή.

 

Έργα σε γήπεδο

Φραστικό επεισόδιο με τον Σταύρο Βαβία, αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα, είχε την Τετάρτη στη Κομοτηνή ο Μάκης Παπαδόπουλος. Το επεισόδιο έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν τα μέλη του έπρεπε να εγκρίνουν εισήγηση για την εκτέλεση έργων 240.000 ευρώ στο γήπεδο του Σουφλίου. Ο Μάκης Παπαδόπουλος δεν συμφώνησε. Ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα είναι πολλά σε μια εποχή που άλλες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης. Ο Σταύρος Βαβίας υπερασπίστηκε την πρόταση κι έτσι υπήρξε το φραστικό επεισόδιο.

Είναι φανερό ότι ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας και υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας έχει απόλυτο δίκιο. Επέλεξε να γίνει αυτός ο κακός για να πει στους διοικούντες κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχουν λάβει υπόψη τους. Το ίδιο πράγμα «φωνάζει» άλλωστε η κοινωνία. Πρώτα χρήματα για την ανακούφιση των πιεζόμενων από την κρίση πολιτών κι όταν αυτό ολοκληρωθεί με επιτυχία χρήματα και για τα γήπεδα.

 

Υποψήφιος Δήμαρχος;

Παραμονές τοπικών εκλογών του 2010 ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε κάνει φιλότιμη προσπάθεια συμμετοχής σε αυτές, με τον ίδιο υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας. Άσχετα αν η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε ο Νίκος Ξανθόπουλος είχε έτοιμα ακόμη και γραφεία του συνδυασμού επί της οδού Ομονοίας. Ο καιρός πέρασε, οι τοπικές εκλογές ξανάρχονται. Κι ο Νίκος Ξανθόπουλος το ίδιο. Καλεί σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του. Δεν ξέρουμε τι σκοπεύει να κάνει και να πει αφού οι προθέσεις του δεν είναι ξεκάθαρες. Η πρόσκληση στη συνέντευξη τύπου γράφει: Εν όψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο του 2014 και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον του Δήμου Καβάλας σας καλώ σε συνέντευξη τύπου προκειμένου να επικοινωνήσω τον προβληματισμό μου για τις συνθήκες που διαμορφώνονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων μας.

 

Σχολικά κυλικεία

Η σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας συνεδρίασε την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη κι έκανε δεκτό το αίτημα του συλλόγου κυλικειαρχών δημόσιων σχολείων Δράμας- Ξάνθης και Καβάλας. Ο σύλλογος ζήτησε τα μειωμένα ενοίκια στα κυλικεία να παραμείνουν και στη σχολική περίοδο 2013-2014. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 20%. Η επιτροπή δέχθηκε ομόφωνα το σκεπτικό που παρουσίασαν με το αίτημα τους οι υπεύθυνοι των κυλικείων κι είναι το εξής: «Λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και κατ’ επέκταση της

μείωσης της κατανάλωσης των προϊόντων μας από τους μαθητές, της αύξησης της τιμής του Φ.Π.Α. στα προσφερόμενα από τα κυλικεία μας είδη, αλλά και της (βάσει σχετικών αγορανομικών διατάξεων)μείωσης των τιμών πώλησης των προϊόντων αυτών, καθίσταται πλέον αδύνατη η επιβίωση των επιχειρήσεών μας. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να μειωθεί η τιμή του μισθώματος εκάστου σχολικού κυλικείου των μελών μας, σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί της τρέχουσας τιμής αυτού.

 

ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτικές εκλογές

Ο εκ Κομοτηνής Τάκης Χαρίτου επαναλαμβάνει συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης της Θράκης ότι δεν θα είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα λόγια του καταλαβαίνουμε ότι κι αυτός «πάσχει» από την ίδια νόσο. Θέλει να εκλεγεί βουλευτής. Κάτι που το θεωρεί ευκολότερο αν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι υποψήφιος με το ίδιο κόμμα.

Είναι ο μόνος; Τα ίδια βλέπουμε και στη Καβάλα. Όλοι οι γνωστοί, παλιοί και «μεγάλοι» του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν τις τοπικοαυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να δράσουν στις βουλευτικές. Τα γκάλοπ άλλωστε δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερη. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι π.χ. στη Καβάλα το κόμμα μπορεί να έχει ακόμη και 4 βουλευτές (όπως σήμερα υπάρχουν 4 βουλευτές της ΝΔ). Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ στη περιοχή ναι μεν προετοιμάζεται για όλες τις προγραμματισμένες εκλογές του 2014 αλλά έχει το μυαλό του στις βουλευτικές. Αυτό ισχύει και για την οργάνωση κυρίως όμως για τα πρόσωπα.

Για τους ίδιους πάνω κάτω λόγους (και όχι μόνο για αυτούς) το κόμμα απέτυχε στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ τον Νοέμβρη, δεν συμμετείχε καθόλου στις χθεσινές εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κινδυνεύει δηλαδή ενώ περιμένει τις βουλευτικές εκλογές να χάσει όλες τις ενδιάμεσες ευκαιρίες. Γιατί; Γιατί το δυναμικό του δεν ασχολείται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τις βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Χαρίτου δήλωσε πρόσφατα σε εφημερίδα της Θράκης τα ακόλουθα: ««έχω καταθέσει τις σκέψεις που και στην ηγεσία και στα συλλογικά όργανα και νομίζω ότι τον άλλο μήνα θα υπάρχει συλλογική απόφαση για το ποιος θα είναι επικεφαλής συνολικά για την περιφέρεια, αλλά και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε για τις επόμενες εκλογές».

 

Στην Πετροπηγή

Πολύ καλά κάνει ο Σάββας Μιχαηλίδης κι επαναλαμβάνει σήμερα στη Πετροπηγή την σύσκεψη μετά βουλευτών για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Στην πρώτη συνάντηση με το ίδιο θέμα τον Αύγουστο άπαντες είχαν υποσχεθεί πολλά και διάφορα. Πέρασαν 4 μήνες από τότε κι επειδή δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον – παρά τις αντίθετες υποσχέσεις- οι αγρότες αποζημιώνονται άδικα και καθυστερημένα. Μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα; Πρέπει αλλά θα γίνει; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα θα θέσει σήμερα στους βουλευτές ο Δήμαρχος του Νέστου.

Στην πρώτη σύσκεψη της Πετροπηγής ο πήχης είναι τεθεί πολύ ψηλά. Τότε έλεγαν –κι είχαν δίκιο φυσικά- ότι για χάρη των ζημιών στο Νέστο έπρεπε να αλλάξει ακόμη και ο κανονισμός αποζημιώσεων του οργανισμού. Ούτε αυτό έγινε. Κινητικότητα υπήρξε (δύο φορές επισκέφθηκε από τότε την ίδια περιοχή ο αρμόδιος υπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ), ουσία καμία.

 

Επιχορηγήσεις

Νέα απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ενισχύεται με το ποσό των 43.000 ευρώ. Κι άλλες φορές έχει γίνει το ίδιο αλλά τα χρήματα ακόμη έρχονται… Λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος υπουργός επιχορήγησε με 14.000 ευρώ την δημοτική επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Τέλος το Υπουργείο Οικονομικών για τις μετακινήσεις των πολύτεκνων με έκπτωση 50% από τα υπεραστικά λεωφορεία «έστειλε» στο ΚΤΕΛ Καβάλας ποσό 35.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης